Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał(a):

A to nie nazywa się ,, oscylator "🤦 , to zahacza o aferę artbi 🙃 i jest chyba zakazane 

Oscylator ArtB przechodził dopóki banki nie miały systemów elektronicznych podłączonych do sieci Internet ...

Opublikowano
2 godziny temu, Stach123 napisał(a):

Krzysiu  żeby ci pożyczył bank to musi tych piniążków nagromadzić od oszczędzających ,  dorzucić im za to odsetków , zarobić na tobie i pokryć swoje koszty . Jak inflacja jest niska to tych odsetek dużo nie jest , na dodatek jak są prognozy że ta inflacja będzie jeszcze niższa ,  a  do tego jak w fabryce sprzęt się nie sprzedaje to się wymyśla finansowanie 0 % i się krzysie cieszą  że kupili  tanio . Dzieje się tak bo bank ma taniego pieniądza , a fabryka ceny które albo trzeba opuścić żeby sprzęt się sprzedał , albo klijenta otumanić finansowaniem 0 % . Podobnie jest ze stałym oprocentowaniem a zmiennym , stałe dostaniesz jak kredyt za***iście drogi na obecną chwile i wszystko wskazuje że potanieje , a jak jest na odwrót to w grę wchodzi tylko zmienny i co pewien czas aneks . Nie bardzo rozumie jak to możliwe że pożyczyli ci 300 000 na 2 lata za 0 % , domyślam się że wat miałeś zanieść jak ci zwrócą w US , a pozostałe 200 000 również nie masz zapłacić za 2 lata tylko 100 000 za rok np. Jak dobrze myślę to masz kredyt w sumie 100 000 na rok i 100 000 na 2 lata . a wat na 3 mc . Teraz kalkulacja fabryki , Mamy traktor drogi po co go trzymać na placu pomajstrujemy w konfiguracji zrobimy finansowanie fabryczne na 0 % i  przyjdzie krzysiu  i problem rozwiąże bo traktor kupi  A to że  da 100 000 na dzień dobry  bankowi , na wat mu poczekaja 3 mc   rok zleci przyniesie  im kolejne 100 000 i za rok kolejne 100 000 to nas jako fabryki to nie interesuje  . My się traktora pozbędziemy i po problemie  , bo ten traktor za rok trzeba obniżyć o 30 000   , wziasć kredyt na produkcję i zapłacić 10 000 odsetek jako fabryka  to lepiej  zapłacić bankowi 10 000 odsetek do krzysiowego  traktora  . i przenieś te 10 000 w traktor tak żeby nie zauważył , KRZYŚ  będzie miał traktor a my pieniążki za traktor i klijenta do serwisu 

Tys taki mądry a hektarów coś mało masz. Jakbyś tak kombinował jak jesteś mądry to byłbyś bamber na pół powiatu. A tak jesteś na poziomie mistrza galana

Opublikowano
9 godzin temu, jahooo napisał(a):

chyba dawno nic nie kupowałeś za gotówkę i bez kredytu

płacąc gotówką lub przelewem możesz bez probemu negocjować upust, a za kredycik 0% raczej nic nie wynegocjujesz

poza tym, trzeba sobie zdawać sprawę, że kredyt to kredyt i może się okazać, że nie dostaniesz w banku obrotowego, bo według scoringu jesteś już niewypłacalny , poniewaz masz kredyt na maszynę

limit płatności gotówkowych nie dotyczy rolników ryczałtowych

To raczej ty dawno , albo wcale nie kupowałeś na kredyt ,

Kupowałem ciągnik , to pierwsze co, to mówię jaki ciągnik mnie interesuje , potem negocjuję cenę , w moim przypadku prawie 50 tys upustu miałem , Jak już wiem ostatecznie jakie wyposażenie , jaka cena za ciągnik , to mówię że przydało by się to wziąść na finansowanie fabryczne i normalnie robimy umowę np. na 3 lata na 0% 

Kolega 4 miesiące po mnie brał identyczny ciągnik płacąc całość  gotówką (przelew) i zapłacił 26 tys więcej niż ja biorąc ciągnik w kredycie . Więc takie bajki są dla leszczy że płacąc gotówką można negocjować cenę , a płacąc w kredycie cena jest sztywna .

