Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Nie, tam zapłacili w terminie wszystko. Niedaleko Sławka...trzeba będzie szukać zbytu na kukurydzę gdzie indziej. 

Takie cyrki się pojawiają . Takie prawo w Polsce .

Wyrok zapadł, pieniędzy brak. Dłużnik będzie spłacał 240 tysięcy złotych przez 400 lat

Przedsiębiorca z Krakowa od dekady walczy o swoje pieniądze. Mimo wyroku sądu i obowiązku naprawienia szkody, dłużnik spłaca mu jedynie 50 zł miesięcznie.

https://krakow.eska.pl/wyrok-zapadl-pieniedzy-brak-dluznik-bedzie-splacal-240-tysiecy-zlotych-przez-400-lat-aa-8Yq9-XePk-afUP.html

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał(a):

ja uważam, że powrót do tych 14 dni byłby bardzo wskazany, a dla VAT-owców max 30 dni, bo to, co się obecnie dzieje, to jakaś parodia

Czy 14 dni czy 30 to do uzgodnienia. Ale następnego dnia po terminie odsetki karne z urzędu. Ponadto faktura w rękę i do komornika.

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

To Ty chyba w jakiejś bańce mydlanej żyjesz. Pewno 

Przeciąganie terminów płatności to coraz częstsze zjawisko.

Kiedyś jeśli nie wypłacili RR w 14 dni to tracili prawo do odzyskania vat. Kombinowali wówczas by rolnik podpisał zgodę na opóźnienie terminu płatności.

Dziś już tego nie ma

tak jak mówię opóźnienie dyskfaliwikuje taki skup z działania kto sobie na to pozwoli każdy w okolicy płaci w terminie. mówię o powaznych paszarniach czy kurnikach 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Agrest napisał(a):

To Ty chyba w jakiejś bańce mydlanej żyjesz. Pewno 

Przeciąganie terminów płatności to coraz częstsze zjawisko.

Jeden skup zbóż w okolicy nie płacił w terminie to już nikt z lokalsow tam nie wozi. Skupy owoców w okolicy są dwa, nigdy nie było choćby dnia spóźnienia, a często jest grubo przed terminem. Wozi się tam gdzie płacą, a nie gdzie obiecują kiedyś tam 20gr więcej ...

Zboże jak znajomemu na chlewnie wożę to albo mam tego samego dnia gotówkę, albo jak większy transport i kwota wieksza to następnego dnia przelew jest na koncie. Może nie płaci tych najwyższych kwot ale wiem że mam pieniądze i nie czekam na nie miesiącami ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Beczycie że nie macie gdzie sprzedać ziarna , a jak już wezmą to dalej płacz że nie zapłacili w terminie . Może trzeba się buchnąć w pierś  i pomyśleć że może skupy też nie mają gdzie tego spieniężyć i odwlekają zapłatę  nie  ze swojej winy . Ale  tak jak zawsze najlepiej narzekać na kogoś niż samemu się pofatygować i sprzedać z pominięciem skupu , powinniscie się cieszyć że ziarno przyjeli , a drugi raz radować  że zapłacili .Tych zapłakanych się zapytam , każdą fakturę płacicie w terminie ? ile razy bejtaliście za odroczeniem płatności za nawóz albo chemie ? śmiało pisać !!!

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Stach123 napisał(a):

Beczycie że nie macie gdzie sprzedać ziarna , a jak już wezmą to dalej płacz że nie zapłacili w terminie . Może trzeba się buchnąć w pierś  i pomyśleć że może skupy też nie mają gdzie tego spieniężyć i odwlekają zapłatę  nie  ze swojej winy . Ale  tak jak zawsze najlepiej narzekać na kogoś niż samemu się pofatygować i sprzedać z pominięciem skupu , powinniscie się cieszyć że ziarno przyjeli , a drugi raz radować  że zapłacili .Tych zapłakanych się zapytam , każdą fakturę płacicie w terminie ? ile razy bejtaliście za odroczeniem płatności za nawóz albo chemie ? śmiało pisać !!!

