Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, ozotek napisał(a):

Coś nowego o cenach nawozów ??? 

Od siebie dodam że ci co zebrali się do kupy i chcą te 14 tys nawozu i tak nie dostanią nigdzie lepszej ceny niż u jakiegoś dystrybutora , GA ani Anwil im taniej nie sprzedadzą ;) 

Noo, ale na sam koniec kulecki powie, 'no ale ja coś robię i nie siedzę'. Ale no czasem lepiej usiąść i posiedzieć np. z rodziną. Uzdrowicielem polskiego rolnictwa to on nie będzie, ale bardzo chce zaistnieć.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, ozotek napisał(a):

Coś nowego o cenach nawozów ??? 

Od siebie dodam że ci co zebrali się do kupy i chcą te 14 tys nawozu i tak nie dostanią nigdzie lepszej ceny niż u jakiegoś dystrybutora , GA ani Anwil im taniej nie sprzedadzą ;) 

Czyli wspólny zakup nic nie dał 😁? Wiadomo coś jaką cenę im zaproponowali? Żeby dostać dobrą cenę rolnicy by musieli dogadać się myślę że z większym importerem nawozu 

• Thanks 1
Opublikowano
16 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

Noo, ale na sam koniec kulecki powie, 'no ale ja coś robię i nie siedzę'. Ale no czasem lepiej usiąść i posiedzieć np. z rodziną. Uzdrowicielem polskiego rolnictwa to on nie będzie, ale bardzo chce zaistnieć.

Już gadał że cena nawozu będzie dla wszystkich taka sama , a za transport każdy zapłaci w zależności od miejsca zamieszkania  i km. od dilera z którym się dogada  hahh

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Alpacino napisał(a):

Czyli wspólny zakup nic nie dał 😁? Wiadomo coś jaką cenę im zaproponowali? Żeby dostać dobrą cenę rolnicy by musieli dogadać się myślę że z większym importerem nawozu 

Nie wiem co im zaproponowali ale wg mnie to nie będzie cena lepsza niż u dystrybutorwa. Co do importera to wątpie żeby których chciał się dogadywać z 300 osobami ..... i załóżmy ze miałaby to być saletra po np. 1100 zł (choć wątpie że taka cena jest realna) to daje 15mln złotych  

Opublikowano
6 minut temu, ozotek napisał(a):

Nie wiem co im zaproponowali ale wg mnie to nie będzie cena lepsza niż u dystrybutorwa. Co do importera to wątpie żeby których chciał się dogadywać z 300 osobami ..... i załóżmy ze miałaby to być saletra po np. 1100 zł (choć wątpie że taka cena jest realna) to daje 15mln złotych  

A w czym problem jest z tymi fakturami przecież to nie problem wystawić tylko pewnie by chciał przedpłatę żeby zrealizować transakcje i wysłać transport 

Opublikowano
1 minutę temu, Alpacino napisał(a):

A w czym problem jest z tymi fakturami przecież to nie problem wystawić tylko pewnie by chciał przedpłatę żeby zrealizować transakcje i wysłać transport 

Przecież większość co tam zamówiła te nawozy u tego celebryty to musi się jeszcze taty zapytać czy bedą brać.

• Like 1
  • Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano
5 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Przecież większość co tam zamówiła te nawozy u tego celebryty to musi się jeszcze taty zapytać czy bedą brać.

Nooo byłoby wesoło jakbyś miał rację i by się okazało że to dzieciaki w większości zamówili a ojciec im głupoty z głowy wybije i powie że spółki zjadły jaskółki 😁

Opublikowano
44 minuty temu, Alpacino napisał(a):

widzę że w handlu nie robisz :D , zadzwoń chociaż do 10 osób i poproś o przedpłatę .... a gdzie do 300 , później ogarnij to logistycznie bo rolnicy sobie sami aut nie ogarną :D do tego dochodzi problem ADR , także powodzenia 

