Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, SawekBraczyk napisał(a):

Małopolska?

Tak, okolice Miechowa. 

2 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Czemu  jak komuś pasuje to zostawia żeby rósł 

To co niszczysz tym opryskiem ? bo piszesz że po miedzach czy nasypach kolejowych pryskasz , a skoro tam nie ma chwastów to po co ten zabieg 

Nie ma tragedii , na zdjeciach widać że nawet nie zamuliło rajek od siewnika , a to co woda płynęła to w skali całego pola co widać to jest nic , nawet znaku nie będzie w tych miejscach , rozrośnie się chyba że przyjdzie skwar i zrobi skorupę która utrudni wschody 

Ziemia lekka, także skorupy zrobić nie powinno

43 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Od kiedy bizon ma lepszą skrzynie niż zachodnie ?

Nie wiem od kiedy, po prostu to jest fakt że bizon idzie bez problemu, raz miałem usługę do rzepaku to mielił przy każdym wzniesieniu. 

39 minut temu, wilkołak napisał(a):

To jak wy skosicie z 20 lat jak skończą się bizony

Bizony miały służyć 10lat od produkcji, koszą do dziś. 😆

Opublikowano
7 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

U mnie 4mm.

Michał 2 ha mam do zasiania rzepaku, po pszenicy zrobione było talerzówką miałem przed siewem jechać głębiej gruberem ale przez suszę nie wiem czy nie lepiej ustawić głębiej talerzówkę na zestawie siewnym i już nie ryć wcześniej. Jak radzicie ? 

jak będziesz siał tego samego dnia co gruber to ja bym wolał gruber 

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Agrest napisał(a):

12 dzień po grochu.  Najbliższe obiecane opady w piątek

20250906_175537.jpg

20250906_175443.jpg

Że w piątek za tydzień ? To jeszcze wszystko może się zmienić. U mnie dziś minęło 2 tygodnie od siewu i szczerze mówiąc tragedii nie ma , 

Jednego dnia orka i potem siew i doglebówka 

U kolegi siałem 10 dni temu to póki co sporadycznie się pokazuje , tyle że orał z tydzień przed siewem, wczorajsze 30 litrów deszczu chyba pomoże i na przyszłą niedzielę powinien wychodzić 

Opublikowano
7 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

U mnie 4mm.

Michał 2 ha mam do zasiania rzepaku, po pszenicy zrobione było talerzówką miałem przed siewem jechać głębiej gruberem ale przez suszę nie wiem czy nie lepiej ustawić głębiej talerzówkę na zestawie siewnym i już nie ryć wcześniej. Jak radzicie ? 

Jeżeli jest choć trochę wilgoci głębiej to jakbym to wyorał i od razu posiał. U mnie się to sprawdziło w tym roku, po południu/wieczorem orka, następnego dnia raniutko siew. W lipcu coś tam padało natomiast od początku sierpnia praktycznie nic.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, yacenty napisał(a):

Czyli warto orać pod rzepak jak jest sucho ;)

Bezorkowo to jest fajnie jak jest dużo czasu, samosiewy trochę wyjdą i się je zniszczy. W takiej suszy jak była w naszej okolicy(wyjątkowo mało czasu od koszenie pszenicy) to tylko orka i całe szczęście opady się pojawily

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

To jak wy skosicie z 20 lat jak skończą się bizony

Normalnie, starym zachodnim z napędem będą kosić. U mnie płaskie pola, ale 30 km jeżdżę na usługi i siewnik z ciągnikiem waży 20 ton to pod dobra górkę ciężko podjechać z podniesiona sekcja uprawowa i trzeba zajeżdżać. Z górki lżej uprawiać i siać niż w drugą stronę z podniesiona sekcja uprawowa i siewna.

Opublikowano
1 minutę temu, yacenty napisał(a):

O co chodzi z czasem i samosiewami przy rzepaku bezorkowo?

