Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak samo jest jeszcze jedna działka tylko że wyszło pH 4 a jęczmień był kapitalny. Przy takim pH to by nic nie rosło a poza tym wapnowane regularnie. Bo obok działka tak samo traktowana i pH 6.7...

10 minut temu, lukasz222 napisał(a):

Fosforu sporo wyjeżdża z ziarnem kukurydzy, a potas jest wymywalny niewiele trudniej niż azot, więc nie szukałbym tu jakiejś sensacji. 

Może tak być ale coś powinno wrócić chyba że znowu pobrała pszenica. No nic trzeba będzie posypać soli i fosforanu pod rzepak

Opublikowano
16 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Excited nie jest wysoki , w tym roku bardzo niski z 1,2-1,4 m max

W tym roku wszystkie rzepaki u nas po okolicy niskie
W momencie zabiegów na płatek miały 120 cm +-
Rok temu Excited miał 165 cm w pełni kwitnienia 

Opublikowano
9 godzin temu, pasio napisał(a):

W jaki sposób aplikujesz fosforan w łapę w gruberze? Masz zamontowany jakiś front tank?

Mam z agro masz przedni zbiornik, zazwyczaj sezonu bez awari elektroniki albo hydrauliki nie zrobi i kończe i tak rzutowo.

Opublikowano

Dzisiaj się wreszcie doczekałem decyzji w sprawie przymrozków , szkody naliczone 24-26% , jedna działka 14%, teraz rylko czekać żniw ile się nakosi i dodać tą rekompensate którą wypłacą . 

Rzepak miałem w tym roku słabiutki , nierówny , gdzie jeszcze przed przymrozkami liczyłem na plon ok . 2,5 tony , teraz na obecną chwilę też na tylwe liczę , jak dobrze się ukosi i dojdzie odszkodowania 1,2-1,3 tyny/ha to będzie bardzo dobrze 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Dzisiaj się wreszcie doczekałem decyzji w sprawie przymrozków , szkody naliczone 24-26% , jedna działka 14%, teraz rylko czekać żniw ile się nakosi i dodać tą rekompensate którą wypłacą . 

Rzepak miałem w tym roku słabiutki , nierówny , gdzie jeszcze przed przymrozkami liczyłem na plon ok . 2,5 tony , teraz na obecną chwilę też na tylwe liczę , jak dobrze się ukosi i dojdzie odszkodowania 1,2-1,3 tyny/ha to będzie bardzo dobrze 

Ja chyba jutro zadzwonie, od 27 mają na 2 działki nie mam decyzji.

Opublikowano (edytowane)

@wilkołakZ powodu suszy przy siewie , wschodził ponad miesiąc,  tak że jesienią jeden był prawie w kolano a drugi dopiero wschodził , już tu było to poruszane tu że u mnie praktycznie u każdego taki był jesienią , i tak właśnie rzepaki na wsi wyglądają,  na 2-3 tony , bez różnicy czy ktoś siał swoimi nasionami czy orginałem

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano

przymrozki to na niskich polach raczej , u nas tylko w dolinie rzecznej coś było a później drugie kwitnienie jak się zrobiło cieplej po 20 maja , jeżeli łan jest bardzo rzadki to wtedy przymrozek znacznie bardziej uszkadza niż gęsty, który kilka godzin trzyma sobie ciepło z dnia 

• Root Admin
Opublikowano
22 godziny temu, lukasz222 napisał(a):

Fosforu sporo wyjeżdża z ziarnem kukurydzy, a potas jest wymywalny niewiele trudniej niż azot, więc nie szukałbym tu jakiejś sensacji. 

Trochę wyjeżdża ale nie jakoś dużo.

Moim zdaniem problem jest gdzie indziej, fosfor stosunkowo długo wraca do obiegu ze słomy kukurydzianej. Miałem w tym roku próby brane w styczniu, tam gdzie działka po kukurydzy to zasobności niskie. 

Nic z tym specjalnego nie zrobiłem a pszenica pięknie rośnie.

W marcu poszła tylko zupka bakteryjno mikrusowa na przyspieszenie rozkładu resztek pożniwnych.

Na ten sezon robię inaczej, już mam kupione bakterie i melasę i zaraz po żniwach daje wysoka dawkę bakterii, melasy i molibdenu na przyspieszenie rozkładu resztek pszenicy i kukurydzy, tak żeby roślina następna miała szybszy dostęp do makroskładników.

Po pszenicy mieszankę uzupelnie o 100l rsmu i będzie to od razu dawka startowa azotu dla rzepaku.

Zobaczymy co z tego wyjdzie 

Opublikowano (edytowane)

Dostałem decyzję w sprawie szkód przymrozkowych na jednej działce 10% na drugiej 8%(płacone od 10%) przy mrozach po 6 7 stopni. Także nie polecam Warty. Są jakieś szanse żeby się  skutecznie odwołać czy dać sobie spokój?

Edytowane przez pit17
Opublikowano
yacenty napisał:

22 godziny temu, lukasz222 napisał(a):

Moim zdaniem problem jest gdzie indziej, fosfor stosunkowo długo wraca do obiegu ze słomy kukurydzianej. Miałem w tym roku próby brane w styczniu, tam gdzie działka po kukurydzy to zasobności niskie. 

