Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 godzin temu, boogie7 napisał(a):

Wszyscy "kochacie" tutaj wszelakie doświadczenia i przeróżne tabelki, to według doświadczeń niemieckich 😁, najlepsze pokrycie roślin w zabiegu "na płatek", uzyskano stosując zwykłe płaskostrumieniowe dysze 0,4 (czerwone) 😋

Napisali ile wody na hektar?

Opublikowano
7 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

tylko ze ja nie mam problemu! sieje populacje, ktora jest nizsza, zdrowsza, tansza! czy musi byc hybryda? jesli lepsze plony mam po populacji, to dlaczego mialbym na sile szukac szczescia w mieszancach? po drugie, populacje mozna siac swoimi nasionami 😃 skoro nie ma ronicy, to po co przeplacac ?! 😂

I czym zaprawisz ten swój rzepak? Zajedź na ziemię 🤣

Opublikowano
20 godzin temu, piotrek912 napisał(a):

Co dołożyć do tebu na t1 ? Protiokonazol będzie ok?

Ja w tym roku tylko 0,5 piotio  bardzo łądnie czyści, czego nie można powiedzieć o Tebu. Teby wcale nie daje pójdzie Caryx. 

• Root Admin
Opublikowano
46 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Niczym. Sialem koledze liniowke, worek kupnego, dwa wiadra swojego prosto do siewnika.

Wysiew zawsze 4.5kg.

Kosiłem kilka razy to mało kiedy schodził poniżej 4.5t

Opublikowano
26 minut temu, yacenty napisał(a):

Niczym. Sialem koledze liniowke, worek kupnego, dwa wiadra swojego prosto do siewnika.

Wysiew zawsze 4.5kg.

Kosiłem kilka razy to mało kiedy schodził poniżej 4.5t

Kolega daleko od Cb mieszka że jemu udaje się taki plon osiągnąć a Tobie już nie ?

• Like 4
Opublikowano

Ja na swój rzepak dałem w salmagu i siarczanie amonu 110 kg N i resztę 70N na dniach dać trzeba. Strasznie w d*pę dostał od mrozu ale powoli zaczyna się zielenić.

Opublikowano
2 godziny temu, toooomaszewski napisał(a):

Napisali ile wody na hektar?

Pewnie było podane, ale nie pamiętam, bo to daaawno temu czytałem. Ostatnimi czasy, wieczorami robię porządki w piwnicznym "archiwum" i przeglądam pobieżnie starą prasę, więc może jeszcze natknę się na ten artykuł 😉  Ogólnie, to obecny TAP nie ma startu do tego sprzed ok. 15 lat, pod względem merytorycznym.

• Root Admin
Opublikowano
39 minut temu, Łukaszek napisał(a):

Kolega daleko od Cb mieszka że jemu udaje się taki plon osiągnąć a Tobie już nie ?

W drugiej wiosce a pola mamy obok siebie 

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, Łukaszek napisał(a):

I chcesz nam wmówić że u niego pada a u Cb za miedzą już nie ?

nie wiem, nie wnikam. jak jemu siałem to sam zbierałem dużo więcej. Ja już od jakichś 4-5lat nie robię żadnych usług

Opublikowano

Kolega od zawsze siał zboże fasola kiedyś buraki a w tym sezonie rzepak zasiał to nawet mróz mu nie zaszkodził i ładny jest względem innych okolicznych rzepaków ale to pole nigdy rzepaku nie widziało.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

zauważyłem, że na forum jak się ktoś uczepi - to jak moja żona! :) odpowiem, bo co mi tam, zaprawia mi firma nasienna, płace za to grosze, a przynajmniej wiem że dobrze zrobione i fajnymi preparatami. Zastanawiam się obecnie , czy nie zmienić derricka na Tom-a, ktoś tutaj go bardzo zachwalał. Myślałem też nad aganosem, ale w F2, ale nie wiem jak hybryda po przesianiu się zachowa.

Edytowane przez Siedzacybyk
  • Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, Andpol napisał(a):

Kolega od zawsze siał zboże fasola kiedyś buraki a w tym sezonie rzepak zasiał to nawet mróz mu nie zaszkodził i ładny jest względem innych okolicznych rzepaków ale to pole nigdy rzepaku nie widziało.

Na dziewiczych działkach zazwyczaj rzepak wychodzi nawet mimo niedoborów.

20 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

zauważyłem, że na forum jak się ktoś uczepi - to jak moja żona! :) odpowiem, bo co mi tam, zaprawia mi firma nasienna, płace za to grosze, a przynajmniej wiem że dobrze zrobione i fajnymi preparatami. Zastanawiam się obecnie , czy nie zmienić derricka na Tom-a, ktoś tutaj go bardzo zachwalał. Myślałem też nad aganosem, ale w F2, ale nie wiem jak hybryda po przesianiu się zachowa.

Aganosa sam Ci mogę polecić dobrze się sprawdza i plonuje na 3klasie.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, boogie7 napisał(a):

Pewnie było podane, ale nie pamiętam, bo to daaawno temu czytałem. Ostatnimi czasy, wieczorami robię porządki w piwnicznym "archiwum" i przeglądam pobieżnie starą prasę, więc może jeszcze natknę się na ten artykuł 😉  Ogólnie, to obecny TAP nie ma startu do tego sprzed ok. 15 lat, pod względem merytorycznym.

Bo zastanawia mnie czy przy dużym łanie dla lepszego pokrycia gdy zwiększymy ilość wody i zachowamy to samo stężenie da lepszy efekt. Niby większość to układówki, ale ale. 

Opublikowano

Panowie jak robicie mieszaninę w opryskiwaczu. Bor dajecie przed insektycydem czy po?

Ostatnio robiłem tak:

Dodałem całe mikro I bor. Zbiłem ph kwaskiem do 5 z kawałkiem i wtedy insektycyd.

Opublikowano
5 godzin temu, panczo1922 napisał(a):

Może i jest rzadki, ale za to mały :)

Ale co jak co - to od chwastów to udało Ci się go ochronić!

Poczekaj, przyjdzie ciepło i wiosna, to do lipca będzie tam herbapol.