Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
8 minut temu, Zapracowany napisał(a):

Boga się nie boicie, w niedzielę opryskiwacze łamiecie! A tu jakąś plotka że piorin albo biała dacia i już wszyscy posrani...

Jak do mnie pijesz to klasycznie ci nie wyszło.

Od kiedy zdjęcie wrzucone w niedzielę świadczy o awarii w niedzielę? No ale chciałeś się przywalić to się przyealiles ale ci nie wyszło ;)

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Zapracowany napisał(a):

Boga się nie boicie, w niedzielę opryskiwacze łamiecie! A tu jakąś plotka że piorin albo biała dacia i już wszyscy posrani...

Czy tacy posrani to nie wiem. Przez parę lat z racji pracy jaką miałem współpracowało się z miejscowym piorinem i jak w każdym urzędzie dostają donos od "życzliwego czy zatroskanego" i muszą to sprawdzić. I już zależy na kogo trafisz, normalnego czy służbistę. Wczoraj w zakładzie była była kontrola z udt do wózków widłowych to się taki przepisowiec trafił że czepiał się nawet brudnego okna dachowego i pióra wycieraczki  że niby zużyta

Opublikowano

zdarzaja sie inspektorzy piwet, ktorym przeszkadza zbyt duza szpara miedzy deskami w drzwiach do obory. argumentuja mozliwoscia wlecenia muchy !!!! tak tak muchy! albo ze mata pod kola nie ma certyfikatu. sanepid potrafi nakazac 3 umywalki w malym oomieszczeniu, jedna od mycia rak, druga narzedzi, a trzecia jedzenia. natomiast za granica ubijaja bydlo u siebie i nic nie musza wywozic, zadnych rsm -ow, po prostu zabijaja i sprzedaja. unia to taka machina, gdzie jeden ma sie dobrze a inny ledwo zipie.

Opublikowano

To jaki ten rzepak odpowiedni do skracania???

cytat z TĄ:

W mocnym rzepaku, kiedy pęd ma 15–20 cm stosujemy:

• przy małym ryzyku wystąpienia suchej zgnilizny – 0,8 l/ha Caryx, a w fazie pąkowania dodatkowo 0,5 l/ha preparatu zawierającego 250 g/l tebukonazolu,
  • przy dużej presji suchej zgnilizny – 1 l/ha preparatu zawierającego 250 g/l tebukonazolu, a w fazie pąkowania 0,3 l/ha Moddusa.

W słabszym rzepaku przy pędzie 10–15 cm stosujemy 150–200 g/ha tebukonazolu (wyższa dawka przy zagęszczonym łanie). Jeśli łan zagęszczają samosiewy rzepaku to tebukonazol uzupełniamy Caryxem w dawce 0,2 l/ha.

Opublikowano
27 minut temu, wilkołak napisał(a):

Niedziela jak każdy inny dzień jak komuś pasuje to pracuje, co innym do tego , wszyscy nie muszą wierzyć w to samo

Nie chodzi o żadne "wierzenia", tylko o poszanowanie własnego siebie, a nie że 95 % społeczeństwa leźy do góry wentylem bo w tygodniu się napracowali i należy się im odpoczynek, a głupi rolas tyra bo czego innego nie potrafi 🤦‍♂️.  A "miasto" drze łacha, że wsiok nawet odpoczywać nie potrafi 😆

Opublikowano

Co to za podział na te rolasy, wsioki i miasto, nadal w swojej okolicy masz ludzi zawistnych i zatroskanych o trudności innych grup społecznych ? W moich okolicach każdy ma dość swoich spraw na głowie  i ma  gdzieś problemy innych  czy ich pracę :P

• Like 1
Opublikowano

ktos ,kto pracuje na etacie od pon do piatku, ma czas jedynie w weekendy. ziemia stanowi dodatek do jego pracy,zeby to dopilnowac musi poswiecic swoje wolne godziny. dla jednych rolnictwo to ciezka praca. jesli sie nie ma zbyt duzego arealu mozna je traktowac jak przydomowy ogrodek. wsiadasz na traktor, odprezasz sie, to jest relax a nie tyranie. robisz to dla przyjemności, nie wazne czy niedziela czy sobota. ludzie dzialki w miescie przewaznie w weekendy obrabiaja, odloczywaja pracując. w malym, przydomowym rolnictwie panuje ta sama zasad, odpoczynek od dnia codziennego zajmujac sie swoim hobby 😃

