Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie potrzebuje porady 

Trafiło się okienko pogodowe i pasuje mi wykonać dwa zabiegi w rzepaku jeden na chwasty ( korvetto ) drugi t1 + bor  ( toprex + dr Green borowy) 

Którym lepiej teraz jechać?

Screenshot_20250331-072203.png

Screenshot_20250331-072147.png

IMG_20250330_193945_647.jpg

Opublikowano
Raptus902 napisał:

cris10 napisał:

KWS Lauros, prawie zawsze skracałem wiosną toprexem, ale ten mocno chce piąć sie w górę, czym regulować go? Caryx z jakimś tebu? Jakie dawki stosujecie na plantacje z potencjałem? 

20250330_112140.jpg

Miałeś już tą odmianę i co możesz o niej powiedzieć?

Nie miałem, pierwszy rok. Póki co podoba mi sie, vigor wiosenny dosyć szybki, Derrick dopiero startuje, a ten do skracania sie nadaje, na zdjęciu trochę nie równy bo zasiany był w suche i deszczu 2 tyg nie było. Wiecej powiem po zniwach

Opublikowano
37 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Jak masz chwasty to rób chwasty zanim rzepak zakryje .

Dokładnie też  bym robił chwasty najpierw bo raz , że może zakryć a dwa , że korvetto musi mieć kilka dni ciepłych po zastosowaniu, a w późniejszej fazie to i może zaszkodzić rzepakowi

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Ksawery napisał(a):

Dokładnie też  bym robił chwasty najpierw bo raz , że może zakryć a dwa , że korvetto musi mieć kilka dni ciepłych po zastosowaniu, a w późniejszej fazie to i może zaszkodzić rzepakowi

Temperatura nie za mała?

Opublikowano
22 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

czy w obecnych przymrozkowych kwietniach szybko uciekajacy rzepak to dobre rozwiazanie? mroz go popiesci, paki przemarzna, mozna sie naciac.

A co temu zaradzisz? Azot poszedł, cos tam wody jest...

Ciepło w miare

Opublikowano (edytowane)

-1 -2 czy -3 to nie sa jeszcze zadne mrozy i to mu nic nie zrobi. Przeciez to koniec marca poczatek kwietnia. O tej porze to nawet snieg w mojej okolicy nie jest zadnym nowym zjawiskiem. Kwiecien plecień... ;)

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

gdyby caly czas bylo chlodno, to lepiej. bylo cieplo, potem zimno, potem cieplo, teraz chlodno, znowu 3 dni cieplo i znowu mroz. moze faktycznie przesadzamy, zapominamy jak to kiedys bylo.

Opublikowano
9 minut temu, kamil800 napisał(a):

-1 -2 czy -3 to nie sa jeszcze zadne mrozy i to mu nic nie zrobi. Przeciez to koniec marca poczatek kwietnia. O tej porze to nawet snieg w mojej okolicy nie jest zadnym nowym zjawiskiem. Kwiecien plecień... ;)

-5 będzie na bank, do -7

Opublikowano

10 stopni w nocy mówią 6 pryskać korvetto czy się wstrzymać? Następne dni trochę cieplejsze ale później znowu przymrozek ma być w nocy 

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

-5 będzie na bank, do -7

No to zalezy juz od rejonu.

U mnie nie wiele wiekszy jutro jade. Na zdjeciu widac, ze juz w ped rosnie. Od jutra cieplo. Noce 7 stopni to do soboty sporo urosnie

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
22 minuty temu, Claas88 napisał(a):

10 stopni w nocy mówią 6 pryskać korvetto czy się wstrzymać? Następne dni trochę cieplejsze ale później znowu przymrozek ma być w nocy 

Jak masz w prognozie następne dni z wmiare temperaturami to bym się nie oglądał tylko jechał. Przy dwuliściennych w rzepaku im się dłużej zastanawiasz tym gorzej.

Opublikowano

Dwuliścienne w rzepaku na wiosnę to się robi jak najwcześniej, pierwsze uderzenie ciepła co robili ludzie chowacze to powinniście robić a nie czekać niewiem na co? Na to czy chwasty odżyja? 

• Like 1
Opublikowano
49 minut temu, Badwolf napisał(a):

Dobrze że nie będzie kwitł rzepak jak rok temu podczas mrozów. W tamtym roku kwitł ale mniej dni było z przymrozkami

W tym roku kwitnienie przypadnie w czasie majowych przymrozków.

Opublikowano
29 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Dwuliścienne w rzepaku na wiosnę to się robi jak najwcześniej, pierwsze uderzenie ciepła co robili ludzie chowacze to powinniście robić a nie czekać niewiem na co? Na to czy chwasty odżyja? 

Do kwitnienia sie opryska.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

To na polu na ktorym stracil wszystkie liscie. Mocny rozrzut w roslinach. Sa nawet takie, ze ped to ma z centymetr.

IMG_20250331_164706.jpg

IMG_20250331_170527.jpg

A to na polu gdzie stracil polowe lisci. Wyrownany i praktycznie kazdy taki sam

IMG_20250331_170600.jpg

Jutro jeszcze jakies deszcze ale w srode rano trzeba chyba jechac mimo wszystko. Nie ma co czekac na ten maly jak to zaraz ochlodzenie bedzie... Jakby nie bylo to maly czy nie i tak w ped cos tam ruszyl wiec faza sie zgadza

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
3 minuty temu, Andpol napisał(a):

Do kwitnienia sie opryska.

Powodzenia 

17 minut temu, polskatk napisał(a):

Sprytnie przykryta palcami komora borowa 😉

Nie dostał boru jeszcze bo nie dojechał. 

Dostał 2 strzały już z opryskiwacza chemia na odbudowę rozety, jakbym miał na stanie to dorzucił bym mangan i bor. 

W listopadzie czysto było, a może takie się trafiły.