Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Teraz, tomek73 napisał(a):

Raz pryskałem rzepak  Starane 250 i przytulię  ładnie wzieło. Tylko kawałem tak robiłem. Są opracowania że spokojnie  nic sie nie dzieje. 

Wczesną wiosną, w Czechach chyba ma nawet pozwolenie

Opublikowano (edytowane)

Zależy od prognozy, od modelu. Google pokazywało mi większe teraz się zmniejszyło. Na IMGW miał być -12 na południowym wschodzie już jest -3. GFS widzi ładne ocieplenie niedługo. ECMWF mróz.

поживём – увидим

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
16 minut temu, Samsung123321 napisał(a):

Nawrót zimy się widze szykuje. Co prawda prawie 2 tyg do tego więc jeszcze może się wiele zmienić ale ciekawe czy przyjdzie 

Screenshot_20250209_111611_Weather&Radar.jpg

O masz a to dziwne. Toż azot trzeba było jechać dawać bo straty w plonie będą 

Opublikowano
Godzinę temu, XTRO napisał(a):

O masz a to dziwne. Toż azot trzeba było jechać dawać bo straty w plonie będą 

Godzinę temu, STIG13 napisał(a):

Jak ktoś się obudzi z mocznikiem za miesiąc to pewnie tak

54 minuty temu, XTRO napisał(a):

Ja azot na pierwsze dawki mam ale na razie wszystko pod dachem stoi i nie zamierzam na dniach wyjeżdżać 

Ja planuje pod koniec lutego najwcześniej czyli za 2 tyg 2.5 tyg. Chyba że to co wyżej dodałem będzie trzymało niewiadomo ile. Na pierwszy rzut saletra amonowa 250-260 kilo i z rsm 26 mam dylemat bo kurde albo tydzień po tej saletrze albo dopiero 3 tygodnie po tej saletrze i nie wiem którą opcja lepsza... 200 litrów planuje. 

Jesienią dostał 50n 

Opublikowano
12 godzin temu, strzechu napisał(a):

To tylko fiołek , jak przytulii nie za dużo to zostaw to. Środek swoje kosztuje i do tego po nim plon trochę spada.

Środek leży już na stanie , a co do spadku plonu , to duży spadek może być , i czy ewentualnie w zmniejszonej dawce można by go podać ? Przutulia się właśnie trafia , choć tu raczej na skrajach pola , 

1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Rzepak szybko zagai i chwasty nasion nie dadzą

Tylko że ten rzepak jest nie wyrośnięty jakoś , a do tego rzadkawy i miejsca sporo do popisu przez chwasty , a rzepak tak szybko tej wolnej przestrzeni nie zakryje

2 godziny temu, XTRO napisał(a):

Wy takie coś poprawiacie w rzepaku ???

To zdjęcie było zrobione w ostatnich dniach listopada , teraz chwasty większe , jak będę gdzieś w polu to zrobię zdjęcie jak to wygląda obecnie 

Opublikowano
13 minut temu, Tigon napisał(a):

Zależy od opadów, jest tak sucha że saletra pójdzie w kosmos zamiast do ziemii, jeżeli zapowiedzą opady to się pod nie wysieje.

To wtedy najwyżej 2×rsm raz pod koniec lutego raz pod koniec marca i ciul. Taki wariant na susze 

Opublikowano (edytowane)

Jest sens wysiewać saletrę na rzepaki i pszenice w tym tygodniu jeżeli na weekend zapowiadają jakieś opady? Innego nawozu nie mam i nie mam zamiaru kupować,a rzepaki fioletowe, pszenica rzadka bo późno siana. Co prawda nadają duże mrozy, jednak nie widać żadnych opadów w prognozach na drugą połowę lutego, a teraz sucho aż się kurzy... (powiat świeci się na żółto jak coś) 

Zrzut ekranu 2025-02-09 141438.png

Edytowane przez Z72
Opublikowano

Przy tych mrozach świeci się na żółto?

