Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

100 ha to już i dopłat można pociągnąć , 

Przy niskich cenach płodów to sprzedać w dobrej cenie a resztę puścić w dzierżawę.

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
13 minut temu, Nintendo napisał(a):

puścić w dzierżawę.

u mnie pow Wołomiński na polach są sarny , Jeleni brak 🤣 , a poważnie to możę w pojedynczych wioskach jest ruch w dzierżawie ale na wiekszosci terenu mojego to nawet ,, za darmo '' mało kto zechce  , darmo znaczy że dopłaty bierze własciciel 

Opublikowano
11 godzin temu, ChiquitaB napisał(a):

Mam znajomą co w banku pracuje i przychodza rolnicy co maja 20-30ha jakies tam zobowiązania, sieją tylko zboze i jest płacz bo nie dają rady w tym roku a gdzie tu za to przeżyć przez 12 msc? 

A u mnie właśnie tacy w tym roku szaleją z rekordami za dzierżawy i ceny ziemi. Trzodziarze odpuszczają bo się nie kalkuluje,krowiarze odpuszczają a ci walą ceny z kosmosu. Teraz jeżdżą proszą by ktoś kukurydzę mokrą kupił w rękawy bo na koszta nie zostanie ale po żniwach jak szaleni w pęd za dzierżawami i 2200-2500 na dzień dobry nie ważne jaka ziemia i gdzie ważne oby hektarów więcej

Mam znajomą co w banku pracuje i przychodza rolnicy co maja 20-30ha jakies tam zobowiązania, sieją tylko zboze i jest płacz bo nie dają rady w tym roku a gdzie tu za to przeżyć przez 12 msc? 

A u mnie właśnie tacy w tym roku szaleją z rekordami za dzierżawy i ceny ziemi. Trzodziarze odpuszczają bo się nie kalkuluje,krowiarze odpuszczają a ci walą ceny z kosmosu. Teraz jeżdżą proszą by ktoś kukurydzę mokrą kupił w rękawy bo na koszta nie zostanie ale po żniwach jak szaleni w pęd za dzierżawami i 2200-2500 na dzień dobry nie ważne jaka ziemia i gdzie ważne oby hektarów więcej

Opublikowano

Ceny produktów mleczarskich zaliczają dalszy zjazd w dół. Sery słabych brendów cena jest tragiczna i oscyluje w cenie 3000euro i brak chętnych do zakupu. Policzyć że potrzeba 10l mleka na kilogram sera czyli nie ma oplacalności.

Opublikowano
1 godzinę temu, czareczek85 napisał(a):

Ceny produktów mleczarskich zaliczają dalszy zjazd w dół. Sery słabych brendów cena jest tragiczna i oscyluje w cenie 3000euro i brak chętnych do zakupu. Policzyć że potrzeba 10l mleka na kilogram sera czyli nie ma oplacalności.

Czyli z produkcji sera po tej cenie dla dostawcy za litr mleka można zapłacić 1.3zl max. 

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Toś odkrył Amerykę 🤦 dużo mleczarni już dawno dawno po 30 lat tak działa...

to o likwidacji małych ..  Itu  jest problem bo nie ma różnorodnośći mleka przez co te sery są coraz gorsze , 

Opublikowano
1 minutę temu, timasz napisał(a):

Jaki to region kraju ?

Północny wschód Mazury podlasie

A montaż robota prawdopodobnie lipiec najszybszy termin to już znam 3 co wzięli gea bo szybciej dużo będzie 

• Confused 1
Opublikowano
44 minuty temu, jarecki napisał(a):

to o likwidacji małych ..  Itu  jest problem bo nie ma różnorodnośći mleka przez co te sery są coraz gorsze , 

Pisałem o tym juz dawno . Jak znajdzie się jakiś podmiot który będzie dbał o jakość dostarczanego mleka i będzie to mleko od krów z pastwisk to będzie robił na tym dobra kasę. Jak zadbają o produkty. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

jest kilkanascie % konsumentów dać drożej za dobry produkt , kilka lat temu był sierpc i ryki ze swoimi serami teraz to zwykła masówka bez smaku , sera twardego do tarki obecnie nie ma co mozna zjesć , 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano

nie maraudny ,  kiedyś jeden z lepszych serów królewski z sierpca teraz ma w składzie barwnik ,to czym ta mleczarnia ma konkurować na rynku europejskim ? Piątnica , każdy chwalił ich smietane teraz to zwykła masa z zagęstnikiem itd mlekowita nie ma nic , mlekpol ma serki dobre rolmlecz , Ogólnie tak duży kraj rolniczy jak Polska ma mało marek rozpoznawalnych nawet na własnym podwórku 

• Thanks 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez DanielFarmer
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny i parametry w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2024 będzie dla nas lepszy czy gorszy?

Czas zacząć narzekania w nowym temacie 🙂
  • Dodaj nową pozycję...
v