Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bierzecie te pożyczki co proponują z ARiMR w ogóle ktoś czytał zagłębiał się w temat bo jeżeli dobrze rozumiem to jest tylko dla tych co są zadłużeni na spłatę zobowiązań a jak ktoś nie jest to jemu się nie należy i to jest z pomocy de minimis i po przekroczeniu puli warunki pożyczki rynkowe 

Opublikowano

@karol091193W tym problem , że jak coś nie tak zrobią to ten co robi mówi idź do szefa , szef mówi że jest wynajęty przez podwykonawcę idź do podwykonawcy , podwykonawca mówi że idź do multi bo z nimi się godziłeś , multi mówi idź do tego co to źle zrobił i koło się zamyka .

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, Alpacino napisał(a):

Bierzecie te pożyczki co proponują z ARiMR w ogóle ktoś czytał zagłębiał się w temat bo jeżeli dobrze rozumiem to jest tylko dla tych co są zadłużeni na spłatę zobowiązań a jak ktoś nie jest to jemu się nie należy i to jest z pomocy de minimis i po przekroczeniu puli warunki pożyczki rynkowe 

Mówisz o tych 1 % przez 2 lata ?

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Akardin napisał(a):

Mówisz o tych 1 % przez 2 lata ?

Nie teraz wjechała pożyczka na 15 lat na 2 % i wnioski składa się do ARiMR 

Teraz, Alpacino napisał(a):

https://www.topagrar.pl/finanse/tanie-pozyczki-dla-rolnikow-ruszyly-jakie-warunki-proponuje-arimr-2539842

Opublikowano
3 godziny temu, robert1226 napisał(a):

To jednak wirują i w Piątnicy .

A z przerzutowego iim wychodzą , sam widzisz że albo bzdury piszesz , albo ciebie ktoś w jajo robi .

Nie wiem czy uwierzysz ale cena przerzutu w piątnicy zależy od jakości mleka także tego

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Supersebusiek napisał(a):

@karol091193W tym problem , że jak coś nie tak zrobią to ten co robi mówi idź do szefa , szef mówi że jest wynajęty przez podwykonawcę idź do podwykonawcy , podwykonawca mówi że idź do multi bo z nimi się godziłeś , multi mówi idź do tego co to źle zrobił i koło się zamyka .

Dokładnie. Dochodzi jeszcze kwestia że oni kasę wezmą a podwykonawcy potem się bujają po sądach o zapłatę. kapitał spółki to skromne 100tys i jakaś drobizna siedziba jakieś wynajęte biuro w Warszawie robi się milionowe długi po czasie spółka ogłasza upadłość i szukaj wiatru w polu. 

Edytowane przez MKrajes
Opublikowano
7 godzin temu, pawlak2507 napisał(a):

Nie wiem czy uwierzysz ale cena przerzutu w piątnicy zależy od jakości mleka także tego

Dodaj że tyko z małą ilością zakładów współpracują... a dlaczego to trzeba się domyślić 🤭

Opublikowano
7 godzin temu, pawlak2507 napisał(a):

Nie wiem ile w tym prawdy ale instruktor mówił że Piątnica chce mleka do 20 tys. bakterii i do 200 tys somatyki bo wtedy serki wiejskie najlepiej wychodzą i takie Grajewo i stara się wysyłać bo dobra kasa z tego jest. Wracając do meritum

Mlekpol za wrzesień ilość 15-25 tys l bi. 3,46 tł. 4.41 cena 2,6086zł/l brutto ryczałt z tego 2 gr na udział. 

• Like 1
Opublikowano

a to nie ma specjalnego konta bankowego na który wpłacacie pieniadze firmie ?  jak bierzecie porzyczkę na budowe obory to nie wypłaca bank etapami tzn . po zakonczeniu etapu przelew ? chodzi mi np. o konto powiernicze 

Opublikowano
10 godzin temu, Alpacino napisał(a):

https://www.topagrar.pl/finanse/tanie-pozyczki-dla-rolnikow-ruszyly-jakie-warunki-proponuje-arimr-2539842

To może być gwóźdź do trumny dla niektórych 

Opublikowano

Te 2 % jest tylko udzielamy do kwoty szkód jakie ci wyliczyli z szuowego wymarzniec itp. Co nie zmienia faktu ze jak ktoś ma kredyt na 8 czy wiecej procent a suma mu odpowiada to fajnie mozna oszczędności w odsetkach wyciągnąć. Ja teraz podmieniłem sobie tak z tym za zboza kredytem. Z 9% Na 5 lat co miałem dostalem na 4lata ale 2 pierwsze lata 0% a później zależy co bedzie idealnie oszczednosc w odsetkach spora 

Opublikowano
38 minut temu, alfa napisał(a):

To może być gwóźdź do trumny dla niektórych 

Dlaczego ja tam nie bardzo rozumiem warunki tego bo coś tam jest wspomniane w tej pożyczce na 15 lat  o innych zobowiązaniach. W sumie tutaj pożyczka od ARiMR na 15 lat tam kredyt niby na 1 % ale tylko przez 2 lata Maks na 4 weźmiesz i już musisz oddawać kapitał zanim go weźmiesz 😁 dziwne to wszystko 

Opublikowano

Mam znajomą co w banku pracuje i przychodza rolnicy co maja 20-30ha jakies tam zobowiązania, sieją tylko zboze i jest płacz bo nie dają rady w tym roku a gdzie tu za to przeżyć przez 12 msc? 

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

Takich gosp w Polsce jest od groma a nie mówiąc o mniejszych 

Ich kres nadchodzi nieuniknione to jest . 20 ha na zbożu to nie fach żeby z tego żyć niestety ale taka jest prawda 

Opublikowano
2 minuty temu, alfa napisał(a):

Ich kres nadchodzi nieuniknione to jest . 20 ha na zbożu to nie fach żeby z tego żyć niestety ale taka jest prawda 

jaki kres? dwuzawodowcy lepiej żyją niż niektórzy hodowcy 

• Like 3
Opublikowano
Godzinę temu, ChiquitaB napisał(a):

Mam znajomą co w banku pracuje i przychodza rolnicy co maja 20-30ha jakies tam zobowiązania, sieją tylko zboze i jest płacz bo nie dają rady w tym roku a gdzie tu za to przeżyć przez 12 msc? 

Do niedawna mówiło się że jedna krowa da dochodu co 3ha w tym roku to może być I 5...

Opublikowano
46 minut temu, jarecki napisał(a):

to trzeba wziąść się do roboty , albo jakaś hodowla zwierzą albo etat a nawet troche warzyw lub owoców i sprzedaż na targowisku 

Chłopie bo gdzie śmierdzieć gnojem albo babrać się w błocie przy warzywach  najlepiej zboże po 150 a kuku po 100 i można gospodarzyć. Do sedna było do przewidzenia że sielanka się skończy 

7 minut temu, slawek74 napisał(a):

Do niedawna mówiło się że jedna krowa da dochodu co 3ha w tym roku to może być I 5...

Może nawet i wiecej

• Like 2
Opublikowano

100ha samego zboża to też już nie jest za dużo by tylko z tego żyć no chyba że na bardzo dobrej ziemi ale przy dobrym sprzęcie można to ogarnąć w moment i etat bądź inna forma zarobku będzie nieunikniona