10 godzin temu, raven18 napisał(a):

Jak masz 15 lat to nie dziwne że 100zł na koncie i żadnego majątku 😁

Trochę się mylisz , bo takie czasy teraz mamy że właśnie biznesmeny nie mają majątku , bo majątki poprzepisywane na żony , czy inną rodzinę z rozdzielnością majątkową , a biznesmen w razie wtopy nie ma nic i nic nie można z takiego żebraka ściągnąć w razie gdy komornik do niego zapuka , 

9 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

Akurat ciągnik w październiku kupiłem. Wynegocjowałem cenę a później zapytałem o kredyt 0 i wziąłem 

Normalne , tak było jest i prawdopodobnie tak będzie , ci co piszą że w kredycie fabrycznym cena ciągnika jest większa niż za gotówkę są po prostu śmieszni

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, saszeta napisał(a):

Często wynajem mieszkania taniej wyjdzie jak kupno. Poczytaj ile ludzie mają do spłaty po 10 czy 15 latach spłacania kredytów frankowych.

Owszem nie zawsze kredyt jest zły. Jak zrobisz z 800-1000mtg rocznie to pewnie ma sens. Ale jak zrobisz 200 to usługa taniej wyjdzie

A jak 500 🤔🤭😁

Opublikowano
9 godzin temu, Strongman napisał(a):

Nie tylko nakaz podatkowy.

Czyli ziemia ich interesuje.

I są też współwłaścicielami tej maszyny czy tam traktora póki się nie spłaci

Raczej właścicielami , 

9 godzin temu, toooomaszewski napisał(a):

Czyli tak naprawdę w ogóle się nie zabezpieczają na wypadek braku spłaty.

Oprócz tej wspołwłasności.

Płacisz powiedzmy 30 % wartości ciągnika (ze 150 tys ) potem jeszcze między czasie zapłacisz ze 2-4 raty , a następnie nie masz kasy spłacać , to zabierają ci ciągnik powiedzmy roczny czy dwuletni , sprzedają go praktycznie za tyle ile dałeś a do tego mają ponad 200 tys zysku które już wpłaciłeś , więc zabezpieczają się jak najbardziej , tyle że opierają się o zabezpieczenie maszyną którą kupiłeś , 

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 5.02.2025 o 08:00, Marl napisał(a):

Chętnie zawsze będą. Wczoraj pojechałem do Kielc z corka. Jadąc widzę, taki obrazek, piaskowy grunt klasa 5 i 6. Łąka to była,ktos sobie kosil dawniej na siano. Drzew, krzaków tez bylo trochę. Claas xerion talerzowal, 2 koparki gąsienicowe i teleskopowa ładowarka.

kawałek dalej ma stówe w jednym kawałku, oprócz xeriona ma też Fendta 1050

• Thanks 1
Opublikowano

Odrazu czarny scenariusz 🤦

8 minut temu, mysza103 napisał(a):

Raczej właścicielami , 

Płacisz powiedzmy 30 % wartości ciągnika (ze 150 tys ) potem jeszcze między czasie zapłacisz ze 2-4 raty , a następnie nie masz kasy spłacać , to zabierają ci ciągnik powiedzmy roczny czy dwuletni , sprzedają go praktycznie za tyle ile dałeś a do tego mają ponad 200 tys zysku które już wpłaciłeś , więc zabezpieczają się jak najbardziej , tyle że opierają się o zabezpieczenie maszyną którą kupiłeś , 

Opublikowano
4 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Jprdl. Dziwne ze nie jesteś jakimś prezesem banku. A no tak to są baśnie i bajki te Twoje wypociny. Stasiu myśli ze bank pożycza pieniądze oszczędzających. Dobrze ze takie osoby mogą sobie co najwyżej na af pogadać i oprócz tego zająć się swoimi 5 ha 

Skoro ty myślisz że jest inaczej to jesteś trochę dziwny . Jak myślisz że wpłacasz pieniądze na lokatę , a bank je zamyka w sejfie , czy zakopuje w ziemi , i one se tam leżą do czasu aż ci się lokata skończy ? Daj pan spokój , nie bądz pan śmieszny , pieniądze muszą krązyć na bieżąco żeby pieniądz robił pieniądz , a nie leżeć zamrożone 

9 minut temu, slawek74 napisał(a):

Odrazu czarny scenariusz 🤦

Pytał się czy nie zabezpieczają się wcale w razie braku spłaty póżniejszych rat , to napisałem jak to wygląda i jak się zabezpieczają  . Bierzesz , masz raty spłacać , a jak nie spłacasz to ciągnik jest ich , i tyle , ale raczej jak ktoś bierze to ma to tak policzone że raczej nie realne żeby nie spłacać , chyba że ktoś bierze ciągnik nie mając nic kasy i w perspektywie tych 3-5 lat nie widzi że tyle może odłożyć kasy żeby to spłacić na spokojnie , co innego jest kredyt obrotowy gdzie wiszą raty z odsetkami i do tego obarczone jeszcze zmiennym wiborem , to tutaj raty mogą się nawet podwoić 

