Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 godzin temu, toooomaszewski napisał(a):

Tak. Wiem. Nie mam dużo rzepaku, trochę ponad 2ha, chciałbym jechać wolniej i wychodzi mi przy prędkości 2,5km/h zastosowanie żółtych dysz. Zawsze robię na niebieskich eżektorach, ale z tą prędkością nie będzie ciśnienia, stąd pytam o zwiększeniu ilości cieczy roboczej.

1 godzinę temu, arnoldino napisał(a):

Ale co ma wspólnego prędkość jazdy z ciśnieniem na dyszach? Przecież to obroty walka na pompie robią ciśnienie a te zależą od obrotów silnika i nie widzę powodu dlaczego ciśnienie miałoby być za niskie na niebieskich dyszach przy prędkości 2,5 jak dobierzesz odpowiednio bieg i obroty silnika.

Widzę same asy , jeden ciśnienie ustawia prędkością jazdy , drugi ciśnienie ustawia obrotami silnika ? To od czego kużwa macie różne zawory ? 

A no do tego że jedziesz zawsze np 6 km/ godzinę,  czy 

Pryskasz zawsze przy obrotach silnika np 1600 obrotów,  a wydatek cieczy ustawiasz zaworem na pompie 

Chyba że macie podejście takie jak mój znajomy , który opryskiwacz ma z 20 lat , pryska zawsze beczkę na ha 400 litrów bo inaczej mówi że się nie da , a zaworu jeszcze żadnego przez te 20 lat nie tykał

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
14 godzin temu, kamil800 napisał(a):

Przy gruncie. A jak to wyjdzie? To sie dopiero okaze. Wczoraj w nocy mialem miec 6 stopni a bylo niecale 3. Dzis nadaja 2 wiec obstawiam, ze -2 na luzaku bedzie

IMG_20250426_181927.jpg

Co to za pogoda ? Żeby sprawdzić temperaturę przy gruncie ? 

Albo zapodał byś tą mapkę z dzisiaj jak faktycznie wystąpiły te przygruntowe przymrozki , i czy się to pokrywa z tym co wczoraj przewidywali . 

4 minuty temu, Rafi1979 napisał(a):

Kiedy ruszacie po tych przymrozkach ? 

2 maja zamiaruje pryskać,  bo u mnie wówczas powinna być odpowiednią faza

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, mysza103 napisał(a):

To bylo zdjecie z jakiegoś artykułu. To jest wyliczenie z ktoregos z modeli pogodowych. Byc moze model icon.

Ale widzialem, se na stronie z pogoda "ventusky" mozna sobie wybrac temperature na jakiej wysokosci i cofnac zeby sprawdzic ile bylo

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
22 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Widzę same asy , jeden ciśnienie ustawia prędkością jazdy , drugi ciśnienie ustawia obrotami silnika ? To od czego kużwa macie różne zawory ? 

Pryskasz zawsze przy obrotach silnika np 1600 obrotów,  a wydatek cieczy ustawiasz zaworem na pompie 

Chyba że macie podejście takie jak mój znajomy , który opryskiwacz ma z 20 lat , pryska zawsze beczkę na ha 400 litrów bo inaczej mówi że się nie da , a zaworu jeszcze żadnego przez te 20 lat nie tykał

Dla Twojej wiedzy pracuję na elektrozaworach bez komputera z manometrem w ciągniku gdzie wszystkim steruję, a ciągnik nie ma prędkościomierza, a mam skalibrowany dla dwóch prędkości, bo mniejsza mi potrzebna w jagodnikach, ekspercie 🫡

Opublikowano
10 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

wedlug ciebie sa to bzdury, wedlug prosfesjonalnych artykulow juz nie sa. nikt nie broni pisac ci twoich madrosci, a juz na pewno nie zamierzam ich komentowac ani krytykowac. to jest twoje zdanie, nalezy je uszanowac. natomiast ty szanowac odmiennego zdania juz nie zamierzasz. byc moze jestes wszechwiedzacy, nie zaprzeczam, to jest twoje wyobrazenie o sobie. na pisze to co ja wiem, mozesz z tym polemizowac, ale w sposob merytoryczny. podwaz to jakimis konretnymi informacjami, postaw teze, podaj argumenty przeciwstawne, napisz cos sensownego!!! umiesz tylko napisac jak dziecko w szkole.pamietam jak sie czasem wyzywalismy, a na koncu przerzucalismy sie :ty,ty,ty....itd. jesli chcesz powaznie podejsc do tematu to podaj jakis argument, udokumentuj to, opisz dlaczego masz racje. jesli cie na to nie stac, po prostu pisz sobie swoje posty, ale nie krytykuj i nie czepiaj sie innych. forum to wymiana wiedzy i informacji. tobie wydaje sie, ze ma obowiazywac tylko twoja wiedza, natomiast ta odmienna bedzie obscenicznie krytykowana, bez argumentowo, dla twojego samozadowolenia.

