Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Godzinę temu, Minkes napisał(a):

Właśnie ta alfa siarkę wypróbuję w tym roku, z opisu fajnie wygląda, niby szybko rozpuszczalna, za kilka dni nadają jakieś opady, rzucę przed deszczem i zobaczymy co z tego będzie, pierwszy raz to będę stosował.

Z opisu siarka w formie siarczanowej w tym nawozie.

W tym nawozie jest siarka elementarna. To że się rozpuści to nie znaczy że będzie dostępna dla roślin . Musi być przerobiona przez bakterie w glebie do formy siarczanowej. A na wiosnę przy niskiej temperaturze gleby, to co by na broszurce nie napisali to będzie to przebiegalo powoli.

Opublikowano

Ważne że ," Panie...wystarczy 60 kg/ha, koszt znikomy, a jaaaki efekt..!" 🙆‍♀️ No i jeszcze "te bakterie" 😜

Opublikowano
6 godzin temu, yacenty napisał(a):

Jak teraz dzwoniłem to jest jakiś problem z dostępnością kizerytu, tym samym syntetyczne siarczany magnezu wystrzeliły z cenami.

Finalnie znalazłem na lokalnym punkcie ostatnie 8 worków kizerytu, ale całego auta nie szło kupić w 4 dużych dystrybucjach do których dzwoniłem.

Z tego co ja słyszałem to nawozy są, a nawet jedzie ich więcej wagonami niż rok temu. A dlaczego jakieś teksty z  słabą dostępnością puszczają 🤔 

Opublikowano

Jak to dlaczego? To co my chcemy sprzedać (np świnie) - u, Panie toć tego jest voll, możemy wziąć ale za pół ceny. A to co chcemy kupić (np nawozy) - drogi Panie, jest problem z dostępnością, będzie ale po wyższej cenie 😤

19 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Z tego co ja słyszałem to nawozy są, a nawet jedzie ich więcej wagonami niż rok temu. A dlaczego jakieś teksty z  słabą dostępnością puszczają 🤔 

12 minut temu, jaco512 napisał(a):

Jeśli mowa o kizerycie, to jedzie z niemiec,

O, to tak jak świnie jadą z Niemiec

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

Nie wiem jak agrosonic, ale w tej chwili jest dużo syntetycznych siarczanów magnezu, czyli takich które są chemicznie wyprodukowane. Kizeryt to naturalna kopalina. Skład podobno podobny ale zupełnie inny nawóz. Sam jestem ciekaw jak wygląda dostępność i przyswajalność składnika z obu typów siarczanu magnezu.

Opublikowano
35 minut temu, yacenty napisał(a):

Nie wiem jak agrosonic, ale w tej chwili jest dużo syntetycznych siarczanów magnezu, czyli takich które są chemicznie wyprodukowane. Kizeryt to naturalna kopalina. Skład podobno podobny ale zupełnie inny nawóz. Sam jestem ciekaw jak wygląda dostępność i przyswajalność składnika z obu typów siarczanu magnezu.

Doradca z firmy handlowej twierdzi, że syntetycznego trzeba użyć nawet 30% wiecej. 

Opublikowano

Idą duże podwyżki?

saletrzak w/p 1600 zł/t

saletra 1800 zł/t

saletrosan 26 w/p 1800 zł/t

mocznik w/p bez INU 2200 zł/t

polifoska 6 w/p 2860 zł/t

polifoska 8 2900 zł/t

NPK 8 20 30 BB 2550 zł/t

sól potasowa BB 1780 zł/t

Ceny brutto.Lokalny skład świętokrzyskie

Opublikowano

Oczywiście tego, który jest w ofercie firmy, którą on reprezentuje (ten "doradca", znaczy się) 😁

Opublikowano
6 minut temu, kulczer napisał(a):

Idą duże podwyżki?

saletrzak w/p 1600 zł/t

saletra 1800 zł/t

saletrosan 26 w/p 1800 zł/t

mocznik w/p bez INU 2200 zł/t

polifoska 6 w/p 2860 zł/t

polifoska 8 2900 zł/t

NPK 8 20 30 BB 2550 zł/t

sól potasowa BB 1780 zł/t

Ceny brutto.Lokalny skład świętokrzyskie

Saletra 2000 zł złapie w lutym ?.

