Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
18 minut temu, Badwolf napisał(a):

Moim zdaniem tam się wgryzł chowacz. Jak widzisz talia sytuację zerwij i obejrzyj w środku ta roślinę. Wszystko się wyjasni

Polecam przemyśleć na drugi raz swoją odpowiedź, bo czasem nie warto rozwiewać wątpliwości.

• Haha 1
Opublikowano
26 minut temu, Badwolf napisał(a):

Moim zdaniem tam się wgryzł chowacz. Jak widzisz talia sytuację zerwij i obejrzyj w środku ta roślinę. Wszystko się wyjasni

Chyba se jaja robisz ? , chowacz jak już to w łodyge znosi jaja  czy żeruje , a zresztą po chowaczu nie ma praktycznie szkód na rzepaku powierzchownie patrząc , dopiero potem  widać jak już jest za pózno na co kolwiek 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Chyba se jaja robisz ? , chowacz jak już to w łodyge znosi jaja  czy żeruje , a zresztą po chowaczu nie ma praktycznie szkód na rzepaku powierzchownie patrząc , dopiero potem  widać jak już jest za pózno na co kolwiek 

Widać, widac ugryzienia. Są na gałązkach przy łodydze i na łodydze. Zanim sfedruje główna łodygę to w bocznej gałązce często jest. Jeśli tego nie widzisz to albo nie ma u ciebie chowacza albo niezbyt dobrze idzie ci obserwacja. Małe otworki. Jak grzyb się rzuca to ma łatwiej w tym miejscu. 

41 minut temu, Łukaszek napisał(a):

Polecam przemyśleć na drugi raz swoją odpowiedź, bo czasem nie warto rozwiewać wątpliwości.

Polecam wstrzymać się z odpowiedzią jeśli twoje przemyślenia nic nie wnoszą do dyskusji. 

Edytowane przez Badwolf
  • Like 2
Opublikowano

Moim zdaniem kolega Badwolf ma rację, przynajmniej w kapuscie ślady po chowaczu wyglądają identycznie a przy wycince przy przełamaniu głównego nerwu liscia widać larwy chowacza.

• Like 2
Opublikowano
38 minut temu, Badwolf napisał(a):

Widać, widac ugryzienia. Są na gałązkach przy łodydze i na łodydze. Zanim sfedruje główna łodygę to w bocznej gałązce często jest. Jeśli tego nie widzisz to albo nie ma u ciebie chowacza albo niezbyt dobrze idzie ci obserwacja. Małe otworki. Jak grzyb się rzuca to ma łatwiej w tym miejscu. 

Polecam wstrzymać się z odpowiedzią jeśli twoje przemyślenia nic nie wnoszą do dyskusji. 

Potwierdzam, jak znajde chwilę jutro zrobię zdjęcie jak to już pięknie widać takie uszkodzenia po chowaczu. Plantacja ze spuznionym zabiegiem. Mało tego po wkłuciach czesto lubi pękać łodyga. 

Opublikowano
22 godziny temu, rocknrollnik1 napisał(a):

Astana. Pierwszy poszedł Gavial  , a tuż przed kwitnieniem/początek kwitnienia Kier. 

Trochę odwrotnie niż etykieta, ale naprawdę ładnie ochroniły te środki.

Ochrona dobra sam kier by wystarczył chyba że często rzepak się sieje 

Opublikowano
13 godzin temu, andrzej78 napisał(a):

Obecnie nie wygląda aby rzepak ucierpiał od mrozu , delikatnie pokuliło górne liście. Dla znawców tematu , czy szara plama obok monety to sucha zgnilizna ? 

IMG_20250407_180911698(1)_copy_918x1340.jpg

W przekroju brak śladu nakłucia .

IMG_20250408_074703891~2.jpg

Opublikowano

Tak  , to zgnilizna kapustnych. Ale najwidoczniej musiało być jakieś uszkodzenie ogonka liściowego skoro tam się pokazała a nie na liściu 

A chowacze też atakują ogonki liściowe tylko, że od spodu i jak najbliżej łodyżki, zwłaszcza się tak zdarza w okresie początkowym wydłużania pędu 

• Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Rzepak się nie obsypuje , niema potrzeby na to pryskać

Koledze chyba chodzi o uszkodzenia po zgniliźnie twardzikowej 

Opublikowano

Jak dobrze chroniony grzybowo i przed szkodnikami to nie powinien się jakoś znacząco osypywać jezeli nie trafi go jakiś grad i inne ekstremalne zjawiska pogodowe

Opublikowano

Kiedyś bywało, że popadało, łuszczyny namokły i przychodziło ostre słońce z wysoką temperatur i łuszczyny pękały od naprężeń. Ale fakt faktem jak zdrowy to się trzyma dobrze, wpierw się osypuje ten dla o chroniony, po uszkodzeniach insektowych łuszczyn w pierwszej kolejnosci

Opublikowano

u mnie pryskane od robaka jeszcze w poprzednim tygodniu dziś byłem słodyszki sobie siedzą grzecznie na paczkach a nie powinny *** trzeba będzie jak się ociepli znowu jechać perytroid chociaż

Opublikowano

Zakładając że taka pogoda się utrzyma to wyjazd w sobotę z regulacją będzie ok czy trochę za wcześnie po tych chłodach i zostawić to na poniedziałek? Robaka odpuszczę i zrobiłbym go koło czwartku 17.04

tebu + metko + azoksy

Screenshot_2.jpg

Opublikowano

Mam place w rzepaku, że rzepaku się zwija i nie wiem o co chodzi... Dziwnie to wygląda, pierwszy raz coś takiego widzę. Na ścieżce piękny rzepak i nagle taka dziura, liście żółte się robią i go zwija. Sąsiad likwidował łąkę ale czy takimi placami by zwiewało glifo a nie po całości? będę na polu to wrzucę fotkę. Może to kiła??

Opublikowano
2 godziny temu, lukasz493 napisał(a):

u mnie pryskane od robaka jeszcze w poprzednim tygodniu dziś byłem słodyszki sobie siedzą grzecznie na paczkach a nie powinny *** trzeba będzie jak się ociepli znowu jechać perytroid chociaż

U mnie dokładnie to samo. Dzisiaj byłem zobaczyć i sporo siedzi na pąkach. Jutro chyba Inazuma pójdzie jak nie będzie tak wiać.

Opublikowano

Dostał trochę słońca i zaraz się pozbierał, jutro karate na szybko trzeba zrobić to do weekendu powinno przetrzymać na właściwy zabieg, robala to aż czarno w pąkach.

IMG_20250408_172407.jpg