Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
14 minut temu, d4rek napisał(a):

tu jest problem wiatry do przyszłej środy po 25, a niedługo wywali rzepak w górę, na tą chwile to przymrozki ładnie siedzi 

Jak przynrozki ustapia to z rana ogien na ezektorach

Opublikowano
13 minut temu, d4rek napisał(a):

tu jest problem wiatry do przyszłej środy po 25, a niedługo wywali rzepak w górę, na tą chwile to przymrozki ładnie siedzi 

Antyznoszeniowe do 8 metrów dadzą radę . sam na sobotę micro po pszenicach zamiaruję podać na niebieskich antyznoszeniowych , a wiatr pokazuje 22-26 km /godz , a ile to będzie na sekundę to już mi się nie chce przeliczać 

Opublikowano (edytowane)

Nie rozumiem tego ciśnienia na pryskanie jak są przymrozki a poczekanie do niedzieli czy poniedziałku to jak wieczność. Zimno przychamowało wszystko, chwasty też a jednoliścienne to najmniejszy problem w zwalczaniu.

A prognozy na kilka dni do przodu są tak samo wiarygodne jak politycy przed wyborami. Ta z rana na następny dzień wieczorem nie aktualna a co dopiero mówić o tych na przyszły tydzień.

Edytowane przez arnoldino
  • Root Admin
Opublikowano

Niektórzy nie kumają ze inni maja inną pogodę niż oni sami. Mnie akurat dzisiejsza pogoda lekko irytuje, w tej chwili 16 stopni, piękne słonce. Rzepak w oczach przyrasta mimo ze w nocy -2.

Patrząc jaki jest duży i jak szybko rośnie to nawet dziś bym pojechał go skracać, bo już faza ucieka, ale do soboty w nocy 0 i jesteś w kropce.

Klasyka koncowki marca / początku kwietnia. W dzień 20 stopni w nocy 0/-1 i w teorii dupa

Opublikowano
9 minut temu, yacenty napisał(a):

Niektórzy nie kumają ze inni maja inną pogodę niż oni sami. Mnie akurat dzisiejsza pogoda lekko irytuje, w tej chwili 16 stopni, piękne słonce. Rzepak w oczach przyrasta mimo ze w nocy -2.

Patrząc jaki jest duży i jak szybko rośnie to nawet dziś bym pojechał go skracać, bo już faza ucieka, ale do soboty w nocy 0 i jesteś w kropce.

Klasyka koncowki marca / początku kwietnia. W dzień 20 stopni w nocy 0/-1 i w teorii d*pa

Czyli warunki pogodowe masz takie same jak większość Polski na obecną chwilę. W dzień plus w nocy zero/minus

Opublikowano

Ja ostatnio w sobotę minie dwa tygodnie od zabiegu na robaka i wpierw pryskalem od środka i ramki na koniec to sobie dolalem na jednoliścienne a w nocy zamiast 2 stopni było -2 i nic się nie stało.

Opublikowano (edytowane)

To nie ma zasady, ze sie musi stac. U mnie jeden opryskal pszenice t1+r1 przed przymrozkiem i tak ja zalatwilo, ze do konca nie chciala rosnac. A obok kilka dni pozniej inny zrobil to samo i zadnego negatywnego efektu

Edytowane przez kamil800
  • Root Admin
Opublikowano
49 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

Do oprysku dodać tego, no, nutri x akła i ładnie wsionknie w rośline i mrozy nie straszne. I pompe też uzdrawia podobno.

tam 120zł za litr a praktycznie ten sam produkt za 30zł

16 minut temu, Tigon napisał(a):

Ja ostatnio w sobotę minie dwa tygodnie od zabiegu na robaka i wpierw pryskalem od środka i ramki na koniec to sobie dolalem na jednoliścienne a w nocy zamiast 2 stopni było -2 i nic się nie stało.

zabieg na robaka to co najwyżej krócej podziała.

Czym innym jest regulator wzrostu i mróz. Moim zdaniem regulator i herbicyd to srodki które są najbardziej czułe na spadek temperatury.

Nawet danie samego fungicydu bez funkcji regulującej też nie powoduje żadnego spustoszenia w roślinie, ale regulatory potrafią namieszać na grubo

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Z tym że ramki były pryskane na koniec i tam dolałem na jednoliścienne, na etykiecie toprexu też dawniej pisało że przymrozki po zabiegu nie zmniejszają skuteczności ale mając w perspektywie za 2-3 ich ustąpienie warto poczekać 

Edytowane przez Tigon
  • Root Admin
Opublikowano
Teraz, toooomaszewski napisał(a):

Uściślając, litr za 120zł na 1000!!! litrów cieczy roboczej. 😅

analogiczny produkt tez 30zł na 1000l cieczy roboczej

Opublikowano
Godzinę temu, arnoldino napisał(a):

Czyli warunki pogodowe masz takie same jak większość Polski na obecną chwilę. W dzień plus w nocy zero/minus

Lubelskie -3⁰ w nocy, wczoraj podobnie, przed wczoraj -8⁰ jutro pewnie -2⁰ jak nic. Rzepak jeszcze może czekać nie jest za duży. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

No wzgledem tamtego roku rzepak czy pszenica to przepasc 😂 wschod lubelskiego to na regulacje jest jeszcze min tydzien a pewnie blizej 2 tyg czasu. Pszenice tez jeszcze sie krzewia gdzie rok temu na poczatku kwietnia juz bylo za pozno na regulacje cc 🙈

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

Tylko, ze ty całkiem druga strona Polski. U was wegetacja jest przynajmniej tydzien do przodu wzgledem moich regionow. Niby nie tak daleko a taka przepasc. Ale za to u nas na wszystko wiecej czasu 🤣 

W poniedzialek pewnie zrobi sie jednoliscienne potem jakieś deszcze i na koniec kolejnego tygodnia zapewne regulacja 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
2 godziny temu, d4rek napisał(a):

Akurat wtorek i środa powinno być fajne okno zabiegowe. Temperatura też będzie ok. 

ECMWF_Wspd_AVE_1742450392.webp

Opublikowano
5 godzin temu, jezyk_nh napisał(a):

Gdzie ubezpieczanie swoje uprawy ? Któraś z ubezpieczalni mniej się miga od innych ? W tym roku PZU rusza 2 tyg później niż zwykle.

Mi powiedziała agentka że generali od poniedziałku rusza. Ubezpieczam tam