Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
W dniu 10.03.2025 o 21:19, daron64 napisał(a):

Może kto chce:

- siewnik nordsten lift - o - matic 2.5m - ten starszy, jasnoniebieski, bez grabek, poza tym w przyzwoitym stanie - 2000zl

- Bąk z silnikiem 7.5kW - silnik po przeglądzie u elektryka, nowy termik, nowy włącznik, nowy przewód, nowa wtyczka - 500zl

- wiertarka akumulatorowa fein, bez udaru, jeden bieg, po gwarancji, naprawde bardzo mało uzywana - coś koło tysiąca byłoby fajnie dostac - nowa 2100-2300. Wiertarka + ładowarka + 2baterie + walizka

- pompa wtryskowa do 60. Kiedyś wziąłem w rozliczeniu za coś. Niby po regeneracji, ale leżała od tego czasu w garażu na półce. Też nie wiem jak z ceną, bo to nie moje i nie sprawdzane - 300zl?

- obciążniki na jedno koło do  40 - podstawa + dwa talerze. 300zl. Coś takiego (zdjęcie ukradzione z internetow) 👇

obciazniki-tyl-c4011c355c360-pomorskie-zbeniny-572974070.jpg

Takie pytanie trochę z ciekawości, z kompletem obciążników na drugie koło co się stało?😀

Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.03.2025 o 10:05, jacus napisał(a):

samego baka bez silnika bys sprzedal ?? to na palecie by zmiescil ?? na polpalecie ?

u nas ceny od 1 sie zaczynaja.

Szczerze, to jak ja mam się bawić w rozbieranie go, pakowanie, to mi się nie chce, no 90%wartoaci tego bąka, to jest ten silnik.

16 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Takie pytanie trochę z ciekawości, z kompletem obciążników na drugie koło co się stało?😀

Coś robiłem przy ciągniku i z jednego koła zdjalem. Ciągnik pojechał w świat, obciążniki i pompe mial zabrać chłopak, który go wziął, ale minęły chyba dwa lata. Także myślę, że okres karencji minął. A teraz leżą i zawadzają

Takie o coś wziąłem od wujka i mam kilka pytan:

- co powinno być podstawowym serwisem po zakupie? Olej? Jaki? Filtry - można kupić, czy kupuje się jakiś filc i docina?

- zdj. nr 2 to wlew oleju (chyba), ale czemu ma u góry otwór? Bagnet od poziomu jest w innym miejscu

- śruba pod spodem (ostatnie zdjęcie) i śruby pod spodem tych walców po bokach - do spuszczania wody? Na internetowych widzę, że powinna być tam jeszcze "chłodnica". Musi być? Dobrze by było, żeby była? Będzie dobrze i bez? 

- na tabliczce ciśnienie podane jest 6atm, nabija do 5. Przy takim wiekowym sprzęcie to normalne, czy gdzieś to się ustawia?

- zdj. nr 6 - to jakiś zawór bezpieczeństwa? Nie dotykać? Dotykać?

- zdj. nr 7, 8 - ?? Dotykać? Nie dotykać? Spod tego wkręcanego pierścienia ucieka powietrze nawet po dokręceniu go

- jaki waz i pistolet kupić? W małym mam jakiś z allegro spiralny, ale plącze się to to niemiłosiernie, a pistolet mam z Yato, to muszę go odłączać, bo ucieka nim powietrze i manometr pokazuje źle (zaczyna od 0.5).

- a moze przy takim wieku, to w ogóle tego nie dotykac, bo co z tego, że odmalowany, jak zbiornik może być skorodowany od środka? Czy może nawet przy takim wieku, to "kiedyś to było" i przeżyje to to nie jedno nowe? Czy wstawić w pomieszczeniu, gdzie nie chodze i po sprawie?

IMG_20250312_140050619_HDR_copy_2048x1152.jpg

IMG_20250312_140027792_HDR_copy_1152x2048.jpg

IMG_20250312_135958968_HDR_copy_1152x2048.jpg

IMG_20250312_140040016_HDR_copy_2048x1152.jpg

IMG_20250312_140022622_HDR_copy_1602x1585.jpg

IMG_20250312_140016994_HDR_copy_1152x2048.jpg

IMG_20250312_140012672_HDR_copy_2048x1152.jpg

IMG_20250312_140008270_HDR_copy_1152x2048.jpg

IMG_20250312_135945845_HDR_copy_1152x2048.jpg

Patrząc po olx to trochę było grzebane. W jednym ogłoszeniu koleżka pisze, że nabija 4bary, w innym że 8. Ceny też roznie. Pytania jak to u mnie - niekoniecznie mądre, ale do czynienia miałem tylko z jakimś tanim z allegro nowym, który chodzi już któryś rok i nic przy nim nie miałem potrzeby robić. A taki duży, to pierwszy raz z bliska widzę.

