Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś dotarł Canwil, pierwszy raz spotkałem się z datą produkcji pokrywająca się z datą dostawy, a co lepsze granulat jeszcze ciepły, mieszkam 115 km od fabryki. Planuje standardowo 140N/ha, a jeśli nie będzie suszy to dołożę 100 kg saletry na kłos. 

IMG_20251029_172928.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, EmilPlayP napisał(a):

Dziś dotarł Canwil, pierwszy raz spotkałem się z datą produkcji pokrywająca się z datą dostawy, a co lepsze granulat jeszcze ciepły, mieszkam 115 km od fabryki. Planuje standardowo 140N/ha, a jeśli nie będzie suszy to dołożę 100 kg saletry na kłos. 

IMG_20251029_172928.jpg

Canvil ma tendencję do zbrylania się. 

Opublikowano
25 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Ten co wiecznie narzeka a i tak ładuje azot 

Akurat poza mocznikiem który kupiłem wcześniej z myślą o podaniu go pod rzepak nie mam ani grama nawozu. Trudno wyrzucać kasę nie wiedząc co będzie dalej. Ale patrząc na was to chyba nie będę gorszy i coś na pierwszą dawkę zamowie żeby ruch był w biznesie i żebyś miał możliwość gryźć mnie 😉

11 minut temu, STIG13 napisał(a):

W Covidowych czasach też tacy mówili nie kupować nawozu a później był bek

No zależy kiedy . Ale ja za saletrę nie płaciłem 5-6 tys jak co niektórzy nie wspominając o gwiazdach you tube i ich wyliczeniach. 

Jak będzie pszenica po 400-500 zł to jeszcze będzie większy płacz. A poza tym ciekawi mnie to ile kasy mają urki i ich współudziałowcem bo nawóz od nas do nich idzie grubo a pszenica nas zasypać mogą w miesiąc. 

32 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Jak już nas nie będzie stać na kupno azotu  , to lepiej nie siać tylko pod dopłaty  , ekonomicznie bedzie lepiej

Podejrzewam że zejdziemy do ok 150-200 kg ogólnego N a nie czystego i tyle będzie trochę npk na końcu wykupywać będą inwestorzy ziemię bo mam nie będzie wolno nic robić i niczym pryskać 

Opublikowano
Damianek20 napisał:

Widzę że nikt nie patrzy tylko kupuje nawozy to jest dobrze nam jeszcze 

jak nie potrafisz rentownie prowadzic gospodarstwa to nie znaczy ze inny nie potrafia , u mnie 90% nawozu stoi w hali i czeka

• Like 1
Opublikowano

Skoro stosunek ceny płodów do ceny nawozów jest dla ciebie odpowiedni to kupujesz . Ja to na razie średnio widzę a poza tym tego towaru nie zabraknie . 

Najlepsze jest zawsze to że my musimy kupić więc nie może być zmowy żeby nie kupować ale oni nie muszą już od nas odkupić płodów lub kupują po ile im pasuje a jak komuś nie pasuje po tyle sprzedać to ściągnął sobie z zagranicy. 

W dniu 28.10.2025 o 13:21, GRZES1545 napisał(a):

To jak wszyscy mają tik toka to i ja musze? Do tego stada baranów nie mam ochoty dołączać i oglądać kredytów, wolę inaczej spędzić wolny czas . 

Za darmo nie robią z siebie idiotów. 

Tylko są z tego duże profity za napędzanie sprzedaży . Już mówiłem jak Gryn z Trzeszczan powiedział w sklepie , dacie mi 3 jednostki za free to będę chwalił ten rzepak jaki super 😜 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Damianek20 napisał(a):

Akurat poza mocznikiem który kupiłem wcześniej z myślą o podaniu go pod rzepak nie mam ani grama nawozu. Trudno wyrzucać kasę nie wiedząc co będzie dalej. Ale patrząc na was to chyba nie będę gorszy i coś na pierwszą dawkę zamowie żeby ruch był w biznesie i żebyś miał możliwość gryźć mnie 😉

No zależy kiedy . Ale ja za saletrę nie płaciłem 5-6 tys jak co niektórzy nie wspominając o gwiazdach you tube i ich wyliczeniach. 

Jak będzie pszenica po 400-500 zł to jeszcze będzie większy płacz. A poza tym ciekawi mnie to ile kasy mają urki i ich współudziałowcem bo nawóz od nas do nich idzie grubo a pszenica nas zasypać mogą w miesiąc. 

Podejrzewam że zejdziemy do ok 150-200 kg ogólnego N a nie czystego i tyle będzie trochę npk na końcu wykupywać będą inwestorzy ziemię bo mam nie będzie wolno nic robić i niczym pryskać 

Nie było saletry po 5-6tys a pszenica obecnie za dobre parametry 810, a bedzie więcej. 

Skoro cena na marzec jęczmienia to ponad 800zl to będzie taniec? 

Opublikowano

U mnie w okolicy słyszałem o cenach na nawozy około 4 tys, większych sum na cennikach nie widziałem nawet, jak był największy kryzys, poza Bontarem i innymi bezchlorowymi, ale one zawsze drogie

Jak paszówka przebije 700 brutto u mnie, trzeba będzie się pozbyć, żeby jeszcze ktoś jęczmień kupował, to by było git, rzepak będzie leżał do następnego sezonu pewnie

Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Nie było saletry po 5-6tys a pszenica obecnie za dobre parametry 810, a bedzie więcej. 

U mnie była i to w 5700 brutto za tonę . 

Kto miał swój kombajn lub dobry układ to i złapał przed deszczową i mnie to większość po deszczach także parametry pasza lub delikatnie pod konsumpcję o ile te ich parametry w skupie są ok. Bo jak wcześniej pisałem sprzedałem syf leżący dla kanarków i miała białka 13,6 a stojąca gruba ładna 11,2-12.4 w zależności na jakim skupie.

I druga sprawa czy skupu w mojej okolicy dadzą taką cenę skoro mają nieograniczony dostęp do ukraińskiej która kupią drożej jak będzie trzeba tylko po to żeby u nas stłamsic cenę jak miało to miejsce ze zbożem technicznym itp

11 minut temu, jahooo napisał(a):

U mnie w okolicy słyszałem o cenach na nawozy około 4 tys, większych sum na cennikach nie widziałem nawet, jak był największy kryzys, poza Bontarem i innymi bezchlorowymi, ale one zawsze drogie

Jak paszówka przebije 700 brutto u mnie, trzeba będzie się pozbyć, żeby jeszcze ktoś jęczmień kupował, to by było git, rzepak będzie leżał do następnego sezonu pewnie

Agroters miał taką cenę i Perfect Olszak 

Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

To jest cena w porcie za 14 białka , takiej u nas w tym roku niema bo sypała rekordowo, 750 to tealna cena , nie widze prognoz , aby miało być drożej , 25 % sprzedałem , do świąt do połowy raczej dobje

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, robi57362 napisał(a):

jak nie potrafisz rentownie prowadzic gospodarstwa to nie znaczy ze inny nie potrafia , u mnie 90% nawozu stoi w hali i czeka

Brawo  Ty

• Haha 2