Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, jacor73 napisał(a):

Obrotna tą Twoja znajoma skoro pracuje jednocześnie w trzech bankach😁

Chciałbyś od razu wszystko wiedzieć gdzie pracuje...😎 adres i nazwisko może jeszcze tu podać ? 😄 Banki które wymieniłem dają takie warunki jak wcześniej pisałem, korzystałem to wiem 😉

Czytajcie że zrozumieniem chłopcy🤭

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Alanio2011 napisał(a):

Jeśli ktoś bierze taki kredyt na bieżące wydatki to lepiej kończyć z gospodarką. Zobaczycie jakie ceny zbóż czekają nas w przyszłym roku. 

Unia jeszcze nie dała zielonego światła na kredyty od ministra na - dana 2 transzę poczekacie .

Minister powiada rolnicy będą się ratować kredytami żeby przetrwać - DOBRY MINISTER .

Zawczasu ogłaszajcie samozbiory na rok 2026 za parę groszy - jak w tym roku pokazaliście za parę groszy odbije się to chłopom czkawką .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Nie interesowałem sie tym kredytem, a jak tak szybko pula sie skończyła to juz w ogóle dałem sobie z tym spokój. Ale jak piszecie na jakich on jest warunkach to poprzedni chyba 2 lata temu ten na 2% był dużo lepszy. Na 5 lat praktycznie bez zabezpieczeń, żadnych faktur. 

Czyli wychodzi ze niskie oprocentowanie jest do czasu trwania tego rządu. Nie ma co ale strategia dla rolnictwa jest świetna, najpierw dotacje na silosy, gdzie nie wspomnę ile od razu podrożały teraz super kredyt zeby przetrzymać zboże. Nic tylko za zaliczkę doplat nakupic nawozu i czekac aż łaskawie przydziela limit i podpisze sie umowę.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Damianek20 napisał(a):

Już dureń Szymek obiecywał że lekarz będzie dzwonił do pacjenta a ciemnota wierzyła więc w sumie nic mnie nie zdziwi 🙈😂

Do mnie dzwonili z banku czy nie chce tego kredytu bo mają wolną pulę więc ... BNP Paribas jak coś.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, driver24 napisał(a):

Nie interesowałem sie tym kredytem, a jak tak szybko pula sie skończyła to juz w ogóle dałem sobie z tym spokój. Ale jak piszecie na jakich on jest warunkach to poprzedni chyba 2 lata temu ten na 2% był dużo lepszy. Na 5 lat praktycznie bez zabezpieczeń, żadnych faktur. 

Czyli wychodzi ze niskie oprocentowanie jest do czasu trwania tego rządu. Nie ma co ale strategia dla rolnictwa jest świetna, najpierw dotacje na silosy, gdzie nie wspomnę ile od razu podrożały teraz super kredyt zeby przetrzymać zboże. Nic tylko za zaliczkę doplat nakupic nawozu i czekac aż łaskawie przydziela limit i podpisze sie umowę.

Dzisiaj wieczorem spróbuję usiąść nad tym wnioskiem to coś więcej powiem ewentualnie wrzucę zdjęcia co i jak. 

Jeżeli chodzi o zabezpieczenie tamtego kredytu to było. Kolega wziol na mieszkanie bo kupował w Krakowie to zabezpieczył swoje pobory w firmie i ciągnik MF 40 tys wartość i pole ok 6 h 

Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Do mnie dzwonili z banku czy nie chce tego kredytu bo mają wolną pulę więc ...

W banku spółdzielczym w Hrubieszowie nie mają żadnej puli na to czekają dopiero. A poprzedni kredyt w Miączynie rozszedł się w 30  min tak twierdzi sołtys który nie zdążył się załapać bo zabrakło kasy dla niego. 

Opublikowano
1 minutę temu, Damianek20 napisał(a):

Dzisiaj wieczorem spróbuję usiąść nad tym wnioskiem to coś więcej powiem ewentualnie wrzucę zdjęcia co i jak. 

Jeżeli chodzi o zabezpieczenie tamtego kredytu to było. Kolega wziol na mieszkanie bo kupował w Krakowie to zabezpieczył swoje pobory w firmie i ciągnik MF 40 tys wartość i pole ok 6 h 

Z formalnych zabezpieczeń była tylko polisa OC gospodarstwa.

Opublikowano
1 godzinę temu, jacor73 napisał(a):

Obrotna tą Twoja znajoma skoro pracuje jednocześnie w trzech bankach😁

Czytam wątek i tak samo miałem od razu zadać to pytanie , a tu widzę że parę postów dalej też ludzie zdziwioni że kobita robi na 3 etaty w 3 bankach 

Opublikowano
W dniu 1.11.2025 o 10:57, ŻakowskiSławomir napisał(a):

kto mówi o nie podaniu azotu?  Ja użyłem określenia redukcja

przecież to nie jest żadne rozwiązanie. Wzięcie kredytu w sytuacji gdzie ledwo dopina się budżet, to tylko odroczenie bankructwa. Nie ma kompletnie żadnych perspektyw na to że za rok będzie lepiej, powiedziałbym nawet odważnie że będzie gorzej. A na ratę skądś będzie trzeba wyczarować. Moim zdaniem ten kredyt to żadne rozwiązanie.

sytuacja w rolnictwie jest ogólnoświatowa. W innych krajacha europy, USA, Kanada i tak dalej też są nie zadowoleni z cen. Wszędzie rządy próbują trochę pomóc licząc że sytuacja się za rok zmieni. Za rok o tej porze dopiero może być problem jak się okaże że globalna produkcja zbóż wzrosła znowu. 

Opublikowano
Godzinę temu, driver24 napisał(a):

Dokladnie, z silosow zrezygnowałem jak producenci zaczęli wyskakiwać z cenami dnia, sytuacja podobna jak z nawozami kilka lat temu . 

Opublikowano

Bo jak chłopów grzecznie proszono żeby chociaż 4% gruntów ugotować, to mało by się nie pozabijali aby traktor na ulicę wystawić 

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Do mnie dzwonili z banku czy nie chce tego kredytu bo mają wolną pulę więc ... BNP Paribas jak coś.

Mało popularny bank, pewnie klientów niewielu ( rolników) mają 

Opublikowano
7 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Mało popularny bank, pewnie klientów niewielu ( rolników) mają 

Zaklepali dużą ilość kasy dla rolników na te kredyty, w przeciwieństwie do tych zacofanych BS które nie wiedzą o co chodzi, przynajmniej w moim oddziale

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, martin0000 napisał(a):

BS które nie wiedzą o co chodzi, przynajmniej w moim oddziale

Po co bankowi problemy jak rolnik nie będzie miał z czego spłacić . prosić żeby szanowny chłop spłacał .

Takie banki dobrze w  znają chłopów .

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
18 minut temu, martin0000 napisał(a):

Zaklepali dużą ilość kasy dla rolników na te kredyty, w przeciwieństwie do tych zacofanych BS które nie wiedzą o co chodzi, przynajmniej w moim oddziale

PKO Łuków identyczna sytuacja😅

Opublikowano
13 minut temu, galan99 napisał(a):

Po co bankowi problemy jak rolnik nie będzie miał z czego spłacić . prosić żeby szanowny chłop spłacał .

Takie banki dobrze w  znają chłopów .

Te banki to żyją z chłopów 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v