Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

I bardzo dobrze myślisz ;) od kilku lat Bizonem obganiam tylko swoje, chętnych na usługi nie ma ...

u mnie gość zadbanym bizonkiem kosi więcej, niż reszta kombajnów na wynajem razem wzięta

tylko kosi tak, że nic po nim nie rośnie, a za tą resztą nowych na usługi, to tak kwestia dyskusyjna

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem i szanuję, wyraziłem swoje zdanie tylko. Sam przyznasz że dostaje organizmem po d*pie bez kabiny ?

@jahooo niestety w mojej okolicy małe bizony na wymarciu bo właśnie dużo gubią a Ci którzy "potrafią" kosić przesiedli się na droższy i nowszy sprzęt.

Edytowane przez Janeczko
Opublikowano
Teraz, jahooo napisał(a):

u mnie gość zadbanym bizonkiem kosi więcej, niż reszta kombajnów na wynajem razem wzięta

U mnie wiekszosc to tzw hobbyści, zboże prosto na TIRa idzie, raz że Bizonem na niego nie wsypiesz, dwa że trzeba by płacić za dodatkowy postój ...

Teraz, Janeczko napisał(a):

Sam przyznasz że dostaje organizmem po d*pie bez kabiny ?

Dostaje, te 3-4 dni to się wytrzyma, ale jakbym miał kosić po usługach to już dawno bym go sprzedał.

Opublikowano

Teraz prawie wszyscy biorą od hektara to każdy za***rdala aby jak najwięcej wymłócić. Na FB wyskoczyło mi jak jakiś jutuber się żali, bo na polu miał pokazy bodajże Jondeera i Ideala a jesienią wszędzie ziolono, bo chłopaki kombajniści wyścigi urządzili 🤣.

Druga sprawa te nowsze kombajny wbrew pozorom dosyć trudno ustawić aby zminimalizować straty i osiągnąć duże wydajności - nie bez przyczyny wszystko reguluje się z poziomu operatora oraz wszędzie pełno czujników  i kamer.

Opublikowano

Panowie mówicie 0-1 mi chodziło że nie kupiłbym bizona w cenie Claas z kabiną ( nie będę ściemniał czy 48 czy 58 czy inny model bo się nie znam i nie sprawdzam na bieżąco cen.)

Opublikowano
W dniu 12.02.2025 o 14:03, piotrp88 napisał(a):

Czy to się różni od benzyny ekstrakcyjnej?

opakowaniem i ceną , składu nie podadzą bo tam pewnie jedno i to samo leją w puszki różnych "producentów /dystrybutorów"

różnica w tym że z puszki się rozpręża i zamarza i fajnie byłoby z bańki 5l w puszkę napełniać ciśnienie nabić by ten sam efekt uzyskać bo aerozolem z pompką czy psiukaczem jak do szyb efekt kiepski

Opublikowano
2 godziny temu, Janeczko napisał(a):

Choć myślę że w dzisiejszych czasach koszenie małym bizonem z baldachimem nie znajdzie potencjalnych usługobiorców 

A u nas w okolicy jeszcze głównie Bizony po usługach latają. Ale dużo małorolnych w okolicy.

A co do Parczewskiego inwestora, to tak jak znajomi w okolicy opowiadają to za każdym razem jakaś lipa odchodziła jak mieli z nim doczynienia 😅

Opublikowano
Janeczko napisał:

Panowie mówicie 0-1 mi chodziło że nie kupiłbym bizona w cenie Claas z kabiną ( nie będę ściemniał czy 48 czy 58 czy inny model bo się nie znam i nie sprawdzam na bieżąco cen.)

nie porównuj wydajności 48 czy 58 do bizona

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, jacor73 napisał(a):

Oby ta tania  nie okazała się droższa od Hormanaa

Jakoś nie mogę znaleźć producenta tych bram z linku

za niecałe 3 m wysokie i 4 m szerokie wszedziej liczą około 10 tys z napędem elektrycznym ,tu kalkulator wyliczył 7 tys ,producenci to wszyscy tacy sami bo składają to z gotowych elementów pod wymiar i dają swoje logo 

w poniedziałek zamawiam 2 sztuki ,zobaczę co to warte ,na filmiku yt wyglądają tak samo jak u  innych sprzedawców 

Edytowane przez onRolnik
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v