Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał(a):

Nie dopłaty tylko kredyty maja być .

Dzwoniłem do jednego banku. To tak, ten na 1% to jest na 24 mce max z gwarancją spłaty. Trzeba policzyć zdolność kto jaką ma, ale nawet te 100 tys. to rata kapitału to jest 4200 na miesiąc. Dużo nie dużo, ocena indywidualna. A ten klęskowy na max 5 lat od daty wystąpienia zjawiska i możliwość skorzystania do 12 mcy od wystąpienia zjawiska. Kredyt do kwoty obniżenia dochodu z protokołu, a 50% ma być wykorzystane na środki do produkcji udokumentowane fakturami, do 3 mcy wstecz od daty wzięcia kredytu. I teraz oprocentowanie. Z ubezpieczeniem upraw 0,5%, bez ubezpieczenia niecałe 5%, to oprocentowanie jest do 2 czy 3 lat, później jakieś wyższe, i od wcześniejszej spłaty prowizja. Oba kredyty  Bnp Paribąę. No normalnie tylko brać.

• Thanks 1
Opublikowano
10 minut temu, asus921 napisał(a):

A kredyty to rownie debilny pomysl. Zapierdalales za darmo caly sezon, nie masz kasy, zeby za***rdalac za darmo kolejny sezon? Pozyczymy ci na maly procent. Genialne.

Nie musisz brać tego kredytu, nikt za rączkę do banku nie ciągnie ... A jak się komuś kolejny rok z rzędu nie opłaca to może niech zrezygnuje zamiast kolejny rok dokładać ...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Tomasz0611

Wszyscy likwidujemy, ostatni gasi swiatlo, tomaszek zarzadzil. Od dzisiaj Polska nie produkuje zywnosci. Jeden plus, ze te wszystkie pasozyty by pozdychaly z glodu. Takie kamikaze troche.

Ni uja nie szukac rozwiazania problemu, likwidowac.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

To skarbówka na kontroli finansów firmy podsuwa takie pomysły żeby zamykać nierentowne działy tylko chyba na tym zależy konkurencji. Tutaj wiele mówi się o skoczkach i na tym to polega niech się sparzy i skończy 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, asus921 napisał(a):

Ni uja nie szukac rozwiazania problemu, likwidowac.

Ale ja nie ryczę, że mi się nie opłaca ... Masz pomysły to je realizuj, podpisuj umowę z Grupą Azoty i sprzedawaj tanie nawozy dla rolników ... Twórz grupę, dostarczajcie ziarno do portu. Aby szczekasz, ale nic nie robisz w kierunku który opisujesz ...

Po co się bawisz w dłubanie w ziemi. Sprzedaj wszystko, kup ciężarówki i się bierz za handel zbożem skoro to taki biznes ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

@Tomasz0611

Ja nie placze, mi sie jeszcze oplaca, ale ja zboz nie sprzedaje. Jak twoje rozwiazanie na zboza, to nie siac, likwidowac, to za rok tego bobu i truskawki ci tyle nasadza, ze bedziesz cienko pierdzial... Szczekasz to wlasnie ty i pierdzielisz nie wiadomo o czym. Nie jestem w jakiejs izbie rolniczej czy innym wymysle, zeby rozwiazywac takie problemy. Ja jestem za tym, zeby jak najwiecej pasozytow wyeliminowac to oplacalnosc sie znajdzie. Np. taka ubojnia co w uja leci to nadzor w wererynarii nie moga im dac? Siedzi tam kilku weterynarzy na etacie, to co za problem niezaleznych klasyfikatorow wstawic i kazdy kg miesa ma sie zgadzac? I nie, ze w razie wpadki mandat 500zl dla klasyfikatora, co ubojnia pokryje, tylko kara pozbawienia wolnosci. Ale po co, przeciez kazdy z tego byka ma kawalek miesa sobie dziabnac.

Co do dopłat jakichkolwiek to jestem przeciwnikiem, jezeli juz to w krytycznej sytuacji i to tak przemyslane, zeby zaden pasozyt na tej doplacie reki nie polozyl, a jak beda kombinacje to doj**ac taka kare, ze sie odechce. Malo bylo przypadkow, ze taki diler jeden z drugim twierdzil,.ze doplaty to sa dla niego, nie dla rolnika? To po uj to dawac?

Edytowane przez asus921
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, asus921 napisał(a):

@Tomasz0611

Ja nie placze, mi sie jeszcze oplaca, ale ja zboz nie sprzedaje. Jak twoje rozwiazanie na zboza, to nie siac, likwidowac, to za rok tego bobu i truskawki ci tyle nasadza, ze bedziesz cienko pierdzial... 

Ja już po kilka dołków cenowych przeżyłem i mam się dobrze. A ci co sadzili jak była górka cenowa już dawno odpadli z obiegu ...

A jak się świnie nie opłacały to zrezygnowałem ... W sumie to jedna z najlepszych decyzji jeśli chodzi o gospodarstwo ... 

Opublikowano

Ciekawe na co przestawiłbys się z truskawki? Można udawać mędrca jak towar zapłaci raz na 3-4 lata i jest kapitał na gorsze momenty. Poza tym dołki w truskawce chyba żart, dołek to jest tracisz oszczędności a nie wychodzisz na zero...

