Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, alfa napisał(a):

Mercosur nie popieram ale pisząc zdechlaki od nich to nie masz żadnego pojęcia o tym mięsie bo co jak co ale od argentynskiej  wołowiny nie ma nic lepszego i nasze przy tym to chemia i zdechlaki. Byłem w Argentynie osobiście 4 lata temu i widzialem jak wyglada ta hodowla i próbowałem tych zdechlakow choć wołowiny nie lubię i powiem ci ze jak tamto zdechlaki to na naszą brak mi słów żeby to ująć. Nie chwalmy też tak do końca naszego bo wiemy co jest ze są jeszcze idioci którzy potrafią roundup do suszyć pszenica i dać ja na make o rzepaku nie wspomnę oddawaniu leżaków na uboj krów na antybiotyku wszyscy w tym gównie siedzimy i nie ma co ukrywać jak jest i powtarzam nie mówmy że takie u nas cuda bo to cudów daleka i droga. I jeszcze raz mówię nie popieram mercosur. Ale co tam mercosur jak wezmą UA do uni to odrazu możemy pakować walizki a i za ziemię po 10 tys nie będzie komu dac 

Brazylijskiej też probowałes?

Opublikowano
5 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Stary chłop a wierzy w te wszystkie bajki. 
Zobaczyłeś w tej Argentynie to co miałeś zobaczyć. Nikt ci przecież nie pokaże jak faszerują bydło środkami albo pryskają uj wie czym rośliny. To tak samo jak w Polsce. Robią wycieczki to gospodarstw gdzie jest co pokazać a nie do takich gdzie bród smród i ubóstwo. 

A co do zamykających się firm. Jaki problem ma uśmiechnięta koalicja zatrzymać to wszystko ? Władze w TVP przejęli siłowo, sądy i trybunał traktują jak chcą to nie mogą powstrzymać przed zamykaniem się firm ???

Wierzysz w te opowieści jaki to teraz mamy piękny rząd a pisiory to złe. Prawda jest taka że pisiory to urwy i złodzieje ale obecnej uśmiechniętej koalicji to oni mogą buty czyścić i się uczyć jak niszczy się kraj. Rozumiem ludzi którzy mieli dość rządów pisu ale wybrać uśmiechnięta koalicję i mówić że deszcz pada , choć pluje im się w twarz ?? Syndrom sztokholmski to się nazywa. Dopóki okrągły stół będzie cały czas przy władzy to nic się nie zmieni oprócz parti przy korycie 

Ja akurat od znajomych i rodzinnych  przedsiębiorcow wiem jak opawiadaja kiedy po piździe dostali i jak ich obkladali nowymi podatkami jak dzielili firmy bo PiS chciał prawie  wszystko zabrać podatkami po przekroczeniu dochodu. Ja patrzę na wszystko logicznym okiem w rodzinie też u mnie nie brakuje firm.  PiS też mógł zatrzymać te 200 tys firm upadajacych.  a jak tak naprawdę  zatrzymasz upadajace prywatne  firmy? Jak zatrzymać zagraniczna firmę która chce nasz kraj opuścić z powodu kosztów. Tak naprawdę za PiS zrobiliśmy się drogim krajem i w życiu prywatnym i jeśli chodzi o utrzymanie firm. Już tak nie będą do nas obcokrajowcy ciągnąć otwierać firmy bo przestaje się opłacać. Zreszto każdy chyba widzi i może sobie porównać jakie koszty były w 2015 a jakie w 2023. I nie chwalę też Tuska ale tak jak pisałem i jedni i drudzy to k**wy.  Ogólnie wkurza mnie dużo rzeczy w tym państwie. Chwaliłem PiS za zasadę 10h przy wiatrakach, a teraz po obstawiają nas z każdej strony dziadostwem po prawie 300m i będziemy tego słuchac przez 30 lat i zdrowie tracić przez dziadostwo mieszkając na wsi gdzie jedna zalet zawsze był spokój i ładne krajobrazy. Znam ludzi którzy już kupują działki przy parkach itp żeby mieszkać bez tego cholerstwa a te gdzie teraz mieszkają chcą sprzedać. Gminy sprawy załatwiają po cichu plany zagospodarowania robią pod same domy jeszcze wielu ludzi przez to będzie miało problem z budowami samopoczuciem zdrowiem depresja i tak dalej 

2 minuty temu, michalcium napisał(a):

Brazylijskiej też probowałes?

