Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, v11 napisał(a):

z przykrością stwierdzam że to my rolnicy jesteśmy przyczyną podwyżek gdyby jako protest nikt przez miesiac nie kupił ani kg to by się opamiętali ale niestety tak nie będzie i ja też niestety dałem się porwać 

Za miesiąc będziesz się cieszyć, że kupiłeś. Będzie po wyborach, cła na azoty i nie wiadomo czy nie zaogni się sytuacja na Ukrainie. Zawsze można jednak słuchać mędrców od pszenicy po pińcet i nawozie po 1000.

• Haha 1
Opublikowano
58 minut temu, wilkołak napisał(a):

Nie zrozumiałeś mnie poważnej firmie co sprzedaje do kliena auto , albo kilka aut nawozu , zależy na takim kliencie, samochód jedzie prosto od producenta nawozu , nikt nic nie musi przewalać , tylko faktury i to elektronicznie ,wystarczy 30-40 zł na tonie zarobić 

Kupując kilka czy kilkanaście aut na przedpłatę nawet wtedy mają każdego w d*pie jeżeli nie duszą się towarem i wiedzą że go i tak sprzedają -po co im obracać milionem przy marzy 1 % jak starczy 100 tyś przy marży 15% albo i więcej a pracownik na placu ma się ruszać a nie pić kawę  - dokładnie ta sama sytuacja przy skupie na partiach 500t 1000t zarabiają tyle ile na 100 t drobnicy 

Opublikowano
3 godziny temu, GABBER85 napisał(a):

mam wrażenie jakby ceny nawozów były wyliczane w Excelu, tzn. wiedzą ile rolnikowi średnio "sypie, ceny zbóż znają, dotacje znają, i tak jakby wyliczają sobie, żeby przypadkiem rolnikowi nie za dużo zostało

Tak jest, gdzie by nie pytać to śmieją się niektórzy że rolas i tak kupi .

Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

I co to da po miesiącu tylu ryszy po zakupy że zabraknie i bedzie jeszcze droższy , jest dobrze komu pasuje kupuje , komu ni eczeka

Nie zrozumiałeś mnie poważnej firmie co sprzedaje do kliena auto , albo kilka aut nawozu , zależy na takim kliencie, samochód jedzie prosto od producenta nawozu , nikt nic nie musi przewalać , tylko faktury i to elektronicznie ,wystarczy 30-40 zł na tonie zarobić 

A jeszcze zasady delerstwa nawozów polega na tym że miesięcznie odbierasz tyle i tyle set lub tysięcy ton i zakładów nie obchodzi co z tym zrobisz i wstrzymując sprzedaż są zesrani jak magazyny pełne 

Opublikowano

Dlatego muszą w pewnych okresach sprzedawać na niskiej marży

11 godzin temu, JanKrzysztof napisał(a):

Za miesiąc będziesz się cieszyć, że kupiłeś. Będzie po wyborach, cła na azoty i nie wiadomo czy nie zaogni się sytuacja na Ukrainie. Zawsze można jednak słuchać mędrców od pszenicy po pińcet i nawozie po 1000.

Nie mów że zakupiłeś już azot na następny sezon

Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.05.2025 o 12:44, androproteam napisał(a):

Ceny netto?

1620 sól . dap 1770 brutto w detalu dziś biorę taniej nie bedzie 2770 dap mój błąd

Edytowane przez kamil2509
Opublikowano
18 godzin temu, cris10 napisał(a):

Polifoska 2660 brutto lubelskie, powoli braki na magazynach podobno

Brakow nie ma tylko teraz sprzedawać nie chcą bo "ma drożeć" co w zasadzie się sprawdza przed zasiewami lipiec sierpień

Opublikowano
3 godziny temu, kamil2509 napisał(a):

1620 sól . dap 1770 brutto w detalu dziś biorę taniej nie bedzie 2770 dap mój błąd

Co to za dap za 2770 brutto?

Bo prawie tyle to cenią całe auto ale  netto

• Confused 1
Opublikowano
W dniu 28.05.2025 o 07:23, krzysiek277 napisał(a):

Nie mów że każdy z rolników ma kredyt bo np. Ja nie mam 

Na olx saletrę wystawili po 2200zł czy ich poje... bało

Każdy kto inwestuje i się rozwija przeważnie bierze kredyt sprawdź dane dotyczące zadłużeń gospodarstw i jak to w ostatnim czasie wzrosło. No bo wątpię żeby ktoś kto kupuje grunty czy maszyny żeby się rozwijać nie korzysta z opcji kredytowania bądź leasingu bo to jest rozsądniejsza opcja i nawet wielkopowierzchniowe rentowne gospodarstwa z takiej opcji korzystają podobnie jak osoby prowadzące firmę. Ale wiem że tutaj na forum same biznesmeny z zapasem paliwa na kilka lat do przodu nawozu i zboże jeszcze z 3 lat trzymają 😁

• Like 1
Opublikowano

Ci prorozwojowi działają na oszczędności zwykłych ludzi destrukcyjnie. Później straszą dzieci Balcerowiczem jak bogacz jest zadłużony po uszy i dokręcenie śruby i gościa nie ma...

Opublikowano

Jak będę miał tegoroczne zboże na przyczepie to będę decydował. Sezon 2025 jest pełen anomalii pogodowych i nie tylko. Cena nie jest na tyle atrakcyjna żeby zamrozić dużą ilość gotówki, a w razie potknięcia nabrać kredytów. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Alpacino napisał(a):

Każdy kto inwestuje i się rozwija przeważnie bierze kredyt sprawdź dane dotyczące zadłużeń gospodarstw i jak to w ostatnim czasie wzrosło. No bo wątpię żeby ktoś kto kupuje grunty czy maszyny żeby się rozwijać nie korzysta z opcji kredytowania bądź leasingu bo to jest rozsądniejsza opcja i nawet wielkopowierzchniowe rentowne gospodarstwa z takiej opcji korzystają podobnie jak osoby prowadzące firmę. Ale wiem że tutaj na forum same biznesmeny z zapasem paliwa na kilka lat do przodu nawozu i zboże jeszcze z 3 lat trzymają 😁

Ale zdarzają się i tacy nieudacznicy którzy coś tam kupują do gospodarstwa już tylko z fantazji dla pobudzenia środowiska i  mają na kupce kilka milionów i to jest dopiero problem w co zainwestować 

Opublikowano
krzysiek277 napisał:

Kupujecie azot ? Czy czekacie do jesieni 

Ja z RSM sie wstrzymuje do sierpnia

kamil2509 napisał:

18 godzin temu, cris10 napisał(a):

Polifoska 2660 brutto lubelskie, powoli braki na magazynach podobno

Brakow nie ma tylko teraz sprzedawać nie chcą bo "ma drożeć" co w zasadzie się sprawdza przed zasiewami lipiec sierpień

Coś w tym jest, brałem dzis azot na maline, pełna hala nawozu jak mało kiedy, na rzepak kupiłem npk, pod burak i zboża w czerwcu sie zatowaruje

Opublikowano
7 godzin temu, v11 napisał(a):

Ale zdarzają się i tacy nieudacznicy którzy coś tam kupują do gospodarstwa już tylko z fantazji dla pobudzenia środowiska i  mają na kupce kilka milionów i to jest dopiero problem w co zainwestować 

Ziemia i złoto, to od lat nie tanieje. Ja jeszcze takich problemów nie mam😆

Opublikowano
14 godzin temu, v11 napisał(a):

Myślę że taki który zarobił kilka milionów wie w co zainwestować 😁