Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurde... Wy to chyba z czytaniem ze zrozumieniem macie problemy 😂😂😂 

Czareczek napisał że ma rodzinę blisko. Nie wiem jak oni, ale ja bym nie robił problemu aby kuzyn czy ktoś normalnie przyjechał samochodem wziął sprzęt i ogarnął taki areał. To co ma wydać na zużywające się opony i paliwo to lepiej niech mi działkę z tego odpali. Wilk syty i owca cała. Można? Można!

Ile godzin od wiosny do wiosny zrobi taki ciągnik godzin na takim areale? 50  może 80max i to może jeszcze za dużo myślę 🤔 flaszka w łapę i do kuzyna dogadywać się jak by to widział, bo wy wszyscy widzicie tylko problemy 

• Thanks 1
Opublikowano

Jak wam się podoba materiał o tej niegdyś sławnej osobowości? 

22 godziny temu, czareczek85 napisał(a):

Mam mozliwość zakupu działki rolnej 13 ha ładny prostokąt ziemia od III do IV a i b. Cena 580 tys za calość

Przeraża tylko odległość bo ponad 90km 

Nikt Ci nie chce już bliżej sprzedać? Zamiast tyle na pole jeździć to krów dopilnuj, bo masz czepiona powiatu we wsi, a mógłbyś być nim Ty. 

Opublikowano
karol091193 napisał:

Czareczek napisał że ma rodzinę blisko. Nie wiem jak oni, ale ja bym nie robił problemu aby kuzyn czy ktoś normalnie przyjechał samochodem wziął sprzęt i ogarnął taki areał. To co ma wydać na zużywające się opony i paliwo to lepiej niech mi działkę z tego odpali. Wilk syty i owca cała. Można? Można!

Ile godzin od wiosny do wiosny zrobi taki ciągnik godzin na takim areale? 50  może 80max i to może jeszcze za dużo myślę 🤔 flaszka w łapę i do kuzyna dogadywać się jak by to widział, bo wy wszyscy widzicie tylko problemy 

a może kuzyn nie ma gospodarstwa i pracuje gdzieś na etacie ? i ma robotę rzucić tylko po to żeby komuś pole obrobić albo części na pole dowieść ? tu nie chodzi o areał a odległość, jechać uprawić to pole to tam i spowrotem 180km, zasiać 180km, opryskać tylko licząc jedną dawkę to 180km, tak samo nawozy 180km a przy 3 dawkach nawozów robi się 540km, do tego koszenie i zbiór, podsumować te kilometry to na te 13ha wyjdzie grubo ponad 1000km

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, karol091193 napisał(a):

Ta poźyczanie sprzętu to napewno z rodziną będzie dobry układ 🤣🤣🤣🤣🤣🤦

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
18 minut temu, damianzetor9540 napisał(a):

Jak wam się podoba materiał o tej niegdyś sławnej osobowości? 

nic ciekawego, ile mozna słuchać o tym mleku, jakby jakieś ciekawe hobby z osiągnięciami chociaż miał. a zresztą jak ktoś już zgadza się nagrać taki materiał to dla.mnie dziwne 

Opublikowano
Tomek745 napisał:

42 minuty temu, czareczek85 napisał(a):

Na poniedziałek umówione spotkanie zobaczymy co z tego wyniknie

Czyżby Mazury ? Trochę cena nie pasuje, ale niedaleko sprzedaje właśnie taki kawałek z lasem. Jeżeli oczywiście mówimy o tym samym.

Ogłaszał się też ktoś z 13ha w okolicach Olecka jeśli dobrze pamiętam. Z tego co pamiętam, to grunty niezbyt ciekawe.