Opublikowano
8 godzin temu, strzechu napisał(a):

Siarka elementarna to żeby zadziałała na wiosnę to już dawno powinna być zastosowana, najlepiej przedsiewnie. Musi przejść w glebie przemianę do formy siarczanowej bo taka pobierają rośliny, a na to potrzeba czasu.

Siałem parę lat temu wigor to rozsiewałem przedsiewnie jak szło npk 

9 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

Kizeryt 1650 brutto przy małych ilościach. Dobra cena ? 

Kupiłem siarczan magnezu wczoraj po 1000zł , to kizeryt wychodzi trochę za drogo w tym zestawieniu 

9 godzin temu, Agrest napisał(a):

Wolałbym superfosfat prosty. Fosfor pod następczą zostanie, siarka i wapń na już.

Wigor bardzo zakwasza

Rędzina sobie nic z tego wigoru nie robi, siałem parę lat temu po 100 kg/ha , a na jednej działce dałem 200 kg/ha po roku badanie gleby i dokładnie ten sam wynik przed zastosowaniem wigoru i rok po zastosowaniu ph 7,3- 7,5 

10 godzin temu, yacenty napisał(a):

Jak teraz dzwoniłem to jest jakiś problem z dostępnością kizerytu, tym samym syntetyczne siarczany magnezu wystrzeliły z cenami.

Finalnie znalazłem na lokalnym punkcie ostatnie 8 worków kizerytu, ale całego auta nie szło kupić w 4 dużych dystrybucjach do których dzwoniłem.

U nas póki co nie zauważyłem tego jakie ceny były jesienią to i takie są na obecną chwilę 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, boogie7 napisał(a):

Oczywiście tego, który jest w ofercie firmy, którą on reprezentuje (ten "doradca", znaczy się) 😁

Patriotycznie sypie siarczan magnez z Siarkopol, a on mi mówił, że ten niemiecki " z bykiem" na bigbagu mocniejszy i lepszy. Ja mowie, ze polskie sypac trzeba , handlowiec odpowiada : " w pole tylko URSUSem jeździsz?? "

Tak się workuje mocznik, jak na pierwszym zdjęciu. Wiaderko w prawym rogu zdjęcia.

https://www.olx.pl/d/oferta/mocznik-rolniczy-n-46-cena-z-dostawa-do-pl-350-euro-t-CID757-ID13XDkR.html

Edytowane przez Marl
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, boogie7 napisał(a):

Ważne że ," Panie...wystarczy 60 kg/ha, koszt znikomy, a jaaaki efekt..!" 🙆‍♀️ No i jeszcze "te bakterie" 😜

Wziąłem to na próbę, na pewno rozsieje ponad 100kg, całego rzepaku na tym nie zostawię, kosztuje też nie mało jeśli chodzi o samą siarkę,napisałem na forum żeby się czegoś dowiedzieć, jak do tej pory dostałem jedna odpowiedź od osoby, która to stosowała, nie wiem do czego ten Twój komentarz. Forum chyba jest od wymiany opinii... Pies jak się nudzi to wiesz co robi.

Edytowane przez Minkes
Opublikowano (edytowane)

Teraz to ja nie wiem, po co ten Twój komentarz 😎  Zasugerowałem tylko, handlarz to handlarz i zawsze będzie wciskał to, na czym akurat ma zarobek. Jeśli hadluje kizerytem (tym z bykiem), to powie że ten jest najlepszy. Jeśli wierzyć charakterystyce, to siarka zawarta w nawozie z Siarkopolu jest tak samo rozpuszczalna w całości w wodzie, czyli przyswajalna przez roślinę, jak ta w nawozie od KS. Różnica jest w zawartości składnika, bo polski siarczan zawiera 36 %  SO3 (14,4 kg S), a niemiecki 50 % SO3 (20 kg S) Stąd wniosek, że "naszego" potrzeba więcej niż niemieckiego, by podać taką samą ilość składnika. 

Edytowane przez boogie7