Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Serio w czasach gdzie co drugi rollo ma rozsiewacz 1-3 t ktoś jeszcze sieje polifoske ? . Przecież sól i polidap wyjdzie taniej a i możemy elastyczniej dostosować do zasobności glebowej . 

• Like 2
Opublikowano

no tak , kolega wyżej ma polifoske po 2500 brutto , mi zaproponowano po 2700 dziś , sól potasowa 1780 , polidap 3160

Jak dobrze licze to 100 kg polifoski 270 a sól i polidap 230. 40 pln różnicy i ten sam skład , no ale trzeba albo mieszać albo 2 razy wjechać w pole rozsiewaczem . Ja wybrałem tą drugą opcje na tonie mam 400 pln oszczędności a 2 razy rozsiać ha to wyjdzie mnie może nwm 30 pln ? Przy 250 kg to ok 70 pln oszczędności na każdym hektarze 

Opublikowano
7 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

jak masz duże rozdrobnienie działek to czas jest ważniejszy niż to 100zl na tonie zaoszczędzone 

Nie przesadzajmy ze te sianie nawozów takie czasochłonne. Teraz można bez problemu kupić siewkę za 8-10 tys i sypać 1000-1500 kg. Rozsiewac z dokładnością i szybko. Jak wyżej ktoś napisał 70 zł oszczędności na ha. Pomnożyć to przez 50 Ha to już się robi 3500 zł. I tak np sypać pod każdy pokos traw. 

Opublikowano

Ja będę osobiście powoli skłaniał się do zakupu , od nowego roku wchodzą nowe opłaty na producentów nawozów , tak samo jak tusk nie przedłuży tarczy i będzie przepychanka z nawrockim to ceny to maja będą wirować a wtedy to już musztarda po obiedzie ,

Opublikowano
7 godzin temu, Alpacino napisał(a):

I co kupujecie czy czekacie 😁

Ja kupiłem z miesiąc może więcej , saletra była wtedy po 1380 zł/t netto a był też okres że można było kupić po 1370 zł/t.

Opublikowano
8 godzin temu, Zefir napisał(a):

Ja będę osobiście powoli skłaniał się do zakupu , od nowego roku wchodzą nowe opłaty na producentów nawozów , tak samo jak tusk nie przedłuży tarczy i będzie przepychanka z nawrockim to ceny to maja będą wirować a wtedy to już musztarda po obiedzie ,

ZUS chyba też w górę...także wyglądać upadku różnych firm w tym GA🤔 import zostanie tylko to będzie też ciekawie.

Opublikowano
9 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Ludzie chcą pieniądze zarabiać, nie zarobić 

Będą tacy co ściągną tanio 

Ale chyba go nie przemyci?? Ściągnie tanio dowalą podatek i będzie jak wszędzie na tym ten mechanizm ma polegać czy się mylę?

Opublikowano
19 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

ZUS chyba też w górę...także wyglądać upadku różnych firm w tym GA🤔 

GA nie upadnie😄 jak dalej będzie rządził rudy to doprowadzi do nędzy i sprzeda niemcowi 

Upadnie za to taki hydraulik... takim drobnym przedsiębiorcom będzie ciężej 

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

GA nie upadnie😄 jak dalej będzie rządził rudy to doprowadzi do nędzy i sprzeda niemcowi 

Upadnie za to taki hydraulik... takim drobnym przedsiębiorcom będzie ciężej 

Tych już zamykają działalność, nawet słynny Perqins lawetę w krzaki postawił i yutube nie pomogło 🤷‍♂️

Opublikowano
11 godzin temu, Zefir napisał(a):

no tak , kolega wyżej ma polifoske po 2500 brutto , mi zaproponowano po 2700 dziś , sól potasowa 1780 , polidap 3160

Jak dobrze licze to 100 kg polifoski 270 a sól i polidap 230. 40 pln różnicy i ten sam skład , no ale trzeba albo mieszać albo 2 razy wjechać w pole rozsiewaczem . Ja wybrałem tą drugą opcje na tonie mam 400 pln oszczędności a 2 razy rozsiać ha to wyjdzie mnie może nwm 30 pln ? Przy 250 kg to ok 70 pln oszczędności na każdym hektarze 

U mnie wysianie hektara to 0,6 litra paliwa, licząc wszystkie koszty to z 5 zł/ha

Opublikowano
19 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Tych już zamykają działalność, nawet słynny Perqins lawetę w krzaki postawił i yutube nie pomogło 🤷‍♂️

Cienki bolek, Grzesio z Parczewskiego kombinatu prężnie się rozwija 💪

https://www.topagrar.pl/uprawa/nawozy/ceny-nawozow-znow-rosna-brak-rekompensat-wyzsze-cla-i-cbam-uderza-w-koszty-produkcji-w-2026-roku-2554396

Jebanczes 

Opublikowano
8 minut temu, wilkołak napisał(a):

U mnie wysianie hektara to 0,6 litra paliwa, licząc wszystkie koszty to z 5 zł/ha

To po są te protesty rolnicze jak takie niskie koszty produkcji ?  Kosztorys na potrzeby protestów jest inny ? 

Opublikowano
45 minut temu, Soltys85 napisał(a):

Ale chyba go nie przemyci?? Ściągnie tanio dowalą podatek i będzie jak wszędzie na tym ten mechanizm ma polegać czy się mylę?

Mogą i nie dowalić 

Wiesz jak działa biznes

To zależy kto sprowadza 

Za poprzedników w zakładach w worki pakowali i też było ok

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v