Edytowane przez daron64
Opublikowano

@daron64 możesz wymienić filterki ssące wyglądają podobnie jak z polskich sprężarek hs myślę że od c330 podpasują, olej mozesz wymienic na allegro są oleje typowo do sprężarek. Te rury po bokach będą robić za chłodnice i będzie chodzić tak jak jest, tabliczka na butli to raczej taka mówiąca o ciśnieniu max dla danego zbiornika, a ciśnienie możesz wyregulować za pomocą presostatu ta przeźroczysta puszka tam ą dwie śrubki od załączania i wyłączania silnika. Jak ucieka powietrze to warto uszczelnić. Wąż ciśnieniowy na allegro kupisz weź gumowy z zaprasowanymi szybkozłączami no minimum te 10-12 mm w środku żeby miał.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

@jahooo

Pokrywę, tzn ta kopułkę, gdzie są dwa manometry wkręcone?

@Grzechooo

Olej mam z tego małego kompresora, ale mało. Trzeba dokupić. 

A pistolet to ile trzeba by było wydać, żeby się nie wk***ia przy użytkowaniu?

Na tej kopułce są dwa manometry, jeden nie działa. Od czego jest ta śruba na kopułce?

Jeszcze takie ustrojstwo kupiłem. W sumie nie wiem co będę ladował/woził, ale może się nada do czego.

IMG_20250312_150308749_HDR.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, daron64 napisał(a):

@jahooo

Pokrywę, tzn ta kopułkę, gdzie są dwa manometry wkręcone?

@Grzechooo

Olej mam z tego małego kompresora, ale mało. Trzeba dokupić. 

A pistolet to ile trzeba by było wydać, żeby się nie wk***ia przy użytkowaniu?

Na tej kopułce są dwa manometry, jeden nie działa. Od czego jest ta śruba na kopułce?

Jeszcze takie ustrojstwo kupiłem. W sumie nie wiem co będę ladował/woził, ale może się nada do czego.

tak, albo tę z góry, albo z boku masz drugą, zawsze można okiem rzucić, jaki stan wizualnie w środku, albo jak kolega mi kiedyś radził, nalać w butlę pełno wody  i nabić powietrza do 10 bar, jak nie będzie sadzić wody, można jeszcze użytkować

Opublikowano
4 godziny temu, daron64 napisał(a):

Szczerze, to jak ja mam się bawić w rozbieranie go, pakowanie, to mi się nie chce, no 90%wartoaci tego bąka, to jest ten silnik.

Coś robiłem przy ciągniku i z jednego koła zdjalem. Ciągnik pojechał w świat, obciążniki i pompe mial zabrać chłopak, który go wziął, ale minęły chyba dwa lata. Także myślę, że okres karencji minął. A teraz leżą i zawadzają

Takie o coś wziąłem od wujka i mam kilka pytan:

- co powinno być podstawowym serwisem po zakupie? Olej? Jaki? Filtry - można kupić, czy kupuje się jakiś filc i docina?

- zdj. nr 2 to wlew oleju (chyba), ale czemu ma u góry otwór? Bagnet od poziomu jest w innym miejscu

- śruba pod spodem (ostatnie zdjęcie) i śruby pod spodem tych walców po bokach - do spuszczania wody? Na internetowych widzę, że powinna być tam jeszcze "chłodnica". Musi być? Dobrze by było, żeby była? Będzie dobrze i bez? 

- na tabliczce ciśnienie podane jest 6atm, nabija do 5. Przy takim wiekowym sprzęcie to normalne, czy gdzieś to się ustawia?

- zdj. nr 6 - to jakiś zawór bezpieczeństwa? Nie dotykać? Dotykać?

- zdj. nr 7, 8 - ?? Dotykać? Nie dotykać? Spod tego wkręcanego pierścienia ucieka powietrze nawet po dokręceniu go

- jaki waz i pistolet kupić? W małym mam jakiś z allegro spiralny, ale plącze się to to niemiłosiernie, a pistolet mam z Yato, to muszę go odłączać, bo ucieka nim powietrze i manometr pokazuje źle (zaczyna od 0.5).

- a moze przy takim wieku, to w ogóle tego nie dotykac, bo co z tego, że odmalowany, jak zbiornik może być skorodowany od środka? Czy może nawet przy takim wieku, to "kiedyś to było" i przeżyje to to nie jedno nowe? Czy wstawić w pomieszczeniu, gdzie nie chodze i po sprawie?

IMG_20250312_140050619_HDR_copy_2048x1152.jpg

IMG_20250312_140027792_HDR_copy_1152x2048.jpg

IMG_20250312_135958968_HDR_copy_1152x2048.jpg

IMG_20250312_140040016_HDR_copy_2048x1152.jpg

IMG_20250312_140022622_HDR_copy_1602x1585.jpg

IMG_20250312_140016994_HDR_copy_1152x2048.jpg

IMG_20250312_140012672_HDR_copy_2048x1152.jpg

IMG_20250312_140008270_HDR_copy_1152x2048.jpg

IMG_20250312_135945845_HDR_copy_1152x2048.jpg

Patrząc po olx to trochę było grzebane. W jednym ogłoszeniu koleżka pisze, że nabija 4bary, w innym że 8. Ceny też roznie. Pytania jak to u mnie - niekoniecznie mądre, ale do czynienia miałem tylko z jakimś tanim z allegro nowym, który chodzi już któryś rok i nic przy nim nie miałem potrzeby robić. A taki duży, to pierwszy raz z bliska widzę.