A ty czym poparles swoje wypociny? Wnioski z własnego ogródka? Też mogę powiedzieć że na własnym mam średnia z wielu lat ponad 4t z kilku dziesięciu hektarów przy często w kilkudziesciu działkach na Podlaskich piachach.

Podałem zdjęcie kiedy najlepszy okres według szwabów? 

A ty co? Oceniłeś termin zabiegu na nietrafiony z zdjęcia po paru łuszczynach nie wiedząc że zanim spadną pierwsze to już są one często zawiazane?

Taki mądry a rok temu lament że trzeba schodzić z uprawy rzepaku bo się nie opłaca, nie wychodzi. 

Opublikowano
31 minut temu, mysza103 napisał(a):

Albo zapodał byś tą mapkę z dzisiaj jak faktycznie wystąpiły te przygruntowe przymrozki , i czy się to pokrywa z tym co wczoraj przewidywali . 

2 maja zamiaruje pryskać,  bo u mnie wówczas powinna być odpowiednią faza

Nie dosyć że wschód suchy to i zimny. Wczoraj byłem przy rzepaku to na piachu dolne liście już zrzucone. Płatek wyjdzie pewnie zaraz po majówce 

Opublikowano
1 godzinę temu, poosa21 napisał(a):

Ale jak masz komputer to przy 2,5km i wydatku 200l to ciśnienie będziesz miał np 1 niezależnie od obrotów wałka. Żeby mieć ciśnienie np 3,5 przy tej predkosci trzeba zwiększyć wydatek cieczy.

Najpierw przeczytaj do czego się rozmowa odnosi a potem odpowiadaj. 

Kolega się wczoraj jasno wyraził że chce zmniejszyć prędkość i zwiększyć ilość cieczy roboczej.

Opublikowano
Teraz, SawekBraczyk napisał(a):

Ja mam MMAT dysze. Jest aplikacja tam se ustawiasz co ile chcesz i ci wszystko pokazuje co i jakie ciśnienie i jakie dysze. 

Dokładnie. Tylko dla prędkości 2,5 km/h, wydatku 300l/ha aplikacja pokazuje mi żółte dysze (takie mam dostępne), ale ciśnienie tylko 1,8 bara.

Przy standardowych żółtych*

Opublikowano
49 minut temu, mysza103 napisał(a):

Ciśnienie robocze  prędkością jazdy? Jak już to pisałem że jasno że ciśnienie robi pompa bo do tego jest stworzona, zawór regulacyjny jest od regulacji to chyba oczywiste choć widocznie nie dla wszystkich. Czytanie ze zrozumieniem tekstu widać trudny temat. 

Wrzuć przy okazji gdzie masz ten zawór regulacyjny na pompie bo we wszystkich co widziałem to był na rozdzielaczu 

Opublikowano
11 minut temu, SawekBraczyk napisał(a):

Ja mam MMAT dysze. Jest aplikacja tam se ustawiasz co ile chcesz i ci wszystko pokazuje co i jakie ciśnienie i jakie dysze. 

IMG_5286.png

O to nie głupie jest

Opublikowano (edytowane)

Nie chce mi sie z toba dyskutowac. Czepiasz sie i naskakujesz, tak jakby nie mozna bylo napisac nic innego niz to co ty uwazasz za sluszne. Moze ktos skorzysta z moich informacji, a moze z twoich. Prosilbym bys nie komepntowal tego co pisze, pdzestal sie mnie czepiac, bo robisz tona kazdym forum. Wychodzi na to ,ze albo jestes taki madry, albo czepialski. Forum ,jak napisalem jest dla ludzi ktorzy chca sie podzielic tym co wiedza, doswiadczeniem. Jesli ci przeszkadza ,ze dtutaj cos napisalem co sie tobie nie podoba, jest yancenty, moderator, prosze skargi zglasza do niego. Nie czytaj moich wpisow, nie odpisuj na nie, bedziesz szczesliwszy. Chyba ze chcesz ciagle sie przepychac, to przepychaj sie sam. Postaram sie nie komentowac twoich wpisow, nawet jesli beda hamskie i skierowane w moja strone. A jesli chcesz sie upewnic czy mowie prawde, wystarczy wpisac ochrona rzepaku, opryski na platka w kanadzie, fazy oprysku, najlepiej po angielsku. Wyskoczy ci kilka artykułów, jesli ktos nie wierzy mozna to sprawdzic. Jeszcze raz prosze,bys nie komentowal moich wpisow, ja omijam twoje, postaraj sie to uszanować.

