Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tą mlekutą to plota tam do ostatniej godziny przed puszczeniem smsa nikt nie zna wyroku Pana D. Choć sam może puszczać takie ploty żeby się chłopy oswoili z myślą 

• Like 2
Opublikowano
W dniu 12.10.2025 o 14:09, chuck00 napisał(a):

Jeśli ma się czas można robić, ja policzyłem u siebie to cenowo wychodzi prawie tak samo lub na korzyść gotowej. Mam na myśli 22-24% białka i 7-7,2MJ. Tylko trzeba zwracać uwagę z czego jest zrobiona, bo skład między producentami mocno odbiega. Tak wiem, swoja jest naj, ale ja już nie mam na to czasu.

Na kalkulatorze wszystko ładnie wygląda, na papierze również ale do później litry weryfikują jak jest. Swoja pasza przy kupowaniu wszystkich komponentów plus srutowanie mobilną wychodzi o 1/3 taniej. Ale ponadto uwzględniając parametry paszy kupnej do swojej, z kupnej wychodzi mniej mleka a dodam, że była badana i parametry są takie w rzeczywistości jak na etykiecie. Dlaczego tak jest, nie wiem ale podejrzewam, że po prostu w kupnej surowce są o gorszej strawności. Wydajność ze stada bliżej 14 niż 13 tys 

Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

To teraz nie można sprzedać spółce ZOO? A później będzie można ? 

A kto napisał, że nie można?

To była dygresja do tych co płaczą, że po 30 latach brania hajsu, a później zostaną z wiatrakiem czy tam panelami. To założysz sobie spółkę zoo sprzedaż działkę z wiatrak do spółki i niech sp. Zoo z kapitałem 5 tys.go utylizuje.

Opublikowano
8 godzin temu, alfa napisał(a):

U znajomego 100 km dalej ma umowę na 60 tys wiatrak stoi . I na koniec roku wyliczają ile czasu stał a ile chodził i pomniejszają o to te pieniądze a jeszcze lepsze jest to że jak śniegu najebalo to kazali mu odśnieżać ta drogę bo w umowie jest zapisane że ma zapewnić dojazd na plac budowy i do już funkcjonującego na pracę eksploatacyjne .  Innemu prawnik z mojej rodziny to czytał umowę to stwierdził że to jest umowa jednostronna w żaden sposób partnerska . I jak chcieli dodać zapis że płatność będzie przez cały okres umowy nawet jeśli farma przestanie pracować i będzie stala , że on udostępnia teren do prac eksploatacyjnych a oni sami dbają o dojazd , że umowa nie ulegnie zmianie przy odsprzedaży dla inwestora końcowego , że ich obowiązkiem będzie naprawa melioracji jeśli będzie osiadala kilka lat i jeśli w tych miejscach nie będzie rosło albo wymoknie wyrównają straty , chciał też wykreślenia punktu że dostanie karę umowna o której nic nie wiadomo jeśli inwestycja z jego powodu nie dojdzie do skutku a tu może się okazać że grunt coś nie teges i moga to różnie zinterpretować. Musiałbym bym przeczytać to jeszcze raz bo naprawdę mądrze to wygląda . Przedstawiciel powiedział że nie ma problemu podpisza w firmie i przywiezie jemu do podpisania i tyle był widziany . Umowa poszła do sąsiada obok na wąska działkę i do niego przyjechali ze śmigłem to powiedział im 50 tys za śmigło i 200 zł za metr kabla przez jego działkę przez cały okres umowy nie to wypad i mają problem teraz cwaniaki 

Nie prawda z tymi drogami , bo drogi dojazdowe do wiatraków po prywatnych  działkach też mają w dzierżawie i płacą za to i to lepiej jak za sam wiatrak ,  i w dodatku na te drogi jest zakaz wjazdu nawet jak właściciel działki na nią wjedzie to się rzucają zaraz przepisami i policją straszą .

12 minut temu, makowiaczek napisał(a):

A kto napisał, że nie można?

To była dygresja do tych co płaczą, że po 30 latach brania hajsu, a później zostaną z wiatrakiem czy tam panelami. To założysz sobie spółkę zoo sprzedaż działkę z wiatrak do spółki i niech sp. Zoo z kapitałem 5 tys.go utylizuje.

Sprzedać można tylko kto to kupi.

