Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, KacperDemczuk napisał(a):

Temat ceny nawozów a tu jakaś g*wno burza. Weź coś później tutaj znajdź…

Ja nie widzę problemu aby znaleźć tu ceny nawozów. Moze nie w każdym poście ale wystarczy czasem cofnąć sie stronę. Myślisz że co chwilę ktoś będzie dzwonił i wstawiał tu te same ceny co dzień? 

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, Patryk1222 napisał(a):

Faktury na usługi rolnicze są na 8% a kupując części,paliwo odliczasz 23%.

Wszystko fajnie pięknie zrób tak i poczekaj na kontrolę wszystko wyjaśnia 😅 Ps nie zapominajmy że tutaj płaci się podatek dochodowy...

Kolejny który nie rozumie vatu.

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Ja nie widzę problemu aby znaleźć tu ceny nawozów. Moze nie w każdym poście ale wystarczy czasem cofnąć sie stronę. Myślisz że co chwilę ktoś będzie dzwonił i wstawiał tu te same ceny co dzień? 

Tematem są ceny nawozów a nie luźne gadanie. 
Po ta są zakładane tematy na dany temat żeby szybko sprawdzić a nie przeglądać teraz kilka stron żeby się dowiedzieć jaka jest cena 

• Haha 2
Opublikowano

u nas snieg na polach a pozniej sporo pada, wiec jeszcze nie sieje azotu  ani niczego innego  -sie nie da..

12 godzin temu, v11 napisał(a):

zwykłe molestowane

zapatrzyles sie w chinczykow ?

W dniu 21.01.2025 o 22:30, Badwolf napisał(a):

Jak patrzę na prognozy to w tym roku pozwolą od początku lutego sypać u nas. Już trza grzać rozsiewacze na następną sobotę😏 kto nie kupił azotu, to już ostatni dzwonek

a pozniej jesli, nie bedzie padac to po co siac ??

12 godzin temu, jarecki napisał(a):

Wypłata dopłat bezpośrednich też wspomaga krajobraz , dzięki nim krajobraz staje się ładniejszy bardziej zadbany niezarasta krzakami , chyba województwo małopolskie wprowadziło kiedyś dodatkowe dopłaty do bydła żeby rolnicy chętniej hodowali i wypasali bydło 

do owiec i koz wojewodztwo doplacalo.

9 godzin temu, yacenty napisał(a):

U nas przy każdym zakupie nowej maszyny jest wezwanie do US - skąd pieniążki na zakup. Więc ostatnie dwa zakupy to od razu pod fakturę podpięta umowa leasingu i nie ma problemu z US.

kupowalem nowa przyczepe i pies z kulawa noga sie nie zainteresowal..

wiele firm z "powiatowych " urzedow skarbowych sie przenosilo do miejskich . liczba kontroli spadala gwaltownie.

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał(a):

a pozniej jesli, nie bedzie padac to po co siac ??

Na tą chwilę jest tyle wilgoci w polu, że nie ma problemu. Ja się nie martwię w tej chwili o deszcz, tylko jak wjadę w pole bo jak nie będzie przymrozków, to na niektórych kawałkach będzie ciężko.

Jest mokro w tej chwili u mnie w polu. Jak pozwolą sypać to ładuje w rzepak 1 dawkę . Jakby były inne warunki i pozwolili od 15 lutego, to wtedy bym już podał wszystko na raz

Opublikowano
29 minut temu, KacperDemczuk napisał(a):

Tematem są ceny nawozów a nie luźne gadanie. 
Po ta są zakładane tematy na dany temat żeby szybko sprawdzić a nie przeglądać teraz kilka stron żeby się dowiedzieć jaka jest cena 

jak chcesz on-line ceny nawozów , to dzwoń do dystrybutorów, tu jest dyskusja o cenach nawozów

Opublikowano

Kupowanie w leasingu jest kupowaniem za nie swoje albo  pożyczone   [ bo tak wynika z dokumentów do których ma wgląd skarrbówka ] , a pytają bo nie zgłoszona pożyczka w US 

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Ale temat powinien "kręcić się" wokół nawozów, a nie prawa i administracji wedle wiejskich "managierów" 😎

Opublikowano (edytowane)

Gdzie tak drogo ? wobec polityki jaką zapowiada USA raczej nawozy powinny tanieć ale to dopiero na przyszły sezon, ceny płodów pewnie też.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
16 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dzierżawisz ziemię od ryczałta, sam jesteś na VAT ... VAT-owiec jakby mógł to by wszystko wystawiał na ryczałta, tak działają gospodarstwa tatuś-ryczałt, syn-VAT ... Jak najwięcej kosztów na VAT-owca, jak najwięcej sprzedaży na ryczałta ...

I jak ryczałtowiec przelej kase vatowcowi ?

