Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Matys1990 napisał(a):

Ale to byl ze slomy  nie z pelletu? 

A teraz nie sypiesz dużo?

Słomę dawałem i zabierałem pomiot. . Teraz rządzi jego zięć i nie idzie się dogadać bo ja nie trunkowy 🤣

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Bzdura. Widocznie taki słaby towar. 

Pewnie sezon albo dwa na pryzmie leżało. 

10t to zboża jare rosną bez NPK bez problemu ładne plony oby woda była. 

20t pod kukurydzę to tylko z 50kg w podsiewacz fosforu i 10t robi, kolejny rok bez nawożenia P i K pszenica mocna. 

15t co roku na lekkich ziemiach przy obecnych opadach to nie będzie czego zbierać. 

Pełna zgoda. Na typowym piasku bez wody to i po 10t nic nie będzie 😉 oczywiście jeżeli skład obornika jest prawidłowy a nie okrojony 

Edytowane przez ŻakowskiSławomir
Opublikowano
13 godzin temu, limousine napisał(a):

Powiedz coś więcej. Lepiej dawać świeży czy leżakowany? Jaki nawoz mineralny dajesz oprócz kurzaka?

Ja daję jaki mam. Na pryzmie leży max pół roku.

Po żniwach daje pod rzepak i pszenicę , a pozną jesienią i czasami wiosna pod kukurydzę .

Rzepak ok 25 ton na hektar bez npk , wiosną kizeryt i 100kgN w rsm

Pszenica ok 20ton bez npk

Wiosna 100kg N w rsm

Kukurydza 30ton plus 100kg dap plus 100l rsm z doglebówką.

• Thanks 1
Opublikowano

W okolicy kilka ferm, tak więc towar dostępny w dużych ilościach. Średnio co 3 lata na działkę idzie 20-30 ton. Badania gleby robię co 3-4 lata. Zasobności wszędzie wysokie lub bardzo wysokie. Npk nie używam. Daję tylko dap pod kukurydzę ( bez tego wyraźnie wolniej startuje ) i czasami uzupełniam potas Korn Kali .

Azot wiosną pod rzepak i pszenicę 100kg bez względu czy obornik w pierwszym drugim czy w 3 roku.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, sw_kamil napisał(a):

Ja daję jaki mam. Na pryzmie leży max pół roku.

Po żniwach daje pod rzepak i pszenicę , a pozną jesienią i czasami wiosna pod kukurydzę .

Rzepak ok 25 ton na hektar bez npk , wiosną kizeryt i 100kgN w rsm

Pszenica ok 20ton bez npk

Wiosna 100kg N w rsm

Kukurydza 30ton plus 100kg dap plus 100l rsm z doglebówką.

I dajesz takie ilości pod pług, gruber czy talerzowke? Generalnie jaką uprawę stosujesz?

Opublikowano

Od kilku lat bezorka.

Pod pszenicę i rzepak mieszam bezorkowcem, pod kukurydzę jeśli idzie późną jesienią to też bezorkowiec jeśli wiosna to tylko talerzowka(wiosna nie stosuje głębokiej uprawy).

Dap pod kukurydzę idzie najgłębiej jak się da(ok 15cm) ale mam w planach przedni zbiornik na nawóz i chce dawać fosfor pod głęboką uprawę bezorkowcem aby dać ten fosfor jak najniżej 

Opublikowano
1 godzinę temu, sw_kamil napisał(a):

W okolicy kilka ferm, tak więc towar dostępny w dużych ilościach. Średnio co 3 lata na działkę idzie 20-30 ton. Badania gleby robię co 3-4 lata. Zasobności wszędzie wysokie lub bardzo wysokie. Npk nie używam. Daję tylko dap pod kukurydzę ( bez tego wyraźnie wolniej startuje ) i czasami uzupełniam potas Korn Kali .

Azot wiosną pod rzepak i pszenicę 100kg bez względu czy obornik w pierwszym drugim czy w 3 roku.

A plony jakie uzyskujesz , skoro w ziemi masz wszystkiego full wypas,  a jeszcze dorzucasz dapu czy korn kali ?

Opublikowano
15 minut temu, mysza103 napisał(a):

A plony jakie uzyskujesz , skoro w ziemi masz wszystkiego full wypas,  a jeszcze dorzucasz dapu czy korn kali ?