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, mysza103 napisał(a):

Normalne , tak było jest i prawdopodobnie tak będzie , ci co piszą że w kredycie fabrycznym cena ciągnika jest większa niż za gotówkę są po prostu śmieszni

kupowałem ostatnio auto w finansowaniu fabrycznym i za gotówkę można było jeszcze dostać spory upust, ponieważ finansowanie fabryczne też jest robione przez bank (VW) i poprostu to tez są koszty, tak że po prostu nie masz pełnych informacji

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał(a):

kupowałem ostatnio auto w finansowaniu fabrycznym i za gotówkę można było jeszcze dostać spory upust, ponieważ finansowanie fabryczne też jest robione przez bank (VW) i poprostu to tez są koszty, tak że po prostu nie masz pełnych informacji

świat samochodowy jest całkiem inny jak rolniczy, nima regionalizacji ani nima że panie nie wiemy jak naprawić, albo nima że kapie olej to jest normalne że tak musi być 

jak kupujesz na kredyt samochód to jeżeli to nie twoje pierwsze rodeo to dostaniesz większy upust niż jak za gotówkę, bo dealer dostaje bonus za to że złapał klienta na jakiś procent

nawet jak masz możliwość za gotówkę to taniej wyjdzie wziąć kredyt i go cały spłacić po miesiącu 

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, mysza103 napisał(a):

To raczej ty dawno , albo wcale nie kupowałeś na kredyt ,

Kupowałem ciągnik , to pierwsze co, to mówię jaki ciągnik mnie interesuje , potem negocjuję cenę , w moim przypadku prawie 50 tys upustu miałem , Jak już wiem ostatecznie jakie wyposażenie , jaka cena za ciągnik , to mówię że przydało by się to wziąść na finansowanie fabryczne i normalnie robimy umowę np. na 3 lata na 0% 

Kolega 4 miesiące po mnie brał identyczny ciągnik płacąc całość  gotówką (przelew) i zapłacił 26 tys więcej niż ja biorąc ciągnik w kredycie . Więc takie bajki są dla leszczy że płacąc gotówką można negocjować cenę , a płacąc w kredycie cena jest sztywna .

Trochę się mylisz , bo takie czasy teraz mamy że właśnie biznesmeny nie mają majątku , bo majątki poprzepisywane na żony , czy inną rodzinę z rozdzielnością majątkową , a biznesmen w razie wtopy nie ma nic i nic nie można z takiego żebraka ściągnąć w razie gdy komornik do niego zapuka , 

To ja powtarzam, że spółki powinny zniknąć z rynku, jakby właściciele zaczęli odpowiadać własnym majątkiem byłby porządek.

2 minuty temu, suffeks napisał(a):

świat samochodowy jest całkiem inny jak rolniczy, nima regionalizacji ani nima że panie nie wiemy jak naprawić, albo nima że kapie olej to jest normalne że tak musi być 

jak kupujesz na kredyt samochód to jeżeli to nie twoje pierwsze rodeo to dostaniesz większy upust niż jak za gotówkę, bo dealer dostaje bonus za to że złapał klienta na jakiś procent

nawet jak masz możliwość za gotówkę to taniej wyjdzie wziąć kredyt i go cały spłacić po miesiącu 

Regionalizacja. Ja kupiłem dwa nowe jd poza swoim regionem.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, jahooo napisał(a):

Pisząc finansowanie fabryczne miałem na myśli sprzęt rolniczy, bo samochody czy inne sprawy mają swoją politykę , bo z samochodem przed nowym rokiem też się o te finansowanie ich pytałem , to to co stwierdziłem to nie mają nic wspólnego z finansowaniem na 0 % 

16 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

To ja powtarzam, że spółki powinny zniknąć z rynku, jakby właściciele zaczęli odpowiadać własnym majątkiem byłby porządek.

No dokładnie tak , tylko czego tu oczekiwać jak tak już jest , weżmy np rząd , ile jest takich decyzji że cały kraj musi płacić za głupie decyzje ministrów ? 

