Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
15 godzin temu, wilkołak napisał(a):

A od czego maja tu być przypalenia, rzepak idzie przypalić środkami grzybobójczymi ?

Może przesadziłem z przypaleniami, ale chodzi o to czy rzepak nie dostanie :)

zdarzało się, że pszenica robiła się brązowa po przymrozku a nie wiem jaki dokładnie wpływ mają poszczególne śor

Opublikowano

Roślina musi po części przetrawić środek, i o ile rzepak na przymrozki nie reaguje tak mocnym spowolnieniem jak pszenice co pozwala mu szybko trawić a pszenica cyk, substancja zostaje spowolniona w roślinie i negatywnie wpływa na tkanki w dużym stężeniu i powstają uszkodzenia.

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
3 godziny temu, boogie7 napisał(a):

A przy jakiej to max. V wiatru dopuszcza się wykonywanie oprysków, co.. ?  😋

Dokładnie. Nie rozumię fenomenu biegania po polu z "calówką" i mierzenia rzepaku 🤣🤣🤣

8 m/s przy dobrej dyszy. Przy podstawowej dyszy wg szkoleń 3m/s

Opublikowano
Godzinę temu, Jarek22B napisał(a):

Co ty chcesz poprawiać za 2 tygodnie jak on będzie w kolano - nie wiem co za nowy trend że regulacje wiosenna można poprawić 

To ty pryskasz rzepak tylko żeby go wyregulować , mi zależy na chorobach , a regulacja przy okazji, skoro daje 0,35 toprexu , to wskazana poprawka , wyjdzie tak samo , albo taniej jak by dac stara dawke 0,5 l

5 godzin temu, Michal0111 napisał(a):

A ile musi mieć długości żeby zacząć regulację? I kiedy jest już za późno na regenerację ? Dzięki za odpowiedź 

Idealnie 10 cm , ale od 5 cm tez można sam tak pryskałem bo pogoda na póżniej niełaskawa  i  wdodatku wole cały rzepak w jeden dzień

• Thanks 1
Opublikowano
19 minut temu, wilkołak napisał(a):

To ty pryskasz rzepak tylko żeby go wyregulować , mi zależy na chorobach , a regulacja przy okazji, skoro daje 0,35 toprexu , to wskazana poprawka , wyjdzie tak samo , albo taniej jak by dac stara dawke 0,5 l

Dawka 0,5 jest lepsza i tańsza tylko że mamy pogody takie jakie mamy i trzeba się do tego po prostu przystosować. Zmienia się klimat to trzeba zmienić też podejście do uprawy i ochrony.

Opublikowano
1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Celuje żeby zrobić ochronę z regulacją - daje 0,5 zamiennika Toprexu bo jak sami zauważyliście będzie to taniej i skutecznie niż jakieś dzielenie 

Opublikowano
3 minuty temu, Jarek22B napisał(a):

Celuje żeby zrobić ochronę z regulacją - daje 0,5 zamiennika Toprexu bo jak sami zauważyliście będzie to taniej i skutecznie niż jakieś dzielenie 

Różnica między toprex a dovvo to jakieś 10-15 zł na litrze to za bardzo oszczędności nie widzę. Możesz dać nawet i litr na hektar tylko później nie 😭 że za mocno przychamowany bo zbyt duża dawka i za wczesna faza albo że uciekł bo wjechać się nie dało. 

Opublikowano
3 godziny temu, Tigon napisał(a):

Roślina musi po części przetrawić środek, i o ile rzepak na przymrozki nie reaguje tak mocnym spowolnieniem jak pszenice co pozwala mu szybko trawić a pszenica cyk, substancja zostaje spowolniona w roślinie i negatywnie wpływa na tkanki w dużym stężeniu i powstają uszkodzenia.

Zeszły rok- regulacja z grzybówką i przymrozek 2 dni po zabiegu 

20240420_183535.png

Opublikowano
3 minuty temu, Marek1129 napisał(a):

Zeszły rok- regulacja z grzybówką i przymrozek 2 dni po zabiegu 

20240420_183535.png

Septorioza wyszła, inkubuje w roślinie do 30 dni i pokazuje się na roślinie dopiero w zaawansowanym już stadium choroby. Wątpię że to przypalenie po 2 dniach od grzybówki. 

Opublikowano
1 minutę temu, SuperRolnik1 napisał(a):

Septorioza wyszła, inkubuje w roślinie do 30 dni i pokazuje się na roślinie dopiero w zaawansowanym już stadium choroby. Wątpię że to przypalenie po 2 dniach od grzybówki. 

Przymrozek był na drugi dzień,  zdjęcie po około tygodniu od zabiegu, napewno przypalenie bo na nakładkach efekt był jeszcze większy.

Opublikowano
3 godziny temu, tomala611 napisał(a):

To czy powinienem coś dodać na fiołka czy dać sobie z nim spokój i pojechać samym korvetto?

Na fiołka wiosną niczego nie dodasz, bo niczego nie ma !  A chabra to się robi "po taniosci" zamiennikiem Lontrelu, typu Major, Favoryt, Cliophar, a nie drogim Korvetto..