Tej nie byłem wtedy Argentyna Boliwia Brazylia ale wołowina tylko Argentyna 

Opublikowano

Ciekawe czy Ci z rodzinki Ci powiedzieli ile hajsu z tarczy covidowej wyciągnęli. Jak już pieniążki biorą to się nie chwalą.

U mnie gosc wziął na 20-osobowa firmę 200k, a firma nie miała ani jednego dnia przestoju

Opublikowano (edytowane)

Firmy które nie ucierpiały nie słusznie kasę wzięły to fakt. Jak już mówisz o takich rzeczach to zobacz ile przez jednen rok więcej zusu zapłaciła ta firma 20 osoba zobacz 2015 i 2023. Przy okazji policz ile taki np mlekpol musi zapłacić tego zusu więcej przy tej obsadzie. Przy okazji policz też ile więcej podatku dochodowego zapłaciła firma z rocznym dochodem 1mln czy 2 mln i ile z tego podatku zapłaciłeś ty kupując np części w sklepie rolniczym. 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

Mozna sie tak licytować w kółko. Przychod też miały zdecydowanie większy niż w 2015. 

Jak dla mnie najlepiej ten rząd określa obecny deficyt finansów publicznych. Zrozumial bym gdyby chociaż jakieś inwestycje strategiczne były realizowane, a to zwykle życie na kredycie 

• Like 3
Opublikowano
37 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Stary chłop a wierzy w te wszystkie bajki. 
Zobaczyłeś w tej Argentynie to co miałeś zobaczyć. Nikt ci przecież nie pokaże jak faszerują bydło środkami albo pryskają uj wie czym rośliny. To tak samo jak w Polsce. Robią wycieczki to gospodarstw gdzie jest co pokazać a nie do takich gdzie bród smród i ubóstwo. 

A co do zamykających się firm. Jaki problem ma uśmiechnięta koalicja zatrzymać to wszystko ? Władze w TVP przejęli siłowo, sądy i trybunał traktują jak chcą to nie mogą powstrzymać przed zamykaniem się firm ???

Wierzysz w te opowieści jaki to teraz mamy piękny rząd a pisiory to złe. Prawda jest taka że pisiory to urwy i złodzieje ale obecnej uśmiechniętej koalicji to oni mogą buty czyścić i się uczyć jak niszczy się kraj. Rozumiem ludzi którzy mieli dość rządów pisu ale wybrać uśmiechnięta koalicję i mówić że deszcz pada , choć pluje im się w twarz ?? Syndrom sztokholmski to się nazywa. Dopóki okrągły stół będzie cały czas przy władzy to nic się nie zmieni oprócz parti przy korycie 

Trochę racji ma, argentyńska jest wysokiej jakości, kulinarna, ale też przecież cielak nie składa się z samej polędwicy. Dlatego największa sraczka jest we Francji, Irlandii gdzie mogą zagrozić lokalnym producentom tych najlepszych elementów. My handlując halalem tam gdzie wysyłamy może to byśmy przeżyli 

Opublikowano

A czy ten deficyt wziął się po roku władzy? Co uważasz że ktoś te pieniądze od tak sobie wziął?  Te wszystkie tarcze itp musiały w końcu budżet obciążyć. Wpływy i wyplywy były zakładane już wcześniej i to jest robione na kilka lat do przodu takie mniej więcej plany 

13 minut temu, plati napisał(a):

Mozna sie tak licytować w kółko. Przychod też miały zdecydowanie większy niż w 2015. 