Ktoś im kazał skupować? Przystawił lufę do skroni i kazał kupować ziarno? Wolna wola, chcieli to skupowali, zazwyczaj po zniwach lekko drożało i zarobek był. W tym roku jest inaczej. Do takich interesów trzeba mieć zapas funduszy zeby przetrzymać albo nerwy ze stali ewentualnie duszę ryzykatna.

Cieszyć się że ktoś łaskawie kupił ziarno... Tego jeszcze nie grali na AF. Pozdrawiam 

Edytowane przez paktofonikas1987
  • Like 2
Opublikowano

Ja tam nie wożę, tam gdzie nie płacą na czas. Dwa takie skupy w promieniu 15 km od domu znam. Mojemu kuzynowi jeden wisi od lutego 120 tys netto za pszenice. Drugi w tamtym roku się otworzył, to małym poplacil a kilku średnich po 200-300 tys nie mogą odzyskać. Czasu są ciezkie

Opublikowano
5 godzin temu, Stach123 napisał(a):

trzeźwy jesteś? mam się cieszyć że jakieś patoskupy chcą spekulować i łaskawie wzięły? hahahaha poważni ludzie pod to co kupują mają pisane kontrakty a Januszy biznesu mi nie szkoda 

• Like 1
Opublikowano

Jak rolnik nie zapłaci na czas to zaraz komornik i wjeżdżają na konta czy licytują. Czy nawet zwykły Kowalski w mieście jest tak samo traktowany. Ale jak firma nie zapłaci to się kasę przeleje na inne konta. Firmę się zamknie i otworzy na inną osobą itd itd i można go cmoknąć. Jak ktoś chce handlować to kasa powinna być w trakcie sprzedaży i tyle. Przyjeżdża tir po zboże. Ladujemy i na koniec przelew i może wyjeżdżać. W dobie cyfryzacji jaki to problem. 
Stacha to za mocno dziś chyba przypaliło 

• Like 1
Opublikowano

A na sam koniec jak ci taki patus nie zaplaci musisz iść do sądu zapłacić za założenie sprawy zdobyć nakaz zapłaty udać się do komornika pokryć wszystkie koszty komornicze koszty biegłych jeśli wycenia sie majątek dłużnika, a na końcu sie okazuje ze on nic nie ma. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Bartek933 napisał(a):

Nigdy, kupuje tylko jak mam kasę. Oczekuje tez tego samego wobec mnie

Dokładnie, zawsze w terminie lub od ręki gotówką płaciłem.  

9 godzin temu, wysoki1122 napisał(a):

Leszczanka ?

Nie, ale blisko 2 skupy jeden i drugi na pograniczu 1 Mazowieckie i  drugi Lubelskie. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Ludzie się kłócili który minister, czy rząd lepszy, a nikt nie potrafi uregulować systemu płatności jak i warunków handlu. Każdy bada inaczej, jakieś skitki i potrącenia, w skupie zwierząt praktycznie żadnych zasad klasyfikacji tusz itd u mnie w strefie natury zakaz koszenia rzek do sierpnia 15 plus łąki cenne przyrodniczo bo ktoś sobie to wymyślił i zakaz przeksztalcania dożywotni a są na gruntach ornych 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
20 godzin temu, Stach123 napisał(a):

każdą fakturę płacicie w terminie

Każdą, a nawet przed terminem.

20 godzin temu, Stach123 napisał(a):

ile razy bejtaliście za odroczeniem płatności za nawóz albo chemie ? śmiało pisać !!!

Nigdy, ani raz.😆

• Like 2
Opublikowano
10 minut temu, wilkołak napisał(a):

Mi przychodzi faktura zaraz płace ,drukuje potwierdzenie na odwrocie faktury i wpinam w skoroszyt , nie czekam na termin płatności

to tracisz pieniądze i ktoś obraca za darmo twoja gotówką. zawsze płatne ostatniego dnia, ale nigdy dzień po. porządek musi być 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

Jest problem z terminowym odbiorem zbóż przez duże podmioty. Mieszlanie są zasypane po korek i przesuwają terminy. Przez co skupy nie wywiozły całego zboża to też nie mają za nie zapłacone. Dobrze że kukurydza w tym roku będzie dopiero pod koniec września to przynajmniej się trochę rozładują kolejki ze żniw. 

Tak tylko mówię.