Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę, że wobec blokowania możliwości importu, ceny nawozów nie spadną, co nie oznacza, że krajowi producenci przeżyją jakiś wzrost zapotrzebowania, nadal nawozy z importu są tańsze niż krajowe.

Co do rządów - każdy z nich dba tylko o to, aby lud w miastach mógł tanio napchać kałdun, aby nie wyszli na ulice. Dlatego podnosi się najniższą krajową na papierze, ale już cenami płodów rolnych ma rządzić "niewidzialna ręka rynku" - nie ma żadnych ceł na import żywności spoza UE. I tu jest cały pies pogrzebany, że rząd kreuje nam, rolnikom coraz wyższe koszty, utrzymując ceny żywności na minimalnym poziomie. Po prostu rolników jest zbyt mało, aby brać ich pod uwagę jako siłę wyborczą. 

Ja sezon nawożenia 2025 jż zakończyłem, coś tam pod zboża poszło, a co będzie na wiosnę - zobaczymy,

Opublikowano
8 godzin temu, Stach123 napisał(a):

Jeszcze rok takich cen i zaczniecie pisać że nawóz szkodliwy dla roślin hahh 3200 tona polidapu piszesz a kukurydza po 400 , bo dopiero zaczynaja młócić a podobno wali po 19 z ha .  Z czym jeden z drugim pojedzie po ten polidap ? na tone nawozu trzeba sprzedać przyczepę pszenicy , albo 2  przyczepy kukurydzy mokrej 

Coś tanio tam u was ten polidap

Mocznik 2130

Saletra 1580

Saletrzak 1470

Fosforan 3380

Superfosfat 1620

Polifoska 6 2860

Polifoska 8 2920

Sól potasowa 1730 

Opublikowano

Nie znasz polskich rolników i poziomu ich głupoty. Bedą ciagnąć dopóki komornik nie zacznie licytować.

Ostatnio na tiktoku i Fb pełno wysrywów że poprzez niskie ceny zboża odpadną najsłabsi a ci mocni zostaną💪. Nieważne, że kukurydza tania, ważne że oporow-całodobowo💪. I tym podobne.

Jak ktos z miasta czy rzadzących zobaczy takich debili to czy rusza go niskie ceny płodów rolnych?

Jak można być tak głupim i ile tego jest. Nagrywać takie coś, sr** we własne gniazdo. Litosci. Może rodzice powinni troche patrzeć co ich dzieci wrzucają do neta?

• Like 5
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Bo producenci wiedza, że polski rolnik i tak napierdoli nawozu w opór czy zboże tanie czy drogie dawka musi być dana.🤷‍♂️

Już ten sezon pokazuje jak sypia...po mojej okolicy widze że bieda się robi, mało kto z rozsiewaczem przed zasiewem jeździł. Agrolok z rana już na nawozy smsem zaprasza i gwarancja najniższej ceny. 

Przeceny materiału siewnego w necie tak samo, widocznie zostało sporo towaru, będzie za rok starego ziarno w workach🙆‍♂️

23 minuty temu, jahooo napisał(a):

Myślę, że wobec blokowania możliwości importu, ceny nawozów nie spadną, co nie oznacza, że krajowi producenci przeżyją jakiś wzrost zapotrzebowania, nadal nawozy z importu są tańsze niż krajowe.

Co do rządów - każdy z nich dba tylko o to, aby lud w miastach mógł tanio napchać kałdun, aby nie wyszli na ulice. Dlatego podnosi się najniższą krajową na papierze, ale już cenami płodów rolnych ma rządzić "niewidzialna ręka rynku" - nie ma żadnych ceł na import żywności spoza UE. I tu jest cały pies pogrzebany, że rząd kreuje nam, rolnikom coraz wyższe koszty, utrzymując ceny żywności na minimalnym poziomie. Po prostu rolników jest zbyt mało, aby brać ich pod uwagę jako siłę wyborczą. 