Jak dla mnie najlepiej ten rząd określa obecny deficyt finansów publicznych. Zrozumial bym gdyby chociaż jakieś inwestycje strategiczne były realizowane, a to zwykle życie na kredycie 

To ile jest tego deficytu napisz mi 

Opublikowano
29 minut temu, alfa napisał(a):

Ja akurat od znajomych i rodzinnych  przedsiębiorcow wiem jak opawiadaja kiedy po piździe dostali i jak ich obkladali nowymi podatkami jak dzielili firmy bo PiS chciał prawie  wszystko zabrać podatkami po przekroczeniu dochodu. Ja patrzę na wszystko logicznym okiem w rodzinie też u mnie nie brakuje firm.  PiS też mógł zatrzymać te 200 tys firm upadajacych.  a jak tak naprawdę  zatrzymasz upadajace prywatne  firmy? Jak zatrzymać zagraniczna firmę która chce nasz kraj opuścić z powodu kosztów. Tak naprawdę za PiS zrobiliśmy się drogim krajem i w życiu prywatnym i jeśli chodzi o utrzymanie firm. Już tak nie będą do nas obcokrajowcy ciągnąć otwierać firmy bo przestaje się opłacać. Zreszto każdy chyba widzi i może sobie porównać jakie koszty były w 2015 a jakie w 2023. I nie chwalę też Tuska ale tak jak pisałem i jedni i drudzy to k**wy.  Ogólnie wkurza mnie dużo rzeczy w tym państwie. Chwaliłem PiS za zasadę 10h przy wiatrakach, a teraz po obstawiają nas z każdej strony dziadostwem po prawie 300m i będziemy tego słuchac przez 30 lat i zdrowie tracić przez dziadostwo mieszkając na wsi gdzie jedna zalet zawsze był spokój i ładne krajobrazy. Znam ludzi którzy już kupują działki przy parkach itp żeby mieszkać bez tego cholerstwa a te gdzie teraz mieszkają chcą sprzedać. Gminy sprawy załatwiają po cichu plany zagospodarowania robią pod same domy jeszcze wielu ludzi przez to będzie miało problem z budowami samopoczuciem zdrowiem depresja i tak dalej 

Tej nie byłem wtedy Argentyna Boliwia Brazylia ale wołowina tylko Argentyna 

Ale tu nie ma co porównywać roku 2015 do 2023 w Polsce. Wszędzie koszta wzrosły przez inflację. W 2015 roku fendta kupiłeś za 100 tys euro a teraz bez 200 nie podchodź. I to też wina pisu? W Polsce wiadomo w jakimś stopniu przyczynili się do wzrostu kosztów ale to wszystko było ogólnie zaplanowane przez covid czy np przypadkiem statek zablokował cieśninę itd. Stawaliśmy się za bardzo konkurencyjni dla zachodu więc wymyślili sobie oze i podatki od tego. Dlatego jest taka drożyzna. I nie ma co mówić że to wina  TYLKO pisu bo to wszystko podpisywał. Uśmiechnięta koalicja parła w tym kierunku jak tylko mogła . Zachęcając unię do nakładania sankcji na Polskę jak tego nie podpiszą. Mamy sprzedawczyków w sejmie a nie patriotów. I dopóki ludzie będą się żreć między sobą że PiS lepszy a inni że PO lepsze a jeszcze inni ze PSL lepszy to tak to będzie wszystko wyglądać. Wyszli by wszyscy na ulice to by się zaczęli z ludźmi liczyć ale jak widzą że jakieś grupy mają zamiar razem strajkować to dorzucą np parę gorszy nauczycielom lub ogólnie budżetówce i już dana grupa ma strajk w pompce. 

