Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Rrolniik napisał(a):

Beczek jest bodajże 4 i jeszcze 2 czy 3 ciężarówki.

W łapach nie ma deklarowanej kwoty, jest tylko bodajże minimalna i z każdej wypłaty potrącane 2% na udziały

Jutro radzyń ma przyjechać bo potrzebuje mocy przerobowych bo za dużo mleka ma i łapy idealnie by pasowały tak jak i jeszcze jedna mleczarnia z którą już się dogadali

Znajomy się kontaktował z Radzyniem to na umowę na rok dawali mu 2,7 zł netto ale duży dostawca , koło 300 dojnych .

Opublikowano
23 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

to u was sieczkarnia nie bierze od godziny? 1000 od godziny pracy bębna jaguar 950, przejazdy i postoje odliczane, jak ładne pole to 4ha na godzinę spokojnie, odbiór we własnym zakresie 

No i tak być powinno, u mnie nie chcą się tak rozliczać tylko od hektarów, dlatego nie ma sensu zbiór powyżej drugiego pokosu. 

• Like 1
Opublikowano
42 minuty temu, grzesiu napisał(a):

Ciekawie. O zaległej kasie za mleko można zapomnieć. 

To był przewodniczący? A gdzie był jak kreatywnie podchodzili do stanu w magazynie?

Jeżeli tak wierzyli prezesowi to teraz powinien przewodniczący wystąpić w TVN jako przykład, że do rad nadzorczych nie wybiera się kogoś kto tylko siedzi i nawet słuchać mu się nie chce, nie wspomnę o zainteresowaniu własnym biznesem.

Teraz spójrzcie na własne rady nadzorcze, jak można korzystać to ciągną ile się da, wyjazdy, imprezy, premie, pożyczki. A jakbyś zapytał o dane finansowe to wiedzą tyle że rękę mieli podnieść jak prezes kazał na zebraniu. Polska Spółdzielczość. 

A rolnicy co wypłaty nie dostali to po ogłoszeniu upadłości dostaną rekompensaty z naszego Funduszu Ochrony Rolnictwa. Tylko musi być upadłość. 

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

Znajomy się kontaktował z Radzyniem to na umowę na rok dawali mu 2,7 zł netto ale duży dostawca , koło 300 dojnych .

Czyżby aż taka koniunktura byla na mleko ? Zapewnić 2.7 netto przez cały rok to odważna decyzja. Są dwa wyjścia. Radzyn płaci cały czas tak jak piatnica albo szykuję się bardzo dobry rok w mleczarstwie jeśli chodzi o cenę. 
Reszta ( pogoda i choroby) nie są optymistyczne 

Godzinę temu, plati napisał(a):

Ja biorę bez sieczkarni to się rozliczam na przyczepy 

Ile masz przyczep z ha i w jakiej cenie ? 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Czyżby aż taka koniunktura byla na mleko ? Zapewnić 2.7 netto przez cały rok to odważna decyzja. Są dwa wyjścia. Radzyn płaci cały czas tak jak piatnica albo szykuję się bardzo dobry rok w mleczarstwie jeśli chodzi o cenę. 

Ja tam nie wiem ile płacą ,ale gospodarz z sąsiedniej wioski już sprzedaje tam mleko może 15-20 lat , około 40 dojnych i nie narzeka raczej , posesja na okolicę , nawet samochód u nich wygrał . 

Dodam , że ten sam Pan co mu proponowali w Radzyniu 2,7 sprzedaje teraz do mlekovity i prezes  przewiduje obniżki na 2,15-2,20 niby .

Edytowane przez Supersebusiek
Opublikowano (edytowane)

To nawet bym się nie zastanawiał. Przy jego ilości 50’groszy na litrze to będzie pewnie lekko ponad 100 tys na wypłacie.

Chodzi o spomlek ? 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano
43 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Za przyczepe 43m3 płaciłem chyba coś koło 500 i chyba 150 za ha pracy ciągnika. 