W marcu poszła tylko zupka bakteryjno mikrusowa na przyspieszenie rozkładu resztek pożniwnych.

Na ten sezon robię inaczej, już mam kupione bakterie i melasę i zaraz po żniwach daje wysoka dawkę bakterii, melasy i molibdenu na przyspieszenie rozkładu resztek pszenicy i kukurydzy, tak żeby roślina następna miała szybszy dostęp do makroskładników.

Po pszenicy mieszankę uzupelnie o 100l rsmu i będzie to od razu dawka startowa azotu dla rzepaku.

Właśnie to samo zauważyłem pszenica rośnie dobrze a zasobności niskie jakie bakterie będziesz stosował?

• Root Admin
Opublikowano
11 minut temu, Raptus902 napisał(a):

Właśnie to samo zauważyłem pszenica rośnie dobrze a zasobności niskie jakie bakterie będziesz stosował?

Ja jadę na mikro od intermagu więc będzie bactim słoma, teraz w tej nowej edycji safe npk.

Do tego melasa tam gdzie pod pszenicę czy poplony. Pod rzepak jeszcze dojdzie 100l rsm32

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, yacenty napisał(a):

Ja jadę na mikro od intermagu więc będzie bactim słoma, teraz w tej nowej edycji safe npk.

Do tego melasa tam gdzie pod pszenicę czy poplony. Pod rzepak jeszcze dojdzie 100l rsm32

Też to kupiłem, tylko zastanawiam się nad dawką, na opakowaniu jest 1-2l , dodam 120l rsm ( bo mam 28) pod rzepak. Jak ą dawkę planujesz bakterii na ha

Edytowane przez Cezar81
Opublikowano
59 minut temu, yacenty napisał(a):

Co to są za bakterie? Tlenowe czy beztlenowe ? 

Mauzera masz ,melasę masz , bakterie masz , nic tylko to wszystko już nastawić i z milionów bakterii zrobić miliardy , po żniwach w deszcz wypryskać po polu i full wypas wtedy masz jak już się bawić w takie interesy

• Root Admin
Opublikowano
53 minuty temu, Cezar81 napisał(a):

Też to kupiłem, tylko zastanawiam się nad dawką, na opakowaniu jest 1-2l , dodam 120l rsm ( bo mam 28) pod rzepak. Jak ą dawkę planujesz bakterii na ha

W zależności od plonu pszenicy, jak 6t to litr starczy, jak 9t to dwa litry.

Po kukurydzy 2l.

50 minut temu, wilkołak napisał(a):

Ile litr kosztują te bakterie, w deszczu trzeba nimi pryskać ?

40zl litr, idealnie jak nie jest gorąco i słonecznie, w deszczu bajka.

• Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał(a):

@wilkołakZ powodu suszy przy siewie , wschodził ponad miesiąc,  tak że jesienią jeden był prawie w kolano a drugi dopiero wschodził , już tu było to poruszane tu że u mnie praktycznie u każdego taki był jesienią , i tak właśnie rzepaki na wsi wyglądają,  na 2-3 tony , bez różnicy czy ktoś siał swoimi nasionami czy orginałem

siej gęściej na rędzinach, nawet 70 sztuk swoimi

Opublikowano

Taki był rok na naszym terenie, u mnie było to samo, dostał 80kg N pod korzeń, dwa tyg potem 45kg N w rsm, a siany 20 sierpnia wschodził koło 20 września.

Opublikowano
27 minut temu, Wicherek napisał(a):

Może od razu 200, skoro mu to nie wychodzi na jego ziemiach to może nie ma co iść w skrajności tylko poszukać innej uprawy ?

Opublikowano
5 godzin temu, yacenty napisał(a):

Jak ta technologia pod rzepak ma wyglądać w praktyce ?
W miarę szybko po zbiorach oprysk RSM 100l + Bactim Słoma , potem talerzówka, NPK i orka/bezorka ?
Pod rzepak też idzie melasa i molibden ?
Sam u siebie w tym roku chcę spróbować czegoś na rozkład słomy w stylu właśnie tego Bactimu np. ale RSM zastąpić niestety muszę dawką mocznika jakieś 70-80 kg.
Dajesz potem jeszcze RSM może z doglebówką bądź granula przed siewem ?
Jako, że stosuje tradycyjny system orkowy zastanawiam się gdzie tu wcisnąć NPK ale mój pomysł to : Bactim + N > Nawóz NPK posypowo > talerzówka i po około dwóch tygodniach orka 
I chwilę po żniwach też odczekać by wszeszły samosiewy .

• Root Admin
Opublikowano

Ja idę prosto po żniwach, najszybciej jak się da:
1. NPK - rozsiewaczem
2. Bakterie, melasa, molibden, RSM - opryskiwaczem
3. mieszam płytko talerzówką

4. po ok tygodniu drugi raz mieszam talerzówką - dalej płytko.
5. dzień przed siewem: uprawa na głęboko
6. Siew upr-siewnym

Jak rsm idzie na słome to już nie idzie z doglebówką

Opublikowano
2 godziny temu, Wicherek napisał(a):

Tak jak sieje jest dobrze , a że warunki akurat  były jakie były to tak wyszło , 

Można powiedzieć że miesiąc przed siewem i miesiąc po nie było deszczu 

• Like 1