Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Dobre nie dobre raczej postawili na dobrą reklamę tak samo Piątnica , produkty ogólnie w obu przypadkach średnie ale reklama robi swoje , a w mniejszych męczarniach można trafić na lepsze produkty 

W ,,męczarniach,, na pewno 🤣🤣🤣🤣🤣🤦

2 minuty temu, Marcin133 napisał(a):

Może trzeba na trzode się przerzucić jest dołek to będzie górka 😉 i bez dojenia by było 

A trawę jedzą te trzody 🤔🤭😁

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Dobre nie dobre raczej postawili na dobrą reklamę tak samo Piątnica , produkty ogólnie w obu przypadkach średnie ale reklama robi swoje , a w mniejszych mleczarniach można trafić na lepsze produkty 

Piątnica była dobra ale ostatnio się popsuła a hochland ma w miare ten sam smak 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, FarmerDyzio napisał(a):

To co zostaje to jest właśnie zarobek. podziel sobie na ilosc osób i tyle warta jest Wasza praca. Ostatni czas był lepszy dla producentów mleka. Teraz będzie gorszy. Przetrzymacie i znowu będziecie ładnie zarabiać i się śmiać z wołków zbożowych ;)

Z Wołkow zbożowych to i teraz się można śmiać , tyle co mieli w tym roku zarobku na kukurydzy to jedna krowa da więcej zysku niż 10 ha kukurydzy .

Edytowane przez robert1226
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, robert1226 napisał(a):

Z Wołkow zbożowych to i teraz się można śmiać , tyle co mieli w tym roku zarobku na kukurydzy to jedna krowa da więcej zysku niż 10 ha kukurydzy .

Ale Wołki na wakacje mogą jechać a krowiarz musi siedzieć pod ogonem 🤭😂

Edytowane przez dantur96
  • Like 5
Opublikowano
4 minuty temu, dantur96 napisał(a):

a nie widziałeś mema jak piatnicak był na wakacjach i ziemię chciał dzierżawić w dubaju 😛

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jarecki napisał(a):

Piątnica była dobra ale ostatnio się popsuła a hochland ma w miare ten sam smak 

ostatnio kupiłem serek wiejski z Piątnicy zawsze był ok,  a ostatnio jedne pudełeczko dobre inne nie koniecznie , to kupiłem drugi raz i też to samo jedne ok inne już nie 

Edytowane przez Supersebusiek
Opublikowano
Bercik92 napisał:

dantur96 napisał:

nie musi jak jest komu robić. ja przez ostatnie 2 lata byłem 3 razy w USA

No ale Ty byłeś tam po pieniądze 😂. Ile Cię nie było ? Krowy przez ten czas nie padły z głodu ?

Opublikowano
28 minut temu, dantur96 napisał(a):

To Wołek mało zarobi i jeszcze na wakacjach straci więcej , a ty przy krowach siedząc jeszcze zarobisz.

Opublikowano

Mi zbożowców nie żal tak jak im nie żal mnie. Zarobek słaby a powiedz tylko że masz kawałek ziemi na dzierżawę to są pierwsi przynajmniej u mnie. Torfy będą orać, kukurydzę siać, topić Classy a potem je dwa dni wyciągać i jeszcze chwalić się tym na tik toku. Krów nikt doić nie chce, ludzie likwidują a potem jeżdżą za cielakami przez pół kraju. 

• Like 9
Opublikowano
2 godziny temu, radekz200 napisał(a):

a nie widziałeś mema jak piatnicak był na wakacjach i ziemię chciał dzierżawić w dubaju 😛

Bo piatnicaka jest stać na dobrego pracownika. A polmlekowiec klepie bide i musi siedzieć pod ogonem 🤭 😂 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, dantur96 napisał(a):

W tym roku byłem trzy razy na wakacjach tylko dla tego nie pojechałem nigdzie na jesieni bo mi trochę głupio. W styczniu jedziemy na ferie. Drogą to wychodzi ale nie jest tak że się nie można wyrwać.

Opublikowano
1 godzinę temu, Soltys85 napisał(a):

W tym roku byłem trzy razy na wakacjach tylko dla tego nie pojechałem nigdzie na jesieni bo mi trochę głupio. W styczniu jedziemy na ferie. Drogą to wychodzi ale nie jest tak że się nie można wyrwać.

