Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, alfa napisał(a):

Narazie to z Biebrza jest wszystko ok . Spuścić wody to z nikąd nie mogą bo Biebrza do Narwi Narew do Wisły.  A że na polu wody jest to nie ma co się dziwić jak niedaleko mnie na Biebrzy spadło 70 litry w godzinę.  Chłopy ostatnie dwa lata kosili wszędzie bele przewożąc na skróty rowy pozarywali nie ma teraz gdzie ta woda pójść . Rzeka tego jakby nawet chcieli nie nawodnia bo by musieli podnieść poziom Biebrzy o minimum metr 

A to prawda.... Bo chciwość taka że każdy skrawek skosić i zabrać ....

Opublikowano
13 godzin temu, Akardin napisał(a):

Muszą zalać te całe tereny żeby produkcja spadła takie wytyczne z UE . 

Słyszał ktoś coś o wycieczce rady z mlekovity ? Czy cicho 🤣 

A co za wycieczka? Cena dno, pracownicy podobno też premie mają urwaną, za to zarząd się bawi. 

• Haha 1
Opublikowano
13 godzin temu, Dream1990 napisał(a):

Wspomnicie moje słowa tyle powiem. Tłuszcz z 0,32 spadł w ciągu dosłownie tygodnia do 0,25 za jednostkę czyli -22 %

W której mleczarni?

Opublikowano

Czytaj ze zrozumieniem!!! Tu najwiekszy problem jest ze zrozumieniem a później to płacz i lament że za mleko nie zapłacili, że mleczarnia upada no ale przecież "my nic nie wiedzieli". 

• Like 1
Opublikowano

A gdzie były podwyżki do tej pory jak szło wszystko w gór ? 
Dla pracowników podwyżki , premie, wczasy pod grosza zwiększone, wycieczki zagraniczne. Na to kasa się znalazła. Wiesz w jakiej mleczarni a cena na tym samym poziomie dla rolnika. Gdy giełdy szły w górę. Więc teraz od tak ma być zaraz obniżka bo giełda poszła w dół ? Żadnych kontraktów nie ma i żyją tam sobie z dnia na dzień ? Zaczyna się robi jak na stacjach paliw. Baryłka podrożeje. Jeszcze jest w ziemi nie wydobyta , a co mowa o przerobieniu jej a na stacji już cena w górę. Jak baryłka tanieje to na stacji mają ,,zapasy” i cena za tydzień może spadnie. 
Tak samo widzę próbuje nam się wmówić że ma być w mleczarstwie. Giełdy w górę ale cena bez zmian bo kontrakty, dopiero będą nowe podpisywać itd. Giełda w dół to już każą się eksperci szykować od przyszłego miesiąca na obniżki. Jakby tak z obniżkami cen mleka szły też obniżki pensji to nie jeden by się zastanawil nad tym co robi. 

• Like 8
  • Haha 1
Opublikowano

No to po co to skupować, lepiej w blokach kupić smakowite masło i serek od wuja Sama, pokroić i do Biedronki. Pewnie lider zaraz nam da przykład przedsiębiorczości jak to już dawniej bywało.

• Like 2
Opublikowano
47 minut temu, grzesiu napisał(a):

To się zastanów czy byłoby komu przerabiać te twoje drogocenne mleko. Koszt surowca to w spółdzielniach 70% wszystkich kosztów widzisz parytet? 

A w młynach ile procent to koszt zakupu zboża? To normalne i logiczne. Dla Ciebie najlepiej jakby 70% kosztów to byłby transport. Jakoś z mleczarni się nie zwalniają a dostawców ubywa.

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano
57 minut temu, grzesiu napisał(a):

To się zastanów czy byłoby komu przerabiać te twoje drogocenne mleko. Koszt surowca to w spółdzielniach 70% wszystkich kosztów widzisz parytet? 

A to ktoś ich zmusza ? Jak dostawców dobierać to z miło chęcią. Inwestować setki mln bez problemu. 
Uswiadom sobie ze jak nie będzie mleka to nie będzie mleczarni i ciebie jako przewoźnika. Ty jesteś od wykonania roboty. I na twoje miejsce jest kolejka chętnych którzy chętnie by też pojeździli sobie mleczarka. 
Na produkcję mleka już nie ma tak bardzo chętnych. 
Ty kończysz trasę i idziesz sobie odpocząć a rolnik musi być cały czas w gotowości. 
Teraz wiesz skąd te drogocenne mleko ? 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
13 godzin temu, komizmo napisał(a):

No to będzie jak pisałem, stosik wypowiedzeń tych mniejszych na razie

I kto wtedy będzie dymał na dobre ceny dla tych rozwojowych z 24 robotami na oborze? Hmm?