Może coś dopasujesz z c330 np. https://rolma.pl/c-330-/3581-p3581-filtr-50180530.html

albo z chińczyka https://sklep.mizar.com.pl/filtr-wylotowy-powietrza-kompresora-1-2-papierowy-vorfal-p-56670.html

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Wody wyleciało myślę z pół litra ze zbiornika.

Zostawię rozkręcone niech podeschnie, jutro może zrobię szczotkę na kiju, trochę w środku wydrapie co się da, orzepierniczyc myjka, zostawię niech wyschnie i tyle.

A co do max ciśnienia, to do ilu można tu bezpiecznie ustawić?

4 minuty temu, jaco512 napisał(a):

Wezmę wykrece po prostu jeden, wezmę do sklepu i zobaczę czy coś dobiora

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Poszukałem na telefonie jakichś zdjęć do ogłoszenia siewnika.

Edytowalem

Dodałem zdjęcia

Chce zapłacić - poprzednio mnie wkurwił, bo 50zl ogłoszenie, to nie wystawilem. Teraz już zdeterminowany chcę dodać, a tam....64.99... no k**wy złodzieje. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, daron64 napisał(a):

Chce zapłacić - poprzednio mnie wkurwił, bo 50zl ogłoszenie, to nie wystawilem. Teraz już zdeterminowany chcę dodać, a tam....64.99... no k**wy złodzieje. 

OLX mocno poszybował z cenami do góry ...

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, daron64 napisał(a):

Edytowalem

Dodałem zdjęcia

Wystaw na Elbordo ;)

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie kombajn sampo 3085 ma swojego odpowiednika w stajni MF i Jd? Jeśli tak to ktoś wie jakie to modele? Jeszcze chyba Deutz fahr z nich korzystał. Znajomy ma ładnego na północy na oku i nie wie jak z częściami i przez to szukam odpowiednika.

Edytowane przez migacz
Dopisek
Opublikowano
5 godzin temu, daron64 napisał(a):

Edytowalem

Dodałem zdjęcia

No ja zapłaciłem ostatnio 65zl za możliwość odebrania ze 30 telefonów i słuchania pytań ile pan opuści 😅

Opublikowano

Może ty chcesz sprzedawać a niekoniecznie sprzedać?

Trzeba być realistą. OLX zapchane wszelkim złomem od A do Z, niektórzy mają takie ceny że, można kupić coś nowego albo lekko używanego. 

Wiadomo- mój towar, moja cena ale troche jakieś obiektywności.

Z 6 lat temu byłem u faceta oglądać owijarke - chciał 22 tys, powiedziałem że za 20 tys wezme, to mnie wyśmiał, byłem u niego tydzień temu, nadal stoi za 15 tys "do oddania".

Ja jak coś chce sprzedać to daje normalną cene, przyjeżdża kupiec sprzedaje i nie robie z siebie rekina biznesu. Trzeba mieć zdrowe podejście a nie bulić kilkaset zł za ogłoszenia i liczyć ch*j wie na co.

• Like 2
Opublikowano
10 godzin temu, migacz napisał(a):

Mam pytanie kombajn sampo 3085 ma swojego odpowiednika w stajni MF i Jd? Jeśli tak to ktoś wie jakie to modele? Jeszcze chyba Deutz fahr z nich korzystał. Znajomy ma ładnego na północy na oku i nie wie jak z częściami i przez to szukam odpowiednika.

DF 5585

Opublikowano
2 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ja jak coś chce sprzedać to daje normalną cene, przyjeżdża kupiec sprzedaje i nie robie z siebie rekina biznesu. Trzeba mieć zdrowe podejście a nie bulić kilkaset zł za ogłoszenia i liczyć ch*j wie na co.

No widzisz, a handlarze wystawiają tysiące ogłoszeń sprzętu w kosmicznych cenach, o negocjacji ceny zapomnij i jakoś wychodzą na swoim

Opublikowano
Teraz, jacor73 napisał(a):

No widzisz, a handlarze wystawiają tysiące ogłoszeń sprzętu w kosmicznych cenach, o negocjacji ceny zapomnij i jakoś wychodzą na swoim

Bo ludzie wolą kupić od handlarza niż od rolnika. Kiedyś chciałem sprzedać zgrabiarke ale 0 telefonów. Poprosiłem znajomego  handlarza żeby sprzedał. Po tygodniu dostałem 500 zł więcej niż chciałem i jemu wpadło jeszcze 500.

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Bo ludzie wolą kupić od handlarza niż od rolnika. Kiedyś chciałem sprzedać zgrabiarke ale 0 telefonów. Poprosiłem znajomego  handlarza żeby sprzedał. Po tygodniu dostałem 500 zł więcej niż chciałem i jemu wpadło jeszcze 500.

Bo ludzie to wilcy są😁

Ja tam nie mam żadnego sprzętu do handlarza.

A przepraszam, wały posiewne przyciągnąłem od handlarza

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v