4 minuty temu, Z72 napisał(a):

Jest sens wysiewać saletrę na rzepaki i pszenice w tym tygodniu jeżeli na weekend zapowiadają jakieś opady? Innego nawozu nie mam i nie mam zamiaru kupować,a rzepaki fioletowe, pszenica rzadka bo późno siana. Co prawda nadają duże mrozy, jednak nie widać żadnych opadów w prognozach na drugą połowę lutego, a teraz sucho aż się kurzy... (powiat świeci się na żółto jak coś) 

Opublikowano

jak sie zaswiecilo to nie zgasnie! co do wysiewu nawozu. a jakie perspektywy opadow przewiduja w marcu? pewnie jeszcze mniejsze. poczekasz dluzej, to rzepak rzuci sie na siebie i beda sie zżerac na wzajem, a potem rzuci sie na pszenice😎 masz okazje to rozsiej. przepraszam wszystkich, ktorzy nie zgadzaja sie ze mna, ale lezaca granulka na ziemi, ktora jesli nie dostala wody sie nawet nie rozpuscila, nie ulotni azotu! a jesli sie jakos zozpusci, a jest 0 st. to o przemianach enzymatycznych mozna zapomniec, wiec rowniez o ureazie! w maju, bez deszczu rozsiewacie saletre na klos, sisza jak w libanie, wtedy azot nikomu nie ucieka? bo to na klos i tak trzeba! przeciez procesy rozkladu azotu sa uzaleznione o mimroorganizmow glebowych, a one od temp. otoczenia! nasuna lli sie fajny dowcip" kobita pyta sie kierowcy:panie a w zimny wodzie staje? taaa, odpowiada kierowca- chyba kaczorowi! "😃 to najlepiej obrazuje to co dzieje sie w glebie w taka pogode!

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Prognozy pogody to się co parę godzin zmieniają, osobiście wolałbym poczekać z sianiem na pewne opady. Wczoraj jeszcze prognoza była od czwartku do soboty deszcz i śnieg a dziś już słońce. Chyba że jest wystarczająca ilość wilgoci żeby te granule rozpuściło i poszła w glebę bo jak ma leżeć na wierzchu i czekać na deszcz to czy się wysieje teraz czy przed samym opadem to na jedno wyjdzie

Opublikowano

to ostatnie zdanie jest bardzo prawdziwe. tylko,ze oni tak prognozuja, ze potem nie mozna zdazyc przed dwszczem. a jak sobie lezy, to mam ich prognozy w zadzie. tylko ze u mnie sie nie świeci na zolto, ale tez rzepaak nie gloduje, wiec pospiechu nie mam. ktos pisal,chyba w pszenicy, ze zamierza dzielic dawke miedzy jesienia a wiosna. chyba zaczyna mi sie ten pomysł podobac. zawsze w lutym padalo, teraz ani kropli, a to juz mnie zaczyna w....c 😃

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

tata dumny z syna,ze rolnictwo sie mu podoba! zainteresowanie kwiatami, zbozami, zwierzetami moze skloni go do uczenia sie w kierunku nauk przyrodniczo-medycznych! tak trzymac 😎

Tu córka akurat na zdjęciu. Ale zainteresowanie też jest.

Edytowane przez Minkes
  • Like 1
Opublikowano

Wyjeżdżacie z azotem (saletra) w rzepaki? U mnie powiat świeci się na mapce na żółto, ale opadów brak. Na polach sucho, nocami do -7, a w dzień w okolicach 0-3 stopni. Jakieś opady prognozują dopiero po 23 lutym.

Niektórym rzepakom, a szczególnie na jednej działce, azot potrzebny na już.

Ale przy takich warunkach chyba nie ma sensu nic rzucać. Gdyby jakiś śnieg zapowiadali to bym przed opadami rzucił.

Opublikowano
3 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

jak sie zaswiecilo to nie zgasnie! co do wysiewu nawozu. a jakie perspektywy opadow przewiduja w marcu? pewnie jeszcze mniejsze. poczekasz dluzej, to rzepak rzuci sie na siebie i beda sie zżerac na wzajem, a potem rzuci sie na pszenice😎 masz okazje to rozsiej. przepraszam wszystkich, ktorzy nie zgadzaja sie ze mna, ale lezaca granulka na ziemi, ktora jesli nie dostala wody sie nawet nie rozpuscila, nie ulotni azotu! a jesli sie jakos zozpusci, a jest 0 st. to o przemianach enzymatycznych mozna zapomniec, wiec rowniez o ureazie! w maju, bez deszczu rozsiewacie saletre na klos, sisza jak w libanie, wtedy azot nikomu nie ucieka? bo to na klos i tak trzeba! przeciez procesy rozkladu azotu sa uzaleznione o mimroorganizmow glebowych, a one od temp. otoczenia! nasuna lli sie fajny dowcip" kobita pyta sie kierowcy:panie a w zimny wodzie staje? taaa, odpowiada kierowca- chyba kaczorowi! "😃 to najlepiej obrazuje to co dzieje sie w glebie w taka pogode!

Czyli jesteś pewien że saletrosan jak poleży na zamarzniętej ziemi kilka dni ,troche  rozpuści sie  napawno , to żadnych strat nie będzie ?