Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Tomek90 napisał(a):

P i K bierze się solo wychodzi taniej, obecnie to groszowe sprawy bo za worek siarczanu potasu 25kg 100zl z dostawą. 

Azot całkowity (N): 5,0 %

Pięciotlenek fosforu (P2O5): 27,0 %

Tlenek potasu (K2O): 27,0 %l

Tlenek magnezu (MgO): 0,6%

Siarka (S)

Bor (B): 0,015 %

Miedź schelatowana przez EDTA (Cu): 0,025 %

Żelazo schelatowane przez EDTA (Fe): 0,075 %

Mangan schelatowana przez EDTA (Mn): 0,035 %

Molibden (Mo): 0,001 %

Cynk schelatowany przez EDTA (Zn): 0,025 %

Formuła Fast Direction ma też ogromne znaczenie wczesną wiosną, kiedy to u drzew i krzewów owocowych mamy do czynienia z niewielką powierzchnią blaszek liściowych i wykorzystanie potencjału młodej kory do przyswajania składników jest niesłychanie istotne. W tym okresie mało aktywne korzenie nie są w stanie zapewnić pobranie odpowiedniej ilości składników pokarmowych.

Opublikowano
W dniu 30.04.2025 o 09:12, krilan06 napisał(a):

U niektórych nie pada od dwóch miesięcy i deszczu nie zapowiadają tak więc myślę że w takich przypadkach to niewiele pomoże 

Tu się mylisz, nawet pryskać wieczorem po niewielkich opadach 2-5 litrów to potas robi robotę.. Na hektar wiedzy w tamtym roku właśnie dokładnie o tym mówił. U mnie też nie padało, na szczęście tydzień temu poszło z 40 litrów i uratowało pszenice, bo już żółta się robiła. 

13 godzin temu, anto napisał(a):

Jaki potas i skąd? 

Coś mi przywieźli, tam gdzie środki biorę, nawet nie wiem co dokładnie. 

Najtaniej na allegro  siarczan potasu po 100 pare zł za 25 kg ale to do fergentacji i lepiej wieczorem późno, miałem go z  2 razy i  zero problemu. Miałem ten solupotasse 

Ja kupiłem znowu   z  K-Leaf po 170 za 20 kg jest to " bezpieczniejszy"  siarczan. ?? Tak mówią ci co sprzedają. 

Przy kupowaniu zwracać uwagę na to żeby był do oprysku,  a nie do sypania, granulowany. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A co doradzicie w pszenicy? Jest ładna, bez oznak chorób, sucho jest ale ma popadać, czy robić coś czy odpuścić całkowicie? Raczej paszówka. Do tej pory T1 nie robione. Mam do wyboru soligor, delaro, i jednoskładnikowe typu tebu itd

Ceny azotu delikatnie w dół, saletra 1650, mocznik ok 2000 reszta się trzyma, żeby nie było że nie na temat

Edytowane przez A
Opublikowano

Coś się zaczyna dziać. Narazie ogłaszają się Ci co chcą 100% przedpłaty to wiadomo że od takich się nie kupi ale inni może też obniżają. 

Ciekawe ile w czerwcu /lipcu będzie? 

Screenshot_2025-05-03-09-51-37-777_pl.tablica.jpg

Opublikowano

Byłem ostatnio po opryski to był jakiś facet i daliśmy się w gadkę, to mówił że ma znajomego co ma skład nawozu to mówił że nie kazał mu narazie kupować bo po majówce będzie duża obniżka, że teraz narazie cenę trzymają do majówki a po majówce ma stanieć, I może w tym coś być bo z tego co widać to handlowcy nie robią zapasu nawozu, a nawet bym powiedział że pustki na placach 

Opublikowano

Bo są składy handlowe i składy handlowe, jedni kupują za swoje i chcą sprzedaż z zyskiem, drudzy sa autoryzowani i maja towar wstawiany i są tylko pośrednikami, gdzie nie mają wpływ na cene 

Opublikowano
23 godziny temu, krzysiek277 napisał(a):

Byłem ostatnio po opryski to był jakiś facet i daliśmy się w gadkę, to mówił że ma znajomego co ma skład nawozu to mówił że nie kazał mu narazie kupować bo po majówce będzie duża obniżka, że teraz narazie cenę trzymają do majówki a po majówce ma stanieć, I może w tym coś być bo z tego co widać to handlowcy nie robią zapasu nawozu, a nawet bym powiedział że pustki na placach 

Ja teraz tylko będę się rozglądał jakie ceny a zakupy to zobaczymy może czerwiec może lipiec. 

Opublikowano

Ja w czerwcu zamawiam cały azot - po wyborach to już centralnie będą mieli rolników w du_ie i różne cyrki mogą się dziać. Tylko kiedyś to nie było problemów z zamówieniem całego samochodu, bo zawsze było kilku rolników chętnych a teraz to zawsze komuś nie pasuje

Opublikowano
4 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Kupowany azot czewiec/lipiec , będzie zużyty wiosną 2026

No tak. Wiele razy kupowałem sierpień -październik pod nowy sezon.  Raz tylko czekałem do wiosny do ostatniej chwili. 

Opublikowano

❇️ Przesyłam Cennik z Grupy Azoty.

Opakowanie BB, termin płatności 5 dni:

Saletra Pulan – 1510 zł

Saletra Pulan Macro – 1450 zł

Saletra Megan 33,5N – 1520 zł

Salmag 27N Puławy – 1290 zł 

Zaksan 33,5N – 1520 zł

Zaksan 32N – 1450 zł

Salmag 27N – 1290 zł 

RSM32 Optima – 1300 zł

RSM32 – 1300 zł

RSM30 – 1260 zł

RSM28 – 1220 zł

RSMS 28N+5S – 1280 zł

RSM32 BioShot – 1320 zł

Enplus – 1270 zł 

Mocznik Pulrea + iNU – 2140 zł 

Mocznik Pulrea – 2080 zł 

Saletrzak Standard Plus – 1290 zł

Saletrosan 26 – 1370 zł

Saletrosan 30 – 1430 zł

Siarczan amonu Macro – 1240 zł 

Polifoska 5 – 2040 zł 

Polifoska 6 – 2380 zł 

Polifoska 8 – 2500 zł 

Polifoska Krzem – 2070 zł 

Amofoska 4-16-18 – 1710 zł

Amofoska 5-10-25 – 1810 zł

Amofoska 4-10-22 CORN – 1620 zł

Fosfarm 4-10-15 – 1250 zł

Superfosfat wzbogacony – 2240 zł

Holist PK 15-30 – 1920 zł

Fosfory NPK 5-12-12 – 1240 zł

*PALETA +30 zł/t

*Termin płatności 21 dni +40 zł/t

• Like 1
  • Thanks 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v