Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, farmer1236 napisał(a):

Jaki rzepak hybrydowy polecacie na mozaiki gleby 4 klasa?

KWS Umberto, Lauros 

DSV Batis, Temptation, Triathlon

LG Aviron, Auckland, Absolut

Opublikowano
55 minut temu, pasio napisał(a):

Zawsze siejesz swoimi nasionami? Masz porównanie w plonie z tymi z torby?

Oprócz owadobójczej zaprawy co jeszcze dodajesz?

jak ustalasz obsadę?

Mozna to ocenić i cos powiedzieć siejąc ta sama odmianę na tym samym polu, własny i kupiony. Ja tak miałem, plon podobny, ale o wiele ciężej się kosiło, spod zielony. 

Według mnie hybrydy się nie opłaca, ale to trzeba byłoby 2-3 lata protestować i przeważyc. Tego tu raczej nie robią a 100-200kg różnicy w plonie i co nie warta zabawa może być. 

Opublikowano
58 minut temu, FarmerDyzio napisał(a):

Jak z dostępnością pt303 ? Widzę że na sklepie jeszcze nie ma tej odmiany 

Raczej mało którą odmianę mają na sklepie , pewnie za ok miesiąc będzie i to nie wszystko 

2 godziny temu, pasio napisał(a):

Zawsze siejesz swoimi nasionami? Masz porównanie w plonie z tymi z torby?

Oprócz owadobójczej zaprawy co jeszcze dodajesz?

jak ustalasz obsadę?

Od 4 lat sieję swoimi tylko , wcześniej siałem pół na pół i zdecydowałwem ze nie ma sensu kupować 

Głównie owadobójczą , z grzybowych można dać te co na zboża (u mnie też kombinowane robię z fungicydów )i do tego nawóz donasienny żeby już było bardzo dobrze , ale i z samą owadobójczą jest dobrze 

Teraz sieję po prostu 2-2,3 kg /ha , wcześniej żeby wypróbować jaka dokładniej obsada z tego wychodzi to zakręciłem 1 obrót kołem(3 metry bieżące) i policzyłem ile się z jednej rajki wysypało nasion (można było policzyć z 7 rajek ) i już wiesz ile siewnik wysiewa sztuk 3 m2

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, mysza103 napisał(a):

Od 4 lat sieję swoimi tylko , wcześniej siałem pół na pół i zdecydowałwem ze nie ma sensu kupować 

ale populacja czy hybryda?

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał(a):

Ale i tak póki co to raczej zapisy, nie wydaje mi się zeby już były dostępne nasiona

Dzisiaj przyszła paleta z pt303 zamówiona tydzień temu, brakuje 3 jednostek 314. Brane w opcji 10+5

Opublikowano
11 minut temu, Kedar88 napisał(a):

Dzisiaj przyszła paleta z pt303 zamówiona tydzień temu, brakuje 3 jednostek 314. Brane w opcji 10+5

Sprawdzałeś czy tegoroczne? 

• Haha 1
Opublikowano

Wypadło mi w tym roku wapnowanie i chcę rzucić 2t kredy pod rzepak jak ugryźć temat żeby się nie nałożyło z NPK ? 🤔 Planuję uprawę tradycyjną czyli orka.

Opublikowano (edytowane)

Jaką strategie na odchwaszczanie przyjmujecie? 

W tamtym roku robiłem  nawigator + metazachlor.  W sumie to zadowolony jestem. Jedyne co teraz miejscami to wyszły pojedyncze sztuki gwiazdnicy pospolitej. I fiolkow dość sporo puściło mi

Edytowane przez Okisz
  • Root Admin
Opublikowano
6 godzin temu, Ksawery napisał(a):

Pod rzepak się nie daje wapna

Bo? Jakiś argument?

Daje wapno co 3 lata na całe gospodarstwo. Nie widzę żadnych problemów w roku wapnowania.

Daje ponad 3t wapna magnezowego na ha.

Opublikowano
9 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Raczej mało którą odmianę mają na sklepie , pewnie za ok miesiąc będzie i to nie wszystko 

Głównie owadobójczą , z grzybowych można dać te co na zboża (u mnie też kombinowane robię z fungicydów )i do tego nawóz donasienny żeby już było bardzo dobrze , ale i z samą owadobójczą jest dobrze 

Teraz sieję po prostu 2-2,3 kg /ha , wcześniej żeby wypróbować jaka dokładniej obsada z tego wychodzi to zakręciłem 1 obrót kołem(3 metry bieżące) i policzyłem ile się z jednej rajki wysypało nasion (można było policzyć z 7 rajek ) i już wiesz ile siewnik wysiewa sztuk 3 m2

Czym zaprawiasz na owady ?

• Root Admin
Opublikowano
9 minut temu, CriticalHit napisał(a):

Zakładam że wapno wtedy leci jak najszybciej jako pierwsze?

Bardzo różnie, bowiem jestem zależny od tego kiedy przyjedzie usluga

Opublikowano
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

Bo? Jakiś argument?

Daje wapno co 3 lata na całe gospodarstwo. Nie widzę żadnych problemów w roku wapnowania.

Magnezowego? Z Wojcieszowa kojarzę że kiedyś wapno brałeś

Opublikowano

Małe dawki wapna są nawet zalecane przed siewem rzepaku jako źródło makroskładnika jakim jest wapń.

8 godzin temu, CriticalHit napisał(a):

Wypadło mi w tym roku wapnowanie i chcę rzucić 2t kredy pod rzepak jak ugryźć temat żeby się nie nałożyło z NPK ? 🤔 Planuję uprawę tradycyjną czyli orka.

u mnie w te suche lata dawanie npk pod agregat mija się z celem, więc sugeruje wapno - mieszanie - npk - pług 

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał(a):

Bo? Jakiś argument?

Ponieważ wapno może uszkadzać kiełki no i jak dajesz nawozy fosforowe to może się blokować fosfor. A ten okres od żniw do siewu masz bardzo krótki. Tak przynajmniej mnie uczyli ale nie podam Ci artykułów naukowych ale jest to taka powszechna praktyka, zawsze daje po rzepaku przed pszenica od razu po żniwach niech wapno sobie poleży trochę a później orka

• Like 1
Opublikowano

Ja siałem w ubiegłym roku swoimi i szczerze mówiąc te siane swoimi nasionami wyglądają po prostu lepiej. Siałem Derricka swoimi, a mam oprócz niego campusa z kws i z Pioneera którąś odmianę ale numeru nie pamiętam.

Opublikowano
21 minut temu, Fugeo napisał(a):

Ja siałem w ubiegłym roku swoimi i szczerze mówiąc te siane swoimi nasionami wyglądają po prostu lepiej. Siałem Derricka swoimi, a mam oprócz niego campusa z kws i z Pioneera którąś odmianę ale numeru nie pamiętam.

Napewno nie może być lepszy po swoich , takich cudów niema