A wystarczyło by żeby było że jak głupio bedzie podejmował decyzję , to będzie pociągnięty do odpowiedzialności i za szkody będzie musiał zapłacić , a mamy jak mamy że taki np minister powie że oddaje się w ręce premiera , , a premier w najgorszym razie odwoła go ze stanowiska , szykując mu jakieg inne stanowisko 

To co taki ktoś będzie myślał czy dobrze czymś zarządza ? I tak samo z tymi biznesmenami którzy nie mają nic , oni już są przygotowani na to żeby majątku nikt im nie zabrał , bo oficjalnie nic nie mają 

Teraz dopiero zorientowałem się że piszemy w temacie nawozów , i mało wnosimy w sumie do tematu 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
10 godzin temu, Bamberros napisał(a):

Rolnik nie wlicza się do przedsiębiorców i może kupować za gotówkę bez żadnych limitów do 15 tys możesz kupować i fynda za gotówkę a rabat zawsze idzie większy uzyskać 

Chyba pseudo firma będzie bawić się gotówka zamiast przelewu 🤣

Opublikowano
10 minut temu, mysza103 napisał(a):

Pisząc finansowanie fabryczne miałem na myśli sprzęt rolniczy, bo samochody czy inne sprawy mają swoją politykę , bo z samochodem przed nowym rokiem też się o te finansowanie ich pytałem , to to co stwierdziłem to nie mają nic wspólnego z finansowaniem na 0 % 

finansowanie samochodów odbywa się tak samo jak maszyn rolniczych, tylko o marżym jak ajest na ciągniku, dealer samochodów moze tylko pomarzyć, oni ciągną dłownie na kasie z serwisowania aut, dlatego ten serwis fabryczny taki drogi i bylejaki

wiem z pierwszej ręki, jakie są marże na ciągnikach czy kombajnach i tam jest pikuś, ile niby to klient wynegocjuje upustu, oni i tak zarobią, a jeszcze orżną klienta na serwisie gwarancyjnym

to ma się zmienić tak, jak jest z autami, że serwis można będzie robić w dowolnym serwisie, a nie "fabrycznym"

poza tym ma być otwarty dostęp do dokumentacji i procedur naprawczych

a za rejonizację sprzedaży, jako niedopuszczalną zmowę rynkową, kilka dużych firm dostało słone kary od UOKIK

1 minutę temu, Tomek90 napisał(a):

Chyba pseudo firma będzie bawić się gotówka zamiast przelewu 🤣

normalnie kupuje nawozy za 20 czy 25 tysięcy gotowką i przyjmuja bez szemrania

Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał(a):

20 za nawozy za 1000000 za fendta przyjąć to chyba różnica. 

Ale jaki widzisz problem. Są rolnicy ryczałtowi mający kase fiskalną, sprzedający tylko w detalu warzywa, owoce. Gotówka to normalny środek płatniczy, jeżeli towar nie jest wrażliwy z ustawy to o co chodzi.

Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał(a):

finansowanie samochodów odbywa się tak samo jak maszyn rolniczych, tylko o marżym jak ajest na ciągniku, dealer samochodów moze tylko pomarzyć, oni ciągną dłownie na kasie z serwisowania aut, dlatego ten serwis fabryczny taki drogi i bylejaki

wiem z pierwszej ręki, jakie są marże na ciągnikach czy kombajnach i tam jest pikuś, ile niby to klient wynegocjuje upustu, oni i tak zarobią, a jeszcze orżną klienta na serwisie gwarancyjnym

to ma się zmienić tak, jak jest z autami, że serwis można będzie robić w dowolnym serwisie, a nie "fabrycznym"

poza tym ma być otwarty dostęp do dokumentacji i procedur naprawczych

a za rejonizację sprzedaży, jako niedopuszczalną zmowę rynkową, kilka dużych firm dostało słone kary od UOKIK

normalnie kupuje nawozy za 20 czy 25 tysięcy gotowką i przyjmuja bez szemrania

na maszynach jest około 50% marży chyba że obecnie na te co idą na 4.0 to jest ponad 100% a maszyna  nowa kupiona za granicą jest i tak serwisowana prze dealera w Polsce i nie ma zmiłuj -pierwsze uruchomienie i gwarancję muszą przejąć w Polsce dealerzy 

• Like 1
Opublikowano
56 minut temu, andrzej224 napisał(a):

kawałek dalej ma stówe w jednym kawałku, oprócz xeriona ma też Fendta 1050

To jakiś miejscowym rolnik, znaczy z okolic wloszczowic? Ja czesto jezdze do Kielc,  stad znam krajobraz. Jednak mieszkam prawie 40 km od wloszczowic (nie znam ludzi tam )nieco się zdziwiłem,że xeriona ktos u Was ma.