Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Agrest napisał(a):

O kerbie i ja myślę  o ile przyjdzie deszcz i rzepak wzejdzie, bo to herbicyd doglebowy palący korzenie o dość długim działaniu. Czyli skutecznie trzymałby samosiewy w ryzach przez długi czas.

Tylko nie lubi wysokich temperatur bo szybko ulega rozkładowi.

Z tym że ja pamiętam stary Kerb 50wp

Zasada dalej ta sama dla propyzamidu. 

Opublikowano

jak byście podeszli do tematu odchwaszczania w strip till rzepak już praktycznie widać rządki (ten co nie złapał wilgoci jakieś 20 procent wychodzi dopiero) ale jednoliścienne już jest sporo . Mam kupiony select super 0,8 na ha planowałem ale nie wiem czy nie dać na pierwszy strzał albo mniejszej dawki albo inny środek a selectem poprawić w późniejszej fazie

Opublikowano
7 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

Tą pogodę to sobie można jednak o d*p.. rozbić... Od początku tygodnia zapowiadali u mnie ulewy przez weekend, łącznie miało spaść ze 30l, wczoraj już prognozy zmieniły sie na 10l, wiec mówię sieje dzisiaj rzepak. Dzisiaj miało spaść jakieś 8l, a do tej pory tylko porosiło, ze nawet kurzu nie zmyło, a teraz sprawdzam to może z litr ma spaść... 

Mimio wszystko Derrick zasiany 51szt. Teraz przydałoby się z 5l, żeby przedwschodowy jutro z rana zrobić. 

Trochę koncert życzeń, ja pryskane 300l po 20 dysze dwustrumieniowe w totalnej ciszy to widać jak pięknie maluje glebę i sprawdza się co roku bo jest w 98% czysto, pryskane nawet na posuchę, te 2% to głównie pojedyncze sztuki komosy, w nocy mocne rosy były.

Opublikowano

U .nie ostatni deszcz 6 sierpnia 8mm. Poprzedni , jedyny znsczący 19 lipca 22mm.

Na dziś prognozy wyzerowane. 

Opublikowano
12 godzin temu, Agronom1993 napisał(a):

Witam. Rzepak zasiany siewnikiem stopkowym dziś przez pomyłkę 29 sztuk na m2 hybryda dolny Śląsk ziemię lekkie siew na 1,5 2 cm. Jak poprowadzić żeby wydał przyzwoity plon? Ph w normie zawartości wysokie i dostał sporo papu przedsiewnie

30szt na hybrydę wystarczająco.

Opublikowano
41 minut temu, Agrest napisał(a):

U .nie ostatni deszcz 6 sierpnia 8mm. Poprzedni , jedyny znsczący 19 lipca 22mm.

To u mnie na razie póki co na wieczór i noc coś pokazują , choć wcześniej pokazywali na całą sobotę,  więc nie wiadomo czy coś z tego będzie 

1 minutę temu, Zetix napisał(a):

U nas spadło wczoraj 21l , a przez dzisiejsza noc 50. Dolnośląskie Głg

IMG20250830082115.jpg

70 litrów to już opad znaczący 

Opublikowano
12 godzin temu, mysza103 napisał(a):

To u mnie też siane 6-7 dni temu i gdzieś się pokazują pojedyńcze sztuki , a co tu mówić o rządkach 

Bardziej się obawiam że jak nie było by deszczu przez kilka dni to żeby te koełki nie uschły 

Dokładnie, jest to bardzo prawdopodobne, że tak się stanie. Raz taką sytuację już miałem dlatego teraz nie robię oprysku do glebowego. Aby przesiać później zbożem wystarczy wjazd wirówka z siewnikiem 

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Cezar81 napisał(a):

Lublin i okolice nieśmiało ale coś popadało.... Oby tak dalej😊

Okolica Chełma ostatni deszcz 6 sierpnia 😔

Rzepak posiany 19tego

Prognozy mało optymistyczne 😔

Edytowane przez Jarek22B
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

To miałeś spokojne żniwa bezdeszczowe prawie , jeden plus

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano

Wlkp, powiat wągrowiecki - wczoraj spadło w sumie 30l, momentami bardzo ulewny deszcz. Dzisiaj od rana znów intensywnie pada, już chyba 10l jest. Na niektórych polach zasianych rzepakiem stoi sporo wody

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał(a):

On też czyści szeroki zakres 2 lisciennych?

cytat ze zwalczamy chwasty

,,Nie zalecany do stosowania gdy temperatura gleby jest wyższa niż 15ºC, ze względu na możliwość szybkiej degradacji i ulatniania. Propyzamid aplikowany na zbyt ogrzaną glebę działa krócej  i mniej skutecznie"

Opublikowano
59 minut temu, anja79 napisał(a):

Wlkp, powiat wągrowiecki - wczoraj spadło w sumie 30l, momentami bardzo ulewny deszcz. Dzisiaj od rana znów intensywnie pada, już chyba 10l jest. Na niektórych polach zasianych rzepakiem stoi sporo wody

W Lubelskiem przydał by się taki deszcz, studnie wysychaja...Nie pamięta takich czasów żeby głęboko wody nie było. 

• Like 1
Opublikowano

14 sierpnia zakończyłem żniwa i zanim pozbierałem słomę był już 20 wcześniej nie szło zbalotowac więc prosto w ściernisko szedł bezorkowiec i zaraz siałem rzepak 22 i 23 sierpnia. Na chwilę obecną powschodzil 40% i od czwartku do teraz spadło u nas 40l więc myślę że powschodzi. Lecz problem mam z samosiewy ani pszenżyta powschodzil przed rzepakiem i jest już pole zielone od jakiej fazy rzepaku mogę pryskać na samosiewy i jaki środek będzie najbezpieczniejszy . Dawki dzielone chce zastosować 

Opublikowano
14 minut temu, misio3p napisał(a):

Wczoraj 14l, a dziś przez trochę ponad 2 godziny 57. Zobaczymy jak sobie z tym rzepak poradzi. Wielkopolska, PCT

att.ZRNf7JAQbE-iWKVb8p8u0znjzq3yJl-5PtRHV63l8SQ.jpeg

Zależy jaka będzie teraz pogoda , bo jak by teraz się zrobiło upalnie to może być skorupa

Opublikowano

Na najbliższy tydzień prognozowane 23 do 26 stopni.

17 minut temu, Ma3ciej napisał(a):

14 sierpnia zakończyłem żniwa i zanim pozbierałem słomę był już 20 wcześniej nie szło zbalotowac więc prosto w ściernisko szedł bezorkowiec i zaraz siałem rzepak 22 i 23 sierpnia. Na chwilę obecną powschodzil 40% i od czwartku do teraz spadło u nas 40l więc myślę że powschodzi. Lecz problem mam z samosiewy ani pszenżyta powschodzil przed rzepakiem i jest już pole zielone od jakiej fazy rzepaku mogę pryskać na samosiewy i jaki środek będzie najbezpieczniejszy . Dawki dzielone chce zastosować 

Już możesz jechać jak jest duża presja.