Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, kamil800 napisał(a):

Rok temu bylo plytko bo przed siewem poszla zlewa 50l. W tym miala byc zlewa ale nie bylo i jest na 2-3cm

Jak pojdzie zlewa to taki na 1-1.5cm wychodzi, a taki na 3cm nie zdąży i zagina łeb w dół 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Jak pojdzie zlewa to taki na 1-1.5cm wychodzi, a taki na 3cm nie zdąży i zagina łeb w dół 

Jak pojdzie zlewa to u mnie zaden nie wyjdzie. Czy na 0.5cm czy na 3cm. Szybko robi sie skorupka i tyle.

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
12 minut temu, Raptus902 napisał(a):

Zasiany Lauros 45 szt piękna wilgoć pole nie ruszane od żniw. Jutro wlatuje Derrick

IMG_20250825_185145.jpg

A co tu robisz tym ciągnikiem ? bo myślałem że teraz ten derrick wlatuje ?

9 godzin temu, ravoj napisał(a):

Dokładnie, dziś możemy siać głębiej, zero deszczu jeszcze ho ho 

2cm to w zeszłym roku można było, jak padało solidnie, zresztą ten nawet co na wierzchu leżał, kurzem przyprószony też powschodził 

U mnie w zeszłym roku deszczu w sierpniu nie było wcale i do 14 września , wschody były pod psem 

Opublikowano
mysza103 napisał:

12 minut temu, Raptus902 napisał(a):

Zasiany Lauros 45 szt piękna wilgoć pole nie ruszane od żniw. Jutro wlatuje Derrick

A co tu robisz tym ciągnikiem ? bo myślałem że teraz ten derrick wlatuje ?

9 godzin temu, ravoj napisał(a):

Dokładnie, dziś możemy siać głębiej, zero deszczu jeszcze ho ho 

2cm to w zeszłym roku można było, jak padało solidnie, zresztą ten nawet co na wierzchu leżał, kurzem przyprószony też powschodził 

U mnie w zeszłym roku deszczu w sierpniu nie było wcale i do 14 września , wschody były pod psem 

Dziś nie zdąrzyłem wszystkiego zasiać to jutro resztę i po sprawie.

Opublikowano

Czy można rzepak zasiać po kukurydzy? Próbował ktoś? Pasuje idealnie mi jedna działka po qq i było pryskane tezosar extra box. Według etykiety lepiej tego nie praktykować ale czy ktoś to sprawdzał u siebie kiedyś na polu? 

Opublikowano
23 minuty temu, kamil800 napisał(a):

Jak pojdzie zlewa to u mnie zaden nie wyjdzie. Czy na 0.5cm czy na 3cm. Szybko robi sie skorupka i tyle.

Mam gliny i tez się robi skorupa, ale jak sie sieje i np za 2 dni zlewa to ten płytko siany na 3 dzień przebija się puki nie zaskorupi

1 minutę temu, SuperRolnik1 napisał(a):

Czy można rzepak zasiać po kukurydzy? Próbował ktoś? Pasuje idealnie mi jedna działka po qq i było pryskane tezosar extra box. Według etykiety lepiej tego nie praktykować ale czy ktoś to sprawdzał u siebie kiedyś na polu? 

W październiku? 

Opublikowano
5 godzin temu, solek01 napisał(a):

Chciałby zasiać swoje nasiona, czy by go można zaprawić owadobójczo? 

Z ogólnodostępnych środków nic nie ma sensu dawać. Jak sie uda coś zalatwic to śmialo 0.3l roztworu + jakas zaprawa zbożowa do betoniarki i wychodzi elegancko i bardzo tanio. 

Opublikowano
mich18 napisał:

Panowie opinie o środku la diva chce go zastosować solo bez dodawania metazachloru dobry wybór ? Zawsze pryskalem navigator i metazachlor

ja dawalem 0.25 ladiva plus 1l metazanexu i pieknie czysto nawet na mokrych dzialkach

Opublikowano
8 godzin temu, yacenty napisał(a):

jak i kiedy?

mi się udało 2x klasyczna ochrona herbicydowa jesienią i mocna poprawka wiosną, dwa lata z rzędu i zapomniałem teraz co to chaber

Jesienią diflufenikan i tribenuron metylowy. Wiosną poszedł fluroksypyr, bo oprócz chabra od dwóch lub trzech lat pojawił się problem z przytulią. Taki zielnik był w pierwszej dekadzie października.

att._Q8jw5S2vMly1RfJ9idaqxxbHyw6aU_OI_YfH08pLSo.jpeg

• Root Admin
Opublikowano
6 minut temu, misio3p napisał(a):

Jesienią diflufenikan i tribenuron metylowy. Wiosną poszedł fluroksypyr, bo oprócz chabra od dwóch lub trzech lat pojawił się problem z przytulią. Taki zielnik był w pierwszej dekadzie października.

att._Q8jw5S2vMly1RfJ9idaqxxbHyw6aU_OI_YfH08pLSo.jpeg

tribenuron typowo nalistny, chwast musi byc dość duży aby go ubić. Tu brakuje metrybuzyny, flufenacetu.

Jak ja zwalczałem chaber to jesienią szła albo bacara trio, albo pontos + dff, a wiosną mix: tribenruon z fluoksypyrem ewentualnie kiedys był biathlon 4d czyli.

Po 2 latach pola wyczyszczone

image.png

Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

To strasznie płytko siejesz , muszisz mieć piaszczyste ziemie

Jak ma wilgoc to po co siac głęboko? To nie kukuruza

W dniu 24.08.2025 o 20:17, Łukaszek napisał(a):

Za duża, ja we wrześniu sieje i rośnie bywało i 40 nie przekraczam.

Co to ?

Wsiewka w jęczmień? 🤣

Opublikowano
1 minutę temu, wilkołak napisał(a):

Glina w dzień wysycha na 1,5 cm, jak wieje i świeci słońce

Dlatego wszystko zależy od pogody jaka panuje, jeśli zamiast słońca było pochmurnie, a za siewnikiem mokro?