Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Świnie tanie od lat a chlewnie się budują cały czas , krowy też część z Was będzie doić chociaż będzie taniej 

W promieniu 30km to ciezko o stara chlewnie a co dopiero o wybudowanie nowej w moim regionie 

Opublikowano

Mimo, że jak prawdziwy Polak nie należę do ludzi tryskających optymizmem i nie chcę siać defetyzmu to jednak streszczę ostatnią rozmowę z kierowcą który przyjechał po mleko. Starszy człowiek zadowolony że jest mleko bo jest robota. Ja mu na to ale co z tego jak cena w dół a on, że po nowym roku będzie gorzej. Ma info od znajomego co to wozi z Reichu mleko po 1,3 zł z transportem. Po chwili dodał, że to Tusk załatwił bo nie chcieliśmy jako rolnicy ugiąć się przed Zielonym Ładem. Wyczułem prawicowe poglądy i już nie szedłem w dalszą polemikę bo to różnie mogłoby się skończyć 😁

Co do tych chlewni i kurników co to kilka stron temu była dyskusja, że ktoś tam chce budować. Wspomniałem gdzie mieszkam i że u nas tego więcej niż grzybów w lesie i że nie można nowych bo plan zagospodarowania. Jak nie można to budują 30km dalej w drugim powiecie a lokalna betoniarnia co dzień wozi tam 600m3 betonu. I zadanie na maturę, skoro jedna betoniarka zabiera 9m3 oblicz ile dziennie wyjeżdża takich aut przy założeniu że wszystkie są sprawne technicznie i żadna nie zgubi zabudowy z ładunkiem na rondzie w Olsztynie 😉

Ciągle twierdzę że rozwój jest spoko ale my w dużej mierze sami sobie to robimy, niezależnie od rodzaju produkcji sami siebie pomalutku gotujemy i za chwilę krótszą lub dłuższą nie zauważymy jak zacznie kipieć. 

Opublikowano

Kierowcy to sobie mogą gadać bo g wiedzą. Kierownik skupu nic nie wie a co dopiero kierowca. Mała mleczarnia zawsze prezes bedzie gadal ze w dol bo jemu sie to opłaci zeby rypac rolnikow wtedy. Oni reagują na wieści wśród ludzi i tv a nie rynku

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Grinch1 napisał(a):

Co do tych chlewni i kurników co to kilka stron temu była dyskusja, że ktoś tam chce budować. Wspomniałem gdzie mieszkam i że u nas tego więcej niż grzybów w lesie i że nie można nowych bo plan zagospodarowania. Jak nie można to budują 30km dalej w drugim powiecie a lokalna betoniarnia co dzień wozi tam 600m3 betonu. I zadanie na maturę, skoro jedna betoniarka zabiera 9m3 oblicz ile dziennie wyjeżdża takich aut przy założeniu że wszystkie są sprawne technicznie i żadna nie zgubi zabudowy z ładunkiem na rondzie w Olsztynie 😉

za bardzo się nie znam ale coraz więcej ludzie kupują kurczak zagrodowy czy tego typu a to chyba wymaga lepszych warunków i mniejszego zagęszczenia więc potrzeba więcej kurników ? 

Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał(a):

Kierowcy to sobie mogą gadać bo g wiedzą. Kierownik skupu nic nie wie a co dopiero kierowca. Mała mleczarnia zawsze prezes bedzie gadal ze w dol bo jemu sie to opłaci zeby rypac rolnikow wtedy. Oni reagują na wieści wśród ludzi i tv a nie rynku

Kierownik skupu doskonale wie jaka cena będzie za miesiąc a tylko głupa pali, człowieku czy mała czy duża mleczarnia ma takich analityków, że na daną chwile wiedzą jaka będzie cena za 3 miesiące z dokładnością do 5 groszy może 

• Haha 2
Opublikowano

Analitycy gówno wiedzą sieją tylko zamęt w branży. Jeszcze w wakacje każdy przewidywał że do końca roku stabilnie z ceną a tu moment i już nagle towaru opór i problem ze zbytem

• Like 6
  • Thanks 1
Opublikowano

A ma szklana kule ten analityk czy jak? 