16 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Mogę kasę sobie spalić, nic nikomu do tego ... Mają dowody to wpadłeś, a póki nie mają to mogą Cię pocałować w pompkę ... Przepuszczę sobie 100tys. na dziwki, ktoś mi zabroni z US ?? xD

A ty dalej nie kumasz czaczy ... Ryczałt jedzie na skup, sprzedaje na siebie, a potem gotówka do reklamówki i trafia tam gdzie trzeba ... Nic więcej po drodze nie ma ... Ryczałt jest właścicielem ziemi, i to on sprzedał, a kto siał i kosił ...

I co nawóz vatowiec kupi za gotówke i odliczy vat, pomyślności

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

I jak ryczałtowiec przelej kase vatowcowi ?

I co nawóz vatowiec kupi za gotówke i odliczy vat, pomyślności

Po co ma przelewać na konto ? da mu gotówkę i tyle 

Vatowiec nawóz czy śor kupi za to co sprzedał sam jako vatowiec , 

Opublikowano

Podzwoniłem po znajomych składach, ludzie jeszcze nie pokupowali, czekają ze tańszy będzie bo ze dwa lata pod rząd na wiosnę był tanszy,mi się wydaje ze tańszy nie bedzie ale trzeba będzie kupić 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, yacenty napisał(a):

A skąd oni to wiedza ze pokupowali albo nie?

Jak ktoś handluje na ilość czyli bierze najmniejszą marzę i  sprzedaje najtaniej na cało okolicę i każdy otym wie to ludzie kupują tylko u niego to wie ile sprzedał a ile co roku sprzedawał. 

Bo są dwa rodzaje handlu jeden sprzedaje drogo nastawia się na małe ilości jak komu zabrakuje lub się nie opłaci jechać po małe ilosci i druga metoda jak najtaniej i duże ilości.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
27 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Toż się kręci koło nawozów 🧐

Kręcić to będą się gospodarki państw co mają w d...p ekologię .

Europa skazana na porażkę . Za 5 lat  50 % Azotu mniej .

Cytat .

Wczoraj sąd w Holandii wydał wyrok ws. państwowych założeń dotyczących emisji azotu. Sąd wziął stronę organizacji Greenpeace, która domaga się większych restrykcji środowiskowych dla rolników podczas nawożenia. Orzeczenie sądu nakłada na państwo obowiązek ograniczenia emisji w rezerwatach przyrody o co najmniej 50 proc. do końca 2030 r. 

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/nawozy/37685-greenpeace-wygrywa-spor-sadowy-z-rzadem-holandii-rolnicy-beda-zmuszeni-do-ograniczenie-stosowania-azotu-o-50

Opublikowano
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Po co ma przelewać na konto ? da mu gotówkę i tyle 

Vatowiec nawóz czy śor kupi za to co sprzedał sam jako vatowiec , 

I ten na RR szybko nazbiera kasy , tylko jak coś konkretnego kupi to US go przetrzepie że im sie odechce żyć

6 minut temu, Leszy napisał(a):

Jak na syna to zrobi darowiznę i tyle. 

Krótkie nogi to ma , szybko się wyda

• Haha 1
  • Root Admin
Opublikowano
7 minut temu, Strongman napisał(a):

Jak ktoś handluje na ilość czyli bierze najmniejszą marzę i  sprzedaje najtaniej na cało okolicę i każdy otym wie to ludzie kupują tylko u niego to wie ile sprzedał a ile co roku sprzedawał. 

Bo są dwa rodzaje handlu jeden sprzedaje drogo nastawia się na małe ilości jak komu zabrakuje lub się nie opłaci jechać po małe ilosci i druga metoda jak najtaniej i duże ilości.

Ale wielu rolników zmienia dostawców to skąd taki dostawca wie że rolnik kupił albo nie kupił?

Dużo kupowałem w jednej firmie, ale ze mi firma nie zapłaciła faktury zgodnie z umową to nawóz kupiłem w innej firmie i co twierdzisz że oni dalej myślą że ludzie nie pokupili nawozu jeszcze?

Opublikowano
16 minut temu, wilkołak napisał(a):

Krótkie nogi to ma , szybko się wyda

Może się wydawać, bo to legalne. Musisz tylko własnej sprzedaży też coś wykazywać. 

Opublikowano
25 minut temu, Strongman napisał(a):

Potwierdzam. 
U mnie na okolicy to samo. Czy to paszowki, nawozy, czy sklep z częściami, czy nawet z maszynami. Jedni sprzęt sprzedają że codziennie wyjeżdża kilka maszyn i idą na ilość. Klienci potem zawsze wracają. A inni aby znaleźć jelenia i jak najdrożej. Nawet przykład z ostatniego tygodnia. Jeden zrobił mi super okazje i kosiarkę chciał sprzedać za 75 netto a ci co dużo sprzedają za 63 do negocjacji. Kosiarki identyczne jeśli chodzi o wyposażenie i rocznik