Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jak ktoś celuje w 5t to się przejmuje takimi rzeczami. Takie "drobnostki " bardziej wpływają na ostateczny plon rzepaku niż ten ogólny stan plantacji jak na zdjęciach np. u Yacentego

Opublikowano
1 godzinę temu, slonju77 napisał(a):

Trza by było zęby policzyć....A co myślicie żeby na płatek obniżyć dawkę kiera i dołożyć boskalid? tylko ile zejść z dawki i ile boskalidu?

Skuteczny ten kier w rzepaku na płatek  czysto po nim? Bo sam myślę o nim

Opublikowano
34 minuty temu, SawekBraczyk napisał(a):

I tak wszystkiego nie ogarniesz choćbyś dmuchał i chuchał to nigdy w 100% czysto nie będzie 

Oczywiście, że nie , po naloty są insektów są ciągłe , ale najważniejsze jest odpowiednio trafić w nalot który wyrządza najwiecej szkód.

Lepiej mieć 80procent niż 50. A jeszcze wtedy  po kilka nakuć z larwami na jednej roślinie to już można zapomnieć o dobrym plonie

1 minutę temu, Alpacino napisał(a):

Ten pierwszy 

W zeszłym roku ludzie narzekali na obecność słodyszka po sivanto, ale czy to była tylko jego obecność czy faktycznie środek średnio działał to już nie mówili. Ale jak zwykle ludzie piszą że coś nie działa a nawet robal nie zdążył się zatruć jeszcze 🙃

Opublikowano

Znam jednego co narzeka praktycznie na wszystkie środki że nie działają i nie dociera do niego że potrzeba trochę czasu zanim zacznie działać. Nikt już Minnie chciał jechać pryskać to musiał swój opryskiwacz kupić na te swoje 3 ha

Opublikowano
4 godziny temu, slonju77 napisał(a):

Trza by było zęby policzyć....A co myślicie żeby na płatek obniżyć dawkę kiera i dołożyć boskalid? tylko ile zejść z dawki i ile boskalidu?

Najlepiej zrezygnuj z kiera i daj coś porządnego 

3 godziny temu, farmer1236 napisał(a):

Skuteczny ten kier w rzepaku na płatek  czysto po nim? Bo sam myślę o nim

Według mnie lipa

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Broody napisał(a):

Oczywiście, że nie , po naloty są insektów są ciągłe , ale najważniejsze jest odpowiednio trafić w nalot który wyrządza najwiecej szkód.

Lepiej mieć 80procent niż 50. A jeszcze wtedy  po kilka nakuć z larwami na jednej roślinie to już można zapomnieć o dobrym plonie

W zeszłym roku ludzie narzekali na obecność słodyszka po sivanto, ale czy to była tylko jego obecność czy faktycznie środek średnio działał to już nie mówili. Ale jak zwykle ludzie piszą że coś nie działa a nawet robal nie zdążył się zatruć jeszcze 🙃

Który nalot wyrządza mniej który więcej szkód? Środki obecnie działają dobrze ale na wyższe zyski producentów i sprzedawców. Dobre insektycydy u nas wycofane.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Ile osób narzeka a sam opryskiwacz ich ile zostawia do życzenia... Lejące końcówki nie wiele młodsze niż sam opryskiwacz itd. Sivanto ok, ale wodę zbijać mocno z odczynem

Opublikowano

U każdego w zależności od regionu i z różną siłą są naloty. U mnie 4 lata wstecz nie pryskali  na słodyszka bo go prawie nie było. Za to chowacze brukwiaczki w marcu po 2 naloty , czterozębny 3 lata temu miał ostatnio duży nalot  i przy źle wykonanym zabiegu na płatek z insektem było sporo uszkodzeń łuszczyn. W każdym bądź razie chowacze wyrządzają wg mnie najwiecej uszkodzeń i wrót dla infekcji grzybowych. 

3 minuty temu, STIG13 napisał(a):

Ile osób narzeka a sam opryskiwacz ich ile zostawia do życzenia... Lejące końcówki nie wiele młodsze niż sam opryskiwacz itd. Sivanto ok, ale wodę zbijać mocno z odczynem

Albo starego typu zwykle końcówki i zabieg w wiatr 

Opublikowano
Godzinę temu, STIG13 napisał(a):

To niech .ebany bajer dodaje od razu do preparatu jakieś wynalazki, a nie środek drogi w .uj, a ty jeszcze kombinuj żeby jako tako to działało !

Godzinę temu, Broody napisał(a):

U każdego w zależności od regionu i z różną siłą są naloty. U mnie 4 lata wstecz nie pryskali  na słodyszka bo go prawie nie było. Za to chowacze brukwiaczki w marcu po 2 naloty , czterozębny 3 lata temu miał ostatnio duży nalot  i przy źle wykonanym zabiegu na płatek z insektem było sporo uszkodzeń łuszczyn. W każdym bądź razie chowacze wyrządzają wg mnie najwiecej uszkodzeń i wrót dla infekcji grzybowych. 

Albo starego typu zwykle końcówki i zabieg w wiatr 

Czterozębny raczej nie powoduje uszkodzeń łuszczyn, tylko podobnik 🤔

Opublikowano
Godzinę temu, pawelol111 napisał(a):

Rzepak ma 35cm, nie skracany w obawie o mróz. Czym go teraz poczęstować?

IMG_20250413_190047.jpg

Skoro nie był pryskany żadną grzybówką to daj mu obojętnie co przeciwgrzybójczego , a o regulacji zapomnij 

Opublikowano
1 godzinę temu, boogie7 napisał(a):

To niech .ebany bajer dodaje od razu do preparatu jakieś wynalazki, a nie środek drogi w .uj, a ty jeszcze kombinuj żeby jako tako to działało !

Czterozębny raczej nie powoduje uszkodzeń łuszczyn, tylko podobnik 🤔

Racja, moja pomyłka 🤦 dzięki za uwagę 

Chodziło o podobnika w łuszczynach

Opublikowano
Godzinę temu, rafal3939 napisał(a):

Można na taki dać toprex?

IMG_20250413_172109.jpg

IMG_20250413_171207.jpg

Pytanie, po co ?