Opublikowano
2 minuty temu, ozotek napisał(a):

widzę że w handlu nie robisz :D , zadzwoń chociaż do 10 osób i poproś o przedpłatę .... a gdzie do 300 , później ogarnij to logistycznie bo rolnicy sobie sami aut nie ogarną :D do tego dochodzi problem ADR , także powodzenia 

grupa azoty powinna być gwarantem że jak przedpłatę zrobimy i nie dostarczy ich dystrybutor nawozu to oni biorą to na siebie i nie dostarczony nawóz przez dystrybutora rolnikowi sami dostarczają własnym transportem skoro mają zaufanych dystrybutorów problem przedpłaty by się rozwiązał z automatu 😁

• Haha 2
Opublikowano
12 minut temu, Alpacino napisał(a):

grupa azoty powinna być gwarantem że jak przedpłatę zrobimy i nie dostarczy ich dystrybutor nawozu to oni biorą to na siebie i nie dostarczony nawóz przez dystrybutora rolnikowi sami dostarczają własnym transportem skoro mają zaufanych dystrybutorów problem przedpłaty by się rozwiązał z automatu 😁

Tak powinno być, ale rzeczywisc jest wiadomo jaka.

Opublikowano
28 minut temu, Alpacino napisał(a):

To chyba nie w tym ustroju 😄

Powiązanie ga-> dystrybutorzy działa dobrze. Problemy się zaczynają na linii dystrybutor -> niewypłacane handlarzyki<-> zadłużone chłopy.

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, toooomaszewski napisał(a):

To chyba nie w tym ustroju 😄

Ktoś z was korzystał ze wsparcia kredytowego 1 % i może przybliżyć jak to jest rozwiązane jaka marża i jaka kwotę można uzyskać czy to w zależności od ilości ha ? 

Opublikowano
W dniu 12.10.2025 o 09:02, FarmerDyzio napisał(a):

a to już sprawa sprzed roku, pomiędzy mną a nim. Wg mnie zachowanie nie wporządku a dotyczyło zakupu nasion. A teraz jeszcze te zabawne wiadomości co i rusz ,, Kupuj bo zaraz drożej,,. To już kompletnie odpuściłem temat zakupów tam.

Dwa lata temu coś tam kupowałem, w zeszłym roku też, a w tym roku już ceny jak wszędzie indziej.

Opublikowano
2 godziny temu, STIG13 napisał(a):

Pula skończyła się po kilku chwilach

A była? Byłem w PKO to oni nawet nie wiedzieli w zarządzie że coś wystartowało w tej sprawie. Pytanie jeśli była kasa kto ja wziął 🤔 rudy może 😎

Opublikowano
2 godziny temu, Alpacino napisał(a):

Ktoś z was korzystał ze wsparcia kredytowego 1 % i może przybliżyć jak to jest rozwiązane jaka marża i jaka kwotę można uzyskać czy to w zależności od ilości ha ? 

Nie. I już na razie nie mam zamiaru brać żadnego kredytu do gospodarki. Ewentualnie na budowę domu jakiś hipoteczny.

Pozatym po tym jak powiedzieli, że pula skończyła się po kilku godzinach, to jest tak, że banki mają rozdysponowane limity, a po uruchomieniu środków pracownicy je rezerwują w zależności od klienta. Ja pamiętam jak brałem 2% płynnościówki i się ogólnie o nim dowiadywałem, to Pani z banku sama mi powiedziała, Panie Tomaszu ja w systemie Panu złapie limit i przez tydzień się Pan zdecyduje, bo to szybko znikało. I faktycznie tak było, bo znajomy był na liście rezerwowej już po zamknięciu limitu i ktoś zrezygnował i Pani z banku mu to zapisała. Także te obecne płynnościówki to była ustawka dla kolesi na 100%.

Opublikowano
23 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

A była? Byłem w PKO to oni nawet nie wiedzieli w zarządzie że coś wystartowało w tej sprawie. Pytanie jeśli była kasa kto ja wziął 🤔 rudy może 😎

Pic na wodę ale w TV ogłoszony sukces 

• Like 1