I co z tego stosiku 🤔 gdzie pójdą 🤔 na emeryturę 🤔

• Thanks 1
Opublikowano
32 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

A to ktoś ich zmusza ? Jak dostawców dobierać to z miło chęcią. Inwestować setki mln bez problemu. 
Uswiadom sobie ze jak nie będzie mleka to nie będzie mleczarni i ciebie jako przewoźnika. Ty jesteś od wykonania roboty. I na twoje miejsce jest kolejka chętnych którzy chętnie by też pojeździli sobie mleczarka. 
Na produkcję mleka już nie ma tak bardzo chętnych. 
Ty kończysz trasę i idziesz sobie odpocząć a rolnik musi być cały czas w gotowości. 
Teraz wiesz skąd te drogocenne mleko ? 

ile już masz milionów z gry na giełdzie jak wiesz kiedy podpisywać kontrakty a kiedy nie ? podpisuję się kontrakty z stalą częstotliwością bez względu na górki i dołki. to co ty proponujesz to hazard i można się wykoleić raz dwa ale no chciałbym cię zobaczyć na stanowisku managera sprzedaży taki ekspert się nam marnuje 

• Like 1
Opublikowano

Coś tam jest nieraz rybaki siedzą ale w tym gąszczu czy coś złapiesz ciężko....polskie wody nic nie robią ja akurat łąki zakończyłem przed deszczem dwa tyg temu. Jeden deszcz i na niskich łąkach już przyczepy musiały być rozczepione. Takie rządy za PiSu i za po🤷

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@rolstudent spytajcie kolegi to może wam w końcu przemówi do rozumu kim jestem. Kolega też stąd uciekł bo nie był w stanie zdzierżyć tych głupot.  Jestescie w wielkim błędzie z klapkami na oczach ale może i dobrze żyć w takiej ciemnocie . 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Do GOPSu, w tym kraju robota jest dla frajerów 

Zresztą GUS podał nowe dane dotyczące dochodów w rolnictwie. Jest 5400 złotych DOCHODU z hektara. To po co się z krowami szarpać 

Edytowane przez komizmo
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Wielu gospodarzyć jeszcze na emeryturze gospodarzy z powodu słabej emerytury z krus. 

Jedyne co ich może zatrzymać to przyzwyczajenie do pracy i mentalność 

Opublikowano
2 godziny temu, grzesiu napisał(a):

@rolstudent spytajcie kolegi to może wam w końcu przemówi do rozumu kim jestem. Kolega też stąd uciekł bo nie był w stanie zdzierżyć tych głupot.  Jestescie w wielkim błędzie z klapkami na oczach ale może i dobrze żyć w takiej ciemnocie . 

Nie wszystko jest tak jak opisujesz z większością się zgadzam z tym że zależy co produkuje mleczarnia galanteria na rynek lokalny tak nie skacze , jak jest nadwyżka danego produktu to mleczarnia może więcej zrobić mleka w proszku , wiem napiszesz że jest tanie ale dzięki temu może utrzymać cenę serków bo ma alternatywę 

Opublikowano
4 godziny temu, Marcin133 napisał(a):

Coś tam jest nieraz rybaki siedzą ale w tym gąszczu czy coś złapiesz ciężko....polskie wody nic nie robią ja akurat łąki zakończyłem przed deszczem dwa tyg temu. Jeden deszcz i na niskich łąkach już przyczepy musiały być rozczepione. Takie rządy za PiSu i za po🤷

Rozczepione mówisz...

Tu to mają na Biebrzy orkę 

https://vm.tiktok.com/ZNdseHpnt/

• Like 1
Opublikowano

Panowie .Pytanie do tych co przejmowali gospodarstwo ,bydło po rodzicach . Ile trzeba czekać na numer weterynaryjny po zgłoszeniu przejecia bydła  do weterynarii,oraz czy najpierw będzie kontrol czy nadadzą mi numer i przyjadą wtedy już na kontrol ???