Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
23 minuty temu, Buniek napisał(a):

Notowania Grupy Azoty na giełdzie drastycznie spadły ok 15% 15 lipca...czy to się odbije w nowym cenniku jak myślicie 😜

Ps rsm 32% obecnie w  +/- 1390 netto przy cały aucie..

Pójdzie w dół czy do góry...?

A po co wam teraz drogi Rsm? Niech to jedzą. Przy obecnej cenie pszenicy powinno być 800 zeta max za rsm

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, limousine napisał(a):

Całe szczęście kolego zboża tak tanie że za bardzo nie mają  z czego polecieć.

Jeżeli nawozy polecą w dół to zboża myślę że pszenica spadnie do 600 paszowa a 800 najlepsza konsumpcja czyli średnio 680-720. Ale nie ma większych przesłanek by nawozy były tanie ale też by drożały więc ceny utrzymują się stabilne.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
13 minut temu, Tigon napisał(a):

Jeżeli nawozy polecą w dół to zboża myślę że pszenica spadnie do 600 paszowa a 800 najlepsza konsumpcja czyli średnio 680-720. Ale nie ma większych przesłanek by nawozy były tanie ale też by drożały więc ceny utrzymują się stabilne.

Wg mnie jak w całej Polsce rysza żniwa na dobre to pszenica bez obniżek nawozów będzie ok 650 a to z kolei spowoduje całkowite zatrzymanie zakupów nawozów i wtedy może coś spadnie ....

Opublikowano

na pewno mogłeś kupić dużo więcej w sklepie spożywczym ,energii  i średnia krajowa była mniejsza ,ale ceny środków do produkcji były podobne 

Opublikowano
51 minut temu, rafal3939 napisał(a):

w ukrainie okolice mikołajowa susza,plony, 900-2000kg, ceny pszenicy ok 520-560 zł

Jakoś drogo, w tamtym roku płaciło się 500 na bramie 

Bywało że i 450

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

To spójrz ile mogłeś kupić 10 lat temu za 600, a dzisiaj za 800...

Ile wtedy była najniższą 1500-2000

32 minuty temu, lassie napisał(a):

na pewno mogłeś kupić dużo więcej w sklepie spożywczym ,energii  i średnia krajowa była mniejsza ,ale ceny środków do produkcji były podobne 

Ta podobne za dotacje była tona saletry a dzisiaj? Spadek opłacalności minimum 2 razy na zbożu...

Edytowane przez wojak1986
Poprawka
Opublikowano

chopie ja w lutym 2016 roku sprzedawałem pszenicę po 560 zł/t netto , zdarzało się też że można było kupić saletrę za 900 zł ale to było porównywalne w sile nabywczej 

Opublikowano

Na tiktoku jest film kupujemy pszenice port Odessa to ceny są podane 10000 za tonę hrywien to nie gadajcie że po 500 jest u nich

Na tiktoku jest film kupujemy pszenice port Odessa to ceny są podane 10000 za tonę hrywien to nie gadajcie że po 500 jest u nich

Opublikowano
17 godzin temu, Buniek napisał(a):

Pójdzie w dół czy do góry...?

Pytanie po co ma tanieć? zbyt jest wiec może jeszcze w górę podskoczyć 

Opublikowano
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

Trochę pojeździłem i qq nie wygląda zbyt optymistycznie w Polsce  raczej rekordowych plonów nie będzie ,więc zboża nie poleca drastycznie w dół 

Na giełdzie rośnie, ponad 900 netto a gawiedź chce sprzedawać po 600😆

Opublikowano

Wiele roślin będzie miało dwie kolby , wody obcnie dosyć , wiecha wyskakuje, więc powinno być dobrze , wiem że lepiej żeby byłam jedna, widocznie roślina widzi że wykarmi

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, lassie napisał(a):

chopie ja w lutym 2016 roku sprzedawałem pszenicę po 560 zł/t netto , zdarzało się też że można było kupić saletrę za 900 zł ale to było porównywalne w sile nabywczej 

Chłopie. Nie tylko robota i bilansem między nakładem a przychodem człowiek żyje. Pasuje żeby się utrzymać z nadwyżki. Jak 10 lat temu zostało 2 z ha to panisko, a teraz? To z 50 ha zarobisz mniej niż spawacz, a jaki masz kapitał utopiony.

• Thanks 1
  • Sad 1
Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał(a):

Trochę pojeździłem i qq nie wygląda zbyt optymistycznie w Polsce  raczej rekordowych plonów nie będzie ,więc zboża nie poleca drastycznie w dół 

I co to ma za znaczenie ?? Polska jest małym producentem i plony w naszym kraju mają znikomy wpływ na cenę. Krajowa podaż może wpływać na ceny, ale raczej nieznacznie, to reszta świata decyduje o cenach ... Żeby była wysoka cena to musi się nie urodzić na świecie albo muszą zostać zerwane łańcuchy dostaw.