Na pierwszy pokos około 13 miałem ostatnio 

Opublikowano
6 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

Ja tam nie wiem ile płacą ,ale gospodarz z sąsiedniej wioski już sprzedaje tam mleko może 15-20 lat , około 40 dojnych i nie narzeka raczej , posesja na okolicę , nawet samochód u nich wygrał . 

Dodam , że ten sam Pan co mu proponowali w Radzyniu 2,7 sprzedaje teraz do mlekovity i prezes  przewiduje obniżki na 2,15-2,20 niby .

Ciekaw jestem jak to jest z tymi samochodami że one zarejestrowane są na LRA? Toyota fajna ale jeździć takim żółtym w czarne kropki średni rarytas. 

Dziwne z tą ceną mleka mają za dużo proponują cenę Piątnicy coś tu nie gra a sami wiemy jak do tej pory spomlek płacił i dlaczego stracił dostawców w swojej okolicy. 

• Like 1
Opublikowano
czareczek85 napisał:

3 godziny temu, bronek napisał(a):

To z ilu hektarów zbierasz trawę? 60-70?

Z ponad 40

17 minut temu, MKrajes napisał(a):

Nie to akurat brat naszego viceministra

Musi Krajewski ze szwagra bierze przykład. 

Godzinę temu, strumian napisał(a):

To ile płaciłeś za sieczkarnie za hektar ?

Ja płaciłem z gnieceniem 750 zł od hektara wozili na 3 lub na 4 taczki. Wchodzi znacznie mniej jak na samozbierajaca

Ja za przyczepę przez ostatnie lata płaciłem 430zl brutto z FV. Przyczepy to Krone zx 430 gd (43m³) i strautman 4601 (44m³) . Jak dobra trawa to hektara w nią nie zmieści. Ale średnio można przyjąć że pierwszy pokos to 1przyczepa=1ha. Więc u Ciebie strasznie drogo wychodzi tą sieczkarnią.

Opublikowano
9 godzin temu, komizmo napisał(a):

No i tak być powinno, u mnie nie chcą się tak rozliczać tylko od hektarów, dlatego nie ma sensu zbiór powyżej drugiego pokosu. 

Trawy to na przyczepy i godziny pracy sieczkarni na hektary nie ma sensu .... tak najsprawiedliwiej 

8 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

Radzyń to płaci komu chce i jak chce niemal jak prywaciaż ... komuś muszą upier... by drugiemu dać 

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, Dream1990 napisał(a):

To był przewodniczący? A gdzie był jak kreatywnie podchodzili do stanu w magazynie?

Jeżeli tak wierzyli prezesowi to teraz powinien przewodniczący wystąpić w TVN jako przykład, że do rad nadzorczych nie wybiera się kogoś kto tylko siedzi i nawet słuchać mu się nie chce, nie wspomnę o zainteresowaniu własnym biznesem.

Teraz spójrzcie na własne rady nadzorcze, jak można korzystać to ciągną ile się da, wyjazdy, imprezy, premie, pożyczki. A jakbyś zapytał o dane finansowe to wiedzą tyle że rękę mieli podnieść jak prezes kazał na zebraniu. Polska Spółdzielczość. 

A rolnicy co wypłaty nie dostali to po ogłoszeniu upadłości dostaną rekompensaty z naszego Funduszu Ochrony Rolnictwa. Tylko musi być upadłość. 

Tak to chyba był przewodniczący.  To jest piękny obraz obecnej spółdzielczości.  Właściciel nadal nie ma wpływu na swojego pracownika (prezesa) i nawet wypowiada się jakby to było prezesa. Porażka.  

Opublikowano
17 godzin temu, Rrolniik napisał(a):

Beczek jest bodajże 4 i jeszcze 2 czy 3 ciężarówki.