Edytowane przez Siedzacybyk
Opublikowano
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

A widzisz nie tykał zaworu i pryska 20lat a jakby zaczął tykać to by coś zepsuł🤣

Opublikowano
18 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

Zgodnie z diagnozą prenatalną, dziecko – nazywane w mediach Felkiem – cierpiało na łamliwość kości, jednak przesłanka o legalnej aborcji w przypadku uszkodzenia płodu została usunięta z listy przesłanek dopuszczających legalną aborcję w Polsce po wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 2020 roku. Aborcji dokonano powołując się na przesłankę legalnej aborcji w przypadku zagrożenia zdrowia i życia kobiety (chodziło o zdrowie psychiczne; z zaświadczenia lekarki psychiatrii wynikało, że pacjentka wyrażała „myśli rezygnacyjne”). u kobiety zagrazajace zyciu byly problemy psychiczne. mysle,ze to naciagana teoria na chwile, by jakos z tego wybrnac. chcieli usunac dziecko z lamliwoscia kosci, dlaczego tak pozno. jesli jednak juz donosila, mozna bylo urodzic, przeciez i tak urodzila, nikt nie cial takiego duzego plodu. mozna nie przyjac dziecka po porodzie, nie bylo by tego wszystkiego. odwazyla sie pani dr, a teraz zapewne tego zaluje. roznica taka, ze urodzila by zywe i oddala. czy by zmarlo,? nie wiem, ale taki wybryk daje swiatelko, ze mozna pod byle choroba zabic 9 m dziecko.

Ludobójstwo! 

Opublikowano
25 minut temu, arnoldino napisał(a):

Ciśnienie robocze  prędkością jazdy? Jak już to pisałem że jasno że ciśnienie robi pompa bo do tego jest stworzona, zawór regulacyjny jest od regulacji to chyba oczywiste choć widocznie nie dla wszystkich. Czytanie ze zrozumieniem tekstu widać trudny temat. 

Wrzuć przy okazji gdzie masz ten zawór regulacyjny na pompie bo we wszystkich co widziałem to był na rozdzielaczu 

jeżeli są elektrozawory i sterowanie dawka z komputera , ustawia się dawkę a ciśnienie reguluje się automatycznie ze względu na prędkość , o to mu zapewne chodziło . być może można przejść na sterowanie ręczne i tak jakoś ustawiać ciśnienie z komputera ale prawdę mówiąc nie interesuje mnie to bo od dawna przestałem sobie bzdetami i niuansami głowę zawracać i wam też to radzę bo leżą podstawowe rzeczy a wy tu analizujecie ciśnienie podczas pryskania rzepaku 

• Like 1
Opublikowano

Każdy kto pryska od dawna ma już wyczucie jakie ciśnienie przy jakiej prędkości by uzyskać porządną dawkę i wielkość kropel. Nawet korygując na oko zużycie dysz i rodzaj cieczy. Kiedyś ludzie dojeżdżali do celu bez nawigacji, a teraz nawet nie potrafią z tej nawigacji korzystać właściwie 

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, masa24 napisał(a):

jeżeli są elektrozawory i sterowanie dawka z komputera , ustawia się dawkę a ciśnienie reguluje się automatycznie ze względu na prędkość , o to mu zapewne chodziło . być może można przejść na sterowanie ręczne i tak jakoś ustawiać ciśnienie z komputera ale prawdę mówiąc nie interesuje mnie to bo od dawna przestałem sobie bzdetami i niuansami głowę zawracać i wam też to radzę bo leżą podstawowe rzeczy a wy tu analizujecie ciśnienie podczas pryskania rzepaku 

Ludzie tutaj codziennie idą na rzepak patrzeć czy czarnego żuka niema 🤪

Opublikowano
ansu napisał:

Każdy kto pryska od dawna ma już wyczucie jakie ciśnienie przy jakiej prędkości by uzyskać porządną dawkę i wielkość kropel. Nawet korygując na oko zużycie dysz i rodzaj cieczy. Kiedyś ludzie dojeżdżali do celu bez nawigacji, a teraz nawet nie potrafią z tej nawigacji korzystać właściwie 

na pilmecie mamy okolo 2.5 na niebieskich antyznoszeniowych, wypryskuje 240 litrow przy 5.5 km /h