Jak masz zaufaną osobę co ogarnie to pewnie że tak, ja nie mam i 10 lat na wakacjach nie byłem

• Like 2
Opublikowano

Tak wynajmowałem, głupio bo rodzice zaczęli gdzieś jeździć dopiero na emeryturze. Ja bym się obył bez tego chociaż nie ukrywam że lubię tylko dzieci szkoda, wszystkie dzieci z klasy gdzieś jeżdżą a one w domu to trochę przykro by im było. Za naszych czasów nikt nigdzie nie jeździł i też było dobrze.

• Like 2
Opublikowano
6 godzin temu, Grinch1 napisał(a):

Mi zbożowców nie żal tak jak im nie żal mnie. Zarobek słaby a powiedz tylko że masz kawałek ziemi na dzierżawę to są pierwsi przynajmniej u mnie. Torfy będą orać, kukurydzę siać, topić Classy a potem je dwa dni wyciągać i jeszcze chwalić się tym na tik toku. Krów nikt doić nie chce, ludzie likwidują a potem jeżdżą za cielakami przez pół kraju. 

No z tymi cielakami to racja bo są już miejsca gdzie prawie krowy nie uświadczysz a jakieś opasy ktoś tam trzyma,tylko skąd te cielaki wziąć?powiem szczerze że teraz to jakaś masakra co by nie było to wszystko złapią,niby mi to pasuje bo ja opasów nie trzymam ale powiedźcie szczerze jak się komuś opłaca dać za 60 kg cielaka/byczka załóżmy około 10 dni 2500zl bo takie już ceny w okolicy są i najlepsze jest to że tyle dadzą!no jak?  

Opublikowano
47 minut temu, MariuszDe napisał(a):

No z tymi cielakami to racja bo są już miejsca gdzie prawie krowy nie uświadczysz a jakieś opasy ktoś tam trzyma,tylko skąd te cielaki wziąć?(...) powiedźcie szczerze jak się komuś opłaca dać za 60 kg cielaka/byczka załóżmy około 10 dni 2500zl bo takie już ceny w okolicy są i najlepsze jest to że tyle dadzą!no jak?  

Do mnie przyjeżdża chłopak ponad 50km od swojego domu. W jego okolicy nie ma krów ale ludzie mają opasy. Bliżej ma problem by coś kupić. Każdy tylko się pyta czy nie mam czegoś na sprzedaż. Żeby tak krowy chciały się co kwartał cielic to lepszy biznes niż na samym mleku. 

Poważnie aż tyle dają? Wychodzi na to że ze mnie znowu poczciwy frajer bo ostatnio sprzedałem byczka MM z Montbeliardem 45-50kg 13 dni za 1400zl. Trzeba cennik zwaloryzować od nowego roku.... 

Opublikowano

Do siostry kiedyś gość zza Bydgoszczy przyjechał a to ponad 140km. Do mnie najdalej to coś koło 70.We wsi też kilka osób zrezygnowało z krów i oczywiście opasy. Życzę powodzenia w szukaniu. 

Opublikowano

Moje cielaki  głównie byczki w okolicy 50-70km idą a ceny od 1400 za 10 dniowego hf . Znajomy ma podciągające już pod czyste SM i on za mniej niż 2000 nie sprzeda . Siostra jeździ trochę po terenie i na Podkarpaciu , Małopolsce  za czystego SM 2500/ za 3-4 dniowego.  Z jednej strony fajna cena i fajnie że idą z drugiej jak pomyślę sobie że na takim Podlasiu za jednego mojego Hf mieli by tam 2 to aż trochę szkoda ludzi , ale puki biorą stawki nie obniże.  

Opublikowano
8 godzin temu, Grinch1 napisał(a):

Do mnie przyjeżdża chłopak ponad 50km od swojego domu. W jego okolicy nie ma krów ale ludzie mają opasy. Bliżej ma problem by coś kupić. Każdy tylko się pyta czy nie mam czegoś na sprzedaż. Żeby tak krowy chciały się co kwartał cielic to lepszy biznes niż na samym mleku. 

Poważnie aż tyle dają? Wychodzi na to że ze mnie znowu poczciwy frajer bo ostatnio sprzedałem byczka MM z Montbeliardem 45-50kg 13 dni za 1400zl. Trzeba cennik zwaloryzować od nowego roku.... 

50km to nie odległość dzisiaj i po 100 to też nie odległość .... a ceny to za mm 1600 wziąłem od stałego odbiorcy innemu bym 2tys cenił...