Ja sezon nawożenia 2025 jż zakończyłem, coś tam pod zboża poszło, a co będzie na wiosnę - zobaczymy,

Co do żywności w miastach to nie jest  tak tanio...poprostu ludzie kasę mają. Mleko uht w kartonie Kaufland 4,5zł  sery wedlina srednio 40zł kg🤦‍♂️ tanio to było przed covidem

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)

no nie wiem z tą kasą, mam wielu znajomych i większość kupuje w biedrze Lidlu najtańsze na promocji. Poza tym teraz nawet na wsiach powoli ludzie odchodzą od kupowania do rolnika bo jest dużo drożej niż w sklepie często, ale nie wytłumaczysz ludziom że masło z biedronki na promocji nie jest tym samym co z mleka u rolnika, gdzie większość tego z półki to olej roślinny. A dwa jeszcze dostaną jakieś punkty to już wgl lecą do marketów po pluszaki xd

Edytowane przez Tigon
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Mleko uht w kartonie Kaufland 4,5zł  sery wedlina srednio 40zł kg🤦‍♂️ tanio to było przed covidem

Na mleko teraz pełno promocji, po 1,5-1,6zł za litr ... Że to woda barwiona na biało to inna sprawa, ale miasto napcha kiszki ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nie znasz polskich rolników i poziomu ich głupoty. Bedą ciagnąć dopóki komornik nie zacznie licytować.

Ostatnio na tiktoku i Fb pełno wysrywów że poprzez niskie ceny zboża odpadną najsłabsi a ci mocni zostaną💪. Nieważne, że kukurydza tania, ważne że oporow-całodobowo💪. I tym podobne.

Jak ktos z miasta czy rzadzących zobaczy takich debili to czy rusza go niskie ceny płodów rolnych?

Jak można być tak głupim i ile tego jest. Nagrywać takie coś, sr** we własne gniazdo. Litosci. Może rodzice powinni troche patrzeć co ich dzieci wrzucają do neta?

Tam już na poziomie krzyżowania genów coś nie pykło, stąd wysryw 😄

Opublikowano
22 minuty temu, Tigon napisał(a):

no nie wiem z tą kasą, mam wielu znajomych i większość kupuje w biedrze Lidlu najtańsze na promocji. Poza tym teraz nawet na wsiach powoli ludzie odchodzą od kupowania do rolnika bo jest dużo drożej niż w sklepie często, ale nie wytłumaczysz ludziom że masło z biedronki na promocji nie jest tym samym co z mleka u rolnika, gdzie większość tego z półki to olej roślinny. A dwa jeszcze dostaną jakieś punkty to już wgl lecą do marketów po pluszaki xd

No te tańsze i na promocji to warto czasem podnieść karteczkę i sprawdzić jaka cena przed promocją 🤭

Powiem jeszcze gdyby ludzie kasy nie mieli to pod marketami nie było by problemu z zaparkowaniem, a jest od rano do nocy młyn. 

23 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Na mleko teraz pełno promocji, po 1,5-1,6zł za litr ... Że to woda barwiona na biało to inna sprawa, ale miasto napcha kiszki ...

Tego nie można nazwać mlekiem😝

Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

No te tańsze i na promocji to warto czasem podnieść karteczkę i sprawdzić jaka cena przed promocją 🤭

Powiem jeszcze gdyby ludzie kasy nie mieli to pod marketami nie było by problemu z zaparkowaniem, a jest od rano do nocy młyn. 

Tego nie można nazwać mlekiem😝

Młyn jest cały czas bo ktoś potrzebuje kupić makaron czy dwa ziemniaki to odpala samochód i jedzie do biedry czy Lidla. Takie wygodne teraz społeczeństwo. Ma do przejścia 300-500 metrów do sklepu to odpala samochód i jedzie. A co dopiero kilometr przejść. Ta otyłość nie bierze się tylko z ujowego jedzenia ale też z braku ruchu 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
28 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

Tam już na poziomie krzyżowania genów coś nie pykło, stąd wysryw 😄

Najlepsi są dilerzy mówiący że ludzie mają pieniądze, a jeszcze nie tak dawno wspierali w strajkach

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Młyn jest cały czas bo ktoś potrzebuje kupić makaron czy dwa ziemniaki to odpala samochód i jedzie do biedry czy Lidla. Takie wygodne teraz społeczeństwo. Ma do przejścia 300-500 metrów do sklepu to odpala samochód i jedzie. A co dopiero kilometr przejść. Ta otyłość nie bierze się tylko z ujowego jedzenia ale też z braku ruchu 

Powoli robi się USA zaraz będą wyrywać te chodniki za miliony bo i tak nikt nimi nie będzie chodził. Gówniane żarcie a później leczenie jak te brojlery w kurniku do tego zostaliśmy sprowadzeni. Profesor u Rymanowskiego w wywiadzie skrytykowała dodawanie soji do każdego jedzenia dla ludzi to chcieli ją tam ukamienować. Lobby jest tak silne bo to ogromny światowy biznes a my mamy tylko jeść i nie pytać co w środku...

