Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 19.01.2025 o 12:52, Agrest napisał(a):

4pkt i miało być 400. Ceny bezorkowców wystrzeliły, chłopy u dilerów kawę wypili, dilerzy umowy z podpisem mają , a chłopu stawkę oyebali...

Na przyszły rok zamiast 4 będzie 3 pkt

Podobnie jak z wszelkiej maści "produktami biologicznymi", które wysypały się jak grzyby po deszczu, po wprowadzeniu ekoschematu "biologiczna ochrona" 😎 Dystrybutorzy wyciągają jeden po drugim, jak króliki z kapelusza 🤣  Podobnie było z wszelakimi "chwytaczami azotu" z niebios, jak ceny na nawozy osiągnęły horendalne wartości..  Tak nawiasem, to podciąga ktoś wysiew nasion rzepaku zaprawionego mikrobiologią pod ten ekoschemat ?

Opublikowano

Siarczan magnezu  siarkopol 972 zł brutto.

Dziś kupione i wieczorem kilka ha rozsiane

Opublikowano
W dniu 14.01.2025 o 13:41, Agrest napisał(a):

Dojechały dwa auta Morawicy. Ostatnio z 6 lat temu brałem. I powiem że wtedy było bardzo dobrze zmielone, a dziś rewelacyjnie jak na odmianę 04 o przemiale 0-2mm.

20250114_125303.jpg

Ile za tonę?

Opublikowano
Godzinę temu, Agrest napisał(a):

Ile na h? Rzepak czy pszenica ?

Opublikowano
Godzinę temu, Jarko19 napisał(a):

Ile na h? Rzepak czy pszenica ?

Pszenica i jęczmień 200kg

Opublikowano
W dniu 6.01.2025 o 11:38, v11 napisał(a):

zakładając że 1000l waży 1300 kg to mamy roztwór mocznikowy  18-19% to mamy 2200 za 460kg  azotu -równowartość 1 t mocznika do tego siarka ale jest to nawóz bardzo kwaśny właśnie z powodu siarki no i trzeba doliczyć koszt transportu 

Pozwole sobie wrócić do tematu. Nie wiem czy ja to źle licze czy coś jest nie tak? Skoro deklarują 880zł/t, a w to ie deklarują 240kg N, to za 480kg N mamy 1760, co wychodzi taniej niż mocznik, a mamy jeszcze S. 
Pytanie tylko czy co działa i faktycznie ma deklarowany skład i jaka jest jakość tego?

Opublikowano
9 godzin temu, Mateusz3512 napisał(a):

Saletra Pulan 1730 zł/t brutto 

Sól potasowa 1780 zł/t brutto 

Polifoska 6 - 2800 zł/t brutto 

Siarczan magnezu 1100 zł/t brutto 

Magazyny pełne, ludzie coś tam kupują. 

Lubelskie- LRA 

20250120_123011.jpg

W piątek wywoziłem końcówkę rzepaku to na Rudnie pulan 1660.

• Like 1
Opublikowano

nie ma tak dobrze jest 20%N i 11% S ale w tonie a 24% w litrze  a S również waży w tym roztworze .N w formie amidowej nie waży tak jak Rsm

-20% roztwór waży 1,16 a nie jak w przypadku rsm 1,20  pozostał masa to siarka nawet nie bardzo wierzę że jest możliwość w roztworze wagowym  20 % N można jeszcze wlać 11% S bo jeżeli dodają siarkę to w formie kwasu siarkowego 

Godzinę temu, Rowan napisał(a):

Pozwole sobie wrócić do tematu. Nie wiem czy ja to źle licze czy coś jest nie tak? Skoro deklarują 880zł/t, a w to ie deklarują 240kg N, to za 480kg N mamy 1760, co wychodzi taniej niż mocznik, a mamy jeszcze S. 
Pytanie tylko czy co działa i faktycznie ma deklarowany skład i jaka jest jakość tego?

Sprzedający płynne formy nawozów często mieszają zawartość wagową z objętościową tam gdzie płacimy za tony 

A dolicz jeszcze z 3000 za dostawę i wychodzi katastrofa

Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał(a):

Cena bardzo dobra , ja dzisiaj zamówiłem po 1005 zł brutto (te 5 zł się przy płatności jeszcze urwie)  Wciągu 2 tygodni ma przyjechać , jak dojedzie i warunki będą odpowiednie to się będzie siać (początek lutego) 

Dzisiaj pierwsi z siarą i magnezem się pojawili i u nas na polach 

1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

Pszenica i jęczmień 200kg

U mnie rzepak - 200 kg 

cała reszta ( pszenica , soja )po 150 kg 

2 godziny temu, donweter1989 napisał(a):

Saletra drobna krajowa 1730 brutto 

Mocznik krajowy 2250 brutto

Kizerytu jak na razie nie będzie na stanie, na dniach ma dojechać na skład syntetyczny siarczan magnezu 

Obdzwoniliśmy też sporo miejsc i kizerytu nie ma i póki co nie będzie , dużo ludzi się pyta o siare i magnez 

• Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, Daro20 napisał(a):

W piątek wywoziłem końcówkę rzepaku to na Rudnie pulan 1660.

U nich zazwyczaj nawozy droższe niż w Radzyniu, ale jeszcze trzeba mi 6 ton saletry dokupić to muszę porównać ceny 

Opublikowano
2 godziny temu, Rowan napisał(a):

To cudo to UFF z ASLem pół na pół. Czyli 16N amidowego z UFF i 4Namonowego +4,5S z ASL.w tonie , oni tam dziwnie kombinują podając zawartośc N w 1000l , a siarkę podają w SO3

Jak chcesz gratis siarkę i towar w płynie to kupuj ASL , czy tam MSA-  calosamochodowo z dostawą do centrum teraz za 8N 9S coś koło 320 netto . Ja brałem 3auta po 270 w listopadzie. Tylko to cudo pali jak cholera , na rzepak tylko krótko przed lub w czasie deszczu. 

A UFF po około 1000 netto teraz.

Opublikowano

Agroimpex trade Magdalena Pasieka 

Można mieszać nie ma problemu. Z tym że musisz pamiętać że rsm to trochę pali pogłównie jak nie dasz w optymalnych warunkach. A z ASL to uzyskujesz efekt reglone jak polejesz a zapowiadany deszcz nie przyjdzie.

Z tym że ASL to jest towar z certyfikatem do ekologii i jest 100zl drozszy , jak nie potrzebujesz go to się wtedy ten sam produkt nazywa MSA . To generalnie jest siarczan amonu , odpad z biogazowni z niemiec

Opublikowano
11 godzin temu, Krzysiek55550 napisał(a):

Gdzie takie ceny?

Żelechów 

11 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

NpK dobra cena, bialchem czy inny ?

Nie pytałem 

13 godzin temu, Agrest napisał(a):

A reszta nawozów w jakiej cenie. Bo cena fajna mi najtaniej za 1080 puścił