Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, arnoldino napisał(a):

CCC przy obecnych powtarzających się suszach to jedno wielkie nieporozumienie, jedyny plus to cena nic poza tym. Sprawdzał się przy normalnym rozkładzie opadów, przy takich jak obecnie to więcej szkody jak pożytku. Moddus dużo lepsze rozwiązanie tylko znowu potrzebuje słońca żeby pokazać co potrafi. Co do środków w proszku to zawsze rozpuszczam w wiaderku z ciepłą wodą i nie ma wtedy problemu z wymieszaniem 

Od kiedy moddus można stosować w suszy, a ccc nie? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

ja tylko raz pryskałem na słodyszka, a tak to tylko sporadyczne sztuki, ale pogoda też mu nie sprzyja bo zawsze marzec ciepły, rzepak wypuści paki i wtedy zimno się robiło.

w tym jest tak samo na razie. 

3 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Od kiedy moddus można stosować w suszy, a ccc nie? 

moddus pomaga roślinie odrzucić nadmierne pędy w fazie 31-32, a do fazy strzelania w źdźbło znów pomaga utrzymać boczne pędy, więc mają na radarze susze można uznać że moddus działa na susze poprzez regulację gęstości.

Edytowane przez Tigon
  • Like 1
Opublikowano
19 godzin temu, rocknrollnik1 napisał(a):

ja w zeszłym roku stosowałem Gavial i Kier i plon był rekordowy. Tzn mój rekord  4,3 t średnio z ha, a wielu rolników w okolicy ok 3 t lub mniej. Był tylko stres, bo wszyscy kosili a mój ciągle był zielony. Zaczynałem żniwa tydzień później niż cała okolica. Badyle były zielone do końca. Mam fotkę z koszenia w galerii i tam widać łodygi.

Teraz , przedwczoraj- na dwa -trzy dni przed przymrozkiem dałem tylko Ambrosio 0,4 l , litr boru i robak Koron. Pojechałem po  taniości ze względu na obawy przed przymrozkami. I w myśl zasady " nie przedobrzyć" . Pomimo , że mieszkam na płn wsch kraju to już na sporej części pojawił się pąk. Obawiałem się że zanim ochłodzenie minie , rzepak już daleko ucieknie. 

Jak się ociepli pójdzie znowu bor , a razem z nim kier i coś na robale. Pewnie są lepsze środki, ale u mnie te się sprawdzają. Z tego co pamiętam po rabatach kier czy gavial kosztował lekko ponad stówę na ha. Z tym , że kiera kupowałem jakoś w styczniu, a gavial mi został sprzed roku. Innvigo ma też większe stężenia w swoich środkach, za to niektórzy twierdzą ,że ma słabsze nośniki. 

Jaka odmiana rzepaku? To co poszło na płatek kier czy gavial a co na wiosnę?

Opublikowano
1 godzinę temu, Tigon napisał(a):

ja tylko raz pryskałem na słodyszka, a tak to tylko sporadyczne sztuki, ale pogoda też mu nie sprzyja bo zawsze marzec ciepły, rzepak wypuści paki i wtedy zimno się robiło.

w tym jest tak samo na razie. 

moddus pomaga roślinie odrzucić nadmierne pędy w fazie 31-32, a do fazy strzelania w źdźbło znów pomaga utrzymać boczne pędy, więc mają na radarze susze można uznać że moddus działa na susze poprzez regulację gęstości.

No a CCC co robi niby? 

Opublikowano

A jaki srodek najskuteczniejszy na tego słodyszka u mnie się zaczął  i jest tylko na 1 ha dzialce, więc dzisiaj opryskalem środkiem judo, tylko to miałem pod ręką, ale muszę się zaopatrzyć w jakiś dobry  srodek... tylko jaki...?

Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

No a CCC co robi niby? 

Taki znawca forumowy a nie wie jak działają poszczególne substancje??? 

Chlorek chroromekwatu działa poprzez blokowanie hormonu wzrostu i skracanie dolnych między wieźli i można go stosować tylko do fazy 2 kolanka. W późniejszych fazach jedziesz na własne ryzyko. Trinepsapak etylu spowalnia wydzielanie hormonów wzrostu odpowiedzialnych za wydłużanie źdźbła nie blokując pozostałych co powoduje rozwioj masy korzeniowej i pogrubienie źdźbła zamiast wydłużenia  z zakresem stosowania do 4 kolanka. 

Przez coraz częstsze wiosenne braki wody  stosowanie CCC jest nieporozumieniem właśnie przez fazę rozwojową i sposób działania w roślinie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, arnoldino napisał(a):

Taki znawca forumowy a nie wie jak działają poszczególne substancje??? 

