Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Azot na wiosnę 2025 u mnie był tańszy o 200zł niż ten który kupiłem  na 2026r 

Plon 2024 pewno był sprzedany 150zł drożej niż to co pokazuje na tegoroczne żniwa.

Jak żyć?  A no narzekać i ciągnąć tą taczkę 🤷‍♂️

Tak czy siak kalkulator musi pracować w głowie przy sprzedaży i zakupie, plus analiza długoterminowa pis, po, trump, natan..uj, czingischan i erdogan...

Rolnik to wszechstronne wykształcenie, a nie najgłupszy z miotu, jak gotowi nas przedstawiać.

Opublikowano (edytowane)

W mentalności "nierolników" nadal panuje taki stereotyp 😎 W dotatku jeszcze dostaje najwięcej za nic !  Raz mu za zimno, raz za gorąco, a to za sucho, to znów za mokro, a on tylko dej i dej 😆

Edytowane przez boogie7
Opublikowano
2 godziny temu, Dastan napisał(a):

U mnie w okolicy poniżej 1650 brutto to w tym roku w ogóle nie było,  nie wiem skąd takie ceny , może jakiś import? 

Agrolok z miesiąc temu po 1560saletra

Opublikowano
9 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

Tylko Rosja też moze powiedzieć sprawdzam i przywali ceny po dumpingowych cenach. Żeby się nie okazało że po takich azotach będzie hulał wiatr. W europie główną składową ceny są podatki, zielone lady itd. A w Rosji to wszystko jest tanie. Ludzie zamiast wyjść na ulice i strajkować przez coraz większą drożyznę to karmią się propagandą jaki to Władek zły. 
Narazie Azoty się jakoś trzymają bo są fanatycy jak na przykładzie wyżej. Nawóz poli 150 droższy, plus 20 kg azotu mniej to kolejne 100 zł przebitki. 250 zł przepłacić na tonie. Dla mnie chore 

No tak, polskie nawozy, to bee. Ale jak głośniej o umowie z mercosurem, to wielki płacz się rozpoczyna, bo polskie rolnictwo upadnie. Nie ważne, że polski przemysł upada, tysiące ludzi straci źródło dochodu, ważne żebym to tylko ja tanio kupował, inni mają kupować moje polskie produktu i nie ważne, że będą droższe.

Hipokryzja niektórych rolników bije rekordy bezczelności.

• Like 6
  • Sad 1
Opublikowano

Prezesom i układającym cenniki w "azotach" bezczelność i hipokryzja z pewnością jest obca.... jak oni troszczą się o tani i łatwo dostępny nawóz dla swoich rodaków..

• Like 4
Opublikowano
2 minuty temu, jaco512 napisał(a):

Prezesom i układającym cenniki w "azotach" bezczelność i hipokryzja z pewnością jest obca.... jak oni troszczą się o tani i łatwo dostępny nawóz dla swoich rodaków..

Jak plujesz na polskie nawozy i nie chcesz kupować polskich produktów, to później nie płacz, że inni poszukują tańszych z zagranicy, i nie chcą kupować Twoich

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, jacor73 napisał(a):

No tak, polskie nawozy, to bee. Ale jak głośniej o umowie z mercosurem, to wielki płacz się rozpoczyna, bo polskie rolnictwo upadnie. Nie ważne, że polski przemysł upada, tysiące ludzi straci źródło dochodu, ważne żebym to tylko ja tanio kupował, inni mają kupować moje polskie produktu i nie ważne, że będą droższe.

Polski przemysł i nie tylko upada nie z winy rolnika, a przez fanaberie polityków.

• Like 7
Opublikowano
13 minut temu, Lolek74 napisał(a):

Polski przemysł i nie tylko upada nie z winy rolnika, a przez fanaberie polityków.

Tak samo jak polskie rolnictwo, nie upadnie przez polskich konsumentów, tylko przez wymysły polityków.

Opublikowano
1 godzinę temu, jacor73 napisał(a):

Niby masz racje, tylko zobacz jak dbanie o interes właściwie jednej firmy zatrudniającej fakt te kilka tysięcy pracowników odbije się na kondycji całego sektora rolnego i żeby się nie okazało,  że kosztem tych paru tysięcy na bruk pójdą 10tys rolników którzy stracą swoje gospodarstwa,  bo jedna firma będzie dyktowałq ceny jakie jej się tylko spodobają. Skoro nam rolnikom karzą sobie jakoś tam radzić i ciąć koszta to niech ta firma zrobi to samo. Obniżyć pensje, olać ekologię,  obniżyć cenę energi z wegla itd. I będą w miare konkurencyjni, bo w monopolu to rzadna sztuka funkcjonować i jeszcze w tak perfidnym wydaniu kiedy mając silna pozycję na rynku spekulują towarem aby wywindować ceny czy je podnosząc kiedy cena zboza rośnie. Nie nie żal mi ich, bo oni nigdy nie dbali o nasz interes to czemu my mamy dbać o ich? 

• Like 4
Opublikowano
10 godzin temu, jacor73 napisał(a):

o tak, polskie nawozy, to bee.

jajcorz73, od 90 roku tłuką nam do głowy że rolnik ma ciągle ciąć koszty, szukać oszczędności na każdym kroku, to każdy co ma jakiekolwiek pojęcie o ekonomi kupuje najtaniej jak się da i nie patrzy czy to polskie czy ruskie, by jakoś wyjść na plus.DLATEGO POLSKIE NAWOZY SĄ BE, bo są droższe od ruskich czy biało ruskich.

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, wojak1986 napisał(a):

A jaki to jest nawóz który nasi przesypują z ruskiego worka do polskiego? Już nasz czy jeszcze ich?😂

Jeszcze dobrze jak sprzedajacy mówi wprost czy to Polski czy wschodni towar a nie tak jak w zeszłym roku kupywalem w agroloku azotowe i chciałem patriotycznie Polski towar i taki miałem na fakturze a kierowca który mi to przywiózł chciał u mnie na podwórku zrobić pauzę w nocy to wypiliśmy po piwku i opowiadał wtedy że ten nasz Polski nawóz odebrał prosto z pod białoruskiej granicy z białoruskiego pociągu gdzie towar na jego oczach sypali w Polskie big bagi.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

a różnica w tym ZŁYM RUSKIM  PK  to jest taka  że jest pośrednik polski i transport. i RU moga dawać większe marże na swoje bo  i tak oni mają tańszy surowiec

Aha ale kupując RU to finansuje sie złą rosje, a jak polskie to nie

to jak tankowanie wschodniego LPG obrandowanego na ORLĘ

Edytowane przez GABBER85
  • Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, Agrest napisał(a):

Azot na wiosnę 2025 u mnie był tańszy o 200zł niż ten który kupiłem  na 2026r 

Plon 2024 pewno był sprzedany 150zł drożej niż to co pokazuje na tegoroczne żniwa.

Jak żyć?  A no narzekać i ciągnąć tą taczkę 🤷‍♂️

Tak czy siak kalkulator musi pracować w głowie przy sprzedaży i zakupie, plus analiza długoterminowa pis, po, trump, natan..uj, czingischan i erdogan...

Rolnik to wszechstronne wykształcenie, a nie najgłupszy z miotu, jak gotowi nas przedstawiać.

Spokojnie agrest może się okazać że sprzedasz płody z nadchodzącego roku 400 zł drożej jak w poprzednim. Grunt żeby nawozy były tańsze