Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

żartowniś z Ciebie albo dawno nić nie budowałeś 

W tym roku część silosu, w tamtym zamiana dachu na garazu. Cały czas się coś tam robi. 
Może jakbym wziął majstra na fakturę to i 1000 zł było by mało na dniówkę 

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, MariuszDe napisał(a):

Właśnie sprawdziłem jak u mnie było i tak średnie ceny brutto/ryczałt  za rok 2016- 0.97. za 2017- 1.23. za 2018-1.15. za 2019-1.18. za 2020- 1.15. za 2021-1.48. za 2022- 2.32. za 2023-1.93. za 2024- 2.0. także słabe ceny to nie taka ,,prehistoria,

Widzę, że ładnie Cię dymali na cenie mleka.

Proszę bardzo. Grudzień 2007 1.8zl przy niezbyt dobrych parametrach.

Mam dużo faktur z tamtych lat. Często było 1.4-1.6

Przy cenie poniżej dwóch złoty  netto to robimy obecnie za Murzynów. 

2.5 to zdrowa cena.

IMG_20251031_104821.jpg

Edytowane przez Nintendo
  • Like 2
Opublikowano
20 godzin temu, Nintendo napisał(a):

Zobacz ile się teraz wszędzie zarabia. Są zupełnie inne czasy. Pamiętam jak pielęgniarki zarabiały 1500zl, teraz wyciągają po 10k a nawet więcej, nie żebym miał coś do pielęgniarek. To tylko przykład. Wszędzie zarobki poszly wielokrotnie w górę a tu się wszystko cofa i będziesz zadowolony jak nawóz będzie trochę tańszy? Spoko, ja nie będę zadowolony. To już nie te same czasy.

Mam jakieś stare faktury to 1.8 zdarzało się nawet w okolicy 2008roku jak dobrze pamiętam.

Jaka była wtedy średnia krajowa a jaka obecnie?

Zgadzam się z tobą , w 2006 roku majster budował oborę to dniówka na budowie była 50 zł , teraz to na godzinę tyle trzeba dać ,a mleko było wtedy jakieś 1,2-1,3 zł 

W dniu 30.10.2025 o 06:50, dantur96 napisał(a):

Tylko że teraz cena mleko spadnie a maszyny zostaną w tej samej cenie albo i w górę jeszcze pójdą tak sama budowa nikt już taniej nie będzie robił 

Budowy już doszły za oborę do 2300 zł za metr netto plus sprzęt do doju i zbiornik , maszyny ciągnik 150 km 500 tyś netto gdzie w 2011 roku kosztował 270 netto 

6 minut temu, DanielFarmer napisał(a):

Zarzad OSM w Piatnicy informuje, ze doplata rynkowa za miesiac listopad 2025 wynosi 1 zl do litra mleka.

I co Panie Alfa?

To ile Ci wyjdzie teraz ? 

• Like 1
Opublikowano

Ciągniki tyle kosztują, ale i tak ludzie zapłacą 

Wystarczy dać program, i ogłosić przyjmowanie wniosków 

Ostatnia ochrona środowiska doszła do 18tys za napisanie wniosku, za nawozy nie mieli czym zapłacić, ale wniosek trzeba było złożyć 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Kierownik napisał(a):

O co w tym chodzi ze wszystkie mleczarnie w dół a Piątnica jeszcze ma z czego dac premie

Polityka dzielenia się zyskiem z rolnikiem

Opublikowano
9 minut temu, Pietuś napisał(a):

Polityka dzielenia się zyskiem z rolnikiem

Weź co ty w ogóle gadasz jak nie ma w kasie kasy to skąd ci da mlekpol czy ktoś inny jak teraz wyjdzie z 80 gr różnicy to przy skupie mlekpolu to jest 130mln różnicy miesięcznie . Uważasz że prezes sobie te 130 mln za miesiąc wziął ?

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, alfa napisał(a):

Weź co ty w ogóle gadasz jak nie ma w kasie kasy to skąd ci da mlekpol czy ktoś inny jak teraz wyjdzie z 80 gr różnicy to przy skupie mlekpolu to jest 130mln różnicy miesięcznie . Uważasz że prezes sobie te 130 mln za miesiąc wziął ?

A z skąd ta premia przecież nie z banku porzyczona