Opublikowano (edytowane)

T1 w rzepaku ogarnięta. Rzepak KWS Derrick. Poszło 125g Difenokonazol + 50g Metkonazol+ 0,25l Trebon + 1kg Dr.Green Rzepak + 0,8l Adob Bor + 50g/ha Kwasek Cytrynowy. Ja już mam to z głowy, wy się tam zastanawiajcie czy tam dzielcie regulacje itd. Pozdro 😅 

IMG_5090.jpeg

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał(a):

8 m/s przy dobrej dyszy. Przy podstawowej dyszy wg szkoleń 3m/s

3 m/s bez względu na dysze. Ciekawe że po tego typu wpisach, prokurator nie żąda IP ? 🤣

Opublikowano
Godzinę temu, arnoldino napisał(a):

Różnica między toprex a dovvo to jakieś 10-15 zł na litrze to za bardzo oszczędności nie widzę. Możesz dać nawet i litr na hektar tylko później nie 😭 że za mocno przychamowany bo zbyt duża dawka i za wczesna faza albo że uciekł bo wjechać się nie dało. 

Czytaj ze zrozumieniem

Oszczędność nie ma wynikać z zastosowania zamiennika tylko z jednego wyjazdu z dawka 0,5 a nie regulacji na 2 zabiegi

Opublikowano
27 minut temu, Jarek22B napisał(a):

Czytaj ze zrozumieniem

Oszczędność nie ma wynikać z zastosowania zamiennika tylko z jednego wyjazdu z dawka 0,5 a nie regulacji na 2 zabiegi

Przydało by się tobie ta umiejętność, kolejny młody gniewny co próbuje pogodę przeskoczyć.

Opublikowano
20 godzin temu, poosa21 napisał(a):

Aż dziwne że jeszcze nikt ci nie napisał że odżywisz chwasty i śor na jednoliścienne nie zadziała. U mnie 2 tyg temu szła taka sama mieszanka. Dziś już żyto czerwone i poskręcane.

niby jednoliscienne z borem nie działają ? nie kumam 

Opublikowano

i ja lecę większym miksem zawsze, ale na skracanie chce dać gazu na chowacza wiec bor  odpuszczę. U nas dopiero rzepaki zaczynają kolor łapać od azotu wiec nie ma paniki ze skracaniem przyszły wtorek/środa trzeba będzie przed załamaniem pogody

Opublikowano
6 minut temu, SawekBraczyk napisał(a):

Na jesieni to i łącze jednoliścienne z Fungi i mikro i robak i wszystko działa 

To może korvetto dodać do dr green bor robak i tilmor?

Opublikowano
24 minuty temu, d4rek napisał(a):

niby jednoliscienne z borem nie działają ? nie kumam 

Jak kilka lat temu tak napisałem to prawie wszyscy mnie krytykowali że tak się nie robi, że mikroelementy wpłyną na jednoliscienne i je cudownie uratują. 

Opublikowano
7 godzin temu, rafal3939 napisał(a):

Można tak pryskać 

IMG_20250328_174038.jpg

IMG_20250328_174005.jpg

To jest nic. Mi  jak rzepak spalili to 36 metrów od rowu, a  rów ma z 5 metrów więc ponad 40 zaleciało, tam gdzie róże  to z  15 spalony. Pryskali granstarem  jeczmień, w wiatr i wysoko lance. Granstar to zabójstwo dla rzepaku, źle wypłukany opryskiwacz i rzepak spalony. Ale kase po żniwach bez problemu  dali. 

Opublikowano
Godzinę temu, Jarek22B napisał(a):

Czytaj ze zrozumieniem

A ja w zeszłym roku pierwszy raz podzieliłem i dałem 0,35 toprex , po 20 dniach po pół litra oriusa i azksaru  i rzepak pozytywnie zaskoczył sypał ponad pól tony więcej jak u sasiadów inne lata podobnie zbieraliśmy , w tym rpku tak samo robie zobaczymy jaki efekt będzie

Opublikowano
2 godziny temu, SawekBraczyk napisał(a):

T1 w rzepaku ogarnięta. Rzepak KWS Derrick. Poszło 125g Difenokonazol + 50g Metkonazol+ 0,25l Trebon + 1kg Dr.Green Rzepak + 0,8l Adob Bor + 50g/ha Kwasek Cytrynowy. Ja już mam to z głowy, wy się tam zastanawiajcie czy tam dzielcie regulacje itd. Pozdro 😅 

IMG_5090.jpeg

Ja wczoraj zmęczyłem, wiało... dziś dużo lepsza pogoda. Ale na prognozie nie pokazywali że miało  być lepiej.

Toprex 0.4, metkonazol 0.5, molibden 0.15, mangan 0.4, siarczan 5kg, bor 1l, acetamipryd, amino ultra 0.5kg

I ciekawa sprawa z tym ph.. przed dodaniem boru ph zbilem kwaskiem do 4,7 około.

Jak wlalem bor wyskoczyło na 7. Chyba że miernik coś szwankuje ale raczej nie.

Na 1000l wody robiłem 4l boru, kwasku coś pół kilograma

• Like 1