Jak szybko wykosisz pszenice, poczekasz trochę one wyjdzie na wierzch, uprawiasz i ja niszczysz. Potem po siewie jest mniej samosiewów zbóż w rzepaku

Opublikowano
18 minut temu, mysza103 napisał(a):

Że w piątek za tydzień ? To jeszcze wszystko może się zmienić. U mnie dziś minęło 2 tygodnie od siewu i szczerze mówiąc tragedii nie ma , 

Jednego dnia orka i potem siew i doglebówka 

U kolegi siałem 10 dni temu to póki co sporadycznie się pokazuje , tyle że orał z tydzień przed siewem, wczorajsze 30 litrów deszczu chyba pomoże i na przyszłą niedzielę powinien wychodzić 

Zależy też jaki był przedplon. U mnie po mieszance jarej i pszenżycie bajka, wilgoć w ziemi i ładnie ziemia się sypała. Natomiast po jęczmieniu ozimym masakra, pług chciało rozerwać, wilgoci bardzo mało a i doprawić ziemię bez wałów lub aktywnej to niewykonalne.

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, Badwolf napisał(a):

Jak szybko wykosisz pszenice, poczekasz trochę one wyjdzie na wierzch, uprawiasz i ja niszczysz. Potem po siewie jest mniej samosiewów zbóż w rzepaku

A co, przy orce nie puszczasz talerzowki po żniwach?

Ja zawsze puszczałem czy z pługiem czy z gruberem

Opublikowano
2 minuty temu, yacenty napisał(a):

A co, przy orce nie puszczasz talerzowki po żniwach?

Ja zawsze puszczałem czy z pługiem czy z gruberem

Puszczam. Ale w tym roku to praktycznie nic nie wyszło. Kosilem po deszczach pszenice, nie miałem czasu tego samego dnia jechać i talerzowac. Jak już potalerzowalem to było ok 10 dni do orki. Po talerzowce praktycznie nic nie padało i było gorąco. Nie wyszła pszenica praktycznie. W takiej sytuacji orka moim zdaniem to lepsze rozwiązanie. Po orce zazwyczaj jest mniej samosiewów pszenicy jak po bezorce. Chyba że puszczasz głęboko jakiegoś bezorkowca

Opublikowano
10 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Wieczorem robić jak ten wosk na roślinie 

Przypomnisz ile dawałeś pendimetaliny/stomp 455 plus chlomazon plus metazachlor ??

• Root Admin
Opublikowano
16 minut temu, Badwolf napisał(a):

Puszczam. Ale w tym roku to praktycznie nic nie wyszło. Kosilem po deszczach pszenice, nie miałem czasu tego samego dnia jechać i talerzowac. Jak już potalerzowalem to było ok 10 dni do orki. Po talerzowce praktycznie nic nie padało i było gorąco. Nie wyszła pszenica praktycznie. W takiej sytuacji orka moim zdaniem to lepsze rozwiązanie. Po orce zazwyczaj jest mniej samosiewów pszenicy jak po bezorce. Chyba że puszczasz głęboko jakiegoś bezorkowca

Ale jakie to ma znaczenie w rzepaku czy masz 5 samosiewów czy 25?

Graminicyd i tak je uwali tak samo.

Mi się udało zaraz po żniwach talerzowac później to się zazieleniło i gruber na głęboko i następnego dnia siew.

Niby wszystko super ale i przy talerzowaniu i gruberoeaniu i sianiu kurzyło się w pinezek 

13 minut temu, Shaun napisał(a):

Przypomnisz ile dawałeś pendimetaliny/stomp 455 plus chlomazon plus metazachlor ??

U mnie było 200g

Opublikowano
22 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Jak można dopuścić samosiewy rzepaku żeby tak urosły 5-7 cm to powinny być zniszczone

A można i taki mam i mimo suszy rośnie.

Po niedzieli glifo atakuje.

W okolicy wiele takich pól.,

IMG_20250906_124822.jpg

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
8 minut temu, Andpol napisał(a):

Ta susza i wschody rzepaków trochę dziwne bo tu rzepak zasiany bezorkowo po jęczmieniu jarym i rzepaku nie widać a jęczmienia w uj.

IMG_20250906_133212.jpg

Co tu dziwnego?

• Root Admin
Opublikowano
8 minut temu, Andpol napisał(a):

No że jęczmień rośnie a rzepak nie.

Nie powschodził.

Ile siejesz rzepaku a ile kombajn jęczmienia?

Jak głęboko i długo leżały te nasiona jęczmienia?

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Co dajecie na chwasty powschodowo? Ja mam dwa typy, Navigator +metazachlor(ok180zl) lub La dive(ok 200zl) jeszcze nie wiem, doradźcie bo to mój pierwszy rzepak. 

Edytowane przez matisz