Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, ZenekBezSpodenek napisał(a):

koledzy, na swoim przykładzie mówię; robiłem jak dziadek robił, jak łojciec robił  i zbierałem jak oni 3t pszenicy przy ph +/-5. Po edukacji na temat wapna, składników mineralnych, doboru odpowiednich śor + optymalnych terminów nawożenia śmiało wykręcam plon na poziomie 7t. Nakład pieniężny się zwiększył, ale i opłacalność wzrosła. Ilość wjazdów na ha w sezonie została taka sama, więc czas poświęcony wynosi tyle samo.

Im więcej zbierasz, tym lepszą cenę możesz wynegocjować. Ci co sprzedają po 15 ton w sezonie, to mają gówno do gadania za przeproszeniem.

my tam nie poruszamy podstawowych błędów jakim jest ph gleby poniżej 6  bo to każdy ogarnięty ma ustabilizowane od lat -my rozmawiamy o tym czy warto wyłożyć kolejne np 1000 zł żeby zebrać 1200 zł więcej plonu 

Opublikowano
9 minut temu, v11 napisał(a):

1000 zł żeby zebrać 1200 zł więcej plonu 

Jeżeli większy zysk niż koszty jest pewny to oczywiście że warto, tylko przy tej niepewnej pogodzie w ostatnich latach może się okazać że dużo więcej zainwestujesz a nie wiele więcej zbierzesz ...

• Haha 1
Opublikowano

@Agrestpodawales juz azot porzeczce? Ma być teraz trochę wilgoci i sie zastanawiam, czy z saletrą już wejsc, choć aktualnie sieją dopiero u mnie saletrzaki(bo taką formę większość daje).

Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

To chyba u ciebie tylko, w tym roku rzepak 500zl drożej jak żniwa, w poprzednim 200zl.

Tir za darmo się podstawi? 

Tak,  tir za darmo się podstawi , jedynie z małych kawałków zawoże sam , choć i tu też mi nieraz podjezdżał nawet z 3 kawałków żeby tira usypać 

To po ile miałeś w żniwa i po ile teraz że 500 zł różnicy ? 

Opublikowano
4 minuty temu, damian303 napisał(a):

@Agrestpodawales juz azot porzeczce? Ma być teraz trochę wilgoci i sie zastanawiam, czy z saletrą już wejsc, choć aktualnie sieją dopiero u mnie saletrzaki(bo taką formę większość daje).

Pod młode nasadzenia dałem mocznik w styczniu.

Reszta bez azotu. Będzie saletra u prawdę mówiąc to pasowałoby mi w okolicach kwitnienia podać. Gdyby przymrozki zapowiadali to bym nic nie dał bo w tym roku akcja likwidacja

Opublikowano
7 minut temu, mysza103 napisał(a):

Tak,  tir za darmo się podstawi , jedynie z małych kawałków zawoże sam , choć i tu też mi nieraz podjezdżał nawet z 3 kawałków żeby tira usypać 

To po ile miałeś w żniwa i po ile teraz że 500 zł różnicy ? 

2460 teraz, żniwa 1980

Opublikowano
8 minut temu, Tomek90 napisał(a):

2460 teraz, żniwa 1980

U nas skup bierze cene z matifu przy kupnie rzepaku w żniwa , a z tego co widzę na matifie ,, to teraz '' jest cena niższa niż jak sprzedawałem w żniwa , a co tu mówić żeby było 500 zł różnicy , 

chyba że podajesz ze żniw najniższą cenę , a póżniej najwyższą jaka była , ale nie każdy sprzedał na szczycie co widać po wilkołaku który teraz by sprzedał po 2200 , ale takiej ceny nie ma 

Opublikowano
1 minutę temu, mysza103 napisał(a):

U nas skup bierze cene z matifu przy kupnie rzepaku w żniwa , a z tego co widzę na matifie ,, to teraz '' jest cena niższa niż jak sprzedawałem w żniwa , a co tu mówić żeby było 500 zł różnicy , 

chyba że podajesz ze żniw najniższą cenę , a póżniej najwyższą jaka była , ale nie każdy sprzedał na szczycie co widać po wilkołaku który teraz by sprzedał po 2200 , ale takiej ceny nie ma 

Podaje cenę jaka miałem za jedno auto w żniwa i cenę jaka mam teraz, listopad koniec 2460 + dopłaty i teraz 2460 bez dopłat. 

Dlaczego patrzysz cenę z teraz, skoro byly 3 piki po żniwach na cenę 2400 i więcej, raz 2500.

Opublikowano
45 minut temu, Agrest napisał(a):

Pod młode nasadzenia dałem mocznik w styczniu.

Reszta bez azotu. Będzie saletra u prawdę mówiąc to pasowałoby mi w okolicach kwitnienia podać. Gdyby przymrozki zapowiadali to bym nic nie dał bo w tym roku akcja likwidacja

Likwidacja wszystkiego? W tym rok tego co zostało(10 ha) zmiejszam o 25%.