Chlorek chroromekwatu działa poprzez blokowanie hormonu wzrostu i skracanie dolnych między wieźli i można go stosować tylko do fazy 2 kolanka. W późniejszych fazach jedziesz na własne ryzyko. Trinepsapak etylu spowalnia wydzielanie hormonów wzrostu odpowiedzialnych za wydłużanie źdźbła nie blokując pozostałych co powoduje rozwioj masy korzeniowej i pogrubienie źdźbła zamiast wydłużenia  z zakresem stosowania do 4 kolanka. 

Przez coraz częstsze wiosenne braki wody  stosowanie CCC jest nieporozumieniem właśnie przez fazę rozwojową i sposób działania w roślinie.

Kopiować każdy potrafi 😉

Co ma piernik do wiatraka? Jeśli masz zalecane CCC do kolanka to dajesz do kolanka, zwalasz winne na produkt za swoją nie kompetencje? 

Jeśli mam mustanga do określonej wczesnej fazy na wiosnę to mam go skreślić bo ma krótkie okno zakresu stosowania mimo że jest ogólnie dobrym produktem? 

Trineksapak wpływa na rozwój systemu korzeniowego, a ccc wręcz przeciwnie - kogo to jest wymysl no chyba jasne że syngenta zawsze przeciw była. 

@XTRO powiedz jak w tamtym roku trineksapak 0.3l dał w kość zbożom, bo tu mówią że on nie agresywny w okresach posuchy 🤪

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
4 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Kopiować każdy potrafi 😉

Co ma piernik do wiatraka? Jeśli masz zalecane CCC do kolanka to dajesz do kolanka, zwalasz winne na produkt za swoją nie kompetencje? 

Jeśli mam mustanga do określonej wczesnej fazy na wiosnę to mam go skreślić bo ma krótkie okno zakresu stosowania mimo że jest ogólnie dobrym produktem? 

Trineksapak wpływa na rozwój systemu korzeniowego, a ccc wręcz przeciwnie - kogo to jest wymysl no chyba jasne że syngenta zawsze przeciw była. 

@XTRO powiedz jak w tamtym roku trineksapak 0.3l dał w kość zbożom, bo tu mówią że on nie agresywny w okresach posuchy 🤪

Myśleć jak widać to niekoniecznie, czytanie ze zrozumieniem też tak średnio wychodzi.

Poza tym co  ma retadrer  w zbożach do herbicydu na dwuliścienne i w jakiej uprawie mustang ma małe okno zabiegowe? 

Opublikowano
14 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Właśnie u ciebie słabo z myśleniem, nic niema do siebie to był tylko przykład, ale widocznie ciężko się domyśleć. 

W zbożu w zbożu. 

Toś teraz błysnął, bardziej łopatologicznie napisze, w którym gatunku zboża mustang ma takie krótkie okno zabiegowe? 

Opublikowano

0,3 trineksapaku to już dawka wystarczająca w normalnym roku, w suchym za duża, a przy mocno mokrym może się okazać czasami za mała. W tamtym roku wiosna była mokra, dałem na żyta 0,4l bo były na prawdę tęgie i na 5 klasie to był strzał w kolano bo przez 2 miesiące nie było większych opadów 

Opublikowano
9 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Toś teraz błysnął, bardziej łopatologicznie napisze, w którym gatunku zboża mustang ma takie krótkie okno zabiegowe? 

Powiedzmy w pszenicy ozimej

9 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Toś teraz błysnął? 

Czym błysnąłem, pytałeś o gatunek to podałem. 

Opublikowano
13 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Powiedzmy w pszenicy ozimej

Czym błysnąłem, pytałeś o gatunek to podałem. 

Błysnąłeś wcześniej twierdząc że zboża, jakby można było stosować w czymś poza jednoliściennymi. 

Dane producenta co do terminów stosowania i gdzie jest te niby twoje krótkie okno zabiegowe bo teorie tworzysz jak te stosowanie CCC w rzepaku co to wczoraj pisałeś a potem szybka zmiana że o zboża chodziło.  Bezpieczna dawka dla owsa 0,4 l/ha testowane i praktykowane.

Screenshot_20250406-081641.png

• Haha 1
Opublikowano

O mustangu stosowanym za późno było już wiele na forum , podobnie jak z CCC. 

Oba produkty powinno się stosować jak najwcześniej, im później tym gorzej dla rośliny. 

Jeszcze nie tak dawno chlorek chloromekwatu w czasie krzewienia do bbch 30  działał to rozrost korzeni bocznych jak i źdźbeł bocznych, od czasu trineksapaku już tylko mówi się o skracaniu korzeni. 

Jak jest sucho to każdy regulator działa na niekorzyść 

Herbicydy takie jak mustang równiez są regulatorami 

Tomek nic źle nie napisał , tylko trzeba wiedzieć jak podejść do tematu 

• Like 1
Opublikowano

Tak nie raz ludzie pisali że mieli czarne kłosy i puste po mustangu, środek dobry ale trzeba się wyrobić do fazy drugiego kolanka. Herbicydy co są z grupy regulatorów wzrostu również przytrzymują wzrost zbóż.