Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Jarek22B napisał(a):

Jaki region takie przymrozki?

Północna połowa Polski, wbij na ventusky i sobie prognozę sprawdź tylko tą przy gruncie.

Opublikowano

W nocy opryskałem pictor revy a po 3 godzinach spadło 8l deszczu. Będzie dobrze czy lipa?

podlanie hektara uprawy i 15l u mnie kosztuje 100zł

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Tigon napisał(a):

Północna połowa Polski, wbij na ventusky i sobie prognozę sprawdź tylko tą przy gruncie.

Mało gdzie nie będzie przymrozków, widać na filmie i symulacjach wczoraj wstawiłem. Do soboty zimno zapowiadają, znowu rzepaki oberwą😬

Opublikowano
10 godzin temu, slavik80 napisał(a):

A tak zapytam . Ile kosztuje podlanie 1 ha powiedzmy odpowiednikiem 10 l na m²?

10l x 10000m2 to 100 tys. L

Przykład pompa 5,5 kW, 360l/min

To 277 minut podlewania, czyli 4,6h to jest 25,46 kW razy cena kilowata, czyli te 25zł 46 gr (+/-)

To tylko suche obliczenia, bo trzeba potrącić sprawność pompy, i jak każdy w okolicy uruchomi pompe to i lustro wody spada, no i pompa 360l/min nie dźwignie deszczowni 😅

• Thanks 1
Opublikowano
10 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Mało gdzie nie będzie przymrozków, widać na filmie i symulacjach wczoraj wstawiłem. Do soboty zimno zapowiadają, znowu rzepaki oberwą😬

Ogladalem to w srode i z czwartku na piatek tez mial u mnie byc przymrozek do -4. Bylo ponad 5 na plusie. Takze jeszcze nic nie jest powiedziane dokąd one sięgnął. Moze zlapia sama północ 

Opublikowano

Wczoraj wieczorem sprawdzam pogodę na noc z niedzieli na poniedziałek, pokazuje niby temperaturę o 5 nad ranem 0 stopni.  Dzisiaj rano ta sama strona już prognoza pokazuje o tej godzinie 3 stopnie. To jaki sens jest się już nakręcać prognoza na parę dni do przodu jak dla wróżbitów pogodowych problemem jest prognoza na następną noc. A co już mówić o czwartku czy piątku gdzie się jeszcze pewnie z 15 razy zmieni.

Opublikowano

nie no dawniej sprawdzalność była dużo lepsza, na te 3 dni do przodu temperatury były zazwyczaj dokładne, opady mniej, wiatr zawsze sie mylili, teraz prognoza na dzień wcześniej ma pomyłke o 4-5 stopni.

Od wczoraj spadło 2l- małopolska.

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, kamil800 napisał(a):

Ogladalem to w srode i z czwartku na piatek tez mial u mnie byc przymrozek do -4. Bylo ponad 5 na plusie. Takze jeszcze nic nie jest powiedziane dokąd one sięgnął. Moze zlapia sama północ 

Miejmy nadzieję że się nie sprawdzi, chociaż ostatnio widzę że przymrozki pewniejsze w prognozach niż deszcz .

7 minut temu, arnoldino napisał(a):

No dokładnie tylko niektórzy traktują to jak prawdę objawioną bo się co jakiś czas sprawdza w mniejszym czy większym stopniu.

To po co zaglądasz jak to nic nie warte, u mnie 2 tygodnie temu pokazywało +1⁰ a było przy gruncie -5⁰ . 

Wiadomo nie od dziś że trzeba sprawdzac co dzień  aktualizacje, wszak pogoda zmienna jest 🤷‍♂️

Opublikowano
2 godziny temu, toooomaszewski napisał(a):

10l x 10000m2 to 100 tys. L

Przykład pompa 5,5 kW, 360l/min

To 277 minut podlewania, czyli 4,6h to jest 25,46 kW razy cena kilowata, czyli te 25zł 46 gr (+/-)

To tylko suche obliczenia, bo trzeba potrącić sprawność pompy, i jak każdy w okolicy uruchomi pompe to i lustro wody spada, no i pompa 360l/min nie dźwignie deszczowni 😅

U nas studnie wiercą na 140 m żeby mieć pewną wode , silnik coś koło 15 KW

mniej jak 30 mm nie leją , bo z tych 30mm , efekt jest jak 15-20 z deszczu

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Miejmy nadzieję że się nie sprawdzi, chociaż ostatnio widzę że przymrozki pewniejsze w prognozach niż deszcz .

To po co zaglądasz jak to nic nie warte, u mnie 2 tygodnie temu pokazywało +1⁰ a było przy gruncie -5⁰ . 

Wiadomo nie od dziś że trzeba sprawdzac co dzień  aktualizacje, wszak pogoda zmienna jest 🤷‍♂️

Sprawdzam na najbliższą dobę ponieważ jakąś wartość to jeszcze prezentuje. Za to nie nakręcam się na prognozy na ileś tam dni do przodu i zaraz płacz. W tym roku wszystkie prognozy przymrozków w mojej okolicy rozjechały się o ponad tydzień z tym co prognozowali. Więc po co się nakręcać jak nie wiadomo co faktycznie będzie.

Opublikowano
1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

U nas studnie wiercą na 140 m żeby mieć pewną wode , silnik coś koło 15 KW

mniej jak 30 mm nie leją , bo z tych 30mm , efekt jest jak 15-20 z deszczu

Nie napisałeś ale sądzę .ze to nawadnianie pod warzywa, pszenicy powiedzmy zwyzka plonu o 2-3 Tony czyli ok 2 tys. Zł more I pokryje koszty nawadniania. Przy warzywach inne pieniądze to I moze opłaca się inwestowac w nawadnianie.

Poki Co na razie ceny pszenicy moim zdaniem sa za niskie do nawadniania

Opublikowano
5 godzin temu, rob334 napisał(a):

W nocy opryskałem pictor revy a po 3 godzinach spadło 8l deszczu. Będzie dobrze czy lipa?

podlanie hektara uprawy i 15l u mnie kosztuje 100zł

A "wentuskie" nie widziały opadów ??

4 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

...bo to tylko prognozy.

W dodatku NUMERYCZNE, więc .uja warte 

Opublikowano

Większość tutaj boskalid + protio. A co powiecie na boskalid 100g, tebukonazol 150g i 110g fluoksastrobina? Warto dodać zwilżacz silikonowy do tego? Plus oczywiście np acrtamipryd 

Opublikowano
4 godziny temu, farmer1236 napisał(a):

Tak , Szukam dobrej zdrowej odmiany rzepaku , a miał Pan go ? 

Akurat mam posianego w tym roku, ale tylko ze względu na wysokie prawdopodobieństwo wystąpienia kiły na dwóch polach. Jeśli nie ma takiego ryzyka, to naleźy wybierać spośród "normalnych" odmian mieszańcowych, gdyż cechują się wyższym potencjałem plonowania niż odmiany z tolerancją na kiłę.

Opublikowano

Przyszła faza i u mnie na płatka w Excentricku a tu tydzień zimna. Protiokonazol podobno lubi ciepło i teraz dylemat jechać mimo to, czy czekać aż trochę faza ucieknie 🤔