W łapach nie ma deklarowanej kwoty, jest tylko bodajże minimalna i z każdej wypłaty potrącane 2% na udziały

Jutro radzyń ma przyjechać bo potrzebuje mocy przerobowych bo za dużo mleka ma i łapy idealnie by pasowały tak jak i jeszcze jedna mleczarnia z którą już się dogadali

Mońki?

Opublikowano
14 godzin temu, Dream1990 napisał(a):

Z doswiadczenia wiem ze jak dostaja (przed walnym)  sprawozdania za ubiegly rok to niektorzy nawet ich z kopert nie wyjmuja wiec o czym tu mowa. W radzie zasiadaja nie Ci co mysla i maja cos do powiedzenia (bo takich sie szybko usuwa) a Ci ktorzy beda "przytakiwac". Jak ceny gazu, pradu, paliwa byly niskie to taka spoldzielnia wszelkie niedociagniecia czy straty jakos pokrywala obnizajac a to cene mleka a to parametry, teraz gdy koszty sa duzo wyzsze, pensje dla pracownikow tez to juz nie ma z czego wiec takich przykladow jak Lapy bedzie wiecej

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano

https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/najwiekszy-od-3-miesiecy-wzrost-notowan-na-globalnym-rynku-produktow-mleczarskich,157176.html

Jak będą takie wzrosty to realne te 2,7 netto przez cały rok jak oferuje spomlek. Trzeba wyglądać podwyżek a nie obniżek 

Opublikowano
Teraz, krzychu121 napisał(a):

https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/najwiekszy-od-3-miesiecy-wzrost-notowan-na-globalnym-rynku-produktow-mleczarskich,157176.html

Jak będą takie wzrosty to realne te 2,7 netto przez cały rok jak oferuje spomlek. Trzeba wyglądać podwyżek a nie obniżek 

A Sierpc się nie bał i 40 groszy za styczeń zaje....

Opublikowano
49 minut temu, bop23 napisał(a):

A Sierpc się nie bał i 40 groszy za styczeń zaje....

To ty myślałeś że premia to ma cały rok już zostanie?? Idź się leczyć człowiecze ci nie zabrali premi co jej nie dawali ... pomyśl na drugi raz najpierw jak napiszesz 🙋‍♂️🤦

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

To ty myślałeś że premia to ma cały rok już zostanie?? Idź się leczyć człowiecze ci nie zabrali premi co jej nie dawali ... pomyśl na drugi raz najpierw jak napiszesz 🙋‍♂️🤦

Jesteś płytko myślącym pajacem na tym forum...  Cena to ogólny wynik tych wszystkich premi,  żeby nie powiedzieć że staniało to po prostu nie dali premi👍

• Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, grzesiu napisał(a):

Mońki?

Nie, dalej w polskę za warszawą.

9 godzin temu, grzesiu napisał(a):

Tak to chyba był przewodniczący.  To jest piękny obraz obecnej spółdzielczości.  Właściciel nadal nie ma wpływu na swojego pracownika (prezesa) i nawet wypowiada się jakby to było prezesa. Porażka.  

Są przydup@sy co prezesa mają za Boga. Nie znam zbyt dobrze przewodniczącego ale uważam że to kto inny kręcił lody z prezesem.

20 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

Stanisław miał ofertę na 2,7 i nie skorzystał? W sumie to był już kiedyś w Radzyniu 🤣🤣🤣

20 godzin temu, Dream1990 napisał(a):

Tak to przewodniczący. Jedyny wyszedł do dostawców reszta się schowała albo ewakuowała.

Ja wiedziałem że będą problemy i temu kilka lat temu odszedłem i wielu namówiłem też na to.

Prezes kawał dziada i Hama, dawno na kopach powinien wylecieć ale miał przydupasów w radzie i wśród rolników. Ten z filmu przewodniczący kiedyś go chciał odwołać ale wyszedł na głupka bo rada nie poparła jego wniosku a przed wszyscy byli za dupowłazy.

Ja obstawiam że delegaci na walnym i rada podpisywała papiery inblanco