Opublikowano (edytowane)

Wróżbita alfik widzę w formie 🙈

u nas takie obiekty stawiają, a alfikowi się nie opłaca, zwymyśla ludzi, ze bez pojęcia.

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1262116472598064&id=100063991690310

Tak samo jak zwymyślał ludzi, którzy pokupili fendty bo jemu na dofinansowanie nie przeszedł, ziemia po 200, dzierżawy 4k...

Jeśli te wróżby się sprawdzą tak jak saletra i mleko od lutego to będzie dobrze 😉

Chłopie żyj jak uwazasz, co Cię boli kto ile płaci i co kupuje i kiedy spłaci.Najwyżej  spod komornika odkupisz za ułamek jak już padną.... 

Teraz wiatraki będzie utylizował 🙈

Jakoś dziwne zbiegi okoliczności powstają, fendta chciał kupować, ziemię, pewnie i z wiatrakami to samo bo poszli do sąsiadów... Przecież zamiary były, ale 120 tys było Ci mało, czyż nie?

Edytowane przez pedro2
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, grzesiu napisał(a):

Z tą mlekutą to plota tam do ostatniej godziny przed puszczeniem smsa nikt nie zna wyroku Pana D. Choć sam może puszczać takie ploty żeby się chłopy oswoili z myślą 

Będzie -5 info od radnego

Opublikowano

@pedro2Nie nie . Zwalczyliśmy je w gminie jedne już mamy tylko nie duże przy tych co mają być teraz  . U was na przytulach też różnie może być bo to inwestycja powiązana a Radziłów Wąsosz i Szczuczyn się sadzi ostro ludzie a to do Ełku ma iść podłączenie także nie po nosie im . Poza tym druga firma tam się wpakowała i pisze umowy z innymi ludźmi bo z tamtymi nie może . 

Opublikowano
6 godzin temu, kocmen24 napisał(a):

Będzie -5 info od radnego

To nie jest wiarygodne źródło.  W tym podmiocie w tej chwili mówić o cenie na listopad to wróżenie z fusów. Tak jak pisze może być rada a rada i tak zostanie zaskoczona SMSesm ostatniego dnia miesiąca. Już nie raz ludzie się śmieli ze D to potrafi nawet radę zaskoczyć. 

Opublikowano
7 godzin temu, pedro2 napisał(a):

u nas takie obiekty stawiają, a alfikowi się nie opłaca, zwymyśla ludzi, ze bez pojęcia.

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1262116472598064&id=100063991690310

Tak samo jak zwymyślał ludzi, którzy pokupili fendty bo jemu na dofinansowanie nie przeszedł, ziemia po 200, dzierżawy 4k...

Jeśli te wróżby się sprawdzą tak jak saletra i mleko od lutego to będzie dobrze 😉

Chłopie żyj jak uwazasz, co Cię boli kto ile płaci i co kupuje i kiedy spłaci.Najwyżej  spod komornika odkupisz za ułamek jak już padną.... 

Jakoś dziwne zbiegi okoliczności powstają, fendta chciał kupować, ziemię, pewnie i z wiatrakami to samo bo poszli do sąsiadów... Przecież zamiary były, ale 120 tys było Ci mało, czyż nie?

Piękna się stawia koło Ciebie nie daleko z karuzela na 50 sztuk na 280 legowisk+200 obecnych

• Like 1
Opublikowano
49 minut temu, grzesiu napisał(a):

To nie jest wiarygodne źródło.  W tym podmiocie w tej chwili mówić o cenie na listopad to wróżenie z fusów. Tak jak pisze może być rada a rada i tak zostanie zaskoczona SMSesm ostatniego dnia miesiąca. Już nie raz ludzie się śmieli ze D to potrafi nawet radę zaskoczyć. 

To po co siać zamęt i pisać o 30gr

Opublikowano
8 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Ty bezpośrednio z tej wsi?

Opublikowano
20 minut temu, damianek2019 napisał(a):

Kierowca w mlekowicie mówił że do końca roku poniżej 2 zł. 

Kierowca te ceny ustala?? Niech się zajmie swoją robotą a nie innych pieniądze liczy. Jak tak patrzę to jednak ludzie chcą tych obniżek bo od 3 miesięcy tylko słuchać już obniżą już obniżą 

• Like 1
  • Thanks 1