Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał(a):

Z pieniędzy pracownika, nie wiedziałeś?

Te pieniądze dostaje od pracodawcy.

Znasz kogoś gdzieś zatrudnionego że sam sobie składki opłaca?

Nie sądzę.

To wszystko pracodawca ...funduje...

• Confused 1
Opublikowano

Dobra, widze, że szkoda było tu opisać patologie krusu i nfz🤦‍♂️🤣 Czyli według Was powinienem nie chodzić i nie pracować przez najpierw 7msc do wizyty na nfz a potem czekać na operacje pewnie ze dwa lata… Sami mnie zapytali w krusie czy do wypadku doszło w pracy, powiedziałem, że tak, bo tak było, nie myślałem wogóle od samego początku o odszkodowaniu, ale jak zapytali, to opowiedziałem jak było od początku do końca. Ortopeda, do którego poszedłem, sam mnie operował, sam zaproponował, że można to zrobić na nfz, to sie zgodziłem i tyle…

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Rowan napisał(a):

Ortopeda, do którego poszedłem, sam mnie operował, sam zaproponował, że można to zrobić na nfz, to sie zgodziłem i tyle…

Ale nikt nie ma do Ciebie pretensji że tak jest, tylko takiej patologii być nie powinno ... W ten sposób nas kroją na wizytach prywatnych aby się dostać do kolejki na operację na NFZ, a Ci inni, co też przecież płacą tak samo składki czekają miesiącami ... Chcesz się leczyć to lecz, ale prywatnie od A do Z, uwierz mi, że wtedy obrót w tych prywatnych klinikach by diametralnie spadł ... Bo by chodzili tam ludzie którzy chcą na prawdę się leczyć prywatnie lub mający jakieś specjalne ubezpieczenia, a nie tacy co chcą za wizytę prywatną kupić sobie miejsce w kolejce na NFZ ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
10 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

To czemu sam nie opłaca?

W USA jest taki system wynagrodzeń że pracownik otrzymuje od pracodawcy kwotę brutto i sam sobie opłaca składki ubezpieczenia i inne podatki/daniny. Pracodawcą tam robi tylko przelewy pracownikowi. Tam każdy ma nadany swój nr ubezpieczenia i opłaca wszystko sam.

Opublikowano
1 minutę temu, Grzechooo napisał(a):

W USA jest taki system wynagrodzeń że pracownik otrzymuje od pracodawcy kwotę brutto i sam sobie opłaca składki ubezpieczenia i inne podatki/daniny. Pracodawcą tam robi tylko przelewy pracownikowi. Tam każdy ma nadany swój nr ubezpieczenia i opłaca wszystko sam.

...może  tak..

Mówię jak u nas.

A tu pracownika interesuje tylko ile zarobi, a nie ile kosztuje to pracodawcę...

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Te pieniądze dostaje od pracodawcy.

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

To wszystko pracodawca ...funduje...

A skąd ma pieniądze pracodawca? sam za***rdala w pocie czoła by dać pracownikowi, opłacić mu składki?

Nam kiedyś pracodawca powiedział prosto w oczy, jak wy nie zrobicie to ja nie będę miał😂

Opublikowano (edytowane)

Nam kiedyś pracodawca powiedział prosto w oczy, jak wy nie zrobicie to ja nie będę miał😂

Nie zmienia to faktu, że to wszystko z jego kieszeni...

Ty masz tylko robić...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale nikt nie ma do Ciebie pretensji że tak jest, tylko takiej patologii być nie powinno ... W ten sposób nas kroją na wizytach prywatnych aby się dostać do kolejki na operację na NFZ, a Ci inni, co też przecież płacą tak samo składki czekają miesiącami ... Chcesz się leczyć to lecz, ale prywatnie od A do Z, uwierz mi, że wtedy obrót w tych prywatnych klinikach by diametralnie spadł ... Bo by chodzili tam ludzie którzy chcą na prawdę się leczyć prywatnie lub mający jakieś specjalne ubezpieczenia, a nie tacy co chcą za wizytę prywatną kupić sobie miejsce w kolejce na NFZ ...

No bo generalnie to według mnie system składek powinien calkowicie inaczej działać. Te składki powinny trafiać do nazwijmy to „portfela zdrowia”, potem gdy idziemy do danego specjalisty, to zamiast płacić z prywatnych pieniędzy, powinny być one pobierane przy wizycie z tego portfela. 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Rowan napisał(a):

No bo generalnie to według mnie system składek powinien calkowicie inaczej działać. Te składki powinny trafiać do nazwijmy to „portfela zdrowia”, potem gdy idziemy do danego specjalisty, to zamiast płacić z prywatnych pieniędzy, powinny być one pobierane przy wizycie z tego portfela. 