Opublikowano
3 godziny temu, asus921 napisał(a):

@Tomasz0611

Jakos w wiekszosci branz mozesz zamowic u producenta i producent sie cieszy, ze ma sprzedaz, a tutaj wszystko jak zawsze staje na glowie. Tylko, ze rolnik to zawsze byl i bedzie w dupe bity i kazdy do okola bedzie kase robil tylko nie on.

A niby w jakiej branży możesz zamówić bezpośrednio? Jedź do jakiegoś opla, Fiata czy orlenu, zobaczysz czy kupisz bezpośrednio.

Nawet w takim tolmecie niby można kupić bezpośrednio, ale co z tego jak cena wyższa niż u dystrybutora.

Saletra pulan 1700 brutto bigbag.

Opublikowano
14 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Ciekawe na co przestawiłbys się z truskawki? Można udawać mędrca jak towar zapłaci raz na 3-4 lata i jest kapitał na gorsze momenty. 

Zboże 2 lata temu było po 1200zl za tonę i więcej ... Dlaczego zbożowcy sobie nie odłożyli ?? Przecież towar nieźle zapłacił ... 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Ciekawe na co przestawiłbys się z truskawki? Można udawać mędrca jak towar zapłaci raz na 3-4 lata i jest kapitał na gorsze momenty. Poza tym dołki w truskawce chyba żart, dołek to jest tracisz oszczędności a nie wychodzisz na zero...

A ta pszenica po 1,5k i rzepak po 4k, plus wyłudzone dopłaty przez kumatych rolników? Polecieli od razu po nowe maszyny, bo piniunc traci na wartości i trza wydać...

• Like 4
Opublikowano
4 godziny temu, toooomaszewski napisał(a):

Dzwoniłem do jednego banku. To tak, ten na 1% to jest na 24 mce max z gwarancją spłaty. Trzeba policzyć zdolność kto jaką ma, ale nawet te 100 tys. to rata kapitału to jest 4200 na miesiąc. Dużo nie dużo, ocena indywidualna. A ten klęskowy na max 5 lat od daty wystąpienia zjawiska i możliwość skorzystania do 12 mcy od wystąpienia zjawiska. Kredyt do kwoty obniżenia dochodu z protokołu, a 50% ma być wykorzystane na środki do produkcji udokumentowane fakturami, do 3 mcy wstecz od daty wzięcia kredytu. I teraz oprocentowanie. Z ubezpieczeniem upraw 0,5%, bez ubezpieczenia niecałe 5%, to oprocentowanie jest do 2 czy 3 lat, później jakieś wyższe, i od wcześniejszej spłaty prowizja. Oba kredyty  Bnp Paribąę. No normalnie tylko brać.

„trzeba umieć ryzykować, trzeba umieć korzystać z kredytu”.  od razu dodam żę to cytat Kaczyńskiego z dziś  

Opublikowano
2 godziny temu, toooomaszewski napisał(a):

A ta pszenica po 1,5k i rzepak po 4k, plus wyłudzone dopłaty przez kumatych rolników? Polecieli od razu po nowe maszyny, bo piniunc traci na wartości i trza wydać...

Pamiętam to. Doili z ludzi kasę aż miło. Ludzie każdej wolnej kasy się pozbywali. W tv tylko inflacja i inflacja 

Opublikowano
5 godzin temu, toooomaszewski napisał(a):

nie zdążysz wziąć a już musisz spłacać kapitał  nie wspomniałeś że BMP jak bierzesz ten kredyt musisz wykupić ubezpieczenie na życie albo zapłacić prowizję za udzielenie kredytu no i za wcześniejszą spłatę też jest prowizja. Te kredyty nie są takie dobre i trzeba okazać się fakturami za zakupy nawozów czy środków do produkcji rolnej jedni mówią że nie drudzy że tak 

• Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie musisz brać tego kredytu, nikt za rączkę do banku nie ciągnie ... A jak się komuś kolejny rok z rzędu nie opłaca to może niech zrezygnuje zamiast kolejny rok dokładać ...

Ale Cię ruszyło chyba w banku pracujesz i prowizji nie dostaniesz za udzielenie kredytu 🤣

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Alpacino napisał(a):

Ale Cię ruszyło chyba w banku pracujesz i prowizji nie dostaniesz za udzielenie kredytu 🤣

Nie pracuję w banku, ktokolwiek z bliskiej rodziny też w banku nie pracuje ;) 

Wczoraj z BNP dzwonili do mnie drugi raz w sprawie tego kredytu, powiedziałem, że nie jestem zainteresowany. 

• Thanks 1
Opublikowano
wojak1986 napisał:

Na truskawki też będą samozbiory.To idzie lawina.

Opublikowano
11 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie pracuję w banku, ktokolwiek z bliskiej rodziny też w banku nie pracuje ;) 

Wczoraj z BNP dzwonili do mnie drugi raz w sprawie tego kredytu, powiedziałem, że nie jestem zainteresowany. 

Zaraz zaraz to bank teraz dzwoni i pyta czy chcesz kredyt ?. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v