Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co to znaczy tucznika przerobić ? na uszka  z mięsem  bo 900 to prawie  pół wypłaty . Jak te półtusze przywiezie z ubojni już gotowe do rozbioru to byle jaki pokraka powinien sobie z tym poradzić , przecież tucznik od koguta to się tylko wielkością różnią 

Opublikowano (edytowane)

Ja ze swojej strony powiem, że dla mnie głupotą jest jeździć po rondach i drogach, palić paliwo i wkurzać innych uczestników ruchu. Blokada dróg i autostrad, tylko gdyby większość społeczeństwa chciała wspólnie strajkować. A tak, to trzeba blokować urzędy miast, województw i parlament. To jedynie według mnie ma jakiś sens, może nie wielki, ale ma. Tyle tylko, że Ci, którzy stoją na czele tych strajków, to zdrajcy i oni by utopili w łyżce wody reszte strajkujących za własne korzyści albo „za dzierżawe tych 10ha w jednym kawałku pod lasem”…

Edytowane przez Rowan
  • Like 8
  • Thanks 1
Opublikowano
39 minut temu, Rowan napisał(a):

A tak, to trzeba blokować urzędy miast, województw i parlament.

i domy prywatne polityków odpowiedzialnych za obecną sytuację

39 minut temu, Rowan napisał(a):

że dla mnie głupotą jest jeździć po rondach i drogach, palić paliwo i

kupili tanio i dużo a że nie może stać to wypalić trzeba

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, AdrianP3725 napisał(a):

Już nawet na wielu gospodarstwach brak kilku kur na jaja, a znam i takich co nawet nie sadzą warzywniaka tylko wszystko kupują, 

U nas nawet u wielu mleczaków mleko uht w lodówce bo nie kwasnieje i młoda gospodyni kubka myć nie musi 

• Haha 3
Opublikowano
10 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Sąsiad wziął rzeznika do przerobienia 180 kg tucznika (miał już półtusze) to zapłacił 800 zł (bez wędzenia)

Znajomi mówili, że od goscia co sam  hoduje i przerobia, to za takiego 130kg juz poporcjowanego gotowego surowego materialu zapłacili w tamtym roku w sumie 2200zl...

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, konteno napisał(a):

i domy prywatne polityków odpowiedzialnych za obecną sytuację

kupili tanio i dużo a że nie może stać to wypalić trzeba

Wiesz, bawią mnie troche sytuacje jak rok temu czy tam półtorej, bo to wiosną 2024 było i przejeżdżałem obok strajku u nas, to widziałem rolników, których znam, w kredytech za….i po uszy, nowy ciągnik odebrał od dilera i prosto na strajk pojechał. Mnie się na coś takiego scyzoryk otwiera.

Ci co fanfarami handlują, też wtedy pare zł zarobili… 🤦‍♂️

• Like 4
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Tu bardziej chodzi o hipokryzje, ledwie odebrał nowy ciągnik i już jedzie nim na strajk, po pierwsze, to sie pochwalić na pewno, a po drugie „bo tak źle w rolnictwie”…

Opublikowano
5 minut temu, Rowan napisał(a):

Tu bardziej chodzi o hipokryzje, ledwie odebrał nowy ciągnik i już jedzie nim na strajk, po pierwsze, to sie pochwalić na pewno, a po drugie „bo tak źle w rolnictwie”…

U mnie toto też pokaz regionalny był "któren ma większego "🤣

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, HF86 napisał(a):

U mnie toto też pokaz regionalny był "któren ma większego "🤣

U nas to samo, same nowe ciągniki, na parkingu obok blokady same Audiole, BMW czy Mercedesy ... Bo "biedny" rolnik przyjechał na protest swoim nowym X5 ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

A co się dziwić jak widzą wartość swojego mieszkania na 4 kołach ...