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
29 minut temu, boogie7 napisał(a):

Nie chodzi o żadne "wierzenia", tylko o poszanowanie własnego siebie, a nie że 95 % społeczeństwa leźy do góry wentylem bo w tygodniu się napracowali i należy się im odpoczynek, a głupi rolas tyra bo czego innego nie potrafi 🤦‍♂️.  A "miasto" drze łacha, że wsiok nawet odpoczywać nie potrafi 😆

A ja świętuje od poniedziałku do piątku bo wije i w sobote i niedziele pryskam

Opublikowano
1 godzinę temu, Zapracowany napisał(a):

Boga o ile jest będę się bał po drugiej stronie tu na tym świecie rządzi biała dacia.

9 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

z 2 owczarkami niemieckimi 😂

Naszych polskich owczarków byś się nie bał ale niemieckich to już owszem🤣

• Like 1
Opublikowano

Jak dostał odpowiednią dawkę zanim ruszył to mocznik w oprysku nie jest potrzebny. Takie coś to raczej poprawa wyglądu niż niż faktyczne zasilanie patrząc na to jakie ma zapotrzebowanie

24 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

ktos ,kto pracuje na etacie od pon do piatku, ma czas jedynie w weekendy. ziemia stanowi dodatek do jego pracy,zeby to dopilnowac musi poswiecic swoje wolne godziny. dla jednych rolnictwo to ciezka praca. jesli sie nie ma zbyt duzego arealu mozna je traktowac jak przydomowy ogrodek. wsiadasz na traktor, odprezasz sie, to jest relax a nie tyranie. robisz to dla przyjemności, nie wazne czy niedziela czy sobota. ludzie dzialki w miescie przewaznie w weekendy obrabiaja, odloczywaja pracując. w malym, przydomowym rolnictwie panuje ta sama zasad, odpoczynek od dnia codziennego zajmujac sie swoim hobby 😃

Tu masz dużo racji. Sam mam 30 ha ornego bez hodowli i bez pracy na etacie to byłoby bardzo ciężko. Tak masz chociaż pewne wpływy co miesiąc a to co się wyciągnie z gospodarstwa to dodatkowy bonus. Za zeszły rok gdzie plony niskie,  koszty wysokie i jeszcze awarie w postaci pękniętej półosi w kombajnie gdzie większość koszona była usługowo to zysk z hektara po odliczeniu wszystkiego bez doplat wyszedł jakieś 200-250 zł w zależności od uprawy. A też ile razy faza rozwojowa czy okno pogodowe  wymaga wyjazdu w niedzielę.

Opublikowano

Nie chodzi o opryskiwacz czy niedzielę! Chodzi o to jak z tak walecznego narodu który niczego się nie lękał zrobili stado baranów co bąka boją się puścić na własnym polu! Trzymam świnie, używam zakazanych środków, wysiewam nawozy poza terminem i  co jestem przestępcą? A jeszcze materiał siewny bez licencji! Jak mnie przyłapią płakał nie będę! Orwella Rok 1984 się przypomina! Skarżyć się na forum że pióro wycieraczki za 15 zł trzeba było zmienić? Litości k..wa! 

• Like 2
Opublikowano

w latach 80 bylo duzo strajkow, ludzie uciekali,milicja ich bila, nic to nie zmienialo, nie bali sie. teraz nie bija, ale przychodza i nakladaja kare. to jest bardziej bolesne, bo nie da sie nie zaplacic, a jesli kara ogromna, to checi do strajkowania tez maleja. ludzie boja sie kar finansowych, nie ma sie co dziwic. nie wszystkich byloby stac je zaplacic. ktos wpadl na pomysl, ze zamiast bicia lepiej nedzie nalozyc 20 tys kary, bedzie to bardziej bolesne!