17 minut temu, komizmo napisał(a):

Trochę racji ma, argentyńska jest wysokiej jakości, kulinarna, ale też przecież cielak nie składa się z samej polędwicy. Dlatego największa sraczka jest we Francji, Irlandii gdzie mogą zagrozić lokalnym producentom tych najlepszych elementów. My handlując halalem tam gdzie wysyłamy może to byśmy przeżyli 

Ja uważam że jest to tylko i wyłącznie reklama. W Polsce też można znaleźć wołowinę najwyższej jakości a można też znaleźć padake. 
Tak samo jak z łososiem norweskim który uchodził za rarytas. Jak dziennikarze zaczęli po cichu nagrywać w jakich warunkach go hodują i genetycznie modyfikują że ma po dwie głowy itd to nagle ci dziennikarze dziwnym zbiegiem okoliczności pożegnali się z tym światem. 
Zresztą jak niedawna grupa specjalistów lekarzy którzy mieli udowodnione jak szczepionki na srovid negatywnie wpływają na ludzi i powodują szybsze zgony. Los chciał że samolot się rozbił i tematu już nie ma 

33 minuty temu, alfa napisał(a):

Firmy które nie ucierpiały nie słusznie kasę wzięły to fakt. Jak już mówisz o takich rzeczach to zobacz ile przez jednen rok więcej zusu zapłaciła ta firma 20 osoba zobacz 2015 i 2023. Przy okazji policz ile taki np mlekpol musi zapłacić tego zusu więcej przy tej obsadzie. Przy okazji policz też ile więcej podatku dochodowego zapłaciła firma z rocznym dochodem 1mln czy 2 mln i ile z tego podatku zapłaciłeś ty kupując np części w sklepie rolniczym. 

Wróćmy do pensji minimalnej 1800 brutto i ZUS będzie mały. A to że ludzi nie będzie stać nawet na czynsz to szczegół 

Opublikowano
2 godziny temu, alfa napisał(a):

Mercosur nie popieram ale pisząc zdechlaki od nich to nie masz żadnego pojęcia o tym mięsie bo co jak co ale od argentynskiej  wołowiny nie ma nic lepszego i nasze przy tym to chemia i zdechlaki. Byłem w Argentynie osobiście 4 lata temu i widzialem jak wyglada ta hodowla i próbowałem tych zdechlakow choć wołowiny nie lubię i powiem ci ze jak tamto zdechlaki to na naszą brak mi słów żeby to ująć. Nie chwalmy też tak do końca naszego bo wiemy co jest ze są jeszcze idioci którzy potrafią roundup do suszyć pszenica i dać ja na make o rzepaku nie wspomnę oddawaniu leżaków na uboj krów na antybiotyku wszyscy w tym gównie siedzimy i nie ma co ukrywać jak jest i powtarzam nie mówmy że takie u nas cuda bo to cudów daleka i droga. I jeszcze raz mówię nie popieram mercosur. Ale co tam mercosur jak wezmą UA do uni to odrazu możemy pakować walizki a i za ziemię po 10 tys nie będzie komu dac 

Ta wołowina pewnie tak Ci się spodobała bo rosła na sterydach aż miło.

• Like 1
Opublikowano
42 minuty temu, plati napisał(a):

deficyt finansów publicznych to nadwyżka dla obywateli! jak rząd ma minus to ty masz plus w postaci niższych podatków infrastruktury, dług i tak się roluje

• Haha 1
Opublikowano

Z tymi firmami upadającymi to ściema , w większości to jedno osobowe działalności bez wpływu na rynek . Radzę porozmawiać z ludźmi co kupują mięso wołowe , polskiej wołowiny nie da się jeść .

Opublikowano
2 godziny temu, plati napisał(a):

Ciekawe czy Ci z rodzinki Ci powiedzieli ile hajsu z tarczy covidowej wyciągnęli. Jak już pieniążki biorą to się nie chwalą.

