Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, ervyn napisał(a):

Piaski 2+0.16, lepsze ziemię nieco więcej chlomazonu 

Po co aż tyle metazachloru. Ja daję 1,6 i 0,16-0,17 i jest ok

Opublikowano
2 godziny temu, dzidzia202 napisał(a):

Wy o siewie a mój jeszcze na polu tak mnie usługodawca wykiwał. Za rok kombajn trzeba kupować.

Nie wysypał się jeszcze na ziemię?

Opublikowano

Nie wysypał mam do skoszenia 5ha i nikomu sie nie chce zakładać. A kolega co kosił padł mu kombajn i sam usługi najmuje. Nie osypuje sie jeszcze. Ale już za rok napewno kombajn będę mieć. Bo trzech cwaniaczków mnie wku... i za rok konkurencję im będę robił. Bo tak sie nie robi że a Bo mi sie nieopłaca stołu zalozyc.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, yacenty napisał(a):

A jak rzepak, w jakich odmianach stosowales?

auckland i avenger 4 liście bez skutków  ubocznych 

Edytowane przez ansu
  • Like 1
Opublikowano

Panowie a jak sobie radzicie z jednoliściennymi w rzepaku? Kiedy pryskacie, jesień czy wiosna i jakie środki?

Pytam bo pierwszy raz rzepak będę siał w tym roku. 

Opublikowano
56 minut temu, dzidzia202 napisał(a):

Nie wysypał mam do skoszenia 5ha i nikomu sie nie chce zakładać. A kolega co kosił padł mu kombajn i sam usługi najmuje. Nie osypuje sie jeszcze. Ale już za rok napewno kombajn będę mieć. Bo trzech cwaniaczków mnie wku... i za rok konkurencję im będę robił. Bo tak sie nie robi że a Bo mi sie nieopłaca stołu zalozyc.

Czemu sie tak nie robi? Jak im sie nie chce albo nie oplaca to czemu maja zakladac? Zaplac ktoremus cene extra to odrazu zalozy

Opublikowano
1 godzinę temu, dzidzia202 napisał(a):

Co to za stwierdzenie ,,że tak się nie robi '' gdyby ci tak powiedział ten który co roku ci kosił to jeszcze po części można by to zrozumieć , ale idziesz do kogoś kogo co roku omijałeś i masz pretensję że ci ktoś powiedział że mu się nie opłaca podpinać stołu ? skoro tak ci ktoś powiedział to tak pewnie jest , ja jeszcze parę dni temu kosiłem podobny areał i stół podpiąłem bo już zboża wykosiłem wszystkie , ale jak bym kosił jeszcze zboża to również bym nie podpinał tylko chłopakowi bym powiedział żeby jeszcze się wstrzymał ten dzień dwa dni jak skończę zboża to mu wykosze ten rzepak 

Po zatym czemu nie kosiłeś jak wszyscy mieli podpięte stoły? 

Opublikowano
58 minut temu, Frontier napisał(a):

Panowie a jak sobie radzicie z jednoliściennymi w rzepaku? Kiedy pryskacie, jesień czy wiosna i jakie środki?

Pytam bo pierwszy raz rzepak będę siał w tym roku. 

Jeśli chcesz mieć przyzwoity plon to odchwaszczanie na jesieni, w ubiegłym sezonie dwa razy zwalczałem na jesieni i czysto do żniw. Na wiosnę to jedynie poprawki możesz zrobić.

Opublikowano

Ja jednoliścienne robiłem jesienią i wiosną poprawiałem bo wyszło dużo pszenicy.

Na jaką głębokość siejecie rzepaki w taka suszę?

Będę uprawiał bezorkowcem i od razu za nim jechał drugim ciągnikiem i siał. 

Opublikowano
22 minuty temu, Fugeo napisał(a):

Ja jednoliścienne robiłem jesienią i wiosną poprawiałem bo wyszło dużo pszenicy.

Na jaką głębokość siejecie rzepaki w taka suszę?

Będę uprawiał bezorkowcem i od razu za nim jechał drugim ciągnikiem i siał. 

Nie mam drugiego dużego ciągnika żeby tak robić 

Opublikowano
53 minuty temu, ansu napisał(a):

Jednoliścienne bez orki, siew st po płytkiej uprawie talerzówką to tylko jak pszenica szpilkuje pierwsza dawka 

Czemu tak szybki wjazd na jednoliścienne że jak tylko będą szpilki ? przy tak szybkim wjezdzie za perę dni będą następne szpilki , i znowu oprysk ?

Opublikowano

Panowie pole po pszenicy, przeleciałem talerzówką. Dość dużo słomy zostało. Jak się uda to pójdzie głębosz z wałem kolcowym w przyszłym tygodniu. Czym to później potraktować, żeby przykryć słomę ? Rzepak będzie siany agregatem uprawowo-siewnym horsch pronto. 

IMG-20250817-WA0008.jpg

IMG-20250817-WA0009.jpg

IMG-20250817-WA0010.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Czemu tak szybki wjazd na jednoliścienne że jak tylko będą szpilki ? przy tak szybkim wjezdzie za perę dni będą następne szpilki , i znowu oprysk ?

Max do 2 liści pszenicy bo wodę wypija i korzenie takich siewek ograniczają wzrost rzepaku. Lepiej 2x opryskać niż raz zbyt późno szczególnie gdy chcemy zachować odstęp z zabiegiem na dwuliścienne. 

Opublikowano
46 minut temu, ROLOMAZ napisał(a):

Panowie pole po pszenicy, przeleciałem talerzówką. Dość dużo słomy zostało. Jak się uda to pójdzie głębosz z wałem kolcowym w przyszłym tygodniu. Czym to później potraktować, żeby przykryć słomę ? Rzepak będzie siany agregatem uprawowo-siewnym horsch pronto. 

IMG-20250817-WA0008.jpg

IMG-20250817-WA0009.jpg

IMG-20250817-WA0010.jpg

A po co chcesz wszystką słome przykrywać? Nie przesadzaj, do zimy nie będzie śladu po słomie. Tu jej wcale nie jest dużo, to nie czasu kiedy wszystko musiało byc czarne na wierzchu😀