Analitycy dużego banku w polsce mowili w sierpniu o wzrostach cen mleka w 4 kwartale. Jak jest widzicie.

Problem jest nawet taki i to wskazała usda w swoim ostatnim raporcie że nikt nie zawiera kontraktow na wiecej niz 3 mce liczac dalej na spadki. 

Przy okazji w takim raporcie tygodniowym taki farmer w stanach wie ile jest produkcji i sprzedazy w kraju, na export, jakie sa ceny mleka w skupie w 3 klasach bo oni tak maja, jakie sa ceny i tendencje w cenach hurtowych i cenach detalicznych z 22 tys. sklepow. Tam ktoś dba o przejrzystość danych dostepnych dla wszystkich chętnych. 

Co do mleka to nawet 45 groszy za chude mleko i do tego smietana w okresie okołoświątecznym w cenie 50% mniejszej niz bylo to jeszcze w czerwcu/lipcu. 

Opublikowano
19 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Świnie tanie od lat a chlewnie się budują cały czas , krowy też część z Was będzie doić chociaż będzie taniej 

Chlewnię budują tylko na kontrakty, żaden indywidualny nie buduje chlewni, większość stopniowo zwija biznes, kolega zlikwidował latem 2,5tys sztuk bo miał dość roboty za darmo

15 godzin temu, Michał18 napisał(a):

Niestety chyba pani Bezduszna ma rację. Wątpię,że w tym roku będą premię czy jakieś podwyżki. Raczej trend obniżek się zapowiada.

Myślę że będzie premia w wielu mleczarniach ale najpierw dadzą obniżkę na grudzień a później premię żeby w styczniu dalej cenę obniżać

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Grinch1 napisał(a):

Ciągle twierdzę że rozwój jest spoko ale my w dużej mierze sami sobie to robimy, niezależnie od rodzaju produkcji sami siebie pomalutku gotujemy i za chwilę krótszą lub dłuższą nie zauważymy jak zacznie kipieć. 

Ok, nadprodukcja, ale mamy zostawić ziemię bez uprawy czy coś? Jak będzie mniej mlecznych czy świń to będzie więcej zboża, bo coś z tą ziemią trzeba robić, no chyba że nic nie robić żeby tylko nadprodukcji nie robić, wtedy nam nadprodukcję przywiozą zza granicy i będzie tak samo.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Rrolniik napisał(a):

Chlewnię budują tylko na kontrakty, żaden indywidualny nie buduje chlewni, większość stopniowo zwija biznes, kolega zlikwidował latem 2,5tys sztuk bo miał dość roboty za darmo

Tak samo będzie z kurnikami, wątpię że ci którzy teraz w to wejdą zdążą jeszcze zarobić

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Marcin133 napisał(a):

Analitycy gówno wiedzą sieją tylko zamęt w branży. Jeszcze w wakacje każdy przewidywał że do końca roku stabilnie z ceną a tu moment i już nagle towaru opór i problem ze zbytem

Analitycy i forumowi napinacze eksperci w każdej dziedzinie :d pewnie wszyscy czytali tutaj albo w cenach bydlach jak pryszczyca miala nas zjeść jak wybory przegra ten który przegrał  :d

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, KoneserOporu napisał(a):

Ok, nadprodukcja, ale mamy zostawić ziemię bez uprawy czy coś? 

Chodzi zawsze o to samo. O równowagę której dziś brak. U mnie bynajmniej świń już nie ma prócz ferm na tucz kontraktowy głównie dla Chińczyków patrz Animex i pochodne, krów z roku na rok mniej ale ziemia nie leży odłogiem. Zbóż na polach nie ma ale kukurydzy jest lekko licząc jeszcze  jakieś 30% i to w miejscach gdzie do niedawna były łąki bo to podmokle torfowe tereny. Juz jest problem ze zbożem. Mnie akurat ten nie dotyczy bo to co mam idzie na potrzeby paszowe moich krów. Gdyby tak było u większej liczby gospodarzy to możnaby minimalizować te niskie ceny. Ludzie zlikwidują za chwilę zwierzęta, już są takie rejony w kraju gdzie nie zobaczysz ani świni ani krowy ale ziemia dalej jest uprawiana. No ale każdy chce tylko wiecej i więcej....