Dap daje bo robiłem doświadczenia w kukurydzy i widzę że warto dać w podsiewacz te 100kg jako dawkę startową. Korn Kali idzie tylko tam gdzie potas spada późnej wysokich wartości .

Plony z ostatnich 4 lat:

kukurydza 12-16 ton na mokro

Rzepak 3,5 -5 ton

Pszenica 6,5- 8,5 tony

Gleby lekkie większość ok.60% 4 klasy, 30% 5 klasy

Kawałkami zdarza się 3klasa ale jest też trochę 6

Głównym czynnikiem decydującym o plonie niestety nie są zasobności gleby a  woda.

pH mam między 5.8 a 6.7

• Thanks 2
Opublikowano
31 minut temu, wilkołak napisał(a):

Ile płacisz za ten pomiot , same bobki , ez słomy raczej ?, masz dobrze u mnie niema kurników,

Za indyka na słomie 40zł tona.

Za bojlera kurzego na palecie 50zł tona

Na pelecie

Opublikowano
Godzinę temu, karmelowy napisał(a):

Sypiecie jeszcze azot na łąki ? Zapowiadają tydzień ładnego deszczu.

co to znaczy jeszcze ? ja dziś sypne bo pierwszy pokos był bardzo kiepski a zapowiadają opady 100 kg saletry na ha .

Opublikowano
1 godzinę temu, sw_kamil napisał(a):

Od kilku lat bezorka.

Pod pszenicę i rzepak mieszam bezorkowcem, pod kukurydzę jeśli idzie późną jesienią to też bezorkowiec jeśli wiosna to tylko talerzowka(wiosna nie stosuje głębokiej uprawy).

Dap pod kukurydzę idzie najgłębiej jak się da(ok 15cm) ale mam w planach przedni zbiornik na nawóz i chce dawać fosfor pod głęboką uprawę bezorkowcem aby dać ten fosfor jak najniżej 

Niby ok ze głęboko, ale to niema takiego efektu startu jak podsiewaczem. 

Posiałem kukurydzę z dapem w podsiewacz ładne równe wschody, ale 2 ha trzeba było przesiewac, uprawa i siew juz bez dap - efekt taki ze sporo kukurydzy fioletowej. 

Mniej zauważalne tam gdzie był kurzak.

Także pod kukurydzę chyba trzeba zlokalizowane podanie nawozu bliżej nasiona 🤔

Opublikowano
2 godziny temu, karmelowy napisał(a):

Sypiecie jeszcze azot na łąki ? Zapowiadają tydzień ładnego deszczu.

U mnie opady pokazane do 20 lipca, ale w czwartek ma byc okienko w pogodzie to prawdopodobnie rzucę po 130kg saletry, bo co prawda pod 2 pokos dałem 250kg i nie padało za wiele więc ten azot chyba został w ziemi 

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Niby ok ze głęboko, ale to niema takiego efektu startu jak podsiewaczem. 

Posiałem kukurydzę z dapem w podsiewacz ładne równe wschody, ale 2 ha trzeba było przesiewac, uprawa i siew juz bez dap - efekt taki ze sporo kukurydzy fioletowej. 

Mniej zauważalne tam gdzie był kurzak.

Także pod kukurydzę chyba trzeba zlokalizowane podanie nawozu bliżej nasiona 🤔

Chyba tak jest, bo u mnie mimo że zasobności wysokie , kurzak w dużych ilościach to każdy rządek który nie dostał dap jest słabszy od początku do końca. Będę testował na ile można zagłębić ten fosfor.

Obecnie daje jakieś 12-15 cm , bo na tyle pozwala mi siewnik i widać że kukurydza fajnie go ciągnie 

Opublikowano
36 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

saletrzak 1500 brutto opinia 

prawie 2 tony pszenicy , jakby nie patrzeć , du....y nie urywa 

Opublikowano
1 godzinę temu, Buniek napisał(a):

Gaz delikatnie w dół to i azot koniec lipca -sierpień pójdzie w dół 

Jeśli  pójdzie  w dół  to z powodu  spadku  popytu spowodowanego  nastrojami  rolników .