• Like 5
Opublikowano
19 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Powoli robi się USA zaraz będą wyrywać te chodniki za miliony bo i tak nikt nimi nie będzie chodził. Gówniane żarcie a później leczenie jak te brojlery w kurniku do tego zostaliśmy sprowadzeni. Profesor u Rymanowskiego w wywiadzie skrytykowała dodawanie soji do każdego jedzenia dla ludzi to chcieli ją tam ukamienować. Lobby jest tak silne bo to ogromny światowy biznes a my mamy tylko jeść i nie pytać co w środku...

Widziałem. Cały czas jest na nią nagonka. Takich ,,ekspertow” typu wiech. Nie mają zielonego pojęcia w danej dziedzinie. Dostają dane z koncernów i robieni są z nich eksperci 

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Najlepsi są dilerzy mówiący że ludzie mają pieniądze, a jeszcze nie tak dawno wspierali w strajkach

Pogadali sobie na strajkach i się okazało, że chłopy mają kasę. Nie ma to jak pojechać na strajk i jeden przed drugim się pochwalić co ma w domu, jak sypało, jaka wydajność😄

Opublikowano
10 godzin temu, Stach123 napisał(a):

Jeszcze rok takich cen i zaczniecie pisać że nawóz szkodliwy dla roślin hahh 3200 tona polidapu piszesz a kukurydza po 400 , bo dopiero zaczynaja młócić a podobno wali po 19 z ha .  Z czym jeden z drugim pojedzie po ten polidap ? na tone nawozu trzeba sprzedać przyczepę pszenicy , albo 2  przyczepy kukurydzy mokrej 

Jak koszą 40% to może  tyle dawać , kuku powinno sie przeliczać na suchą 14 %

Opublikowano
Teraz, krzychu121 napisał(a):

Widziałem. Cały czas jest na nią nagonka. Takich ,,ekspertow” typu wiech. Nie mają zielonego pojęcia w danej dziedzinie. Dostają dane z koncernów i robieni są z nich eksperci 

Ja zawsze powtarzam, że internet zepsuł wszystko. Począwszy od handlu, poprzez takich właśnie ekspertów. Kiedyś były książki, ludzie robili badania, opracowania itp. Samo szukanie wiedzy, już uczyło, jak szukać i ruszyć szare komórki.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

jeżeli sprawdzi się to co przepowiadają. To kto kupi na wiosnę nawóz po 1800, żeby sprzedać zboże po 350? O ile wogóle pójdzie sprzedać. Do 800 za tonę saletry to nie spadnie, ale jakieś obniżki będą na pewno. 

Oile zakład że pszenica konsumpcyjna nie będzie po 350 ?, nie będzie obniżek azotu według mnie

Godzinę temu, Tigon napisał(a):

Kto robi sam masło i sprzedaje , nie znam takich, zreszta ile tego masła jemy , ja bym mógł obkład na suchy chleb

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
1 minutę temu, toooomaszewski napisał(a):

Ja zawsze powtarzam, że internet zepsuł wszystko. Począwszy od handlu, poprzez takich właśnie ekspertów. Kiedyś były książki, ludzie robili badania, opracowania itp. Samo szukanie wiedzy, już uczyło, jak szukać i ruszyć szare komórki.

Ja bym powiedział w drugą stronę. To internet psuje i naprawia wszystko jednocześnie.

Przykład tego Wiecha - w telewizji pokazują go non-stop  wielki ekspert o zielonej energii. Jakbyśmy tylko tv oglądali to część ludzi po wielokrotnym oglądaniu tego komunisty to by i mu uwierzyła. A w internecie poczytasz komentarze pod jego wystąpieniami i już wiesz, że to co myślisz to myślą tęż i inni że Wiech to zwyczajny debil a w tv kreują go na eksperta, który ma rację. 

Czemu na DER Onet usunęli sekcję komentarzy? Żeby ludzie nie punktowali ich debilnych artykułów. 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v