Mi też by pasowało w okolicy kwietnia dać, ale mam duży debet z wodą. Gdyby większe opady zapowiadali to bym jutro sypał. Na najbliższy czas większej ilości wilgoci nie nadają. 

Opublikowano

Też około 30%.

Zobaczę jsk pogoda się sprawdzi, ma trochę popadać, to pewno też coś rzucę pod te kwatery co coś rokują, ale pewno po max 150kg saletry 

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał(a):

Też około 30%.

Zobaczę jsk pogoda się sprawdzi, ma trochę popadać, to pewno też coś rzucę pod te kwatery co coś rokują, ale pewno po max 150kg saletry 

Zamierzałem po 300 kg. Niech to co ma rosnąć będzie w miarę efektywne(tym bardziej że miejscami za dobrze nie wygląda).

Ogólnie też przyszłość tej uprawy(także innych owocowych) widzę w  czarnych barwach. Aktualnie prócz truskawy ciężko w coś sensownego wejść. Nawet pomidor się spi... i nie chcą kontarkatowac.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

To chyba u ciebie tylko, w tym roku rzepak 500zl drożej jak żniwa, w poprzednim 200zl.

Tir za darmo się podstawi? 

U nas nie było 500roznicy, po 2050netto sprzedawałem na początku żniw. 

Ale były skupy co 1800 płacił 

10 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jeżeli większy zysk niż koszty jest pewny to oczywiście że warto, tylko przy tej niepewnej pogodzie w ostatnich latach może się okazać że dużo więcej zainwestujesz a nie wiele więcej zbierzesz ...

Czego możesz być pewny? 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
9 godzin temu, damian303 napisał(a):

Zamierzałem po 300 kg. Niech to co ma rosnąć będzie w miarę efektywne(tym bardziej że miejscami za dobrze nie wygląda).

Ogólnie też przyszłość tej uprawy(także innych owocowych) widzę w  czarnych barwach. Aktualnie prócz truskawy ciężko w coś sensownego wejść. Nawet pomidor się spi... i nie chcą kontarkatowac.

Pomidor w tym roku będzie kicha. Za dużo nowych i dużych nasadzeń jest i cena pójdzie do dołu na bank. Zresztą same zakłady już tak powiedziały 

• Sad 1
Opublikowano

A ktoś się łudził że obniżą ceny w najbardziej gorącym okresie? Przecież to logiczne,  że obniżki jeśli będą to dopiero po okresie nawożenia większości upraw. A od lipca/sierpnia znowu w górę. 

Opublikowano
32 minuty temu, karmelowy napisał(a):

Póki co ceny się zatrzymały , dystrybucja twierdzi że na drugą dawkę obniżek raczej nie będzie . 

Zdecydowana większość i tak ma nawozy kupione , Jednostki tylko co biorą że kupi,  od razu w rozsiewacz i w pole . 

I ci co kuku sieją czy inne póżne rośliny to możliwe że jeszcze nie mają całych nawozów 

Opublikowano
W dniu 9.03.2025 o 06:45, Jurniczek napisał(a):
57 minut temu, mysza103 napisał(a):

Zdecydowana większość i tak ma nawozy kupione , Jednostki tylko co biorą że kupi,  od razu w rozsiewacz i w pole . 

I ci co kuku sieją czy inne póżne rośliny to możliwe że jeszcze nie mają całych nawozów 

Zaraz wybory to obniżki na całego będą i ci mają teraz cenę zawyżoną to dostaną po d*pie i to dokładnie. Nawozu jest dużo i już z ceny schodzi dużo firm 

Opublikowano
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

ci co kuku mówisz? to jest 2mln ha w kraju 

Opublikowano

Nie licz na wybory. Rolnik to gorszy sort i nikt się teraz z nim liczył nie będzie zwłaszcza że gra mogłaby toczyć się o kilkadziesiąt tysięcy głosów w maksie. A i to nie bo z tego ile procent na koalicję zagłosuje? Jeśli podobnie jak reszta społeczeństwa to 30%.

No i kto zmienia poglądy w zależności od chwilowych notowań nawozu ropy czy zboża?

Opublikowano
2 godziny temu, Aroo22 napisał(a):

A ktoś się łudził że obniżą ceny w najbardziej gorącym okresie? Przecież to logiczne,  że obniżki jeśli będą to dopiero po okresie nawożenia większości upraw. A od lipca/sierpnia znowu w górę. 

W 2024 i 2023 obniżka była jakoś w lutym , z tego co tu czytałem i wśród znajomych to liczyli na powtórkę 

Opublikowano

A wcześniejszych lat nie pamiętają? Liczyli i się przeliczyli. Podejmując pewne decyzje trzeba się liczyć z tym, że może być różnie. Albo się zyska albo straci.