U mnie gosc wziął na 20-osobowa firmę 200k, a firma nie miała ani jednego dnia przestoju

Mój znajomy wziął 200 na firmę z jednym pracownikiem i też nie było przestoju.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, alfa napisał(a):

A czy ten deficyt wziął się po roku władzy? Co uważasz że ktoś te pieniądze od tak sobie wziął?  Te wszystkie tarcze itp musiały w końcu budżet obciążyć. Wpływy i wyplywy były zakładane już wcześniej i to jest robione na kilka lat do przodu takie mniej więcej plany 

To ile jest tego deficytu napisz mi 

Przez 8 lat nie było takiego deficytu mimo lockdownów, wojny, braku kpo. Trzeba się trochę obudzić, a nie iść w fajnopolactwo bo my jesteśmy postępowi, a reszta to ciemniaki. Cała ta postępowość wyszal ale w Niemczech. U nas z tym licho. 

Temat nie o tym, więc nie widzę powodu się dalej rozwijać. Poglądy mamy różne i dobrze. Kto miał rację wyjdzie za kilka lat a może i dłużej 

Edytowane przez plati
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, mate12345 napisał(a):

Mieszkam w okolicach mlekovity, uważam że z 70% osób w promieniu do kilkunastu albo kilkudziesięciu km żyje z  rolnictwa. Nie mówię tu tylko o rolniku, ale pracownicy mleczarni, sklepy z częściami, maszyny, sklepy z paszami. Jak upadnie rolnictwo gdzie ty tyle etatów znajdziesz ? 

Reszta kraju: 70 ludzi żyje z rolnictwa. A tak serio to typowa polska to 1 sklep rolniczy w gminie, 2 weterynarzy. W powiecie ARiMR z 50 pracownikami (???) mechaników dosłownie kilku. Mleczarnia 1 czy 2 na województwo. I 10 rolników na wsi 300 domow. Więc żyją ludzie bez rolnictwa.  Bolesna sprawa ale rolnictwo jest kula u nogi w każdym bogatym państwie. Bo w rolnictwie  zatrudnionych jest 5% ludzi a generuje 1% dochodu krajowego. Ale jak narazie politycy rozumieli że rolnictwo jest najważniejsze że trzeba je utrzymać. Ciekawe czy to się zmienia

9 godzin temu, mate12345 napisał(a):

Edytowane przez kampl
Opublikowano

Nie wiem jaki jest Twój kraj ale napewno nie żyjemy w tym samym. 1% bo tak jest liczone żeby uzasadnić te krzywe lobby na niszczenie polskiego rolnictwa które jest motorem napędowym gospodarki to od rolnictwa wszystko się zaczyna. Rolnictwo i wszystko wokół niego to bardzo znaczna część Polskiej gospodarki to miliony miejsc pracy, to setki milirdów zł w obrocie to BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE DLA KAZDEGO Z NAS!!!

• Like 14
Opublikowano

Zgodnie z danymi Eurostat udział rolnictwa w PKB Polski stanowi 2,4 proc., a udział w zatrudnieniu 8,8 proc.” 

Tak jest w całej Europie. 3 osoby pracujące w rolnictwie produkuje towary o wartości mniejszej niż 1 pracująca w usługach czy przemyśle. Dziwne że nie rozumiecie tego co napisałem. Ten tekst powyżej jakiś emocjonalny ale nie na miejscu. Jesteście rolnicy więc was to kupuje.  Ja przedstawilem jak to wygląda w oczach ekonomisty czy polityka. Po co im tyłu rolników jakby poszli na etat to kraj by na tym zyskał. I jak mamy miliony miejsc pracy dzięki rolnictwu? Wliczamy w to pracowników supermarketów czy co?

Według danych ostatecznych na koniec 2021 r. liczba pracujących w gospodarce narodowej[1] wynosiła 15,0 mln osób 15*8.8%=?