Jak to mówią punkt widzenia zależy od punktu siedzenia😉

Opublikowano
11 godzin temu, Rowan napisał(a):

Ja ze swojej strony powiem, że dla mnie głupotą jest jeździć po rondach i drogach, palić paliwo i wkurzać innych uczestników ruchu. Blokada dróg i autostrad, tylko gdyby większość społeczeństwa chciała wspólnie strajkować. A tak, to trzeba blokować urzędy miast, województw i parlament. To jedynie według mnie ma jakiś sens, może nie wielki, ale ma. Tyle tylko, że Ci, którzy stoją na czele tych strajków, to zdrajcy i oni by utopili w łyżce wody reszte strajkujących za własne korzyści albo „za dzierżawe tych 10ha w jednym kawałku pod lasem”…

Też tak uważam. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Zetmar napisał(a):

Jak to mówią punkt widzenia zależy od punktu siedzenia😉

Oni widzą milionerów ... Te miliony na kołach ułatwiają buntowanie miastowych przeciwko rolnikom ...

5 minut temu, jaco512 napisał(a):

Jak taksówkarze lub transportowcy strajkują to wyjeżdżają polonezami i jelczami na ulice?

Różnica taka, że taka ciężarówka czy taksówka za 70 czy 90 tysięcy tak w oczy nie boli ... A jak nawet chcesz sobie założyć firmę transportową to za 250tys netto sobie kupisz kilkuletnią ciężarówkę która jeszcze dłuuuugo polata.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

Forma strajku jako blokowanie dróg zaszkodzi tylko rolnikom. Można blokować sejm ale nie całą Warszawę bo niestety ale to ludzi tylko obróci przeciwko nam, po to te wrzutki w mediach z likwidacją krusu. Wyjdzie przekaz że najbardziej uprzywilejowana grupa utrudnia życie innym obywatelom. Można nie kupować zagranicznego sprzętu i materiału siewnego,  wstrzymać zakupy nawozów, nie kupować w Lidlu, Biedronce.  Oddolnie dać przykład ale w takiej formie strajk wymaga dużo pracy u podstaw i jedności w śród rolników a o to najtrudniej. Łatwo się pojeździ traktorami w zimę i będzie odwalone.  

• Like 8
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, jaco512 napisał(a):

Jak taksówkarze lub transportowcy strajkują to wyjeżdżają polonezami i jelczami na ulice?

Jeszcze raz przeczytaj co napisałem… I tak jest w wielu przypadkach. Wiadomo, że nie bedziemy pracować samym starym sprzętem. Tyle tylko, że dotychczasowa forma strajków to po prostu okazja aby sie jeden przed drugim pochwalił co ma. No powiedz sam, normalne to aby odebrać nowy ciągnik i odrazu jechać nim na strajk? To tak samo jakby transportowiec odebrał nowy ciągnik siodłowy i jechał na strajk pokazać, że się nie opłaca…

A jeszcze przy okazji można sie nachlać ze znajomymi…🤦‍♂️

Edytowane przez Rowan
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, skywalker89 napisał(a):

Znajomi mówili, że od goscia co sam  hoduje i przerobia, to za takiego 130kg juz poporcjowanego gotowego surowego materialu zapłacili w tamtym roku w sumie 2200zl...

i tu jest problem , zapłacił tyle i pewnie w tym roku już kupi mieso w markecie , biznes polega na zarobieniu i utrzymaniu klienta 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
3 minuty temu, Rowan napisał(a):

Jeszcze raz przeczytaj co napisałem… I tak jest w wielu przypadkach. Wiadomo, że nie bedziemy pracować samym starym sprzętem. Tyle tylko, że dotychczasowa forma strajków to po prostu okazja aby sie jeden przed drugim pochwalił co ma. No powiedz sam, normalne to aby odebrać nowy ciągnik i odrazu jechać nim na strajk? To tak samo jakby transportowiec odebrał nowy ciągnik siodłowy i jechał na strajk pokazać, że się nie opłaca…

Z tym się zgadzam, to nie powinna być parada nowych ciągników, tylko inne formy

• Like 1