Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jo co drugi to się chwali ale w ten sam sposób 😀

-Ile doisz teraz sztuk?

-60

-no to ładnie, i ile średnio od sztuki?

- no 35litrow że zbiornika już jest

-o zobacz to 3 udoje od Ciebie odbierał ostatnio? bo 2720l widziałem u Ciebie na kwicie jak kierowca otwierał drzwiczki i mu kwitki powypadaly 😀

-ale to wiesz na marzec mam dużo wycielen i dużo zasuszonych teraz odeszło...

-aha... czyli 60szt to z zasuszonymi?

-jo jo, a I jeszcze 3 trzeba sprzedać bo kulawa i  jałowa to one zaniżają

- no wiadomo..., 

Edytowane przez Mistrz18
  • Haha 6
Opublikowano
37 minut temu, Mistrz18 napisał(a):

Jo co drugi to się chwali ale w ten sam sposób 😀

-Ile doisz teraz sztuk?

-60

-no to ładnie, i ile średnio od sztuki?

- no 35litrow że zbiornika już jest

-o zobacz to 3 udoje od Ciebie odbierał ostatnio? bo 2720l widziałem u Ciebie na kwicie jak kierowca otwierał drzwiczki i mu kwitki powypadaly 😀

-ale to wiesz na marzec mam dużo wycielen i dużo zasuszonych teraz odeszło...

-aha... czyli 60szt to z zasuszonymi?

-jo jo, a I jeszcze 3 trzeba sprzedać bo kulawa i  jałowa to one zaniżają

- no wiadomo..., 

Jak byłem w Bydgoszczy na szkoleniu to się trzeba było przyzwyczaić że tam wszyscy mówią jo jo 

Opublikowano
32 minuty temu, Marcin133 napisał(a):

Jojo szwagra mam z Unisławia...u nich taka moda😉

Co do tych wydajności ze zbiornika to można się pośmiać nieraz🤦

Ja tylko po rozmowie z paniom z agroloku sam gadam jo jo

Opublikowano
14 godzin temu, damianek2019 napisał(a):

Co robić z krową 2tyg. Do wycielenia zauważyłem że zaczęła zbierać wymię omyłkowa nie zapuściłem na czas. Przestać doić niech zabierze czy co?

Ja w tym roku też się zgapilem tak, zasuszylem antybiotykiem 2 tyg przed terminem a ona i tak jeszcze przyspieszyła z tydzień. Za dużo mleka nie ma, ale szybko miała ruję i już cielna, najwyżej trochę dłużej postoi teraz

Opublikowano
14 godzin temu, damianek2019 napisał(a):

Co robić z krową 2tyg. Do wycielenia zauważyłem że zaczęła zbierać wymię omyłkowa nie zapuściłem na czas. Przestać doić niech zabierze czy co?

Nie zasuszać już i będzie ok

Opublikowano
59 minut temu, vodz napisał(a):

Ja w tym roku też się zgapilem tak, zasuszylem antybiotykiem 2 tyg przed terminem a ona i tak jeszcze przyspieszyła z tydzień. Za dużo mleka nie ma, ale szybko miała ruję i już cielna, najwyżej trochę dłużej postoi teraz

Ja sie przygapiłem kiedyś że wcale nie zostawiłem🙆

2 godziny temu, czareczek85 napisał(a):

albo dojenie ponad godzinę wcześniej wieczorem bo rano zootechnik na ocenie...

Kiedyś to było....😁

Opublikowano

Panowie, miał ktoś z was ostatnio kontroli z weterynarii ???bo dzwonili dzisiaj że w czwartek będą i nie wiem czego się spodziewać do czego  np się przyczepiają.

Opublikowano

Kumpel ostatnio miał to głównie kolczyki , kraty leczenia i mierzyli zagródki dla cieląt, i ogólnie porządek trochę pokręciło nosem że pajęczyny są i że bielenie by się przydało ale tak to grzecznie. 

Opublikowano

Miałem w lato to spojrzał na krowy zmierzył stanowisko karty leczenia i kazał zawiesić tabliczkę nieupoważnionym wstęp wzbroniony 

Opublikowano
Godzinę temu, konradek88 napisał(a):

Dzięki za podpowiedź no karty leczenia ,atesty pasz pasz ,mam ,dwie krowy chyba kolczyków nie mają zgubiły ostatnio to się zakolczykuje 

Aby były duplikaty zamówione potwierdzenie z irz, u mnie jeszcze musiała być mata na stanie i środek dezynfekujacy np virkon, ale tylko na stanie, i stacje deratyzacyjne też sprawdzali czy są 

Opublikowano
W dniu 23.02.2025 o 19:38, grzesiu napisał(a):

Prezes kłamie do końca daje chłopom nadzieję a wy nadal w to wierzycie.  Już z nikim nie negocjuje nikt tym nie zainteresowany. Rady, przewodniczącego i prezesa nikt nie pociągnie do żadnej odpowiedzialności bo te organy za nic nie odpowiadają. Teraz każdy mądry krzyczy a gdzieś wy wcześniej byli. 

Od 2 tygodni wiadomo że będzie upadłość i nikt tego nie weźmie.

Od syndyka może ktoś kupi za 1/3 wartości. Mógł ich polmlek przejąć jak i mlekovita ale bezgranicznie wierzyli prezesowi zamiast go przez okno wyrzucić razem z radą albo krzesłami utłuc na miejscu.

Opublikowano

U mnie lek. wet. atestów nie sprawdzał ani środków do dezynfekcji. Przyczepił się że ściany za mało białe ( były bielone dwa miesiące wcześniej) i że brak zlewu w pomieszczeniu gdzie jest zbiornik.

Opublikowano

W weterynari też jak na kogo trafiasz jeden się przyczepi do braku tabliczki inny że nie ma maty kolejny że za ciemno inny że nie ma gaśnicy lub trutki na myszy, stacje deratyzacyjne są ale nie ma planu rozmieszczenia i zeszytu kiedy co i ile dosypywales zlew przy zbiorniku ma być a kiedyś przyczepili się że ma być i na oborze . Tak że loteria jak to w naszym kraju jak trafisz na zołzy to ciężko chociaż jak mi kiedyś mówiła że musi coś znaleźć bo jak ją skontrolują to na pewno coś znajdą 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Rrolniik napisał(a):

Od 2 tygodni wiadomo że będzie upadłość i nikt tego nie weźmie.

Od syndyka może ktoś kupi za 1/3 wartości. Mógł ich polmlek przejąć jak i mlekovita ale bezgranicznie wierzyli prezesowi zamiast go przez okno wyrzucić razem z radą albo krzesłami utłuc na miejscu.

mlekovita 9 mln umoczyła liczyli że przejmą a tu nic z tego

Edytowane przez czareczek85