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Zapracowany napisał(a):

Nie chodzi o opryskiwacz czy niedzielę! Chodzi o to jak z tak walecznego narodu który niczego się nie lękał zrobili stado baranów co bąka boją się puścić na własnym polu! Trzymam świnie, używam zakazanych środków, wysiewam nawozy poza terminem i  co jestem przestępcą? A jeszcze materiał siewny bez licencji! Jak mnie przyłapią płakał nie będę! Orwella Rok 1984 się przypomina! Skarżyć się na forum że pióro wycieraczki za 15 zł trzeba było zmienić? Litości k..wa! 

I jeszcze się tym chwale w internecie 🤦. Wszystko jest dozwolone tak długo jak cię nie złapią, ale chwalenie się tym publicznie to już trzeba mieć coś nie tak.... zamiast siedzieć cicho w temacie i nie zwracać na siebie uwagi. Przyjechał służbista i się koniecznie chciał do czegoś przyczepić to sobie znalazł powód i to nie jest żaden płacz o jakąś głupią wycieraczkę tylko przykład nadgorliwości urzędniczej.

Poza tym nie znam osoby która by nie naginała przepisów do sytuacji gdy tego wymagała. Niektóre rzeczy i dzialania lubią ciszę i cień.

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

A ja świętuje od poniedziałku do piątku bo wije i w sobote i niedziele pryskam

Ale wtedy przeszkadzasz większości społeczeństwa 😝

1 godzinę temu, Pigmei napisał(a):

Co to za podział na te rolasy, wsioki i miasto, nadal w swojej okolicy masz ludzi zawistnych i zatroskanych o trudności innych grup społecznych ? W moich okolicach każdy ma dość swoich spraw na głowie  i ma  gdzieś problemy innych  czy ich pracę :P

U nas jeden drugiego nie podpierdala że z nawozem albo opryskiem wyjechał, tak jak ma to miejsce u was w głębokiej Polsce, o czym dowiaduję się właśnie na tym forum 😋 To ze ty do najbliższego miasta masz kilkanaście albo kilkadziesiąt km. a wokół siebie samych chłopów, nie oznacza ze wszędzie tak jest. Wyobraż sobie ze poza wioskami, rolnikami, oborami i polami, istnieje jeszcze takie coś jak miasto, miastowi, pracownicy, inteligenci, duchowni, veganie, bezrobotni, którym należy się odpoczynek i cisza.. Nie po to płacili grube pieniądze za działki poza miastem, a teraz płacą podatki, żeby "gumiaki" im przeszkadzały. Ale to trzeba mieszkać i żyć wśród społeczeństwa a nie wśród pól, żeby to pojąć..

Opublikowano

Jechalibyście z regulacją jutro? W dzień 17 w nocy 6. Dopiero na niedziele rano pokazuje 0°. Pójdzie Proleaf Aqua 0,15 + Caramba 0,5 + Tobias Pro 0,5 + Sherpa 0,25 + Proleaf Max 4.0 1,0 + Mangan 1,0 + Bor 1,0. Rzepak pęd 5-10cm. 

Opublikowano (edytowane)

w lubelskim błoto się zrobiło więc pewnie do końca tygodnia z zabiegów i w rzepaku i pszenicy nici (dodając spadek temperatur od weekendu)

tez zastanawiam się nad grzybówką w rzepaku, w dwa dni ostro poszedł do góry ale cóż sam nie wiem w niektórych widać już zalążki pączków

planowane

metkonazol + difenokonazol + odzywki + robak

Edytowane przez lukasz493
Opublikowano

No u mnie zaczęło padać w niedzielę wieczorem i przestało wczoraj po południu jakoś i jest tak jak mówisz, błoto na polach.

@kamil800 niby tak, ale ja chcę dać m.in triazol a jak się ochłodzi to on przestanie działać

Opublikowano (edytowane)

Ja tez. Dlatego pojade przed południem. Mniejszy wiatr i caly dzien cieply i wystarczy aby zadzialalo. Ewentualnie czwartek ale to jest 2 dni przed przymrozkiem. Takie graniczne. Bo według prognozy to ten przymrozek z soboty na niedziele utrzyma sie dosc dlugo. Max 4 stopnie na niedziele

Edytowane przez kamil800