Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

Ta, dziś lament że źle a jutro przebija cenę dzierżawy na gębę

Płakał że zboże tanie ale wydajność z hektara wyszła ponad 15t pszenicy bo można było zarobić na przerzucie

Tacy u nas ceny podbijają, zwykły mniekszy rolnik nie ma możliwości juz sie rozwinąć. Niestety trzeba się zwijać😔 

Opublikowano

Poczekaj z rok...będziesz inaczej mówił. O A gdzie nasz Kołodziejczak co tak miał interesuje rolników bronić. 

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/wiesci-rolnicze/pozostale-wiesci-rolnicze/38228-politycy-maja-rolnikow-w-nosie-z-40-zaproszonych-poslow-i-europoslow-pojawia-sie-tylko-jedna-osoba

Opublikowano
12 minut temu, Strongman napisał(a):

Albo zacząć chodować..

każdy woli lekki pieniądz, śmiało się z hodowców jak za rzepak 4000 brali a my musieliśmy śrutę rzepakowa po 2,5 kupować 

Opublikowano (edytowane)

No był taki czas że i sam myślałem Po co to hodować ale teraz ze zboża to ciężko wyżyć się rozwijać No chyba że trzeba mieć jakieś naprawdę kilkaset hektarów A jak się ma mało a ziemia droga to weź kup te ziemie ile to lat trzeba żeby ona się zwróciła z uprawy zbóż już dużo taniej się rozwinąć w hodowli a życie niby ciężkie ale jak z mleka to piniądz co miesiąc jest można wziąć kredyt Fabryczny na jakąś tam maszynę przeznaczyć pół pensji za mleko a ze zboża sam agrest pisał że jak się weźmie jakieś pieniądze za zboże To trzeba cały rok nimi planować, mieć dysponować aby na wszystko starczyło A tutaj takich problemów nie ma

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano
28 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

każdy woli lekki pieniądz, śmiało się z hodowców jak za rzepak 4000 brali a my musieliśmy śrutę rzepakowa po 2,5 kupować 

Ajak sprzedawałem owies po 17zł to kto się śmiał? 

Uważasz że wiecznie będziesz miał górkę cenową? Ja nikomu nie zazdrosze anj pracy ani pieniędzy. Niech wszyscy na bydło teraz się przekwalifikują będzie z pewnością super . 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Do tego dąży bo jak za dwa hektary ziemi postawisz halę łukową gdzie możesz mieć 100 sztuk z tych dwóch hektarów To kiedy że zboże ci się zwróci

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał(a):

możesz mieć 100 sztuk z tych dwóch hektarów To kiedy że zboże ci się zwróci

Niech zaczną trzymać te bydło, to zbożowcy będą się śmiać ...

Opublikowano

Taniej postawić gołębnik i areał mniejszy potrzeba, że o paszy nie wspomnę. Pod gołębnikiem kojce dla trzech rasowych suk i optymalizacja powierzchni

Opublikowano
14 minut temu, Agrest napisał(a):

Taniej postawić gołębnik i areał mniejszy potrzeba, że o paszy nie wspomnę. Pod gołębnikiem kojce dla trzech rasowych suk i optymalizacja powierzchni

Się można pośmiać, kilka domów dalej chłop ma papużki, sprzedaje to miastowym, żyje lepiej niż krowiarze ...

Opublikowano

Miałem i psy rasowe zarobek nie zły ale jak coś to takie malutkie najlepiej chować bo mało jedzą a w sprzedaży ta sama cena co te duże tylko ze mały pies ma 6 sz a duży i 12 a nawet i 15 na raz miałem i prawie wszystko się wychowało.

Opublikowano

A  przed chwilą była u mnie rozmowa na temat kotka że to nie jest zwykły kotek bo kupiony za 7000 a ja na to ze dla mnie każdy kotek jest taki sam czy kupiony za 7000 czy czy7 zł

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

A co z tym kotem rozjechałeś ? 🤭

Nic już nie zamawiam nawozu, czekam na pogodę może coś jeszcze się da jak będą deszcze . 

Edytowane przez GRZES1545
  • Haha 1
Opublikowano

taka ciekawostka, rolnictwo w Brazylii. Na końcu pada stwierdzenie że uprawiają tylko  10% powierzchni. Mogli by więcej ale teraz to jest nie opłacalne. Czekają tylko na klepnięcie umowy...

Opublikowano
W dniu 14.02.2025 o 17:55, alfa napisał(a):

@ozotekozotek dlatego ci mówię że po tych 80 zł będzie teraz duża podwyżka nie w dziesiątkach zlotuch a setkach

panie @alfa pomału zaczynam się niepokoić , trzymam tą saletrę i trzymam a ruchu jak nie było tak ni ma ,chyba że Pan kupisz po 2200 promocyjnie ??? 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Patryk1222 napisał(a):

Zamawiał ktoś Rsm ostatnio?

Dostałem propozycję RSM Optima 1700 netto 

było im odp. niech sobie sami piją taki drogi RSM. w listopadzie miałem ofertę 1105 za 28a 32 1185  a oni wywindowali teraz i szukają frajerów. Przecież nasze nic zdrożało,sól potaniała,NPK też ta sama cena a w GA w d*pa=CH im się poprzewracało.

14 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

A co z tym kotem rozjechałeś ? 🤭

mowa była o znajomych że kota kupili za 7000 i muszą mocno dbać o niego bo to nie jest zwykły kot. 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Strongman napisał(a):

No był taki czas że i sam myślałem Po co to hodować ale teraz ze zboża to ciężko wyżyć się rozwijać No chyba że trzeba mieć jakieś naprawdę kilkaset hektarów A jak się ma mało a ziemia droga to weź kup te ziemie ile to lat trzeba żeby ona się zwróciła z uprawy zbóż już dużo taniej się rozwinąć w hodowli a życie niby ciężkie ale jak z mleka to piniądz co miesiąc jest można wziąć kredyt Fabryczny na jakąś tam maszynę przeznaczyć pół pensji za mleko a ze zboża sam agrest pisał że jak się weźmie jakieś pieniądze za zboże To trzeba cały rok nimi planować, mieć dysponować aby na wszystko starczyło A tutaj takich problemów nie ma

Trzeba zacząć cały rok pracować a nie miesiąc wtedy cały rok wpływy przecież to logiczne. 

Opublikowano

Jak to klepną to już widzę obniżki. Nie chcieli z długami to jak będą na plusie a domkną granicę to pozamiatane. Import będzie który będą kontrolować. Prawdziwa gospodarka wolnorynkowa😁

Screenshot_20250318-081933.png