No nie do końca ... Jesteś krótko w systemie, masz mało na koncie, masz te 20 kilka lat i łapie cię raczysko, i co wtedy ... Leczenie liczone w setkach tysięcy. A ty masz na tym pseudokoncie 15tys ...

Opublikowano
16 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Zapisujesz się prywatnie do lekarza co operuje albo ordynatora i już jest szybciej zabieg 

A później płacz, że kolejki na NFZ🤣

15 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nieee ... Jakby pracownik dostawał wszystko, całe pełne brutto na konto to by zobaczył na ile go okradają ...

A myślisz, że składki za takich bambrów jak Ty, to kto opłaca?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jacor73 napisał(a):

A myślisz, że składki za takich bambrów jak Ty, to kto opłaca?

Ale niech każdy płaci za siebie ... Składka zdrowotna powinna być taka sama dla każdego, niezależnie ile zarabia ... Czy ten co zarabia 20tys ma szansę na lepszą opiekę lecząc się wyłącznie na NFZ w porównaniu z tym co zarabia 5 tys ?

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

No nie do końca ... Jesteś krótko w systemie, masz mało na koncie, masz te 20 kilka lat i łapie cię raczysko, i co wtedy ... Leczenie liczone w setkach tysięcy. A ty masz na tym pseudokoncie 15tys ...

Napisałem to w uproszczeniu, wiadomo, że musiałoby to być bardziej rozbudowane, ale jeśli chodzi o normalny tryb leczenia, to na leczenie chorób nie zagrażających bezpośrednio życiu na nfz, to trzeba być naprawde zdrowym aby się zdecydować. Bo latami trzeba czekać na wizyty. 

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Owszem...

Ale wypłacone, zapłacone...przez pracodawcę...🤷

Jak zapłatę za coś co sprzedałeś, np. byka, wypłaci ci bank, bo kupujący zapłacił przelewem, to pieniądze są banku czy twoje?

Opublikowano
7 minut temu, witejus napisał(a):

A skąd ma pieniądze pracodawca? sam za***rdala w pocie czoła by dać pracownikowi, opłacić mu składki?

Mój szef to mowi że z tych swoich firm to nic nie ma. Że trzyma je tylko po to żeby ludzie prace mieli.

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)

Też to słyszałem od innego pracodawcy, nie mojego.

Jakoś Ci co ich okrada i wyzyskuje ten prywaciarz, złodziej, jakoś nigdy nie potrafią założyć swojej działalności i być takim bogatym prywaciarzem, dlaczego ?? Jedni siedzą cicho, coś tam sobie odłożą i zakladają swój biznes, a inni całe życie narzekają że ich ten prywaciarz wyzyskuje ...

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Jakoś Ci co ich okrada i wyzyskuje ten prywaciarz, złodziej, jakoś nigdy nie potrafią założyć swojej działalności i być takim bogatym prywaciarzem, dlaczego ??

Nie rozumiesz absurdu tego coś napisał?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, witejus napisał(a):

Jak zapłatę za coś co sprzedałeś, np. byka, wypłaci ci bank, bo kupujący zapłacił przelewem, to pieniądze są banku czy twoje?

Moje od kupującego.

Kupujący płaci za byka, transport, pomocnika...

Ja tylko liczę kasę za byka...

2 minuty temu, witejus napisał(a):

Ty zrozum że tylko pracownikiem byc potrafisz...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, witejus napisał(a):

Ja doskonale rozumiem ... Bo by nigdy sobie nie poradzili prowadząc swoją działalność ... Ci co mają smykałkę i wiedzą co robią to długo u takiego prywaciarza nie siedzą ... Idą do kogoś kto potrafi docenić pracowitość/umiejętności albo idą na swoje ...

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Ja doskonale rozumiem

Nic nie rozumiesz, wyobraź sobie że wszyscy pootwierali firmy, to kto by u nich pracował?

Poza tym jest bardzo dużo jednoosobowych firm i pracują tak jak pracownicy na etacie a bogaczami nie są.

2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Od pracodawcy, który za to wszystko płaci

Tak płaci jak tobie bank za byka😅

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v