Opublikowano
12 minut temu, michal_19 napisał(a):

Kukurydzę na kiszonkę posiać niech zwożą,😂 silos będzie dognieciony napewno 😂

Pisał że w miarę niska gleba. Ja bym posiał gorzowska i później kukurydzę na kiszonkę 😂 wziąć usługę niech wożą 🤭😂

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, dantur96 napisał(a):

Pisał że w miarę niska gleba. Ja bym posiał gorzowska i później kukurydzę na kiszonkę 😂 wziąć usługę niech wożą 🤭😂

I z godziny lub z kilometra by policzyli....🤦🤣

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, STIG13 napisał(a):

Czyli nie jesteś koneserem oporu 😅

Cały sezon oporowo do nocy za balotami latam, jak się nie ma ludzi do roboty i mamusia z tatusiem krów nie doją to można być oporowcem nie będąc wielkim bambrem :ph34r:

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

10 km od domu oddałem 4 ha w dzierżawę bo ziemia słaba i szkoda była czasu aby tam jeździć i uprawiać a tu 90 km i zastanawianie się. Nawet samochodem tam jechać to 2.5-3 godziny żeby obrócić w dwie strony i uprawę zobaczyć. 
Życie przeleci za gonieniem na siłę za tymi ogonami. A dla dzieci coraz mniej czasu. 
Czareczek jak masz pół miliona wolne to dołóż trochę i kup mieszkanie w Białymstoku czy Olsztynie . 3-4 studentów i będziesz miał gotowy pieniądz. A na przyszłość będą mogły mieszkać tam dzieci na czas studiów i wynajmować znajomym. Myślę że będą z tego bardziej zadowolone niż z kilku ha  które może się okazać że będą miały w nosie. 

• Like 14
  • Thanks 3
Opublikowano
dantur96 napisał:

12 minut temu, michal_19 napisał(a):

Kukurydzę na kiszonkę posiać niech zwożą,😂 silos będzie dognieciony napewno 😂

firmy by się znalazły na takie wożenie ale usługa by nie kosztowała 1200zł za ha tylko 12000zł 😆

• Haha 1
Opublikowano

Ja analizując giełdę i wykresy , mogę zauważyć że mleko i tłuszcz mleczny musi spaść , bo nie może ciągle być na topie. Jeśli ktoś twierdzi że będzie ciągle rosnąć to jest w błędzie. Cena 2 zł netto to wysoka cena, a nie niska. 

Opublikowano

@czareczek85@czareczek85 ale nawet jak gmina kalinowo to Ełk fakt ominiesz ale na Rajgród wtedy trzeba jechać i na kanały dalej i wyjdzie minimum 100km. Szczeze to wolałbym po 100 za hektar połowę ale blisko. Tam ani dzierżawy ktoś dużej nie da ani sprzedać tego z zyskiem w pszyszlosci. Nie dawno na rogienicach poszło 9.3 po 85 tys blisko ciebie i bardzo dobra cena. W twoich stronach jak byś kupił w dobrej cenie to jak nie dziś to za 5 lat sprzedaż za 150 200. Ja mam do tej ziemi około 15 20 km 

Opublikowano

@alfa mógł byś trochę dokładniej napisać gdzie mieszkasz bo tak jak czytam to chyba nie tak daleko odemnie. Ja zarnowo pod Augustowem. 

21 minut temu, przemo5040 napisał(a):

firmy by się znalazły na takie wożenie ale usługa by nie kosztowała 1200zł za ha tylko 12000zł 😆

Rysiek z Kalinowa to by go z otwartymi ramionami w bramie witał na takie zlecenie.

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, bronek napisał(a):

Ogłaszał się też ktoś z 13ha w okolicach Olecka jeśli dobrze pamiętam. Z tego co pamiętam, to grunty niezbyt ciekawe.

O i tu się zaczyna prawda. Jak się bliżej przyjrzeć tym ziemiom, to albo góry, albo bagna, kamień na kamieniu, albo dojazd na amfibię. To nie przypadek że interesuje się nią gość co mieszka 100 kilometrów dalej. Jakby to było coś warte to ktoś by to łapnął na sto procent. A to, że mu rodzina to być może nawet poleca to tego, ten...😂

• Like 1
Opublikowano
Pawel29 napisał:

Rysiek z Kalinowa to by go z otwartymi ramionami w bramie witał na takie zlecenie.

nie znam go, ja bardziej z okolic Szczuczyna, tam króluje Multicco i Adiagro, Adiagro 20 odwozów ma to by ogarnęli to 😆

Opublikowano
16 minut temu, oniak napisał(a):

Wazne zeby pamietal gdzie te ha ma ;) w okolicy jest oporowiec, nabral dzierzaw ( male dzialki, ze 40km od gosp) i .... zapomnial skosic 

U mnie jest taki co kiedyś zajechał na pole kombajnem a zapomniał zasiać.

• Haha 2